"Церковний список", Зеленський критикує ЄС за ціни на російську нафту. 284 день війни. Онлайн

"Церковний список", Зеленський критикує ЄС за ціни на російську нафту. 284 день війни. Онлайн

Оновлюється
Харків, поліція біля уламків російських ракет. Онлайн Суспільного 4 грудня
. Поліцейські біля фрагментів ракет, якими Росія обстрілювала Харків, 3 грудня 2022 р. Фото: АР

4 грудня — 284-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • ​​Угорщину звільнили від дотримання обмежень цін на російську нафту. 3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель. Президент України Володимир Зеленський розкритикував це рішення. Він закликав обмежити ціни на російську нафту до $30-40 за барель.
  • Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що "денуклеаризована й демілітаризована т.зв. Росія – краща гарантія миру для Європи та світу". Таким чином він відповів на заяву президента Франції Емманюєля Макрона, який напередодні сказав, що Захід повинен розглянути та задовольнити потребу РФ в гарантіях безпеки
  • Українські військові підняли перший прапор на лівому березі Дніпра. Про це повідомили на сторінці спецпідрозділу "Карлсон" у Facebook, військові заявили, що це стане плацдармом для деокупації лівого берега Херсонщини.
  • СБУ опублікувала перелік осіб, які потрапили у "церковний список" санкцій РНБО. Раніше Зеленський ввів у дію рішення РНБО про діяльність в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією, та запровадження проти них санкцій. Впродовж 2 місяців на розгляд Ради мають внести відповідний законопроєкт.
  • Під час свого перебування в аеропорту Гостомеля, що під Києвом, росіяни викрали запчастини з літака “Мрія”,
  • У ДТЕК заявили, що українській енергосистемі необхідні тижні, щоб перейти до виключно планових графіків відключення електроенергії.
  • Росія вкрала українського зерна щонайменше на мільярд доларів.

Російські військові смертельно порнанили жінку під час переправи через Дніпро — Херсонська міська рада

Під час перетину Дніпра російські військові автоматною чергою поранили 65-річну жінку. Разом зі своїм чоловіком вона переправлялася човном з дачі в Голопристанському районі.

За інформацією відділу цивільного захисту Херсонської міської ради жінка не вижила, її чоловік лишився неушкодженим.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 284 дня війни. Нову текстову хроніку 5 грудня — читайте тут.

Литва надасть Україні боєприпаси для артилерії

Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

"Литва передає 155-мм боєприпаси для української артилерії", — написав Анушаускас у Twitter.

Зеленський назвав головні переваги українців перед росіянами

"Ворог дуже сподівається використати зиму проти нас: зробити зимовий холод і труднощі частиною свого терору. Ми ж маємо зробити все, щоб вистояти цю зиму, як би це не було важко. Вистояти – і ми вистоїмо. Вистояти цієї зими – це відстояти все. У Росії ще поки є ракети і перевага в артилерії. Так, але в нас є те, чого окупант не має і не матиме. Ми захищаємо свій дім, а це дає нам найсильнішу мотивацію з можливих. Ми боремося за свободу, а це завжди примножує будь-яку силу. Ми захищаємо правду, а це об’єднує навколо України увесь світ", — заявив президент Володимир Зеленський за підсумками 284 дня війни.

Він додав, що у звільнених містах, усюди, куди повертається Україна, люди з радістю зустрічають ЗСУ.

"Повертаються люди, ЗСУ, всі ми. А це означає, що нас чекають всюди, де ще є окупація. Чекають і вірять, що Україна повернеться. Чекають і добре знають: якщо Росія вдерлася, то це не назавжди", — зазначив президент.

РФ свідомо завдає удари по цивільних об'єктах — Пентагон

Про це повідомляє Reuters.

"З навмисною жорстокістю Росія тримає під прицілом цивільних осіб та цивільні цілі", — заявив Остін на Форумі національної оборони Рейгана у Каліфорнії.

Він підкреслив, що через російські обстріли загинула велика кількість мирних мешканців України.

"Російські атаки призвели до загибелі дітей, руйнування шкіл та руйнування лікарень", — зазначив міністр.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російське політичне керівництво не виявляє жодного інтересу до мирного врегулювання війни в Україні, ігноруючи пропозиції української сторони.

Зеленський: Взимку Україна має стати одним великим пунктом незламності

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час вечірнього звернення.

"Минає четвертий день цієї зими. Зими, яка буде дуже складною – це однозначно. Але все ж варто сприймати цю зиму не як випробування, а як час, що наближає нас до перемоги. Кожен із цих 90 зимових днів. Ворог дуже сподівається використати зиму проти нас: зробити зимовий холод і труднощі частиною свого терору. Ми ж маємо зробити все, щоб вистояти цю зиму, як би це не було важко", — зазначив президент.

Він додав, що взимку Україна має стати одним великим пунктом незламності та працювати щодня й щоночі.

Киян закликають не користуватися ліфтами у період стабілізаційних відключеннь

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

"Енергетики обіцяють, що відзавтра, з понеділка, Київ повернеться до стабілізаційних відключень за графіком. Але ситуація в енергосистемі залишається складною. Тому, як зазначають енергетики, можуть виникати деякі відхилення від графіку для балансування енергосистеми. Енергетики працюють в посиленому режимі, щоб таких відхилень було якомога менше", — повідомив Кличко.

Він також нагадав мешканцям багатоповерхівок, заради безпеки, не користуватися ліфтами у періоди перед стабілізаційними відключеннями електроенергії у будинку.

Подоляк розкритикував Маска за "прості рішення" щодо завершення війни

"Ілон Маск віддає перевагу начебто чарівним "простим рішенням". "Обміняти чужі території на ілюзорний мир" чи "відкрити всі акаунти, тому що свобода слова має бути тотальною". Але є одне але. Добрими намірами дорога обов’язково вимощена в путінське або вестівське пекло", — написав у Twitter речник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Український "Щедрик" прозвучить в концертній залі Карнегі-Холл

Український "Щедрик" прозвучить в концертній залі Карнегі-Холл через 100 років після першого виконання у Нью-Йорку, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

"4 грудня відзначається 100-річчя концерту Капели під керівництвом Олександра Кошиця у Нью-Йорку. Цьогоріч у концерті Notes from Ukraine візьмуть участь хорові колективи з України та Північної Америки, зокрема український хор "Думка", український дитячий хор "Щедрик" та хор "Трініті Вол-Стріт". Спеціальними гостями стануть оперна співачка Джанай Брюггер та українська фолк-співачка Марічка Марчик. Окрім того, відбудеться світова прем’єра композиції на слова Сергія Жадана, яку створив Тревор Вестон", — йдеться у повідомленні.

Солодощі, сухі борщі та окопні свічки: як переселенці на Львівщині допомагають ЗСУ

У Сколівській громаді, що на Львівщині, проживає декілька сотень вимушених переселенців. Багато з них волонтерять і активно допомагають військовим. Зокрема, разом з місцевими волонтерами збираються на дозвіллі у гуманітарному штабі, який організували у місцевому музеї.

Олена Янатьєва приїхала з Маріуполя. Вдома жінка працювала дієтологом у дитячому садку. У перший день війни вона з колегами віддала приготовані раніше страви до бомбосховищ, зокрема й на Азовсталь.

"Найстрашніше було – холод. Не так був голод, як холод. В квартирі було вибите все. Все, що могло битися – воно вибилось. І тому був у квартирі нуль градусів. Кожні 10 хвилин були авіанальоти. І тому я зразу зрозуміла, що це щось не те", — каже переселенка.

З Маріуполя жінка з родиною виїжджала у березні, долаючи блокпости з кадирівцями.

"Виїжджали ми спонтанно. Не було ні "коридорів", не було передишки. Нічого не було. Інформації взагалі ніякої не було! Щоб ви розуміли, на другий день у нас уже хліба не було. Ні води, ні хліба. На п'ятий день у нас газ пропав. На третій чи четвертий день уже і світла не було", — каже Олена Янатьєва.

Німеччина очікує на нову хвилю українських біженців через прихід зими

Уряд Німеччини очікує на подальший сплеск українських біженців у найближчі тижні у зв'язку із зимовим зниженням температури та атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України. Як повідомляє Sky News, про це заявив посол Німеччини у Великій Британії Мігель Бергер.

"Ми очікуємо на нові прибуття в найближчі кілька тижнів", — підтвердив дипломат.

Як зазначає видання, від початку війни до Німеччини прибув мільйон українських біженців.

Армія РФ сім разів обстріляла Нікопольщину: пошкоджені будинки та лінії електропередач

Армія РФ впродовж дня 4 грудня сім разів обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

"Обстрілами в районі побито пів десятка будинків, господарські споруди, автівку, електромережі, газогін", — написав посадовець.

В інших районах області, за його словами, день минув без надзвичайних ситуацій.

Рівень мінної небезпеки для жителів деокупованої Херсонщини залишається на високому рівні — Мінреінтеграції

Міністерство реінтеграції наразі не рекомендує повертатися до дому жителям деокупованої Херсонщини, вона найбільш замінована серед інших звільнених територій України. Про це йдеться на телеграм-каналі міністерства.

Рівень мінної небезпеки для місцевих жителів залишається на високому рівні, тому на правобережжі працюють піротехніки.

"Місцями підвищеного ризику замінування є об'єкти критичної інфраструктури, військові позиції, адміністративні будівлі та автошляхи. Слід звернути увагу, чи є на території неживі тварини, ящики від снарядів, пошкоджені будинки, шматки металу. Зайти до будинку можна тільки після перевірки піротехніками ДСНС ззовні та зсередини подвір'я", - йдеться у повідомлені.

Також у Міністерстві реінтеграції застерігають, що можуть бути заміновані меблі в будинку та речі. У випадку підозри потрібно звернутися за номерами 101 або 102 та чекати на саперів.

Російські військові смертельно порнанили жінку під час переправи через Дніпро — Херсонська міська рада

Під час перетину Дніпра російські військові автоматною чергою поранили 65-річну жінку. Разом зі своїм чоловіком вона переправлялася човном з дачі в Голопристанському районі.

За інформацією відділу цивільного захисту Херсонської міської ради жінка не вижила, її чоловік лишився неушкодженим.

Фото на супутниковому знімку компанії Maxar є маріупольским моргом — радник мера

Будівля в окупованому Маріуполі, яку видно на супутниковому знімку компанії Maxar, це не військовий комплекс росіян, а морг, заявив радник мера міста Петро Андрющенко.

Фотографію будівлі у Маріуполі Maxar Technologies опублікувала 3 грудня, назвавши її "нещодавно збудованим військовим комплексом" росіян.

На фото, стверджує Андрющенко, морг, замаскований під діагностичний центр.

"На фото не військова база. На супутникову фото ми бачимо той самий найбільший морг, які росіяни замаскували під діагностичний центр. Найбільший морг на території Донецької області", — написав Петро Андрющенко.

На мапі, яку показує радник мера міста, поряд знаходиться лікарня швидкої допомоги.

Напис "Армія Росії — жителям Маріуполя", який видно на супутниковому знімку, він називає символічною: "Мабуть, це перша письмова правда від росіян на території Маріуполя".

Про відкриття морга радник мера розповідав у жовтні. Він зазначив, що морг має площу сім тисяч квадратних метрів. "В мене немає відповіді — нащо. Окрім — готуються до нашого наступу. Бо інша, більш логічна — дуже страшна. Рівень смертності в Маріуполі зберігається надвеликим", — намагався пояснити він відкриття настільки великого морга.

США не бачать намірів Росії вести переговори — Блінкен

Російське політичне керівництво не виявляє жодного інтересу до мирного врегулювання війни в Україні, ігноруючи пропозиції української сторони. Про це 4 грудня заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє CBS News.

"У дипломатії завжди є цінність, якщо сторони, про які йдеться, і в цьому випадку Росія, справді зацікавлені у конструктивній дипломатії. А те, що ми бачили, принаймні останнім часом, свідчить про протилежне", — зазначив посадовець.

За його словами, президент РФ Володимир Путін не реагує на мирні ініціативи української сторони.

"Навіть коли президент Зеленський з України приїжджав до країн G20 провідних економік світу і висував пропозицію, як рухатися вперед до миру, що зробив Володимир Путін? Він подвоїв та потроїв усе, що робив, мобілізував більше сил, анексував територію України, а тепер намагається озброїтись під час зими", — зауважив американський урядовець.

На переконання Блінкена Путін вдається до агресивніших дій щодо цивільних українців через невдачі російської армії у війні проти України.

"Він не зміг перемогти на полі бою, тож, по суті, він спрямовує свій гнів та вогонь на українських мирних жителів, атакуючи енергетичну інфраструктуру, намагаючись вимкнути світло, вимкнути опалення, вимкнути електрику. Ось що відбувається. Тож доти, доки Путін не продемонструє, що він насправді зацікавлений у серйозній дипломатії, навряд чи щось вийде", — підсумував держсекретар.

У м. Нікополь та Нікопольській територіальній громаді — артилерійський обстріл.

ДТЕК анонсувала повернення до планових відключень у 4 областях

Приватна енергетична компанія ДТЕК заявила, що із 5 грудня у Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях знову розпочнуть діяти графіки стабілізаційних відключень. Про це повідомляється на Telegram-каналі компанії.

"Київщина, Дніпропетровщина, Донеччина, Одещина: повертаємося до графіків стабілізаційних відключень", — йдеться у повідомленні.

При цьому в ДТЕК наголосили, що загалом ситуація в енергосистемі залишається складною.

"Тому просимо з розумінням ставитися до можливих відхилень, які можуть виникати для балансування енергетичної системи України. Робимо все можливе, щоб їх було якомога менше", — зазначається в дописі.

На Херсонщині росіяни примушують пенсіонерів писати заяви на отримання паспорта РФ — Генштаб ЗСУ

В тимчасово окупованому Скадовському районі Херсонської області працівники пошти припинили доставляти виплати пенсіонерам. У відділеннях пошти для отримання пенсій, росіяни примушують літніх людей писати заяви на отримання паспорта РФ. Про це йдеться на сторінці Генерального штабу Збройних сил України у Facebook.

Також у повідомленні йдеться, що російські військові, під виглядом проведення заходів боротьби з диверсійними розвідувальними групами, встановили блокпост на річці Чайка та заборонили прохід для приватних човнів.

У тимчасово окупованій Голій Пристані на Херсонщині чутно вибухи, повідомили місцеві жителі кореспондентам Суспільного.

У Павлодарі на Дніпропетровщині змінили графік роботи зовнішнього освітлення

У Павлограді, що на Дніпропетровщині, змінили графік роботи зовнішнього освітлення місць загального користування. Про це йдеться на Telegram-каналі Павлоградської міської ради.

За повідомленням, з 3 грудня зовнішнє освітлення вмикатимуть з настанням сутінків та вимикатимуть о 19:00. Вночі з 3:45 до 5:00 світло вмикатися не буде.

Жителям міста радять у разі необхідності перебування на вулиці у темний час доби використовувати світловідбиваючі елементи одягу та ліхтарики.

Волонтерка з Вінниччини виготовила три тисячі окопних свічок для українських захисників

Три тисячі окопних свічок за два місяці виготовила для українських захисників Ольга Стропак — жителька Гніванської громади, що на Вінниччині. Свічки передає волонтерами, або відправляє поштою.

"Цю свічку можна використовувати і в окопі, і в бліндажі. Вона горітиме 2-3 години. Можна нагріти руки, можна нагріти воду. На вулиці стає холодно, хочеться якось підняти бойовий дух нашим українцям", — розповідає Ольга Стропак.

Свічки, розповідає волонтерка, уже відправила на Донецький, Миколаївський, Харківський та Херсонський напрямки. Щоразу намагається зв'язатися із отримувачем, щоб дізнатись, чи доїхала посилка.

Повний текст репортажу читайте за посиланням.

Військові РФ 4 грудня обстріляли 15 населених пунктів Харківщини — Генштаб

Російські окупанти обстрілюють територію Харківщини з танків та артилерії на двох напрямках. Про це ввечері 4 грудня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Зокрема, на Слобожанському напрямку обстрілів зазнали райони Шевченкового, Стрілечої, Красного, Огірцевого, Вовчанська, Бочкового, Малої Вовчої, Дворічної та Богданівського. На Куп’янському напрямку під вогневе ураження потрапили райони населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове і Вишневе.

Для 70% мешканців Херсона відновлено водопостачання — ОВА

У Херсоні відновлено роботу насосної станції, що забезпечує водопостачання для 70% містян. Про це повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

"Сьогодні у Херсоні подали напругу до свердловини для наповнення резервуарів насосної водопровідної станції №2 з нормальним тиском. Тож у 70% містян з'явиться вода у домівках", — написав він на своєму Telegram-каналі.

РФ збільшила застосування авіації на сході України — Генштаб

Російське військове командування вдається до збільшення частоти застосування бойової авіації у прифронтовій зоні на Донеччині. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони. На Авдіївському та Бахмутському напрямках продовжує вести наступ, та активно задіювати авіацію для підтримки наземних угруповань", — йдеться у повідомленні.

При цьому протягом доби росіяни завдали 2 ракетних удари, а також здійснили понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Зокрема, знову, ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міст Нікополь та Херсон.

За добу українські морпіхи ліквідували 18 російських військових

Протягом доби 3 грудня українські підрозділи у складі Військово-морських сил знищили 18 російських військових. Про це повідомляє командування ВМС Збройних сил України.

"Військові частини та підрозділи Командування морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України, які входять до складу угруповань, продовжували виконувати завдання щодо відсічі повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Минулої доби, 3 грудня, морські піхотинці знищили 12 окупантів", — йдеться у повідомленні.

Ще шістьох російських окупантів ліквідували артилеристи.

"Артилерійські військові частини та підрозділи Командування морської піхоти ВМС ЗС України наносили вогневе ураження по загарбниках, наразі підтверджено знищення 6 російських військових. Остаточні втрати ворога уточнюються", — додали в командуванні.

У трьох громадах Миколаївщини комендантська година розпочинатиметься з 21:00

На Миколаївщині, в населених пунктах Очаківської міської тергромади, Куцурубської та Чорноморської сільських громад, з п'ятого грудня змінюють тривалість комендантської години. Вона розпочинатиметься з 21:00 та діятиме до 06:00. Про це йдеться на сторінці Миколаївської обласної військової адміністрації у Facebook.

Відповідні зміни затверджені розпорядженням начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма від другого грудня № 448-р.

Також у зазначених громадах продовжує діяти спеціальний режим світломаскування — повне затемнення.

До четвертого грудня комендантська година в Очаківській, Куцурубській та Чорноморській громадах тривала з 22:00 до 05:00.

У Чехії почалися навчання для українських військових

Перші українські військовослужбовці вже почали проходити курс навчання у Чехії у військовому окрузі Лібава під керівництвом місцевих інструкторів. Про це повідомляє iDNES.

Як зазначає видання, загалом до Чехії могли приїхати до чотирьох тисяч українських військових. Чеське Міністерство оборони не розкриває точних цифр та часу прибуття солдатів з міркувань безпеки.

"Українські солдати вже перебувають у Чехії у військовій зоні Лібава для планових навчань", — підтвердив інформацію виданню генерал Карел Ржека, начальник Генерального штабу армії Чеської Республіки.

Директор з комунікацій Міністерства оборони країни додав, що чеський уряд схвалив рішення про тренування військових з України 9 листопада.

"Українські військові перебувають у Чехії для спільних навчань, які були схвалені урядом 9 листопада. Вони допомогли підготувати безперервне навчання, яке зараз розпочинається відповідно до мандату, ухваленого парламентом Чеської Республіки", — зауважив він.

Науковці та громади Миколаївщини працюватимуть над відновленням екосистеми Кінбурнської коси після деокупації

В Очакові відбулося перше засідання учасників проєкту "Кінбурн Екохаб". Мета проєкту — розробити конкретні заходи з відновлення екологічної системи Кінбурнської коси, територія якої станом на 4 грудня тимчасово перебуває в окупації російськими військами. Про це кореспондентам Суспільного розповіла екологиня Інна Тимченко.

До проєкту долучились науковці Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова та Чорноморського національного університету імені Петра Могили, представники Очаківської, Куцурубської й Чорноморської громад, а також фахівці національного природничого парку "Білобережжя Святослава", що розташований на Кінбурнській косі.

"Учасники проєкту розуміють, якими мають бути етапи відновлення, на що варто звернути увагу в першу чергу, а що можна тимчасово не чіпати. Звісно, що все це впроваджуватиметься вже після перемоги, але про це варто говорити вже зараз", — сказала Інна Тимченко.

У випадку з Кінбурном розміри збитків, які завдала російська армія екосистемі, не є настільки важливими. Головне — це розробка заходів з відновлення, шляхи реалізації та їх обґрунтованість, — говорить екологиня.

"Розміри збитків не мають такого значення, оскільки в Європі розмір компенсації за спричинену шкоду екосистемі вираховується відповідно до затрат саме на відновлювальні заходи", — пояснила Інна Тимченко.

На засіданні, що відбулося 2 грудня, учасники проєкту презентували його освітню та наукову мету представникам Очаківської та Куцурубської громад. Надалі, говорить екологиня, учасники проєкту збиратимуться онлайн та офлайн — це будуть семінари, на яких обговорюватимуть екологічні проблеми та шляхи їх вирішення, в тому числі й з рекомендаціями для представників громад.

Незабаром може повернутися до планових відключень електроенергії — КМДА

Найближчим часом Київ може повернутись до графіка планових відключень електроенергії. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

"Ми очікуємо, що достатньо скоро зможемо переходити на погодинні графіки відключення" — зазначив посадовець.

За його словами, повноцінне відновлення роботи енергосистеми потребує часу, але ситуація поступово стабілізується, завдяки чому незабаром у Києві можуть повернути графіки погодинних відключень.

"З позитивного — це те, що сьогодні вночі взагалі ніяких відключень не було. Зараз потроху почергово відключають, але вже невеликі обсяги — до 25% міста", — додав посадовець.

Мінреінтеграції оновило перелік громад Сумщини, які входять до зони бойових дій

Станом на 4 грудня, до переліку громад, які знаходяться в зоні бойових дій, входять 19 громад Сумської області. Така інформація розміщена на сайті Міністерства реінтеграції.

28 листопада з переліку громад, де тривають бойові дії, була виключена Миколаївська сільська громада Сумського району.

Громади Сумщини, де тривають бойові дії:

Конотопський район

  • Буринська громада
  • Новослобідська сільська громада

Охтирський район

  • Великописарівська селищна громада
  • Охтирська міська громада
  • Тростянецька міська громада

Сумський район

  • Білопільська міська громада
  • Ворожбянська міська громада
  • Краснопільська селищна громада
  • Миропільська сільська громада
  • Хотінська селищна громада
  • Юнаківська сільська громада

Шосткинський район

  • Глухівська міська громада
  • Дружбівська міська громада
  • Есманьська селищна громада
  • Зноб-Новгородська селищна громада
  • Свеська селищна громада
  • Середино-Будська міська громада
  • Шалигинська селищна громада
  • Шосткинська міська територіальна громада.

Переселенці з цих громад можуть отримувати виплати як внутрішньо переміщені особи.

До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей.

Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська, Харківська, Донецька, Сумська області — повітряна тривога.

85% мешканів Херсона мають світло — ОВА

У Херсоні тривають роботи з відновлення електропостачання, станом на вечір 4 грудня 85% міста має світло. Про це повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

За словами посадовця, електроживлення подали у наступні райони міста:

  • Центр — 95%;
  • Таврійський та Північний — 89%;
  • Шуменський — 96%;
  • Текстильний — 73%;
  • Житлоселище — 96%;
  • Острів — 89%;
  • ХБК — 71%.

Відтак світло є у домівках 113 081 абонентів.

Окрім того, повністю відновлено електропостачання у селищах Комишани, Приозерне та на 70% у Білозерці.

Жителям Святогірська волонтери роздали продуктові набори

Волонтери благодійного фонду “Добра справа” роздали жителям деокупованого Святогірська 150 продуктових наборів та теплі речі. Найбільше місцеві потребують питної води, продуктів та батарейок, розповіла Суспільному координаторка фонду Аліна Головко

"В продуктовому наборі, який ми збираємо, є олія, три-чотири види каш, м’ясо, консерви, цукор, сіль", — перелічує Аліна Головко.

Жителька Святогірська Оксана отримала гуманітарну допомогу разом із 8-річним сином. Жінку з дитиною прихистили знайомі, будинок Оксани ушкоджений обстрілами, жити в ньому взимку неможливо.

“Роботи немає, купувати продукти нема за що. Дев’ять місяців світла не було, але ми звикли. Зараз похолодало, дрова тягаємо. Багато не натягаєш, бо всюди міни”, — розповідає про умови життя у Святогірську Оксана.

Військові РФ обстріляли будівлю Херсонського слідчого ізолятора, є поранені працівники

4 грудня російські військові обстріляли будівлю Херсонського слідчого ізолятора. Частина приміщень пошкоджені, серед працівників є поранені. Про це йдеться на сторінці Департаменту з питань виконання кримінальних покарань у Facebook.

"Засуджені та ув’язнені завчасно були переміщені до слідчих ізоляторів інших, безпечніших регіонів. Наразі, викликані відповідні служби, ведуться роботи щодо належного процесуального оформлення даної події", - йдеться у повідомленні.

Ситуація навколо Бахмута під контролем Сил оборони — Череватий

Сили оборони контролюють ситуацію під Бахмутом та вздовж траси Сватове-Кремінна. Українські артилеристи знищують склади та штаби росіян, через що вони отримали наказ не підвозити снаряди ближче 100 кілометрів до лінії фронту. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

"Навколо Бахмута ідуть дуже агресивні, кровопролитні, потужні бої. Ворог по декілька десятків разів намагається штурмувати. Є певні позиційні зміни, але всі вони контрольовані. Ворогу не вдається прорвати нашу оборону, він несе колосальні втрати щодоби", — повідомив Череватий.

За його словами, твердження РФ про оточення українських військових під Бахмутом є фейковими. Тільки вчора, 3 грудня, ракетно-артилерійські війська завдали потужного удару по угрупованню РФ.

Оборона Бахмута триває вже п'ять місяців. За цей час тактика Росіян змінювалась, — каже Череватий. Нині ворожі підрозділи діляться на дрібні штурмові групи, які намагаються пробитись до українських оборонних укріплень. Основою цих груп є колишні вʼязні у складі "Вагнера".

"Військово-політичне керівництво РФ у заручниках ситуації. Коли ти обіцяєш взяти Київ за три дні, а потім пʼять місяців не можеш взяти Бахмут, ти виглядаєш несерйозно і весь твій авторитет вивітрюється", — каже Череватий.

На Одещині знищили якірну міну

До узбережжя Одещини штормом вчергове винесло якірну міну, яку знищили фахівці Сил оборони. Про це повідомили в ОК "Південь".

У повідомленні також наголосили, що морське узбережжя залишається лінією оборони, а штормова погода може сприяти винесенню до берега якірних мін. Тому відвідувачів прибережних територій попросили враховувати небезпеку під час планування дозвілля.

Від ранку РФ завдала 5 ударів по Нікопольщині, є загиблий — ОВА

Станом на 16 годину російські військові завдали п’ять ударів по району Нікополя, що на Дніпропетровщині. Про це повідомив голова Дінпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Росіяни від ранку вже 5 разiв обстріляли Нікопольщину. Поцілили по самому Нікополю і Покровській громаді", — повідомив посадовець.

За його словами, через обстріл у селі Капулівка загинув 23-річний чоловік.

"Він порався на своєму подвір’ї, коли туди ударив російський снаряд", — розповів Резніченко.

За його словами, через обстріли в районі Нікополя є руйнування. Деталі атак з’ясовуються.

Дніпровські зенітники збили російський гелікоптер Ка-52

Військові Дніпровської протиповітряної оборони вдень 4 грудня збили російський військовий гелікоптер. Про це повідомляє Повітряне командування "Схід" на своїй Facebook-сторінці.

За повідомленням, близько 14:00 підрозділом Дніпровської зенітної ракетної бригади збито російський гелікоптер Ка-52.

Російські військові обстріляли житлові квартали Херсона

Станом на 14 годину 4 грудня російські військові 5 разів обстріляли Херсон. Є потрапляння у багатоповерхівку у Таврійському мікрорайоні, а також по житлових районах вздовж річки Дніпро. Травмованих немає. Про це йдеться у телеграм-каналі Херсонської міської ради.

За інформацією відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради, з 20 листопада по 4 грудня військові РФ обстріляли Херсон 169 разів. Загинули 19 людей, 39 травмовані, з них одна дитина.

Росіяни обстріляли Золочів на Харківщині з артилерії: снаряд знищив приватний будинок

Вдень 4 грудня російські окупанти обстріляли прикордонний Золочів з артилерії. Інформацію Суспільне Харків підтвердив голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

Обстріл стався близько 12:30. Снаряд зруйнував приватний житловий будинок. Поранених внаслідок російського обстрілу немає.

За інформацією Коваленка, пошкоджень також зазнали господарчі споруди, енерго- та газомережа.

Фінляндія пояснила причини вступу в НАТО

Ядерна риторика Кремля стала основною причиною, яка змусила Фінляндію подати заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Як повідомляє Kyodo News, про це заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто у кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ Організації з безпеки та співробітництва в Європі, що відбулася у польському Лодзі.

У коментарі виданню урядовець зазначив, що з початком війни в Україні "реальна ситуація з безпекою у Європі змінилася".

"З урахуванням цього Фінляндії довелося задуматися про те, як реагувати і де отримати підтримку у разі загрози застосування ядерної чи хімічної зброї. Це і стало основним чинником щодо рішення вступити до Альянсу", — сказав Хаавісто.

Через обстріл армією РФ громади на Дніпропетровщині загинув чоловік

Вдень 4 грудня на Дніпропетровщині через обстріл громади військами РФ загинув чоловік. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова облради Микола Лукашук.

"Внаслідок обстрілу Покровської громади у Нікопольському районі загинув чоловік", — написав він.

Інформація щодо руйнувань з‘ясовується.

Комунальники завершують ремонт на магістралі у Немишлянському районі Харкова — ХТМ

У Харкові продовжують усувати дефект на магістралі у Немишлянському районі. До робіт залучили 25 комунальників. Нині ведуться роботи "на основному місці пошкодження", повідомили у пресслужбі "Харківських теплових мереж" вдень 4 грудня.

"На 14 годину на місці ремонту 95 магістралі задіяно 4 самоскиди, 2 екскаватори, автокран, та інша техніка. Частину дефекту було усунено ще на 3 годину ночі", — йдеться у повідомленні.

Над усуненням дефекту працюють 25 людей. В ХТМ зазначають, що частину магістралі вже почали заповнювати.

3 грудня у пресслужбі "Харківських тепломереж" повідомляли, що опалення до будинків повернуть після закінчення ремонту магістралі.

У Британії завершилася остання у цьому році серія тренувань

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Звичайні чоловіки та жінки з усіх прошарків суспільства – будівельники, банкіри, бухгалтери, механіки, пожежники, інженери, кухарі та навіть танцюристи – добровільно записалися в Сили безпеки України після вторгнення Росії в їхній дім. Ці українські солдати успішно пройшли сувору програму навчання під керівництвом спеціалістів канадської та британської армії та тепер повернуться до служби в Україні", – йдеться у повідомленні Генштабу.

Очікується, що українські солдати використають на практиці уроки, засвоєні з права збройних конфліктів, навички, здобуті на тренуваннях з надання допомоги й евакуації поранених на полі бою, першої медичної допомоги, польових умінь, стрільби, убезпечення й розпізнавання вибухової загрози, а також навчання веденню бою як у міських умовах, так і в окопах.

Одеські волонтери евакуювали з Херсона за десять днів понад 200 людей

Благодійний фонд "Пліч-о-пліч" допоміг евакуюватись до Одеси 229 жителям Херсона. Про таке повідомили на сторінці організації.

Таку кількість людей вивезли з Херсона за останні десять днів листопада, зазначили у фонді.

"На жаль, потік біженців з Херсонщини меншим не стає. Окупанти продовжують знищувати звільнене українське місто", — додали там.

Внаслідок обстрілів РФ загинули 9 400 цивільних — Єнін

9 400 мирних жителів загинули в Україні внаслідок обстрілів РФ, розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін, в ефірі телемарафону "Єдині новини".

“За даними Національної поліції, загинуло понад 9 400 мирних жителів і ще близько 6 800 травмовані. Серед них, нажаль, є й діти: від початку вторгнення РФ в Україну загинула 461 дитина”, – повідомив Євгеній Єнін.

Як повідомив Євгеній Єнін, військо РФ продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі. Наразі відсутнє енергопостачання у 507 населених пунктах у восьми регіонах України. Найбільше страждають Харківщина, де знеструмлено 112 населених пунктів, Донеччина та Херсонщина — понад 90, Миколаївщина — 82, Запорізька область — 76, Луганська — 43.

Данілов розповів про ймовірні "гарантії безпеки" для РФ

Як наголосив секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов, "денуклеаризована й демілітаризована т.зв. Росія – краща гарантія миру для Європи та світу". Таким чином він відповів на заяву президента Франції Емманюєля Макрона, який напередодні сказав, що Захід повинен розглянути та задовольнити потребу РФ в гарантіях безпеки, якщо Путін погодиться на переговори щодо припинення війни.

"Країні-терористу та вбивці хочуть надати гарантії безпеки? Замість Нюрнбергу – підписання угоди з РФ і рукостискання? Українська кров на руках Путіна не завадить business as usual? Дивна логіка підкилимної дипломатії, час якої скінчився. Єдина гарантія – це гуманізм європейської судової системи, після вирока в Гаазі не передбачено смертної кари", — написав Данілов.

Парамедик із США допомагає волонтерам в Миколаєві

Американський парамедик Метью навчає миколаївців домедичній допомозі, а у вільний час плете маскувальні сітки для українських військових. Аби приїхати з волонтерською місією в Україну, чоловік пів року виловлював крабів на Алясці, щоб заробити грошей.

Про це волонтер Метью розповів кореспондентам Суспільного.

Метью двадцять п’ять років. На батьківщині, в Сполучених Штатах Америки, чоловік працював консультантом в рятувальній службі, має декілька міжнародних сертифікатів парамедика, що дає йому право навчати цій справі інших. В Україні він менше місяця. Попри те, що чоловік має постійний прибуток від власної справи, перед виїздом з країни, вирішив знайти ще одну роботу.

"Церковний список", Зеленський критикує ЄС за ціни на російську нафту. 284 день війни. Онлайн
Метью планує подовжити візу та залишатися в Україні допоки буде потрібна його допомога. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Я провів пів року в човні на Алясці. Там дуже небезпечна робота, але дуже гарно платять. Тому я поїхав туди, щоб заробити добре грошей, щоб мати змогу приїжджати у різні країни і навчати людей", — розповів Метью.

До візиту в Україну також працював у Іраку та Сирії.

У Гостомелі росіяни вкрали запчастини з "Мрії" — захисник летовища

Під час свого перебування в аеропорту Гостомеля, що під Києвом, росіяни викрали запчастини з літака “Мрія”, розповів в інтерв'ю Суспільному полковник Артем Ілюхін, який нині командує бригадою, що боронить Бахмут.

“Мрія була знищена в ході боїв, але основне ураження завдали підрозділи РФ. Вона була в декількох місцях — потім уже було видно — спеціально підпалена”, — розповів Ілюхін, який у перші дні повномасштабного вторгнення захищав летовище у Гостомелі.

За його словами, представники льотної школи РФ були у Гостомелі у відрядженні декілька разів — найбільш цінні основні комплектуючі були забрані росіянами з літака.

“З корнями повиривані плати, проводи і так далі”, — сказав Ілюхін.

США мають на меті зірвати поставки іранської зброї до РФ

Нинішня політика США щодо Ірану полягає протидії поставкам іранської зброї в Росію та на підтримці протестувальників у країні. Натомість призупинені переговори щодо відновлення міжнародної ядерної угоди не є пріоритетом. Про це в інтерв'ю заявив спеціальний посланник США з питань Ірану Роберт Меллі, передає Bloomberg.

“Іран не зацікавлений в угоді, і ми зосереджені на інших речах. Прямо зараз ми можемо змінити ситуацію, намагаючись стримати та зірвати постачання зброї Росії та намагаючись підтримати фундаментальні прагнення іранського народу”, — сказав Меллі.

Меллі додав, що на даний момент США не збираються зосереджуватися на ядерній угоді, тому що не можуть “продовжувати повертатися назад, а потім бути обіграними”.

За його словами, зараз США мають на меті “зірвати, затримати, стримувати та санкціонувати” поставки зброї в Росію з Ірану. За його словами, надання ракет або допомога в будівництві військових виробничих потужностей у Росії “перетне нову межу”.

За добу від агресії РФ загинули 2 цивільних, поранено — семеро

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Донецька область — 1 загиблий, 5 поранених. Херсонська область — 1 загиблий, 2 поранених", — написав Тимошенко у Telegram.

Витяг про місце проживання можна отримати через "Дію"

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Відтепер витяг про місце проживання можна отримати через "Дію". Раніше для оформлення цього документа треба було звертатися до відповідних органів реєстрації", — йдеться у повідомленні.

Для отримання витягу необхідно:

  1. Зареєструватися й увійти у "Дію", оновити її до останньої версії. Для цього потрібно обрати "Меню" – "Оновити застосунок".
  2. Перейти у розділ "Послуги" й обрати пункт "Довідки та витяги".
  3. У наведеному переліку знайти й обрати "Витяг про місце проживання", а потім – "Замовити витяг".

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російські війська атакують ЗСУ забороненими хлорпікриновими гранатами

Про це повідомляють Військово-морські сили.

"Держава-терорист використовує заборонену хімічну зброю – аерозольні гранати К-51. Хлорпікринові гранати з дронів окупанти скидують на наших захисників на сході. Щоб вберегтися від сильної подразнювальної дії заборонених боєприпасів, морпіхи утримували свої позиції у засобах хімічного захисту", – ідеться в повідомленні.

За добу Росія втратила понад 500 військовослужбовців — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільших втрат за добу росіяни зазнали на Лиманському та Бахмутському напрямках.

Загальні бойові втрати армії РФ з 24.02 по 04.12 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 91150 (+550) осіб,
  • танків ‒ 2922 (+5) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5892 (+6) од,
  • артилерійських систем – 1908 (+2) од,
  • РСЗВ – 395 од,
  • засоби ППО ‒ 210 од,
  • літаків – 281 (+1) од,
  • гелікоптерів – 263 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1573 (+1),
  • крилаті ракети ‒ 531 од,
  • кораблі /катери ‒ 16 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4479 (+7) од,
  • спеціальна техніка ‒ 163.

Повітряна тривога оголошена у шести областях України

Станом на 12:10 повітряну тривогу оголошено у Полтавській, Харківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій областях.

П'ятеро грузинських добровольців загинули у боях під Бахмутом

Про це повідомляє посольство Грузії в Україні.

"Грузинські добровольці Авто Руруа, Роланд Кварацхелія, Ромео Пічхая, Мераб Аладашвілі та Бадрі Маркелія загинули 3 грудня у боротьбі з російськими окупантами під Бахмутом", — йдеться у повідомленні.

Угорщину звільнили від дотримання обмежень цін на російську нафту

"Під час переговорів щодо нафтової шапки ми багато боролися за угорські інтереси і врешті-решт досягли успіху: Угорщина звільнена від застосування обмежень цін на нафту", — повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель. Президент України Володимир Зеленський розкритикував це рішення. Він закликав обмежити ціни на російську нафту до $30-40 за барель.

6-річний Павло зі Львова зібрав 12 тисяч для ЗСУ

6-річний Павло разом з мамою щосуботи випікав кекси, щоб допомогти українським військовим. У неділю продавав їх біля храмів. Так йому вдалося назбирати 12 тисяч гривень, які волонтер передав благодійному фонду "Здійснити мрію". За них придбали стяги, які вже майорять у звільнених українських містах та селах.

Батько хлопчика з перших днів повномасштабного вторгнення пішов захищати Україну. Тож Павло вирішив підтримати військових і разом з мамою почав волонтерити.

"Церковний список", Зеленський критикує ЄС за ціни на російську нафту. 284 день війни. Онлайн
6-річний Павло зібрав 12000 гривень для ЗСУ. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон

"Маленький волонтер продав близько двох сотень кексів. Не заважали хлопчику збирати кошти для військових ані спека, ані холод, ані планові відключення електроенергії. Зібрані кошти Павло передав Благодійному фонду "Здійснити мрію", чим вразив усіх волонтерів. Такий маленький хлопчик прийшов до них вперше", — йдеться у повідомленні.

Що буде з плановими операціями на час тривалого відключення світла. Пояснює МОЗ

На випадок можливого блекауту МОЗ в Україні готують до безперебійної роботи два рівні медзакладів, забезпечених енергоживленням та інтернетом. Планові госпіталізації та операції у лікарнях на цей період призупинять, розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За словами посадовиці, йдеться про два рівні закладів, які забезпечені критичними потребами по генераторах.

“Перший рівень — коли не буде енергоживлення. Другий рівень — заклади, які працюватимуть у випадку, якщо не буде і централізованого водопостачання та опалення. Зокрема, йдеться про ті, що мають автономне опалення”, — пояснила Карчевич.

За її словами, ці медзаклади будуть забезпечені генаторами і “Старлінками”, щоб був можливий зв’язок і комунікації у екстрених ситуаціях.

Бригада тероборони з Одеси, яка звільняла Херсон, отримала бойовий прапор

126 окрема бригада територіальної оборони, розташована в Одесі, отримала бойовий прапор. Під час вручення прапора відзначили бойовий підрозділ "Хантер" у складі бригади, який допоміг механізованим частинам ЗСУ звільнити Херсонщину. Наразі військовослужбовці бригади беруть участь у стабілізаційних діях та контрдиверсійній боротьбі на деокупованих територіях регіону.

Значна кількість військових бригади мають державні нагороди, зазначили під час вручення прапора.

Бойовий прапор — знамено в Збройних Силах України, що є символом військової частини. Завжди знаходиться зі своєю військовою частиною, а на полі бою — в районі бойових дій, в яких частина бере участь.

Українські військові підняли перший прапор на лівобережжі Херсонщини

3 грудня українські військові підняли перший прапор на лівому березі Дніпра. Про це повідомили на сторінці спецпідрозділу "Карлсон" у Facebook. "Це стане плацдармом для деокупації лівого берега Херсонщини", — йдеться у повідомленні.

Мешканцям звільненої Херсонщини допомагають утеплювати домівки

Як повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Для обігріву осель жителям деокупованих населених пунктів Херсонської області продовжують доставляти безоплатну паливну деревину. В межах урядової програми дрова цими днями отримували домогосподарства в Кочубеївській і Високопільській громадах. Крім того, на десять вулиць Високопілля вже подали природний газ", — йдеться у повідомленні.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно, без обстрілів ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Одеській, Кіровоградськїй, Хмельницькій, Чернівецькїй, Львівській, Тернопільській областях, на Полтавщині, Вінничині, Черкащині, Чернігівщині, Житомирщині та Київщині", — йдеться у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій.

Сумська область: вночі росіяни двічі обстрілювали прикордонні громади. Село Заруцьке Глухівської громади Шосткинського району обстріляли з мінометів. Також по території у напрямку села Нововасилівка Зноб-Новгородської громади Шосткинського району — були поодинокі постріли зі стрілецької зброї. Інформація про постраждалих уточнюється.

Вчора протягом дня росіяни обстріляли Есманьську громаду. По одному з прикордонних сіл вдарили з мінометів. Внаслідок обстрілу пошкоджено майстерню одного з місцевих підприємств та лінії електропередач.

Запорізька область: за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Новоолександрівка, Ольгівське, Дорожнянка, Новоданилівка, Білогір'я, Залізничне, Оріхів, Малі Щербаки, Степногірськ, Біленьке, Новопавлівка, Гуляйполе, Плавні, Кам'янське.

Надійшло 25 повідомленнь про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ. Детальна інформація щодо наслідків уточнюється.

На Дніпропетровщині росіяни вночі обстрілювали щогодини з "Градів" та важкої артилерії по чотирьох громадах — Нікопольській, Марганецькій, Покровській та Червоногригорівській. У Червоногригорівській громаді пошкоджені 5 приватних будинків, господарські споруди, гаражі та лінії електропередач.

Харківщина: окупанти завдали артилерійського та ракетного ударів по Куп‘янщині. У Куп'янськ-Вузловому внаслідок обстрілів було пошкоджено дорожнє покриття, залізничну інфраструктуру. Вночі ракети С-300, запущені росіянами, пошкодили вікна та дахи в 5-ти приватних домоволодіннях Шевченківської громади. Постраждалих немає. Також є пошкодження ліній передач. Також вночі з боку РФ відбувся ще один ракетний обстріл смт. Шевченкове.

