Кропивницькі патрульні показали видимість пішоходів на дорозі зі світловідбивними наліпками та без них

Кропивницькі патрульні показали видимість пішоходів на дорозі зі світловідбивними наліпками та без них

Кропивницькі патрульні показали видимість пішоходів на дорозі зі світловідбивними наліпками та без них
. фото Суспільне Кропивницький

Кропивницькі патрульні показали видимість пішоходів на дорозі зі світловідбивними наліпками та без них. Експеримент влаштували ввечері на одній із неосвітлених вулиць обласного центру.

Патрульні показали, як водій бачить пішоходів в одязі різного кольору і з речами, що відбивають світло, на відстані 150 метрів.

"Можна помітити, як погано видно пішоходів у темну пору доби при ввімкненому ближньому світлі фар",— розповів інспектор патрульної поліції Владислав Петух.

Через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні вимикають вуличне освітлення. Так роблять через аварії або з метою економії.

У темряві пішоходів у темному одязі розгледіти важче, сказав водій Віталій: "Нині багато таких випадків, коли пішоходи в темному одязі переходять дорогу. Це потрібно враховувати, бути обачними та вжививати заходів, щоб запобігати нещасним випадкам".

У Кропивницькому на експерименті показали, чому важливо носити світловідбивні наліпки
фото Суспільне Кропивницький

При ввімкненому світлі фар при швидкості 60 кілометрів за годину водій побачить пішохода у темному одязі за 18 метрів, у червоному – за 24 метри, у жовтому – за 37, у білому – за 55. Якщо на одязі є світловідбиваючі елементи, пішохода помітно на відстані 150 метрів при ближньому світлі фар та 400 метрів при дальному світлі.

За словами начальниці відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в області Оксани Білоброви, поліцейські нагадують пішоходам про необхідність носіння наліпок чи значків, які відбивають світло в темряві і допомагають побачити пішохода в нічний час: "Є світловідбивні браслети, які можна одягати на руки, на верхній одяг. Коли ви рухаєтеся, світло фар потрапляє на флікери і водії вас бачать. Деякі пішоходи ще одягають їх на ноги. Щоб не світити в очі, водії вмикають ближнє світло фар, тому чим нижче будуть розташовані флікери на людині, тим краще її буде помітно".

За словами кропивничанки Тамари Сидоренко, браслет одягатиме сама і радитиме знайомим: "Я працюю в школі вчителем, розповідаю учням про небезпеку на дорогах. У багатьох дітей на портфелях та куртках є світловідбиваючі елементи".

Що відомо

В Україні для пішоходів носіння флікерів у темну пору доби та при поганому освітленні є обов’язковим з 2020 року. Зміни до правил дорожнього руху вніс уряд. До цього використання таких елементів було рекомендованим. Якщо людина їх не носить, це підпадає під статтю 127 Кодексу України про адмінпровопорушення. Відповідальність може бути у вигляді 255 гривень штрафу.

Читайте також

  • Треба носити світловідбиваючі елементи. Як убезпечити себе та дітей на дорозі у темну пору доби.
  • Жителів Кіровоградщини просять зважати, які прилади найбільше споживають електрики і не вмикати їх.
  • У Кропивницькому зріс попит на генератори, пальники та ліхтарі.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок