Херсон повертається під контроль України, ППО Avenger від США, просування ЗСУ на Півдні. 261 день війни. Онлайн

Херсон повертається під контроль України, ППО Avenger від США, просування ЗСУ на Півдні. 261 день війни. Онлайн

Херсон повертається під контроль України, ППО Avenger від США, просування ЗСУ на Півдні. 261 день війни. Онлайн
. Український військовослужбовець проводить підготовку самохідної артилерійської установки до стрільби поблизу Бахмута, Донецька область, Україна, 9 листопада 2022 року. AP Photo / LIBKOS

11 листопада — 261-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Нідерланди виділять Україні додаткові 110 млн євро для допомоги з енергопостачанням взимку, а уряд Швеції найближчим часом ухвалить рішення про передачу Україні новітніх систем озброєнь.
  • Світові лідери привітали Україну зі звільненням Херсона. Політики, зокрема, зазначили, що це — це ще одна найочікуваніша перемога Збройних Сил України. А президент Франції опублікував звернення українською мовою.
  • Уся територія Миколаївщини, окрім Кінбурнської коси, звільнена від російських військ. Для звільненої Снігурівської громади влада готує гуманітарну допомогу. Водогін з Дніпра до Миколаєва теж повернули під контроль Збройних сил України.
  • "Укренерго" опублікувало графік обмежень на 12 листопада. Планові відключення діятимуть з 00:00 до 24:00 у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській та Полтавській областях.
  • Українські військові звільнили Херсон. У центрі міста 11 листопада зібралися люди, які скандували "Слава Україні", вітаючи українських військових. В Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що місто повертається під контроль України й до туди заходять частини ЗСУ. Речниця пресцентру Cил оборони "Півдня" Наталя Гуменюк повідомила, що в Херсоні "йде важка і потужна" бойова робота, а поява українських прапорів означає, що "Херсон — це Україна".
  • Відбувся черговий обмін військовополоненими з РФ. З російського полону вдалося звільнити 45 воїнів ЗСУ, а також повернути два тіла загиблих.

На цьому Суспільне завершує онлайн 260 дня війни, нову текстову хроніку — читайте тут.

У Києві стартував фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Програму спеціального випуску із назвою "Надзвичайний стан" у столиці можна переглянути до 13 листопада у столичному кінотеатрі "Жовтень", а також на онлайн-платформі DocuSpace.

Цьогоріч організатори максимально внесли до програми українське документальне кіно, адже фільми національного конкурсу не були показані в Києві навесні. Більша частина програми сформована на основі тематичних добірок березневого фестивалю, який перенесли через війну.

Відкривала фестиваль стрічки "Маріуполіс" та "Маріуполіс-2" литовського документаліста Мантаса Кведаравічюса. Фільм створений із врятованих фрагментів відео, відзнятих Кведаравічюсом, якого наприкінці березня 2022 року взяли в полон і вбили російські військові. Світова прем'єра "Маріуполіса-2" вже відбулася в Каннах, де він отримав Спеціальний приз журі "Золоте око".

Уряд Швеції найближчим часом ухвалить рішення про передачу Україні новітніх систем озброєнь

Про це заявив міністр оборони країни Пол Йонсон після засідання Ради ЄС, повідомляє видання ТТ.

"Ми маємо намір повернутися якомога швидше з подальшою підтримкою України, як політичною, фінансовою, так і військовою, включаючи передачу більш сучасних систем озброєнь", — сказав міністр.

Він додав, що Швеція отримала вичерпну інформацію від Збройних сил Швеції щодо тренувань та зміни оборонного обладнання, і "це також створює передумови для розширення нашої підтримки, пов'язаної з тренуваннями".

Наразі невідомо, яке саме обладнання передадуть Україні. Список побажань України очолює артилерійська система "Стрілець". Швеція бере участь у підготовці українських військових у Великій Британії, і уряд розглядає можливість продовження цієї місії після закінчення року, а також долучитися до тренувальної місії ЄС.

Maxar оприлюднила супутникові знімки підірваних мостів на Херсонщині

Американська компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки пошкоджених мостів Херсонщини. На фото видно пошкодження на автомобільному Антонівському мості, Дар’ївському мості через Інгулець, мостів Каховської ГЕС.

Нідерланди виділили 10 мільйонів євро на ремонт енергетичної мережі України

Про це повідомила міністр зовнішньої торгівлі та співробітництва Лісьє Шрайнемахер.

"Україна готується до важкої зими. Половина систем енергопостачання зруйнована. Українці зіткнуться з виснажливими умовами в найближчі місяці. надасть додаткові 110 млн євро (180 млн євро загалом) для допомоги з енергопостачанням та житлом цієї зими. Ми підтримуємо Україну", — зазначила Шрайнемахер.

Українські військові звільнили понад 3 тисячі квадратних кілометрів на півдні країни

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони і охорони Півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, подекуди на цих територіях частково залишаються деякі російські війська, їх ліквідовують.

На Харківщині облаштують 580 стаціонарних пунктів обігріву

На 11 листопада на території Харківської області планують облаштувати 580 стаціонарних пунктів обігріву. Планується, що пункти обігріву зможуть прийняти близько 15 тисяч людей, розказав Суспільному речник Харківської ОВА Сергій Кіш.

За його словами, адреси розташування пунктів обігріву у всіх старостинських округах вже визначені.

Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача

Про це президент повідомив у вечірньому зверненні.

"Провів сьогодні чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Перше й основне – це ситуація на передовій, звичайно, з наголосом на розвитку подій на півдні. Але ми не зменшуємо уваги й до інших напрямків. Всюди рухаємося, всюди зміцнюємо позиції. Тримаємо рубежі на Донеччині", — розповів Володимир Зеленський.

Окремо на Ставці розглянули ситуацію в енергетиці та перебіг відновлювальних робіт.

"Минулої ночі окупанти завдали чергового удару по нашій критичній інфраструктурі. Саме через це в частині країни сьогодні вранці та вдень довелося застосувати аварійні відключення електрики. Але в більшості міст і районів вдалося повернутися до графіка стабілізаційних енергообмежень. І максимально активно працюємо, щоб посилити наші можливості захищати небо й відновити все те, що окупанти все ж, на жаль, зруйнували", — зазначив президент.

Литовський журналіст зібрав кошти на морський дрон для України

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Литовський журналіст Андрюс Тапінас разом із народом Литви зібрав 250 000 доларів. Їх передадуть через UNITED24. Наші литовські друзі самі оберуть ім’я для дрона", — написав він.

Раніше Тапінас за три дні зібрав кошти на "Байрактар" для України. Цю волонтерську ідею він реалізував за підтримки Міністерства оборони Литви. Він зібрав 5 мільйонів і 950 тисяч євро. В результаті безпілотник Україні подарувала турецька компанія, а кошти використали для закупки інших видів оборони для українського війська.

З Україною до Херсона повертається і Європа — Маасікас

"З Україною повертається і Європа. Херсон просто зараз", — написав глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас у Twitter.

Росія заборонила в'їзд для 200 громадян США, серед яких — брати і сестра Байдена

Про це йдеться у заяві російського МЗС.

“У відповідь на всі нові персональні санкції, що постійно вводяться Адміністрацією Джо Байдена, не тільки проти російських офіційних осіб, представників ділових кіл і громадськості, діячів культури, а й тих, хто з тих чи інших причин неугодний Вашингтону, на основі взаємності вводиться заборона на в'їзд у російську федерацію щодо 200 громадян США”, — йдеться у заяві.

До списку увійшли окремі представники органів влади та законодавці, а також їхні близькі родичі, керівники компаній та підприємств військово-промислового комплексу, експерти.

Зокрема, в’їзд до РФ заборонили керівнику міжвідомчої робочої групи Міністерства юстиції США з контролю за виконанням антиросійських санкцій Ендрю Адамсу, чоловіку міністерки фінансів США Джорджу Акерлофу, сестрі президента США Валері Байден Оуенс, а також його двом братам — Джеймсу Байдену і Френсісу Байдену.

Після звільнення Херсона війна продовжиться — Данілов

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Ми не можемо нічого заморожувати. Ми не холодильна камера. Ми маємо звільняти наші території незалежно від погоди, незалежно від пори року. Ніякої зупинки ми пропускати не можемо, бо там є люди наші, ми бачимо, як вони страждають", — зазначив Данілов.

"Укренерго" опублікувало режим відключення світла на 12 листопада

"12 листопада, діятимуть планові відключення 00:00 – 24:00 у м. Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській та Полтавській областях", — повідомили у пресслужбі оператора.

У інших областях України відключення не прогнозуються.

Велика територія Херсонської області замінована росіянами — Данілов

Про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив у ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Величезна територія є замінована. Більш того, ми не виключаємо, що є закладені великі "фугаси". І тому дуже обережно треба населенню відноситися до цього питання. І до того часу, поки наші ЗСУ, наші військові не дадуть добро на повернення в ті населені пункти, які кожного дня вони звільняють, на жаль, поки що туди повертатися населенню ми не радимо. Тому що має бути чиста територія від мін, від вибухових речей. Це велика робота для наших хлопців і дівчат, які займаються цією роботою", — зазначив Данілов.

Він також наголосив, що Антонівський міст знаходиться в абсолютно непрацездатному стані.

США проводять військові навчання, що імітують російське вторгнення

Про це повідомляє The Times.

Ці навчання є частиною проєкту "Конвергенс" — серії навчань, що проводяться на базі "Форт Ірвін" посеред пустелі Мохаве.

Відкритий ландшафт бази використали для відтворення рівнинної місцевості українського степу. Навчання проводять навколо імітації села на базі під назвою Уджен. У них беруть участь близько 4 500 військовослужбовців. Навчання надають можливість продемонструвати нову військову техніку, зокрема, розвідувальні безпілотники Watchkeeper і Puma, а також безпілотний апарат Mission Master, здатний нести ракети з лазерним наведенням.

Солдати випробували техніку використання безпілотників, вивчивши українську тактику. Міністр оборонних закупівель Великої Британії Алекс Чалк зазначив, що навчання в пустелі чітко продемонстрували нагальну потребу інвестувати в безпілотники.

Водогін з Дніпра до Миколаєва — під контролем ЗСУ

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"І так, водогін з Дніпра під нашим контролем. Найближчим часом знатиму потенційні терміни відновлення постачання питної води до Миколаєва", — написав Віталій Кім.

Окремо очільник області зазначив, що ще потрібно буде розмінувати труби.

У Боровій на Харківщині відкрили нову переправу

Про це повідомляє пресслужба "Укравтодору".

"Дорожники завершили роботи з будівництва переправи в обхід зруйнованого мосту по вулиці Миру у Боровій на автомобільній дорозі Р-79 /М-18/ — Сахновщина – Ізюм – Куп‘янськ – КПП "Піски", — йдеться у повідомленні.

Рух транспорту цією дорогою вже відновили.

"Це важливий маршрут для забезпечення логістики та потреб військових на стратегічному напрямку. Дорожники роблять усе, щоб цивільні якнайскоріше змогли повернутися у рідні міста", — повідомляє "Укравтодор".

"Рідне місто, місто Херсон": добірка пісень від Суспільне Культура

Сьогодні, 11 листопада, в центрі Херсону з'явилися українські прапори, зібралися люди, які вітали українських військових та скандували: "Слава Україні". Головне управління розвідки Міноборони повідомило, що місто повертається під контроль України й туди заходять частини ЗСУ.

Суспільне Культура створило добірку пісень про Херсон, аби виразити свою підтримку херсонцям та відсвяткувати цей вечір. Також добірка доступна на Spotify.

Користувач Facebook Станіслав Смаглюк написав на своїй сторінці про цю пісню: "Друг Maksym Kornyliuk отримав завдання з окопів — писати життєствердні пісні. І почав їх писати разом із Dmytro Lysiuk та іншими друзями з проєкту Гайs. Друг Fill Feaouill зробив ілюстрацію для пісні, і тепер ми маємо не тільки що послухати, а й що подивитись. Я в шаленому захваті від обох цих хлопців і дуже їм вдячний".

"Степ" – український гурт з міста Херсон. Пісня "Бум, Бум – Все в нас є" вийшла в 1996 році та стала лідером національних хіт-парадів на радіо й телебаченні. Їх часто можна було побачити в хіт-параді "Територія А".

"Рідне місто, місто Херсон. Миліше тебе нема" – рядки з пісні "Були деньки", яка вийшла в п'ятому студійному альбомі гурту "Воплі Відоплясова" у 2006 році.

На перший морський дрон зібрали кошти менш ніж за годину. Його назвали "Херсон"

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"На нашій фандрейзинговій платформі United24 розпочався збір коштів для створення флоту морських дронів. Я анонсував, що це буде. Отже, тепер кожен – і не тільки в Україні, а й в інших країнах – може долучитися до будівництва першого у світі флоту морських дронів. Того, що може дати безпеку нашій морській акваторії. Перший морський дрон, на який зібрали кошти менш ніж за годину, назвали "Херсон". Цілком логічно", — зазначив Зеленський.

Другий морський дрон назвуть "Севастополь".

У Херсоні відновили трансляцію українських телеканалів

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Сигнал українських каналів вже в мережі цифрового телебачення Т2", — написав Тимошенко.

Після звільнення у Херсоні почнуться стабілізаційні заходи — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час відеозвернення.

"Невдовзі після того, як наші сили оборони вийдуть на визначені рубежі, у Херсоні почнуться стабілізаційні заходи, як це було всюди. Ми послідовно знешкоджуємо небезпеки. Перше – міни. Окупанти залишили дуже багато мін і вибухівки, зокрема на життєво важливих обʼєктах. Будемо очищувати. Дуже важливо: зараз, коли розмінування ще навіть не почалося, ми не можемо забезпечити доступ представників ЗМІ в Херсон. Треба розмінувати хоча б базові комунікації, перевірити основні об’єкти", — розповів президент

Він додав, що одразу за оборонцями йдуть поліцейські, сапери, рятувальники, енергетики, повертається медицина, зв’язок, соціальні послуги.

В УЗ відреагували на звільнення Херсона

"Наш план потягів поступово втілюється в життя силами наших хоробрих ЗСУ", — написали в Залізній крамниці від Укрзалізниці.

Українські військові на підступах до Херсона, спецпідрозділи вже у місті — Зеленський

"Сьогодні – історичний день. Ми повертаємо південь нашої країни, повертаємо Херсон. Станом на зараз наші оборонці – на підступах до міста. Залишається ще зовсім трохи – і починаємо заходити. Але спеціальні підрозділи вже у місті. Херсонці чекали. Ніколи не відмовлялись від України. Надія на Україну завжди виправдовується – і Україна завжди повертає своє", — зазначив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Він додав, що навіть коли місто ще не повністю очищене від присутності російських військових, самі херсонці вже прибирають з вулиць та будівель російську символіку і будь-які сліди перебування окупантів в Херсоні.

"Так само було і в усіх інших містах, звільнених нашими захисниками. Так само буде і в тих містах, які ще очікують на наше повернення", — додав президент.

Зеленський опублікував відео з вечірнього Херсона — люди святкують звільнення міста

У Генштабі поки офіційно не повідомляли про деокупацію Херсона, а в Міноборони заявили, що триває початковий етап звільнення: у місто зайшли спецпідрозділи, основні сили — на підступах.

Сили оборони на півдні в деяких районах дійшли до правого берега Дніпра — Генштаб

У Генштабі повідомили, що на Херсонському напрямку в ході успішних наступальних дій передові підрозділи Сил оборони в деяких місцях вже дійшли до правого берега Дніпра.

"Тривають заходи з виявлення та знищення противника в низці населених пунктів. З міркувань безпеки операції офіційне оприлюднення результатів буде надано згодом", йдеться в повідомленні.

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, удосконалює фортифікаційне обладнання оборонних рубежів на лівому березі Дніпра та на півночі тимчасово окупованої території АР Крим. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

В районі міста Енергодар українські військові уразили пункт управління окупантів – загинуло понад 50 військових РФ, а більш як 40 – поранено. Також знищено гелікоптер Ка-52.

В результаті точних ударів Сил оборони по штабу російських окупаційних військ у населеному пункті Червоний Маяк Херсонської області понад 30 окупантів загинуло, знищено 2 танки та 4 вантажівки.

Ракетні війська і артилерія Сил оборони за поточну добу уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та 3 інші важливі військові об’єкти противника.

На кордоні із Білоруссю в межах Волині будують стіну

На півночі Волині тривають інженерні роботи з укріплення лінії кордону із Білоруссю. Зокрема, зводять бетонну стіну, – повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Наразі збудовано три кілометри стіни. Загальна протяжність кордону із Білоруссю в межах Волині – 217 кілометрів. На кордоні зводять залізобетонний паркан із колючим дротом. Поруч облаштовують рів та насип.

Як зазначив Кирило Тимошенко, роботи зі зведення стіни іще тривають. "Це ще не все, але подробиць розкривати не будемо", – додав заступник керівника Офісу президента.

Такі ж роботи нині ведуться також в Рівненській та Житомирській областях. Зводять фортифікаційні споруди та облаштовують кордон також і в регіонах, які межують з територією Росії.

Стіна на кордоні з Білоруссю
Фото: Telegram/Кирило Тимошенко

За час повномасштабного вторгнення військові Росії вчинили понад 43 тисячі злочинів — МВС

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, військовослужбовці збройних сил Російської Федерації вчинили понад 43 тисячі злочинів в Україні.

Про це повідомили в МВС України.

"Станом на 11 листопада 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, слідчі Національної поліції України розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями Збройних сил Російської Федерації та їхніми пособниками", — йдеться у повідомленні міністерства.

З них:

  • 31 915 злочинів – за ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни)
  • 9 037 злочинів – за ст. 110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України)
  • 1 924 злочинів – за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність)
  • 96 злочинів – за ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада)
  • 37 злочинів – за ст. 113 Кримінального кодексу України (Диверсія) та ін.

На території деокупованих районів Сумської, Чернігівської, Київської, Харківської, Донецької та Херсонської областей виявлено 34 місця, в яких росіяни незаконно утримували й катували громадян України, повідомили в міністерстві.

Людей закликали почекати з поверненням в деокуповані населені пункти Херсонщини

Російські військові продовжують обстрілювати деокуповані населені пункти Херсонщини. Перед відступом замінували все. Голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич закликав людей зачекати з поверненням у свої домівки на деокуповані території.

"Вже є випадки, коли цивільні підірвались на вибухонебезпечних предметах. ОВА розробила чіткий план допомоги людям, які залишаються на деокупованих територіях. До його виконання приступлять, як тільки дозволять військові", говорить голова ОВА.

Також Янушевич закликав зберігати інформаційну тишу щодо подій на Херсонському напрямку.

Японія і Камбоджа допоможуть Україні розміновувати території — Кулеба

Японія і Камбоджа планують допомогти Україні у розмінуванні української території. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі єдиного телемарафону під час прямого включення з саміту АСЕАН в Камбоджі. За словами Кулеби, зараз країни працюють над відповідним тристороннім проєктом.

Кулеба розповів, що в розвиток телефонних переговорів президента України Володимира Зеленського із прем’єр-міністром Королівства Камбоджа Гун Сеном камбоджійський лідер особисто прийняв його у Пномпені.

“На нашій зустрічі, йшлося, зокрема, про допомогу в розмінуванні. У нас вимальовується спільний тристоронній проєкт з розмінування українських територій із залученням Камбоджі та Японії. Ми проговорили конкретні параметри цього проєкту, хто і що буде робити, який графік”, — сказав Кулеба.

Він додав, що 10 листопада обговорив цей проєкт детальніше на зустрічі з віцепрем’єр-міністром, міністром закордонних справ Камобджі Праком Сакхонном.

“Камбоджа на наш запит ініціювала цей проєкт і готова допомагати Україні в розмінуванні, разом із Японією. У минулому Камбоджа довго потерпала від війни, і має неабиякий досвід у розмінуванні. Тобто є експертиза, є обладнання, будемо залучати їх до вирішення наших проблем”, — сказав міністр.

Червоний Хрест досі не отримав доступ до українських військовополонених

Комітет Червоного Хреста досі не отримав безперешкодний доступ до місць утримання українських військовополонених. Росія не повідомляє про місця їх тримання, тим самим порушуючи Женевську конвенцію.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив представник пресслужби ГУР Міноборони Андрій Юсов.

"Ми констатуємо, що Комітет Червоного Хреста досі не має безперешкодного доступу до місць тримання українських військовополонених. Держава-агресор не повідомляє, хоча мала б це робити згідно з Женевською конвенцією, в багатьох випадках про місця утримання. Але не дивлячись на це, ми цю інформацію збираємо і фіксуємо, і звичайно володіємо інформацією, хто звідки повернувся і хто де утримується. Тобто ця робота ведеться", — сказав Юсов.

Він додав, що представники Червоного Хреста, ООН мають безперешкодний доступ до місць утримання російських військовополонених.

"Так, це спеціальний табір для військовополонених, це медичний заклад, де їм надається допомога", — уточнив Юсов.

За час повномасштабного вторгнення військові Росії вчинили понад 43 тисячі злочинів — МВС

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, військовослужбовці збройних сил Російської Федерації вчинили понад 43 тисячі злочинів в Україні. Про це повідомили в МВС України.

"Станом на 11 листопада 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, слідчі Національної поліції України розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями Збройних сил Російської Федерації та їхніми пособниками", — йдеться у повідомленні міністерства.

З них:

  • 31 915 злочинів – за ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни)
  • 9 037 злочинів – за ст. 110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України)
  • 1 924 злочинів – за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність)
  • 96 злочинів – за ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада)
  • 37 злочинів – за ст. 113 Кримінального кодексу України (Диверсія) та ін.

На території деокупованих районів Сумської, Чернігівської, Київської, Харківської, Донецької та Херсонської областей виявлено 34 місця, в яких росіяни незаконно утримували й катували громадян України, повідомили в міністерстві.

У Херсоні ЗСУ проводять зачистку від залишків російських військ, містян закликають не виходити з дому

У Херсоні ЗСУ проводять зачистку від залишків російських військ, містян закликають не виходити з дому. Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань. "Ми розуміємо, що якась частина росіян залишились, переодягнулися, не змогли переправитися, і вони зараз розосередилися по Херсону. Яка кількість цих людей, незрозуміло. Офіційно це можна буде сказати, коли це оголосить командування ЗСУ, а вони оголосять, коли закінчать зачистку", — сказав Хлань.

За його словами, зараз ті росіяни, які залишилися, шукають шляхи, як перетнути Дніпро і потрапити на лівий берег. Відповідно, якась частина буде здаватися в полон, якусь частину будуть ліквідовувати ЗСУ.

"Після цього можна буде казати, що Херсон повністю під контролем Збройних сил і зачищений від ворога", — пояснив Хлань.

На звільненій території Херсонщини правоохоронці виявили рештки тіл цивільних — ОГПУ

На звільненій території Херсонщини правоохоронці виявили рештки тіл цивільних. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Росіяни з артилерії обстріляли прикордонну громаду Чернігівщини

Російські війська 11 листопада обстріляли прикордонну громаду Чернігівщини. Цю інформацію повідомили в оперативному командуванні “Північ”.

Зокрема, з 11:25 до 11:40 військові зафіксували дев’ять приходів, ймовірно зі ствольної артилерії 122 мм, в район населеного пункту Миколаївка.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

МЗС РФ заявляє про готовність Росії до переговорів "без попередніх умов"

Заступник очільника МЗС РФ Сергій Рябков у п’ятницю 11 листопада заявив, що Росія “відкрита до діалогу з Україною без попередніх умов”. Про це пише російське видання “Коммерсант”.

“Я можу лише підтвердити позицію – ми до діалогу відкриті без попередніх умов. Ми до цього були готові і раніше, Київ за командою своїх західних кураторів перервав діалог, який загалом рухався вперед, розроблявся якийсь документ, зараз це все в минулому. Що далі залежить не від нас”, — сказав Рябков журналістам.

Подібну позицію озвучував 8 листопада й інший заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко. Він заявив, що “Росія не висуває жодних додаткових умов для поновлення переговорів з Україною, головною умовою, як і раніше, залишається виявлена ​​з боку Києва “добра воля”, пише видання.

Раніше 11 листопада прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що “цілей конфлікту в Україні можна досягти за допомогою мирних переговорів, але через позицію України це неможливо”.

“Конфлікт в Україні, тобто я сказав би СВО, можна завершити шляхом завершення її цілей чи досягнення цілей мирними переговорами, а, враховуючи позицію України, переговори зараз неможливі”, — сказав Пєсков.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що не вірить у перспективу мирних перемовин з Російською Федерацією поки Москва говорить мовою ультиматумів. Про це він сказав в інтерв'ю CNN. Раніше президент Зеленський неодноразово говорив, що перший крок до переговорів з Росією — це вихід російських військ з територій України.

ООН розпочала переговори з Росією щодо зернової угоди — ЗМІ

У Швейцарії в Женеві у п’ятницю, 11 листопада, почалися переговори між російською делегацією та високопосадовцями ООН для вирішення скарг Москви щодо ініціативи з експорту зерна з Чорного моря. Про це пише Reuters.

Глава ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс, який очолює переговори щодо українського експорту, і високопосадовиця ООН з торгівлі Ребека Грінспен зустрічаються із заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Вершиніним в офісі ООН у Женеві, повідомила речниця ООН у Женеві Алессандра Веллуччі.

“Ця дискусія, сподіваємося, має прискорити прогрес, досягнутий у сприянні безперешкодному експорту продовольства та добрив, що походять з Російської Федерації, на світові ринки”, — сказала вона на брифінгу. Водночас Веллуччі не згадала, чи стоїть на порядку денному продовження угоди.

Переговори відбуваються за вісім днів до того, як угода, укладена за посередництва ООН і Туреччини в липні, має бути продовжена, пише Reuters. Угода допомогла запобігти глобальній продовольчій кризі, дозволивши експортувати продовольство та добрива з кількох чорноморських портів України, зазначають в агенції.

Раніше Москва дала зрозуміти, що готова вийти з угоди, яка може закінчитися 19 листопада, якщо не буде досягнуто прогресу у вирішенні її проблем. Росія призупинила свою участь наприкінці жовтня, але знову приєдналася через чотири дні.

Українці, які залишилися, не засуджують українських біженців у Європі — опитування

90% опитаних соціологами українців, які зараз перебувають на території України, в цілому розуміють і не засуджують українських біженців у Європі. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки “Омнібус, проведеного упродовж 7-13 вересня 2022 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

При цьому з найбільшим розумінням респонденти поставилися до умовної “38-річної жінки, яка має неповнолітню дитину. Вони виїхали до Європи, а її чоловік залишився в Україні”. Відносно ж найгірше ставлення (серед досліджуваних категорій), якщо йдеться про “31-річного чоловіка, який на момент вторгнення був у Європі і там залишився”.

Херсон повертається під контроль України, ППО Avenger від США, просування ЗСУ на Півдні. 261 день війни. Онлайн
Херсон повертається під контроль України, ППО Avenger від США, просування ЗСУ на Півдні. 261 день війни. Онлайн. Фото: з сайту КМІС

Упродовж 7-13 вересня 2022 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус". Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.

Платформа UNITED24 зібрала кошти на перший морський дрон

Він матиме назву Херсон, повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

У ГУР оприлюдини рекомендації для роійських військових в Херсоні, як здатися в полон

В Головному управлінні української розвідки звернулися до російських військових.

"Як і очікувалося, після відступу основного угруповання військ армії РФ з українського Херсона ваше командування кинуло вас напризволяще. Ваші командири закликають вас переодягатися у цивільний одяг та намагатися самостійно тікати з Херсона. Очевидно, це вам не вдасться", — йдеться в повідомленні.

В ГУР зазначили, що Херсон повертається під контроль України, до міста заходять частини ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії. Там наголосили, що єдиний шанс уникнути загибелі — негайно здатися в полон.

У разі добровільної здачі в полон Україна гарантує збереження життя та безпеку відповідно до Женевських конвенцій, гарантує військовополоненим харчування, медичну допомогу та можливість обміну на військовослужбовців українських Збройних Сил, які перебувають у полоні в Російській Федерації.

Безпечно здатися в полон, попередньо обговоривши умови здачі з уповноваженими представниками українського командування, можна зателефонувавши гарячою лінією державного проєкту України "Хочу жити": +38 066 580 34 98, +38 093 119 29 84

Російські військовослужбовці!

Як і очікувалося, після відступу основного угруповання військ армії РФ з українського Херсона ваше командування кинуло вас напризволяще.

Ваші командири закликають вас переодягатися у цивільний одяг та намагатися самостійно тікати з Херсона. Очевидно, це вам не вдасться.

Херсон повертається під контроль України, до міста заходять частини ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії. Будь-які спроби протидіяти Збройним силам України буде припинено. Кожен російський військовослужбовець, який чинитиме опір, буде знищений.

Ви маєте єдиний шанс уникнути загибелі – негайно здатися в полон.

У разі добровільної здачі в полон Україна гарантує вам збереження життя та безпеку. Ми дотримуємося Женевських конвенцій, гарантуємо військовополоненим харчування, медичну допомогу та можливість вашого обміну на військовослужбовців українських Збройних Сил, які перебувають у полоні в Російській Федерації.

Безпечно здатися в полон, попередньо обговоривши умови здачі з уповноваженими представниками українського командування, можна зателефонувавши гарячою лінією державного проекту України «Хочу жити»:

☎️ +38 066 580 34 98

☎️ +38 093 119 29 84

Посол ЄС відреагував на прапор Євросоюзу в центрі Херсона

Посол Євросоюзу Матті Маасікас опублікував у своєму Twitter фото з центральної площі Свободи в Херсоні, де люди вивісили прапори України та Євросоюзу.

"З Україною повертається і Європа. Херсон прямо зараз", — написав він.

Інспектори МАГАТЕ відвідали Харківський фізико-технічний інститут: що відомо

Держатомрегулювання повідомило про проведення інспекції у Харківському фізико-технічному інституті. У відомстві зазначили, що це була планова перевірка МАГАТЕ, яка не пов'язана з російськими фейками про звинувачення України у створенні "брудної бомби".

Про результати проведення інспекції повідомила пресслужба Держатомрегулювання.

"З 8 по 10 листопада було успішно проведено інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї", — йдеться у повідомленні.

Інспекція перевіряла відсутність незаявленого ядерного матеріалу, інформацію про конструкцію ядерної установки та незаявлену ядерну діяльність.

"Зауважень з боку інспекторів немає. Це – звичайна, планова інспекція, яка не пов’язана із будь-якими російськими фейковими звинуваченнями у нібито створенні "брудної бомби", — повідомили у Держатомрегулюванні.

Укрпошта запустила марку "Херсон – це Україна!"

Укрпошта 11 листопада запустила марку "Херсон – це Україна!". Це перша поштова марка, яка присвячена місту-герою, зазначив гендиректор національного оператора поштового зв'язку Ігор Смілянський.

"І хоч офіційно ще не оголошено про звільнення Херсону, за старою доброю традицією, започаткованою ще з кораблем, – іноді марки виходять на пару днів раніше події. Бо в Укрпошті точно знають, що наші військові – найкращі, а деокупація, то лише питання часу", — написав він.

Марка "Херсон — це Україна"
Фото: Ігор Смілянський

На Херсонщині люди наїхали на російську міну, серед поранених є діти

В Херсонській області цивільні наїхали на міну, яку залишили після себе окупанти. 4 поранених, серед яких дві дитини 9 та 14 років, повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Україна створює перший у світі флот морських дронів

Президент України Володимир Зеленський оголосив про формування спеціального морського флоту, що складатиметься зі 100 морських дронів. За один день планується зібрати кошти на 10 безпілотних надводних апаратів за допомогою платформи UNITED24.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

"Головна задача морських дронів — захистити акваторії українських морів та мирні міста від крилатих ракет, які російські війська запускають з кораблів", — сказано в повідомленні.

У Мінцифрі зазначають, що морські дрони вже показали вражаючий результат на фронті, зокрема атакували російський флот у Севастополі та вразили три російські кораблі.

"Це перша морська атака в історії, яка була здійснена виключно безпілотними засобами. Росія втратила беззаперечну перевагу на воді", — наголошують у міністерстві.

Вартість одного морського дрона становить 10 мільйонів гривень.

Зеленський зібрав Ставку, щоб обговорити ситуацію на південному напрямку

"Заслухав доповіді щодо ситуації на передовій, і зокрема на Південному напрямку фронту. Ми продовжуємо звільняти нашу землю від окупантів. Визначили першочергові заходи зі стабілізації ситуації на нещодавно деокупованих територіях. Маємо повернути мирне життя нашим людям. Вони цього довго чекали", — написав президент Володимир Зеленський.

Він зазначив, що також обговорили посилення захисту енергетичної інфраструктури від атак російських військових і відновлення об’єктів, які постраждали внаслідок обстрілів.

Обмін полоненими: Україна повернула 45 захисників

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що 11 листопада відбувся черговий обмін — вдалося звільнити 45 воїнів ЗСУ. Серед них солдати та сержанти, які у боях захищали Україну. Також вдалося повернути два тіла загиблих захисників.

"Цих воїнів вдома чекають діти, ми були на постійному зв‘язку з рідними. Дні переживань і безсонні ночі вже позаду. Все буде добре. Дякую за роботу Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими", — написав Єрмак.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими повідомили, що серед тих, хто повернувся додому, – представники 58-ої окремої мотопіхотної бригади ім. гетьмана Івана Виговського, 53-ої окремої механізованої бригади, 30-ої окремої механізованої бригади, 10-го окремого мотопіхотного батальйону “Полісся”, 93-ої окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади, 43-ої окремої артилерійської бригади, 1-ої окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна.

"У результаті обміну повертаються переважно стрільці, бойові медики, водії та санітари. Найстаршому зі звільнених — 56 років, наймолодшому влітку виповнилося 22. Також цього разу на рідну землю вдалося повернути тіла двох захисників України", — йдеться в повідомленні.

Деокупація Херсона на фінальній стадії — Хлань

ЗСУ знищили велику кількість росіян, які намагалися переправитися на лівий берег Дніпра, повідомив під час брифінгу Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

"Окупанти відходячи напередодні підривали і Херсонську ТЕЦ, і розподільчу станцію Обленерго, і біля телевежі вони зруйнували електронну частину, тобто це все треба буде відновлювати. Але найголовніше, зараз провести деокупацію. Велика частина рашистів не змогли перетнути Дніпро, вони перевдягаються, викидають свою військову форму, намагаються ховатися в цивільному одязі", — розповів він.

У Харкові вибухнув касетний боєприпас: двоє підлітків отримали поранення

Двоє підлітків 12 та 15 років отримали поранення внаслідок вибуху боєприпасу на Північній Салтівці. Хлопці перебували в момент вибуху на вулиці Бучми, повідомляє ДСНС України. Попередньо, на місці вибухнув касетний боєприпас.

Вибух пролунав 11 листопада близько 11:30. Хлопці отримали осколкові поранення ніг.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов уточнив, що хлопці знайшли невідомий предмет у кущах біля дому. Підлітків оглянули медики, їм надають допомогу. Рятувальники допомогли зупинити кровотечу та віднести потерпілих до машини швидкої.

На місці працюють піротехніки. Мер Харкова Ігор Терехов вважає, що знайдений касетний боєприпас може бути наслідком російських обстрілів Харкова в попередні місяці.

Ердоган: Туреччина робить все для того, щоб війна в Україні завершилася мирним договором

Президент Туреччини Реджеп Ердоган під час ІХ саміту Організації тюркських держав у Самарканді заявив, що з його боку триває робота над тим, аби війна в Україні завершилася мирним договором. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Ми продовжуємо докладати всіх зусиль, щоб бойові дії в Україні, які тривають уже дев’ять місяців, завершилися справді мирним договором", — заявив Ердоган.

Він також додав, що здійснюються необхідні кроки, щоб запобігти продовольчій кризі у світі.

Внаслідок влучання в будинок у Миколаєві загинуло семеро людей

Станом на 12:15 через влучання в будинок у Миколаєві кількість загиблих зросла до семи — тіла шістьох людей витягли з-під завалів, ще одна людина померла в лікарні, повідомили Суспільному повідомили в ДСНС.

"Тут моя невістка орендувала квартиру на п’ятому поверсі. Внук не постраждав, а от невістку поки не можуть знайти. В неї сьогодні день народження, 34 роки. Будемо вірити, що вона жива".

Одеський парамедик показав фото деокупованої Херсонщини та розповів, як відступає армія РФ

Старший парамедик у роті матеріального забезпечення, одесит Євген Лата наразі виконує завдання в деокупованій частині Херсонщини. На своїй сторінці у соцмережі чоловік показав, як російська армія відступає з позицій. Парамедик зазначив, що росіяни залишають після себе лише розруху, але при цьому попросив чекати гарних новин з південного фронту.

"Орки біжать, лишаючи зброю, особисті речі, гори сміття та вбитих тварин. Нічого, окрім розрухи, від них чекати не можна. Але гарні новини з південного фронту зараз будуть летіти й летіти. Просуваємося", — написав Євген у соцмережі.

Також він опублікував фото, на яких видно наслідки перебування та відступу з Херсонської області російських військових.

Євген Лата на деокупованій Херсонщині
Деокупована Херсонщина. Фото: Євген Лата

Деокупована Херсонщина
Деокупована Херсонщина. Фото: Євген Лата

Деокупована Херсонщина
Фото: Євген Лата

У Мелітополі стався вибух у багатоповерхівці, де проживає так званий "начальник департаменту культури та спорту" міста

Зранку 11 листопада під'їзді багатоповерхівки Мелітополя, де проживає так званий так званий "начальник департаменту культури та спорту" окупаційної адміністрації Андрій Бойко, пролунав вибух, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Гучно та гаряче розпочався ранок для чергового колаборанта в Мелітополі. За попередньою інформацією, вибух пролунав у під'їзді багатоповерхівки, де мешкав очільник спортивної сфери Андрій Бойка. Доля зрадника поки що невідома. Чекаємо на новини від сил спротиву".

Як повідомило російське видання ТАСС, на Бойка "стався замах", він живий, але зазнав легкої контузії. Саморобна вибухівка була закладена у ливнівці під'їзду його будинку.

Військові РФ, тікаючи з Херсона, підірвали котельні

10 листопада під час відводу військ з Херсона росіяни підірвали теплові котельні у місті, про це Суспільному повідомив голова обласної ради Олександр Самойленко.

"Підтверджено підриви по чотирьох прибудинкових котельнях у Шуменському, Таврійському мікрорайонах та на Житлоселищі. Це ті, які частково забезпечували теплом жителів міста. Таких в Херсоні сім чи дев'ять. Досить ефективно вони працювали", — розповів Самойленко.

Начальниця міської військової адміністрації Галина Лугова підтвердити інформацію про підрив військовими РФ котелень не може, але не виключає, що це сталось. Про це вона сказала у коментарі Суспільному.

"В мене немає підтвердженої інформації щодо підриву котелень, але зважаючи на те, що у нас у місті відсутнє опалення, у людей холодно, немає зв’язку, немає електропостачання, тільки частково у точках працюють дизель-генератори, то можна зробити висновок, що все ж таки щось відбулось", — сказала Лугова.

McDonald's йде з Білорусі

Мережа ресторанів швидкого харчування McDonald's йде з білоруського ринку. Водночас заклади продовжать працювати під російським брендом "Вкусно и точка", йдеться у пресрелізі компанії.

"Ресторани швидкого обслуговування "МакДональдс" під управлінням Унітарного підприємства "КСБ Вікторі Ресторани" протягом кількох тижнів продовжать роботу під брендом "Вкусно и точка", — сказано у повідомленні.

При цьому McDonald's обіцяє зберегти всі робочі місця, а також "гостинний сервіс, різноманітне меню та високу якість продукції за доступними цінами". Точна дата початку роботи під брендом "Смачно – і точка" буде оголошена згодом.

В Міноборони РФ заявили, що завершили "перекидання військ" з правого берега Дніпра на Херсонщині

У Міністерстві оборони РФ заявили, що на лівий берег Дніпра переправились усі російські військовослужбовці, пише ТАСС.

Також у відомстві заявили, що втрат особового складу, озброєння, військової техніки російського угруповання військ під час переходу на лівий берег Дніпра немає. Також на правому березі Дніпра не залишено жодної одиниці військової техніки та озброєння.

"ЗС РФ зайняли заздалегідь підготовлені в інженерному відношенні оборонні рубежі та позиції на лівому березі Дніпра", — йдеться в повідомленні.

У Києві з 12:00 скасовуються аварійні графіки відключень електроенергії

Гендиректор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко повідомив, що у Києві вдалося стабілізувати ситуацію з енергосистемою, через що екстрені відключення скасували.

Не вся Миколаївська область звільнена від окупантів — Кім

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі телемарафону повідомив, що Миколаївська область ще не повністю звільнена від російських військ. Досі окупованою залишається територія Кінбурнської коси.

"У нас є ще Кінбурнська коса, яка знаходиться напроти Очакова через лиман (Дніпровсько-Бузький - ред.), там ще є орки. Але більшість територій вже звільнено. Зараз ми готуємо туди каравани з гуманітарною допомогою, розгортаємо адміністрації військові в звільнених населених пунктах. Станом на зараз триває зачистка", — розповів Кім.

Екстренні відключення світла застосували у п'яти областях та Києві

В "Укренерго" повідомили, що через пошкодження в електромережах ситуація в енергосистемі України ускладнилась, тому наразі додатково застосовані екстрені аварійні відключення споживачів у м. Київ, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській областях.

Також вночі та зранку були застосовані екстрені відключення у Сумській, Харківській та Полтавській областях. Наразі вони припинені та продовжують діяти планові відключення.

В усіх інших регіонах України продовжують діяти планові відключення.

Путін не планує відеозвернення під час саміту G20 — Пєсков

Речник російського президента Дмитро Пєсков, якого цитує РБК повідомив, що відеозвернення Володимира Путіна до учасників саміту G20 не планується.

Напередодні речник міністра-координатора з морських та інвестиційних питань Індонезії Джоді Махарді сказав, що Путін не приїде саміт G20 на Балі, але виступить на одній із зустрічей в онлайн-форматі. Пізніше Пєсков підтвердив, що представляти Москву на саміті буде очільник МЗС РФ Сергій Лавров.

Місцеві показали, як виглядає напівзруйнований Антонівський міст у Херсоні

Так виглядає Антонівський міст у Херсоні 11 листопада, повідомили Суспільному місцеві жителі.

Антонівський міст, 11 листопада
Фото: Суспільне Херсон

Росія б'є по цивільній інфраструктурі, щоб зламати дух українців — британська розвідка

Росія б'є по цивільній інфраструктурі України, щоб зламати моральний дух населення. Удари по об’єктах електроенергетики матимуть наслідки для пов’язаних систем водопостачання та опалення, повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У відомстві зазначили, що з 10 жовтня Росія атакувала Україну серією ударів по електроенергетичній інфраструктурі. Останні інтенсивні удари були завдані 31 жовтня, тоді вперше були поцілені об’єкти гідроелектростанцій.

"Удари призвели до значних пошкоджень електростанцій. Планові та аварійні відключення електроенергії стали звичним явищем у деяких частинах України, особливо це стосується Києва. Відновлюваність різна, і наслідки ударів навряд чи будуть відчуватися однаково", — йдеться у звіті.

Зазначається, що тривале ослаблення мереж внаслідок російських ударів майже точно матиме наслідки для пов’язаних систем водопостачання та опалення і буде найвідчутнішим для цивільного населення взимку, адже потреба зростатиме.

"Російські удари по об’єктах виробництва та передачі електроенергії мають непропорційний вплив на цивільне населення в Україні, невибірково впливаючи на охорону здоров’я та опалення", — йдеться у повідомленні.

У британській розвідці наголосили, що пріоритет ударів по критичній національній інфраструктурі над військовими цілями рішуче свідчить про намір Росії вдарити по моральному духу цивільного населення.

У Миколаєві кількість жертв ракетного удару по п'ятиповерхівці зросла до шести осіб

Станом на 10:20 кількість загиблих внаслідок удару по будинку зросла до шести, повідомив начальник ОВА Віталій Кім.

У Житомирі демонтували бюст російському письменнику Олександру Пушкіну

У Житомирі 11 листопада демонтували погруддя російському письменнику Олександру Пушкіну. Роботи розпочали о п’ятій ранку, протягом 15 хвилин працівники одного з комунальних підприємств зняли з постаменту бюст письменника та завантажили на автівку.

У Житомирі демонтували бюст Пушкіну
У Житомирі демонтували бюст російському письменнику Олександру Пушкіну. 11 листопада 2022 року. Фото: Дмитро Поліщук для Суспільне Житомир

Інформація про підрив шлюзу Каховської ГЕС не дійсна — ЦПД

Центр протидії дезінформації при РНБО заявив, що інформація, яку поширили вночі 11 листопада, про підрив шлюзу Каховської ГЕС при відході окупаційних військ, не відповідає дійсності.

"В мережі розгорнуто багаторівневу дезінформаційну кампанію ворога щодо ходу військової операції з деокупації Херсонщини, в межах якої генерується багато фейків", — йдеться у повідомленні.

Експерти ЦПД говорять, що подібні повідомлення російські окупанти розповсюджують, щоб спричинити паніку серед місцевого населення, дезорієнтувати військово-політичне керівництво України та уповільнити просування Сил оборони України.

Україна тримає ініціативу і готується до великої перемоги в Херсоні

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, велика українська перемога, яка триває на Херсонщині, не буде останньою для України.

В ISW прогнозують, що бої триватимуть на південному напрямку триватимуть бої; у Бахмуті Донецької області — єдине місце, де російські війська все ще намагаються серйозно наступати; і на півночі Луганської області, оскільки ЗСУ продовжують контрнаступальні операції.

"Російські чиновники зайняті тим, що намагаються підготувати 120 тисяч призовників до відправлення на передову навесні. Українські сили, ймовірно, прагнуть звільнити якнайбільше окупованих територій до того, як прибуде російське підкріплення", — йдеться у звіті.

В Інституті нагадали, що президент Володимир Зеленський 7 листопада заявив, що Україна не бажає вести переговори з російськими військовими, доки не будуть виконані певні умови, зокрема відновлення територіальної цілісності України, переслідування російських військових злочинців, виплата збитків, завданих війною, і обіцянки, що Росія більше не вторгнеться в Україну.

В ISW зазначили, що 10 листопада українські сили неухильно просувалися в Херсонській області, коли російські війська відходять на східний (лівий) берег Дніпра. Українські військові офіційні особи та геолокаційні кадри в соціальних мережах підтверджують, що українські війська досягли успіхів на північний захід, захід і північний схід від Херсона за останні 24 години та просунулися в деяких районах на 7 км.

"Здається, що російські сили поки що відходять у відносно хорошому порядку, і українські сили досягають очікуваних успіхів, не розбиваючи російські сили, як це було під час контрнаступу в Харкові", — йдеться у звіті..

За словами аналітиків, українські удари з серпня значно погіршили російські лінії постачання на правому березі Дніпра, щоб змушує російські сили відійти та звільнити Херсонську область до Дніпра найближчими днями або тижнями.

"Відведення росіян займе деякий час, і бої триватимуть по всій Херсонській області, оскільки українські війська просуватимуться вперед і стикатимуться з заздалегідь підготовленими російськими оборонними рубежами", — зазначили в Інституті.

В ISW вважають, що припинення вогню взимку піде тільки на користь російським військам, які скористаються цією можливістю, щоб зміцнити свою хитку оборону та продовжити свою "геноцидну кампанію з викорінення української ідентичності в окупованих частинах України".

У Миколаєві зросла кількість жертв ракетного удару по п'ятиповерхівці

Станом на 09:35 кількість загиблих внаслідок удару по будинку зросла до п'яти, повідомив начальник ОВА Віталій Кім.

Росіяни випустили по Миколаєву ракети С-300

У Миколаївській обласній військовій адміністрації зазначили, що армія РФ ударила по п'ятиповерхівці із зенітно-реактивної системи С-300.

Одна з ракет влучила в п’ятиповерховий житловий будинок, внаслідок чого зруйновано всі п'ять поверхів одного з під'їздів.

Генштаб назвав втрати армії РФ

Станом на ранок 11 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 79 400 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 710 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 2814 (+10) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5696 (+14) од,
  • артилерійських систем – 1817 (+12) од,
  • РСЗВ – 393 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 205 (+0) од,
  • літаків – 278 (+0) од,
  • гелікоптерів – 261 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1505 (+6),
  • крилаті ракети ‒ 399 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4259 (+17) од,
  • спеціальна техніка ‒ 159 (+0).

Найбільших втрат росіяни зазнали на Бахмутському напрямку. Дані уточнюються.

В Україні зросла кількість дітей, поранених під час війни — ОГПУ

Станом на ранок 11 листопада щонайменше 1259 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість дітей-жертв за добу не змінилася — 430. Зросла кількість поранених — до 829.

"Стало відомо, що 29 березня внаслідок обстрілу ворогом с. Давидів Брід Бериславського району Херсонської області отримав поранення 12-річний хлопчик", — повідомили в ОГП.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 421, Харківській — 263, Київській — 116, Миколаївській — 77, Запорізькій — 70, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 58, Дніпропетровській — 31.

Ці дані не остаточні, оскільки продовжують встановлювати кількість жертв серед дітей в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, зазначили в ОГПУ.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

У Києві сьогодні будуть екстрені відключення світла

Про це повідомив гендиректор компанії-постачальника YASNO Сергій Коваленко.

"Ранок. Вночі відбулися нові атаки на енергооб’єкти України.У Києві сьогодні застосовуються екстрені відключення у значних обсягах – тобто ми будемо не у графіках", – написав він у Facebook.

Зима не зупинить контрнаступ ЗСУ — ISW

В Інституті вивчення війни не вважають, що бойові дії в Україні зупиняться або зайдуть у глухий кут через зимову погоду, попри хибні припущення Заходу. Про це йдеться у звіті ISW.

Аналітики зазначають, що NBC News повідомило 9 листопада, що деякі представники міністерства оборони США та Заходу розглядають "очікуване зимове уповільнення бойових дій як можливість розпочати дипломатичні відносини між Росією та Україною".

"Зимова погода може завдати непропорційної шкоди погано оснащеним російським військам в Україні, але добре забезпечені українські війська навряд чи припинять свій контрнаступ через прихід зими і, можливо, зможуть скористатися перевагами замерзлої місцевості, щоб пересуватися легше, ніж вони могли б у каламутні осінні місяці", — йдеться у звіті.

На думку аналітиків, якщо війна припиниться цієї зими, це буде пов’язано з матеріально-технічними проблемами та кульмінацією кількох кампаній з обох сторін.

"Російські кампанії із захоплення всіх територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей досягли кульмінації кілька місяців тому (попри неодноразові намагання російських військ розпочинати неефективні атаки), і російські війська твердо тримають оборону на більшій частині лінії фронту", — зазначили в ISW.

Зеленський відреагував на обстріл Миколаєва

Президент Володимир Зеленський зазначив, що Росія не полишає своєї мерзенної тактики обстрілювати українські міста.

"Миколаїв. Цинічна відповідь держави-терориста на наші успіхи на фронті. Удар по п’ятиповерховому житловому будинку. Зруйновано з 5-го по 1-й поверх. На жаль, є загиблі й поранені", — зазначив він.

За словами Зеленського, пошуково-рятувальні роботи тривають.

"Росія не полишає своєї мерзенної тактики обстрілювати українські міста. А ми не полишаємо нашої боротьби. Окупанти відповідатимуть за кожен злочин проти України та українців", — сказав він.

У Бахмуті та Авдіївці від обстрілів армії РФ загинули двоє людей

Протягом 10 листопада через обстріли російської армії на Донеччині загинули двоє людей. У Дробишевому та Яровій правоохоронці виявили тіла шістьох загиблих людей під час окупації.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів армії РФ загинули жителі Авдіївки та Бахмута, ще п'ятеро людей у Бахмуті, Південному та Очеретиному отримали поранення.

"Правоохоронці виявили тіла шістьох убитих росіянами під час окупації: чотири у Дробишевому та два у Яровій", — повідомив Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1193 людей, ще 2583 людей отримали поранення. Встановити точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі зараз неможливо

Бахмутський, Авдіївський та Новопавлівський напрямки лишаються епіцентром бойових дій

Армія РФ попри великі втрати намагається проводити наступальні дії, повідомив пресцентр угрупування Об'єднаних сил у ранковому зведенні.

Поблизу Верхньокам'янського на Луганщині російські війська з гелікоптера Мі-8 завдали два авіаудари, також гатили з танків, РСЗВ, артилерії та мінометів.

По Бахмутському, Вугледару, Павлівці, Мар'янці та Новомихайлівці армія РФ нанесла 10 авіаударів, застосовуючи штурмовики СУ-25 та гелікоптери Мі-8.

"Окупанти понад 30 разів обстріляли позиції наших військ з танків та вели вогонь з бойових машин піхоти та мінометів. Здійснили 64 артилерійські обстріли. Відбулося близько сорока бойових зіткнень. Однак успіху не мав і відійшов", — повідомили у ранковому зведенні.

