Витік адрес хворих на коронавірус: Суспільне з'ясувало, хто має бази даних

Витік адрес хворих на коронавірус: Суспільне з'ясувало, хто має бази даних

Ексклюзивно
Витік адрес хворих на коронавірус: Суспільне з'ясувало, хто має бази даних
.

Національна поліція та Київський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України підтвердили, що мають бази адрес хворих на коронавірус COVID-19.

Про це повідомили в обох відомствах у відповідь на запити Суспільного.

Так, на початку квітня в засобах масової інформації з'явилися адреси нібито хворих хворих на коронавірус киян. Тоді у Службі безпеки України заявили Суспільному, що ці адреси не відповідають дійсності, а в соціальних мережах здійнялася хвиля критики на адресу ЗМІ, яке оприлюднило особисті дані людей, а також тих, хто надав ці дані.

Суспільне вирішило дізнатися, хто насправді має адреси осіб, які хворі на коронавірус, і чи ведуть ці установи внутрішні розслідування щодо можливого "зливу" особистих даних. Зокрема у пресслужбі СБУ заявили, що неодноразово інформували громадськість про викриття осіб, які в умовах пандемії цілеспрямовано поширювали неправдиву інформацію і провокували паніку. В Службі безпеки уточнили, що передавали такі матеріали до Нацполіції.

У свою чергу, правоохоронці підтвердили, що мають адреси осіб, які зобов'язані перебувати на самоізоляції або мають підтверджений COVID-19.

"Поточний контроль за перебуванням особи за місцем самоізоляції відбувається за вибором особи в один із способів: працівниками Національної поліції відповідно до внутрішнього порядку заходів з контролю самоізоляції або за допомогою мобільного додатку", — повідомили у пресслужбі Нацполіції.

Правоохоронці зазначили, що адреси таких осіб має також Центр громадського здоров'я та прикордонники.

"До інформаційної системи ЦГЗ вноситься інформація щодо осіб, які потребують самоізоляції: відповідним лікарем стосовно осіб, щодо яких є підозра на інфікування або осіб, які хворіють на COVID-19 та не потребують шпиталізації; працівниками державних установ МОЗ епідеміологічного профілю стосовно осіб, які контактували з хворим на COVID-19 та несуть ризик поширення хвороби; працівниками Державної прикордонної служби щодо осіб, які перетинають кордон та не потребують обсервації", — заявили у Нацполіції.

Водночас у поліції проігнорували питання щодо внутрішнього розслідування можливого розповсюдження особистої інформації киян співробітниками відомства.

Також наявність адрес хворих на коронавірус киян підтвердив Київський лабораторний центр МОЗ України.

"Відповідно до чинних законодавчих документів країни, фахівці ДУ Київський лабораторний центр МОЗ України проводять епідеміологічні розслідування та облік випадків всіх інфекційних захворювань, що виявляються на території столиці, включаючи випадки захворювання на COVID-19", — заявили в центрі.

Крім того, у поліції повідомили, що ЗМІ, які розповсюджують недостовірну інформацію або особисті дані (до яких відносяться і адреси), можуть притягнути до цивільно-правової відповідальності, однак не у випадку, коли важливість особистої інформації є суспільно значущою і право громадськості знати цю інформацію переважає над правом власника на її захист.

До якого саме випадку, на думку правоохоронців, належить розповсюдження даних хворих на коронавірус киян, у поліції не уточнили.

Що відомо

  • Додаток "Дія" звинуватили у "зливі" персональних даних українців.
  • Зокрема, анонімний Telegram-канал, який вже тривалий час торгує персональними даними, повідомив, що його база поповнилася мільйонами водійських посвідчень українців.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що витоку даних українців з презентованого Міністерством цифрової трансформації додатку "Дія" не було.
  • Державне бюро розслідувань розпочало розслідування за фактом витоку персональних даних громадян України та розповсюдження їх в анонімному Telegram-каналі. ДБР підозрює, що це могли робити посадовці МВС або Податкової.
На початок