Луганщина: підрозділи Сил оборони України відбили атаки РФ поблизу Площанки і Білогорівки. Із танків та різнокаліберної артилерії росіяни відкривали вогонь по вищеназваних населених пунктах, а також по Макіївці.

Донеччина: зранку — обстріли Авдіївки та населених пунктів Очеретинської громади. Найгарячішими точками залишаються Бахмут, Авдіївка, Вугледар. Вони під постійними обстрілами. Вчора вдень і ввечері — кілька обстрілів Торецька, пошкоджені багатоповерхівки та приватні будинки. Також росіяни завдали ракетного удару по Краматорську, поцілили у промислове підприємство. За минулу добу на Донеччина: 1 загиблий і 5 поранених.

Миколаївська область: сьогодні вночі —мінометний обстріл по акваторії Очаківської громади. Минулої доби ворожих обстрілів зазнав один з населених пунктів Куцурубської громади.

Херсонщина: військові РФ продовжують обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ та звільнених населених пунктів Херсонської області. Не припиняє обстрілів передмістя та міста Херсон. Росіяни вивезли всіх колаборантів з тимчасово окупованого міста Олешки, повідомляє Центр Національного спротиву. Були вивезені усі представники окупаційної адміністрації та "поліцаї". У всіх населених пунктах Каланчацької ТГ відбулася ротація військових РФ.

У Херсоні відновлено електропостачання, 75% міста завдяки енергетикам знову зі світлом. Загалом оператори мобільного зв’язку відновили роботу 84 базових та 3 пересувних станцій на звільненій Херсонщині.

На Луганщині з 1 січня на окупанти готуються вивести з обігу гривню — Гайдай

"З 1 січня на окупованих територіях збираються вивести з обігу гривню. Розплатитися в магазинах, оплатити послуги та провести розрахунки ЖКГ можна буде виключно в рублях. Готівку у гривні з 1 січня 2023 року можна буде обміняти у відділеннях банків", — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Також він проінформував, що так званий "уряд лнр" встановив тарифи на комунальні послуги у нещодавно захоплених Сєвєродонецьку, Лисичанську та Кремінському районі.

"Тарифи уведено "заднім числом". До прикладу, у Сєвєродонецьку – з липня. Та добре, якщо людина хоча б покористувалася цими послугами. А так тариф на вивіз сміття встановлений, сміття від початку літа не вивозиться. Воду дали лише в деяких будинках в вересні-жовтні, однак сплачувати за неї слід із липня усім. У багатьох взагалі не дали, як от в Лисичанську. Люди ще нічого не встигли зрозуміти, як уже винні Росії", — зазначив Гайдай.

Херсонці можуть до 5 грудня евакуюватися на власних плавзасобах — ОВА

Про це у повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

"У світлий час доби до 5 грудня включно продовжує діяти дозвіл на перетин річки Дніпро на ділянці Річковий вокзал, щоб дістатися до Херсона. Це зроблено, аби херсонці на власних плавзасобах могли евакуюватися з дач, які знаходяться на лівому березі Дніпра, до нашого звільненого міста", — зазначив Янушевич.

В Росії знижується підтримка "військової операції" з боку населення

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Нещодавні соціологічні опитування свідчать про те, що підтримка "спеціальної військової операції" з боку російської громадськості суттєво знижується. Зокрема, 55% росіян виступають за мирні переговори з Україною, і лише 25% підтримують продовження конфлікту.

Ці результати узгоджуються з окремим опитуванням, проведеним у жовтні 2022 року, в якому 57% респондентів висловилися на користь переговорів. У квітні 2022 року близько 80 відсотків росіян заявляли про підтримку "операції". Незважаючи на зусилля російської влади, спрямовані на забезпечення повсюдного контролю над інформаційним середовищем, конфлікт стає все більш відчутним для багатьох росіян після "часткової мобілізації" у вересні 2022 року.

"Оскільки Росія навряд чи досягне значних успіхів на полі бою в найближчі кілька місяців, Кремлю, ймовірно, буде дедалі важче підтримувати навіть мовчазне схвалення війни серед населення", — зазначили у Міністерстві оборони Великої Британії.

Росіяни обговорюють з Іраном подальший продаж безпілотників і ракет для війни в Україні

Про це повідомляється у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Начальник Генерального штабу збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Багері зустрівся у Тегерані 3 грудня із заступником міністра оборони Росії генерал-полковником Олександром Фоміним. Згідно з офіційними повідомленнями іранських державних ЗМІ, вони обговорили невизначену військову співпрацю. Можливо, вони обговорювали продаж іранських безпілотників і ракет Росії для використання в Україні. Багері є начальником оборони Ірану та відповідає за військову політику та стратегічне керівництво", — пишуть аналітики ISW.

Аналітики ISW прокоментували візит Шойгу до Білорусі

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що зустріч міністрів оборони Росії та Білорусі у Мінську може сприяти подальшому зміцненню двосторонніх зв'язків у сфері безпеки між Росією та Білоруссю.

"Міністр оборони Росії генерал армії Сергій Шойгу зустрівся з міністром оборони Білорусі генерал-майором Віктором Хреніним і підписав поправки до Угоди про спільне забезпечення регіональної безпеки у військовій сфері. Шойгу також зустрівся з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, під час якої Лукашенко заявив, що білоруські та російські війська продовжують спільні навчання на білоруській території, щоб "Союзна держава могла відбити будь-яку агресію", — йдеться у щоденному звіті ISW.

За даними ISW, Шойгу, ймовірно, зустрівся з Хреніним і Лукашенком щоб чинити подальший тиск на Білорусь з метою посилення підтримки наступальної кампанії Росії. Раніше аналітики ISW зазначали, що Білорусь навряд чи вступить у війну в Україні через внутрішні фактори, які обмежують готовність Лукашенка.

У Києві продовжують діяти екстрені відключення електроенергії

Про це повідомляє ДТЕК Київські електромережі.

"У Києві відбуваються екстрені відключення світла. Графіки стабілізаційних відключень, які складені раніше, наразі не діють. Енергетики ДТЕК разом зі спеціалістами НЕК "Укренерго", іншими екстреними службами й органами державної влади роблять все можливе для скорішої стабілізації ситуації", — йдеться у повідомленні енергетичного оператора.

На Харівщині росіяни обстріляли Куп‘янський район ракетами та з артилерії

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Окупанти знову завдають артилерійський та ракетних ударів по Куп‘янщині. У Куп'янськ-Вузловиому внаслідок обстрілів було пошкоджено дорожнє покриття, зазалізничну інфраструктуру. Близько 23 години ракети С-300, запущені росіянами, пошкодили вікна та дахи в 5 приватних будинках Шевченківської громади. Близько 03 год ранку з боку рф відбувся ще один ракетний обстріл смт. Шевченкове. Постраждалих немає", — написав він у Telegram.

Синєгубов нагадав, що місцева влада спільно із волонтерами продовжує добровільну евакуацію жителі: "На сьогодні виявили бажання переїхати 185 людей. Процес евакуації у більш безпечні місця Харківщини триває".

Війська РФ обстріляли Куцурубську та Очаківську громади на Миколаївщині

Збройні сили Російської Федерації продовжують обстрілювати території громад Миколаївської області, що мають вихід до моря. Під вогонь потрапили Куцурубська та Очаківська громади області.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією ОВА, Куцурубську громаду війська Росії обстріляли 3 грудня, орієнтовно о 14:15. Є влучання по території одного з населених пунктів. Загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає.

Також в ніч проти 4 грудня, о 2:40, армія РФ гатила з мінометів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих внаслідок обстрілу немає, повідомили в обладміністрації.

Ракетний удар по приватному сектору Запорізького району: пошкоджені будинки та лінії електромереж

Вночі російські військові завдали ракетного удару по одному з сіл Запорізького району. Поранених немає.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

У результаті атаки пошкоджені будинки у приватному секторі, вибиті шибки та поруйновані дахи. Також зачепило лінії електромереж.

Пожежу, що виникла внаслідок "прильотів" ліквідували рятувальники, люди не постраждали.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 22 удари — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів РФ. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 4 грудня.

Також українські воїни збили російський літак “Су-25” та безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії за добу уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також район зосередження засобів артилерії окупантів.

На Донеччині від обстрілів з боку армії РФ загинула людина, п'ятеро поранені

Протягом 3 грудня внаслідок обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинув мирний житель у Предтечиному, ще п'ятеро людей отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко.

Поранення отримали жителі Часового Яру, Первомайська, Великої Новосілки та Вовченкого.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1237 людей, поранення отримали 2680 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз встановити неможливо.

Війська РФ 10 разів обстріляли чотири громади Нікопольського району Дніпропетровщини

У ніч на 4 грудня російські війська 10 разів обстріляли з “Градів” та важкої артилерії чотири громади Нікопольщини. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, війська РФ вдарили по Нікопольській, Покровській, Червоногригорівській та Марганецькій громадах.

Генштаб ЗСУ уточнив втрати окупантів

Щодо втрат російських окупантів. За уточненою інформацією, у період з 28 по 30 листопада до 70 поранених та понад 230 загиблих російських загарбників доправлені до лікарняних закладів тимчасово окупованих населених пунктів Донецької та Луганської областей. Окрім того, 2 грудня, до місцевої лікарні Мелітополя привезли чергову партію поранених та тіла загиблих окупантів. Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 4 грудня.

Триває мародерство та грабіж місцевого населення на тимчасово зайнятих російськими військами територіях. Із місцевих магазинів Нової Каховки російські окупанти вивозять весь товар та обладнання, включно з морозильними камерамии та касовими апаратами. А в Новомиколаївці Запорізької області, близько сотні окупантів 2 грудня організували перевірку документів місцевих жителів, вилучення особистих цінних речей та побутової техніки.

Крім того, в населених пунктах тимчасово зайнятої Херсонської області, росіяни погрозами позбавлення батьківських прав примушують місцеве населення віддавати дітей до навчальних закладів для навчання за російською програмою.

У Генштабі розповіли, на яких напрямках окупанти обороняються, а де наступають

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань війська РФ не виявлено, повідомив Генштаб у ранковому зведенні.

На Сіверському напрямку військові РФ обстріляли з мінометів населені пункти Сопич та Тимофіївка Сумської області.

На Слобожанському напрямку обстрілів з артилерії зазнали райони понад десяти населених пунктів. Серед них - Одноробівка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Черняків, Чугунівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти обороняються. Здійснили обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах Синьківки, Табаївки, Берестового і Вишневого Харківської області та Макіївка, Площанка і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти зосереджують основні зусилля на наступі, намагаються покращити тактичне положення. Обстрілів із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали, зокрема, райони Серебрянки, Верхньокам’янського, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмута, Курдюмівки, Південного, Авдіївки, Опитного, Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Веселого, Марʼїнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Новопавлівському напрямку військо РФ веде оборону. Росіяни обстріляли райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку військові РФ обороняються. Артилерійські обстріли зафіксовано, зокрема, біля Оріхова Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти також ведуть оборону. Здійснюють обстріли з мінометів, ствольної і реактивної артилерії по позиціях українських військ, а також населених пунктах Дніпропетровської та Херсонської областей. Не припиняється вогневий терор мирних жителів Херсона

Генштаб ЗСУ: Сили Оборони відбили атаки окупантів на Донбасі

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Площанка і Білогорівка на Луганщині та Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Водяне, Первомайське, Веселе, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 4 грудня.

Протягом доби військові РФ завдали 10 ракетних, 16 авіаційних ударів, а також здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Ракетних ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів Шевченкове Харківської області та Краматорськ на Донеччині.

Зберігається загроза завдання військом РФ  ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

Прапор України на лівому березі Дніпра прокоментували в ISW

Російські війська очікують наступу України на східному (лівому) березі річки Дніпро та будують оборонні рубежі на південь від неї. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Встановлення позицій уздовж східного берега річки, ймовірно, створить умови для майбутніх наступальних операцій України в окупованій Херсонській області, якщо українські війська вирішать переслідувати цей напрямок просування на півдні”, — йдеться в аналітичному звіті.

Повідомляється, що українські сили досягли східного (лівого) берега річки Дніпро навпроти міста Херсона, відзначили аналітики. Український добровольчий спецпідрозділ повітряної розвідки “Карлсон” 3 грудня опублікував кадри, на яких українські військовослужбовці пливуть на човнах Дніпром, добираються до дерев’яної споруди, схожої на пристань на східному березі, і піднімають український прапор на вежі біля берега. Спецпідрозділ “Карлсон” повідомив, що це перший випадок, коли український прапор майорить над східним берегом Дніпра, і підкреслив, що ця операція стане плацдармом для наступних українських операцій на східному березі.

“У разі підтвердження це обмежене українське вторгнення на східний берег може відкрити можливості, щоб українські сили почали діяти на східному березі”, — йдеться в аналітичному звіті.

До Ефіопії доправили 25 тисяч тонн української пшениці

Перше судно в межах ініціативи Grain from Ukraine доправило до Ефіопії 25 тисяч тонн української пшениці, повідомили на сайті президента. Програма спрямована на постачання продовольства в країни, які потерпають від його нестачі. До неї вже долучилися понад 30 країн і міжнародних організацій, на її реалізацію залучили понад 180 млн доларів, йдеться на сайті.

Остін звинуватив Росію у навмисній жорстокості проти мирних жителів України

Міністр оборони США Ллойд Остін звинуватив Росію у "навмисній жорстокості" у війні РФ проти України. За його словами, Москва навмисно завдає ударів по мирних жителях.

"З навмисною жорстокістю Росія ставить під приціл своїх гармат цивільних осіб і цивільні цілі. Російські атаки призводять до загибелі дітей, руйнувань шкіл і лікарень", —сказав Остін, виступаючи на Форумі національної оборони ім. Рейгана в Сімі-Веллі, Каліфорнія.

Зеленський перерахував найгарячіші напрямки фронту

"На Донеччині – Бахмут, Соледар – зараз, як і раніше, найбільш гаряче, найбільш болісно", — повідомив Зеленський у зверненні.

"Робимо все, щоб допомогти нашим хлопцям на цьому напрямку. Нашим героям, які тримають там оборону. Окремо подякую прикордонникам Чопського загону, які воюють саме на Бахмутському напрямку і сьогодні «приземлили» черговий літак окупантів. Луганщина й Харківщина – зміцнюємо наші сили. Південь – продовжуємо «мінусувати» можливості окупантів. Кордон – укріплюємо весь периметр. Чорноморська акваторія – працюємо, щоб у підсумку «Калібри» могли бути хіба що на дні", — розповів президент.

Maxar Technologies опублікували супутникові знімки окупованого Маріуполя

Росія збудувала в тимчасово окупованому Маріуполі військовий комплекс. Відповідні знімки з супутника опублікувала у твіттері компанія Maxar Technologies. Зйомка дозволяє побачити на даху будівлі слова: "Армия России — жителям Мариуполя".

Також видно, що на міському кладовищі "Старокримське" збільшилась площа поховань.

Окрім того, видно, що росіяни зносять зруйновані ними будинки.

На початок