Жителів Кіровоградщини просять зважати, які прилади найбільше споживають електрики і не вмикати їх

Жителів Кіровоградщини просять зважати, які прилади найбільше споживають електрики і не вмикати їх

Жителів Кіровоградщини просять зважати, які прилади найбільше споживають електрики і не вмикати їх
. Адміністратор кропивницького спортклубу Денис Поліщук/фото Суспільне Кропивницький

Жителів Кіровоградщини просять зменшити використання електроенергії. Зважати, які прилади найбільше її споживають і не вмикати їх. Способів економії чимало, розповів Суспільному заступник директора обласної енергопостачальної компанії Олег Соловйов. Суспільне дізнавалось, як економлять електрику у кропивницькому спортклубі, де поселили майже пів сотні переселенців.

Зменшити використання електроприладів і максимально економити електроенергію. Таке правило ввели в кропивницькому спортивному клубі, де нині живуть переселенці, говорить адміністратор закладу Денис Поліщук.

"В нас є сім морозильних камер, три ми вимкнули. Холодильник працює завжди. Мікрохвильова піч — вранці до 09:30 і ввечері о 18:30, коли готуємо вечерю. Через економію електроенергії, ми зробили такий графік. Наприклад, влітку мікрохвильова піч працювала щодня, у ній ми щось постійно запікали".

Нині у кропивницькому спортклубі живе 41 людина. "Обігрівач вмикаємо вночі, максимум на пів години, щоб прогріти кімнату, — розповіла переселенка з Запоріжжя Юлія Тіщенко. — Чайником не користуємось". Щоб зберігати тепло, у кімнатах замінили і утеплили вікна.

Задля економії електрики, прасувати, прати та використовувати інші електроприлади потрібно в різний час, говорить заступник директора обласної енергопостачальної компанії Олег Соловйов.

"Найменш енергозатратні — led-лампи. У порівнянні з лампами розжарювання можуть заощаджувати до 70%. Газовий котел також є обладнанням, яке споживає не багато електроенергії".

Олег Соловйов розповів, які прилади радить вмикати вночі. "Чайники споживають від двох кіловат, при мінімальній потужності стандартної квартири чи невеликого будинку — п'ять кіловат. Якщо є можливість, не використовуйте їх у пікові години або замініть на інші способи підігріву води. Також дуже енергоємні індукційні печі, вони ефективні, але споживають до шести кіловат електроенергії".

Що відомо

  • Жителів Кіровоградщини просять з 7:00 до 11:00 максимально обмежити використання електроприладів. Причина обмежень – дефіцит потужності в ерегосистемі через обстріли росіянами енергетичної інфраструктури України. За допомогою аварійних відключень нині стабілізують енергосистему.
  • До потужних електроприладів належать: бойлер, електроплита, електрочайник, кавоварка, електрична духова шафа, електрообігрівач, кондиціонер, посудомийна машина, мікрохвильова піч та електроінструменти. Електроприлади класу А і вище витрачають на 30 відсотків електроенергії менше, ніж прилади іншого класу.
  • 22 жовтня армія РФ завдала ракетних ударів по енергетичних об’єктах у Кропивницькому та Голованівському районах Кіровоградської області. Без електропостачання залишились 70 тисяч абонентів у 219 населених пунктах регіону. Протягом тижня в області були аварійні відключення.
  • Служба безпеки України та прокуратура розслідують ракетні удари по енергетичній інфраструктурі Кіровоградської області.

Читайте також

  • Чому в одних будинках електрику вимикають тричі на день, в інших – жодного. Відповіла речниця Кіровоградобленерго
  • У Кропивницькому зріс попит на генератори, пальники та ліхтарі
  • Свічки, зарядні пристрої, спальні мішки. У Кропивницькому розповіли, як обійтися без електроенергії та теплопостачання
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок