"Футбол — не політика" та виклик посла. Що відомо про появу Орбана у шарфі з територіями України у складі Угорщини

"Футбол — не політика" та виклик посла. Що відомо про появу Орбана у шарфі з територіями України у складі Угорщини

Доповнено
"Футбол — не політика" та виклик посла. Що відомо про появу Орбана у шарфі з територіями України у складі Угорщини
. Скріншот з відео: facebook.com/orbanviktor/

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийшов на футбольний матч із шарфом, на якому зображена Угорщина з частиною української території. У відповідь Міністерство закордонних справ України викликало угорського посла, щоб заявити йому про неприйнятність вчинку Орбана. Сам же угорський прем'єр заявив, що "футбол — не політика".

"Футбол – це не політика. Давайте не дивитись на те, чого немає. Усі угорські збірні — це збірні Угорщини, де б вони не були", — написав Орбан.

Офіційний представник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що "пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин та не відповідає принципам європейської політики".

Відтак МЗС України запросило угорського посла, щоб довести до його відома неприйнятність вчинку Віктора Орбана.

"Очікуємо на офіційні вибачення угорської сторони та спростування зазіхань на територіальну цілісність України", — зазначив Ніколенко.

До складу угорської території на шарфі Орбана також включені землі Румунії, які Угорщина втратила згідно з Тріанонським договором від 1920 року. МЗС Румунії також відреагувало на вчинок угорського прем’єра, вручивши послу Угорщини ноту із засудженням вчинку Орбана, повідомляє G4 Media.

"Такий жест, вочевидь, контрастує з атмосферою відкритості та поновленням двостороннього діалогу з нагоди нещодавніх консультацій, які румунський міністр закордонних справ провів у Будапешті як зі своїм з угорським колегою, так і угорським прем'єром", — зазначили у румунському зовнішньополітичному відомстві.

Що відомо

  • Політичні стосунки між Україною та Угорщиною залишалися напруженими через позицію угорського уряду стосовно санкцій проти Росії. Зокрема країна не підтримувала посилення обмежень проти російського нафтового і газового сектору. Крім цього, 31 травня Орбан заявив, що країна домовилася із ЄС і отримала дозвіл купувати російську нафту.
  • У червні старший радник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана вважає, що Європейський Союз має припинити запроваджувати санкції проти Росії через її вторгнення в Україну і натомість домагатися припинення вогню та початку переговорів.
  • У липні Орбан заявив, що Захід має припинити озброювати Україну і зосередитися на мирному врегулюванні. В українському МЗС відреагували на заяву Орбана. Речник міністерства Олег Ніколенко зазначив, що на другий день після візиту міністра закордонних справ Угорщини до Москви, де він просив збільшити обсяги постачання російського газу, Орбан поновив риторику про неефективність санкцій ЄС проти РФ.
  • За даними угорських ЗМІ, 21 вересня на закритій зустрічі із законодавцями Віктор Орбан заявив, що Європейський союз повинен скасувати свої санкції проти Росії до кінця цього року, адже вони шкодять більше самим європейцям, ніж Росії.
  • 18 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недієвими антиросійські санкції Європейського Союзу і закликав піти у відставку лідерів країн ЄС, які виступали за обмеження.
  • За даними соціологічного інституту Publicus, в Угорщині зростає невдоволення проросійським курсом уряду Віктора Орбана.

Читайте також

"Орбан у стосунках з Путіним не перетинає європейських кордонів" — віцемаршалок Сейму Польщі про Угорщину та санкції ЄС

"На краю прірви": чеський міністр не виключає виходу Угорщини з ЄС

ЄС варто припинити розширювати санкції проти Росії через війну в Україні — радник Орбана

Єврокомісія пропонує заморозити близько 7,5 млрд євро виплат для Угорщини

Єврокомісія рекомендуватиме скоротити фінансування Угорщини. У чому причина

Угорщина блокує пакет допомоги Україні від ЄС на 18 млрд євро — Bloomberg

Угорський депутат побажав Польщі скоріше повернути спільний кордон між країнами. В Україні відреагували

На початок