Треба носити світловідбиваючі елементи. Як убезпечити себе та дітей на дорозі у темну пору доби

Треба носити світловідбиваючі елементи. Як убезпечити себе та дітей на дорозі у темну пору доби

Треба носити світловідбиваючі елементи. Як убезпечити себе та дітей на дорозі у темну пору доби
. фото Суспільне Рівне

Через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні, в тому числі й в Кіровоградській області, вимикають вуличне освітлення. Так роблять через аварії або з метою економії. Щоб убезпечити дітей на дорозі, треба подбати про те, щоб їх одяг було видно у темряві. У Кропивницькому поліцейські та освітяни нагадали, чому важливо носити світловідбиваючі елементи.

Найкраще видно елементи жовтого кольору

Восени дітям необхідно обирати речі світлих кольорів, говорить керівниця обласного департаменту освіти та науки Ельза Лещенко. Це може бути куртка чи штани. Обов'язково потрібно придбати світловідбиваючі елементи одягу — браслет, стрічку на рюкзак або жилет.

Найкраще видно елементи жовтого кольору та розміром понад 15 квадратних сантиметрів. ФлікериМаленькі значки або наклейки, які відбивають світло в темряві. Вони допомагають побачити пішохода в нічний час. краще чіпляти на рухливих частинах тіла (передпліччя, гомілки, зап’ястки, щиколотки). Через низький зріст, діти менш помітні на дорогах.

За наявності флікерів водій бачить пішохода за 150 метрів

25-30 метрів — це відстань, за якої пішохід видимий для водія автомобіля з увімкненим ближнім світлом фар, говорить керівниця управління зв’язків із громадськістю патрульної поліції в області Оксана Білоброва. За наявності флікерів на одязі, людину видно за 130-150 метрів. Тому дуже важливо носити світловідбиваючі елементи.

"Чим нижче розміщені флікери, тим краще їх видно для водіїв. Дуже важко помітити пішохода у темному одязі, тим паче, коли негода чи вимкнене вуличне освітлення. Люди, а це стосується, як дітей, так і дорослих – мають бути відповідальні і зобов'язані у темну пору доби носити світловідбиваючі елементи. Чим більше їх, тим краще. Чіпляйте флікери з різних сторін: на рюкзак, браслет на руку, на ногу. Дбайте про свою безпеку".

Громадська організація розповсюдила 50 тисяч флікерів

Завдяки проєкту "Амбасадор безпеки", у Кіровоградській області розповсюдили понад 50 тисяч флікерів. Це дані від керівниці громадської організації "Агенція сталого розвитку Хмарочос" Ірини Ткаченко. В рамках проєкту в області працюють майстерні зі створення світловідбивачів. Також фабричні флікери, брелоки та наліпки безкоштовно поширюють на просвітницьких заходах.

"Ми постійно співпрацюємо з працівниками патрульної та ювенальної поліції. Під час різноманітних майстекласів їм вдалося підсвітити дві тисячі дітей. В планах ще – 20 тисяч. Я вважаю, що дуже важливо забезпечити флікерами дітей-переселенців".

Зі слів Ірини Ткаченко, з наступного тижня у Кропивницькому центральна бібліотечна система, куди входить 20 книгозбірень, влаштовуватиме майстеркласи з виготовлення флікерів, а також світловідбиваючих торбинок. Підсвітити планують понад п'ять тисяч дітей.

Покрокову інструкцію, як створити флікер самостійно, можна переглянути за посиланням.

Що відомо

  • В Україні наприкінці 2020 року набули чинності нові правила дорожнього руху, які стосуються водіїв, пасажирів, велосипедистів та пішоходів.

Пішоходи обов'язково мають використовувати світловідбивні елементи у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. Також стрічку, наклейку, жилет чи одяг з такими елементами, мають використовувати пішоходи, які рухаються проїжджою частиною чи узбіччям у темну пору доби та за умов недостатньої видимості.

Читайте також

  • Вночі не відключають. У Кіровоградській області продовжують аварійні відключення електроенергії
  • У Кропивницькому пограбували укриття в багатоповерхівці
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок