Українські військові зайшли до Херсона, триває зачистка міста. Що відомо

Українські військові зайшли до Херсона, триває зачистка міста. Що відомо

Важливо
Українські військові зайшли до Херсона, триває зачистка міста. Що відомо
. Військовослужбовці ЗСУ на бойових позиціях у Херсонській області. Фото: УНІАН

У центрі Херсона 11 листопада зібралися люди, які скандували "Слава Україні", вітаючи українських військових. У Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що місто повертається під контроль України й туди заходять частини ЗСУ. Речниця пресцентру Cил оборони "Півдня" Наталя Гуменюк повідомила, що в Херсоні "йде важка і потужна" бойова робота, а поява українських прапорів означає, що "Херсон — це Україна".

"Як і очікувалося, після відступу основного угруповання військ армії РФ з українського Херсона ваше командування кинуло вас напризволяще. Ваші командири закликають вас переодягатися у цивільний одяг та намагатися самостійно тікати з Херсона. Очевидно, це вам не вдасться", — йдеться в повідомленні ГУР.

Там наголосили, що шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії, а єдиний шанс уникнути загибелі — негайно здатися в полон.

Радник Міноборони України Юрій Сак у коментарі BBC також підтвердив, що Україна "майже повністю контролює" Херсон.

В ефірі телемарафону заступниця міністра оборони України Ганна Маляр додала, що у Херсон зайшли спецпідрозділи, а основні сили ЗСУ ще на підступах до міста. У Генштабі кажуть, що подекуди Сили оборони в ході успішних наступальних дій подекуди вже дійшли до правого берега Дніпра.

"Сьогодні – історичний день. Ми повертаємо Херсон. Станом на зараз наші оборонці – на підступах до міста. Але спеціальні підрозділи вже у місті. І навіть коли ще місто не повністю очищене від ворожої присутності – самі херсонці вже прибирають з вулиць та будівель російську символіку і будь-які сліди перебування окупантів у Херсоні. Так само було і в усіх інших містах, звільнених нашими захисниками. Так само буде і в тих містах, які ще очікують на наше повернення. Україна прийде до всіх своїх людей", — сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Містян закликають не виходити з дому, оскільки Сили оборони проводять зачистку від залишків російських військ.

"Ми розуміємо, що якась частина росіян залишились, переодягнулися, не змогли переправитися, і вони зараз розосередилися по Херсону. Яка кількість цих людей, незрозуміло. Офіційно це можна буде сказати, коли це оголосить командування ЗСУ, а вони оголосять, коли закінчать зачистку. Зараз ті росіяни, які залишилися, шукають шляхи, як перетнути Дніпро і потрапити на лівий берег. Відповідно, якась частина буде здаватися в полон, якусь частину будуть ліквідовувати ЗСУ. Після цього можна буде казати, що Херсон повністю під контролем Збройних сил і зачищений від ворога", — пояснив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань під час брифінгу.

Про відступ російської армії "без втрат"

Хлань розповів, що 10 листопада ЗСУ "під шаленим натиском викинули і знищили дуже велику кількість росіян", які намагалися переправлятися на лівий берег Дніпра.

"Бігли через понтони, які побудували під Анонівським мостом, намагалися евакуйовувати свою техніку. Багато техніки покидали, багато їх потонуло. Але, як кажуть, туди їм і дорога", — додав депутат.

Водночас представник Міноборони РФ генерал-лейтенант Ігор Конашенков 11 листопада заявив, що російські війська о 5 ранку закінчили відступ з Херсона на лівий берег "без втрат всієї техніки, озброєння та особового складу".

Що відомо

  • 9 листопада Генштаб ЗСУ у своєму вечірньому зведенні заявив, що лише за останню добу українська армія звільнила 12 населених пунктів на Херсонщині та Миколаївщині: Дудчани, П’ятихатки, Борозенське, Садок, Безводне, Іщенка, Костромка, Краснолюбецьк, Калинівське, Бобровий Кут, Безіменне і Благодатне.
  • Наступного дня, президент України Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що на півдні країни з жовтня українська армія звільнила 41 населений пункт.
На початок