На східному напрямку російські війська втратили 220 солдатів, один гелікоптер КА-52, чотири танки, чотири ББМ, п'ять артилерійських систем, сім одиниць автомобільної техніки.

Українські військові знищили два склади з боєприпасами російських окупантів.

При відступі на Херсонщині військові РФ мінують дороги та знищують лінії електропередач

Російські окупанти продовжують грабувати населені пункти, з яких відступають, та намагаються максимально пошкодити лінії електропередач та інфраструктуру Херсонської області.

Про це йдеться в офіційний інформації Генштабу ЗСУ станом на 6 ранку 11 листопада.

За даними штабу, військові РФ продовжують виселяти місцевих жителів із окупованих населених пунктів Херсонщини.

У селищі Зеленівка російські окупанти заборонили жителям будь-які переміщення по населеному пункту та здійснюють дообладнання системи оборонних рубежів, йдеться у повідомленні.

Також Генштаб повідомив, що У Тягинці та Козацькому окупанти замінували дороги та елементи інфраструктури, є факти підривів жителів на мінах.

Російська армія обстріляла три громади Нікопольського району Дніпропетровщини

Збройні сили РФ у ніч на 11 листопада атакували три громади Нікопольщини. Про це повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка.

За його словами, під обстрілами опинилися три громади — Марганецька, Нікопольська та Мирівська. Туди прилетіли понад 50 снарядів з російських "Градів" та важкої артилерії. Обійшлося без поранених.

Як пізніше уточнив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук у своєму Telegram-каналі, в Марганці внаслідок атаки сталася пожежа в дачному будинку. Її вже загасили.

В Нікополі обстріли пошкодили коледж.

Обстеження територій обстрілу триває, наслідки уточнюють.

У решті районів регіону ніч пройшла без російських ударів, зазначив посадовець.

У Миколаєві російські війська вдарили по п'ятиповерхівці. Є загиблі та поранені

У Миколаєві в ніч проти 11 листопада пролунали вибухи. Російські війська влучили в п'ятиповерховий житловий будинок. Внаслідок влучання сталося руйнування з п'ятого по перший поверх, повідомили в ДСНС.

Станом на 06:00 з-під завалів дістали тіла двох загиблих. Ще двоє людей поранені.

На місці працюють 68 рятувальників та 13 спецмашин. Станом на 07:00 пошуково-рятувальні роботи тривають.

Обстріл Миколаєва
Фото: ДСНС

Війська РФ завдали 1 ракетний та 17 авіаударів по Україні

Протягом минулої доби російські окупанти завдали один ракетний та 17 авіаційних ударів, здійснили майже 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Від ударів постраждали райони близько 20 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей.

Сьомий "Рамштайн" відбудеться у віртуальному форматі — Пентагон

Очільник Пентагону Ллойд Остін наступного тижня проведе сьому зустріч міністрів оборони Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" у режимі відеоконференції.

Про це на брифінгу повідомила заступниця речника Міністерства оборони США Сабріна Сінгх.

"Ця зустріч проводитиметься віртуально тут, у Пентагоні, і дозволить Остіну і міністрам оборони з майже 50 країн обговорити зусилля, спрямовані на забезпечення України засобами для захисту її суверенітету від подальшої російської агресії", — сказала вона.

"Укрзалізниця" відновила рух електричок між Харковом та Ізюмом

"Укрзалізниця" закінчила відновлення інфраструктури та ремонт контактної мережі на ділянці між Харковом та Ізюмом і 10 листопада запустила між ними електричку. Про це повідомили у пресслужбі компанії.

Сполучення забезпечується двома парами поїздів:

№6403 Харків-Пас. — Ізюм (відправлення з Харкова о 07:00, прибуття до Ізюма о 10:54); №6404 Ізюм — Харків-Пас. (відправлення з Ізюма о 16:53, прибуття до Харкова о 20:48);

№6426 Ізюм — Харків-Левада (відправлення з Ізюма об 11:10, прибуття до Харкова о 15:29); №6427 Харків-Левада — Ізюм (відправлення з Харкова об 11:58, прибуття до Ізюма о 16:37).

США позбавили РФ статусу країни з ринковою економікою

Міністерство торгівлі США скасувало статус Росії як країни з ринковою економікою, наданий два десятиліття тому. Цей статус обмежував розрахунок антидемпінгових мит на російські товари, повідомляє Reuters.

Мінторгівлі заявило, що його аналіз показує, що "широка" участь уряду в російській економіці призвела до викривлення цін і витрат, які, за його словами, не точно відображають, чи справедливо російські компанії встановлювали ціни на імпорт у США.

"Це рішення дає Сполученим Штатам можливість застосувати повну силу антидемпінгового закону США для усунення ринкових спотворень, викликаних посиленням втручання російського уряду в їхню економіку", — заявили у відомстві.

У 2002 році Вашингтон надав Росії статус країни з ринковою економікою, що стало важливим кроком для вступу Росії до Світової організації торгівлі (СОТ) у 2012 році.

Минулого року Американська торгова палата в Росії заявила, що Москва зможе оскаржити будь-яке рішення США про позбавлення Росії статусу ринкової економіки в СОТ.

Однак після вторгнення Росії в Україну відносини Москви із Заходом різко погіршилися. США разом з іншими західними країнами запровадили широкі санкції проти РФ.

Росія вивела в Чорне море два ракетоносці з 16 "Калібрами"

У Чорному морі продовжує маневрувати корабельне угруповання ЧФ РФ у кількості 17 одиниць.Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

"Певним чином ворог натякає, що готовий помститися за "незручні складні рішення" щодо Херсонщини, до яких він був доведений", — йдеться у повідомленні.

Військові попереджають, про імовірність повторення масованих ракетно-дронових обстрілів по всій території України.

Війська РФ вночі вдарили по Вінниччині

Російські війська вночі 11 листопада обстріляли Вінницьку область, влучили в об'єкт критичної інфраструктури. Про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Знову є влучення в один із об’єктів критичної інфрастуктури Вінницької області. Жертв нема. Працюють рятувальні служби.

ЄС попередньо погодив неприйняття російських проїзних документів, виданих в Україні та Грузії

Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

"Сьогодні керівництво Ради та Європарламент досягли попередньої домовленості щодо рішення про неприйняття російських проїзних документів, виданих в Україні та Грузії. Узгоджений текст підлягає затвердженню Радою та Європейським парламентом до проходження офіційної процедури ухвалення", — йдеться у повідомленні.

У Європейській раді пояснили, що це рішення є відповіддю на неспровоковану та необґрунтовану військову агресію Росії проти України та практику Росії щодо видачі російських закордонних паспортів мешканцям окупованих регіонів.

"Це також слідує за одностороннім рішенням Росії визнати незалежність грузинських територій Абхазії та Південної Осетії у 2008 році", — додали у пресслужбі установи.

Харків'яни повідомляють про звуки вибухів. У місті та області оголошена повітряна тривога.

У Києві виключили російську мову з навчальних шкільних програм

Як повідомляє пресслужба Київської міської ради, рішення було ухвалене на пленарному засіданні ІІ сесії 64 депутатами.

За словами депутата Київської міської ради, голови постійної комісії з питань освіти і науки, сім'ї, молоді та спорту Вадима Васильчука, в умовах війни з російською федерацією недоцільно та неправильно проведення навчального процесу та вивчення російської мови в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, які належать до комунальної власності територіальної громади Києва.

"Очільники Росії неодноразово заявляли, що "Росія сягає настільки далеко, як далеко поширена російська мова". У зв’язку з цим депутатський корпус Київської міської ради прийняв рішення, яке надасть можливість уникнути ескалації напруги в суспільстві та посилить захист освітнього простору Києва від гібридних впливів держави-агресора. Мова має значення, і в час війни – це питання національної безпеки", – зазначив Васильчук.

Проєктом рішення передбачений перехід груп та класів з російської на державну мову.

На початок