У СБУ кажуть, що база адрес хворих на коронавірус киян — фейк

У СБУ кажуть, що база адрес хворих на коронавірус киян — фейк

Доповнено
У СБУ кажуть, що база адрес хворих на коронавірус киян — фейк
.

База адрес, за якими нібито було виявлено інфікованих на коронавірус жителів столиці, не відповідає дійсності. Насправді за цими адресами не живуть люди, хворі на COVID-19. У КМДА ж запевнили, що дані киян захищені.

Про це Суспільному повідомили в Службі безпеки України.

За даними Суспільного, облік хворих ведуть кілька установ, зокрема Національна поліція та Київський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України.

Суспільне направило запити до обох установ з метою дізнатися, чи дійсно вони ведуть облік хворих і мають адреси пацієнтів.

"Зазначу, ця інформація не відповідає дійсності. За зверненням міста правоохоронні органи перевіряють можливі джерела її розповсюдження.Нагадаю, у місті працює Моніторинговий центр з протидії поширення COVID-19, фахівці якого співпрацюють з групами ризику, наразі це понад 40 тисяч киян. Завдання центру – максимально попередити розповсюдження захворювання", - прокоментував список заступник голови КМДА Микола Поворознюк у Facebook

Він запевнив, що інформація з бази Моніторингового центру захищена та не потрапить у відкритий доступ.

Раніше одне з видань опублікувало базу з нібито адресами киян, які захворіли на коронавірус. Публікація викликала суспільний резонанс і хвилю критики на адресу ЗМІ, яке оприлюднює особисті дані людей, а також тих, хто надав ці дані. Зокрема користувачі соцмереж звертали увагу, що за деякими адресами немає квартир чи будинків, а розташовані виключно нежитлові приміщення.

Що відомо

  • Станом на 9:00 9 квітня в Україні зафіксовано 1892 випадки коронавірусної хвороби COVID-19. Найбільше — у Києві, на Буковині та Прикарпатті. За добу зафіксували 224 нових випадки, з них 8 — у дітей.
  • 25 березня уряд вирішив ввести режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.
  • В Україні можуть з'явитися тимчасові шпиталі для хворих на коронавірус COVID-19, де розміщуватимуть пацієнтів з легкою формою перебігу хвороби, в яких немає змоги самоізолюватися вдома.
  • Шпиталізація необхідна не всім хворим на коронавірус, а тим, хто належить до груп ризику, має температуру вище 38°С та інші наявні для цього підстави.
  • У МОЗ пояснили, що доглядати хворих на коронавірус можна і вдома, однак при цьому необхідно дотримуватися правил безпеки.
  • Кабінет міністрів України затвердив список додаткових обмежень у країні на час карантину через коронавірус. 8 квітня уряд їх дещо послабив.
На початок