Як стати видимим на дорозі у темряві, вчать кропивничан

Як стати видимим на дорозі у темряві, вчать кропивничан

Як стати видимим на дорозі у темряві, вчать кропивничан
. Суспільне Кропивницький

Як стати видимим на дорозі у темряві, вчать у Кропивницькому учасники проєкту “Амбасадори безпеки”. Його започаткували три роки тому центральна міська бібліотека та патрульні, за підтримки канадсько-українського проєкту розвитку поліції. Партнерів об'єднала спільна мета – кожен житель Кіровоградської області має знати що таке світловідбивачіСвітловідбивачі – це засоби, які підвищують безпеку пішохода чи велосипедиста на дорозі. та користуватися ними. Про це Суспільному розповіла працівниця бібліотеки Вікторія Поліщук.

Зі слів інспектора відділу ювенальної превенції поліції області Владислава Мартіросяна, нині необхідність у світловідбивачах є більш нагальною. Через обстріли російськими військовими об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні вимикають вуличне освітлення. Так роблять через аварії або з метою економії. У темряві пішоходів у темному одязі розгледіти важче. Щоб бути видимим для водіїв, поліцейські просять одягати стрічки та елементи, що відбивають світло фар.

У кропивницькій бібліотеці виготовляють світловідбивні флікери
Світловідбивні флікери. Суспільне Кропивницький

Для виготовлення світловідбивачів, потрібні фетр та світловідбивна плівка, розповіла працівниця бібліотеки Вікторія Поліщук. "Плівка наклеюється на елемент певної форми, робиться дірочка, чіпляється стрічка і далі чіпляється просто на рюкзак або на одяг, і от є такий елемент, який буде рятувати життя".

У кропивницькій бібліотеці виготовляють світловідбивні флікери
У бібліотеці виготовляють світловідбивні флікери. Суспільне Кропивницький

Створюють світловідбивачі поліцейські, бібліотекарі. "Це і є ті самі амбасадори, які пропагують безпеку, це люди, яких ми навчали робити флікери, які потім це вміння несли в свої громади, в свої навчальні заклади. Тому це не лише для дітей, це ще й для дорослих".

У кропивницькій бібліотеці виготовляють світловідбивні флікери
Виготовляють світловідбивні флікери. Суспільне Кропивницький

При ввімкненому світлі фар при швидкості 60 кілометрів за годину водій побачить пішохода у темному одязі за 18 метрів, у червоному – за 24 метри, у жовтому – за 37, у білому – за 55. Якщо на одязі є світловідбиваючі елементи, пішохода помітно на відстані 150 метрів при ближньому світлі фар та 400 метрів при дальному світлі.

Вікторія Поліщук вважає, одного світловідбивача недостатньо, щоб бути стовідсотково захищеним. "Найкраще, це вісім, коли є: на руці, на нозі, з іншого боку на руці, на нозі, попереду і позаду, тому що під час руху машина може їхати з будь-якого боку і пішохід був освітленим, тобто чим більше, тим краще".

Що відомо

В Україні для пішоходів носіння світловідбивачів у темряві та при поганому освітленні є обов’язковим з 2020 року. Зміни до правил дорожнього руху вніс Уряд. До цього використання таких елементів було рекомендованим. Якщо людина їх не носить, це підпадає під статтю 127 Кодексу України про адмінпровопорушення. Відповідальність може бути у вигляді 255 гривень штрафу.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок