На Кіровоградщині посіяли озимі зернові культури на 90% від запланованих площ

На Кіровоградщині посіяли озимі зернові культури на 90% від запланованих площ

На Кіровоградщині посіяли озимі зернові культури на 90% від запланованих площ
. Фото: Суспільне Кропивницький

На Кіровоградщині посіяли озимі зернові культури на 90% від запланованих площ. Про першу посівну озимих в умовах воєнного стану і чим вона відрізняється від торішньої – читайте.

Що змінилося в роботі агропідприємств

На полі площею 160 гектарів у Кропивницькому районі посіяли озиму пшеницю. Посівна закінчилась два тижні тому. Агроном Дмитро Швачко розповів, розраховують на врожайність не менше п'яти тонн з гектара. "Ми задоволені сходами озимої пшениці".

Нестача пального, високі ціни на добрива, брак працівників – це особливості посівної в умовах воєнного стану, сказав перший заступник директора агрохолдингу Андрій Шелестюк. "Багато техніки пішло для ЗСУ, кращі хлопці пішли воювати. Поки знайшли заміну з колишніх працівників пенсійного віку, інших".

На Кіровоградщині посіяли озимі зернові культури на 90% від запланованих площ
Поле на Кіровоградщині, засіяне озимою культурою. Фото: Суспільне Кропивницький

Через дощову погоду у жовтні посіяли озимі на 60% від запланованих площ. Хотіли засіяти шість гектарів, а засіяли чотири з половиною, сказав Андрій Шелестюк.

"Ми зменшили ризики, тому теперішні умови суттєво не вплинуть. Будемо дивитися за розвитком рослин, як вони будуть входити у зиму. Довелося через пізні посіви збільшити норму висіву, але це теж характерно для нашого регіону".

Що радять аграріям експерти

На науково-демонстраційному полігоні Інституту сільського господарства у Кропивницькому районі сіють різні сорти зернових – морозостійкі, вологостійкі. Аналізують врожайність і радять аграріям, які сорти зернових потрібно садити в регіонах з різними кліматичними умовами.

"З настанням оптимальних строків сівби для озимих зернових культур – а це переважно у нас з 15 до 30 вересня, можливості проводити посівну не було. Тому що були дощі. За цей період в області випали від півтори до двох місячних норм", – розказав завідувач відділу рослинництва Назар Умрихін.

За його словами, в оптимальні строки на запланованих площах озимої пшениці посіяли третину. "Решта висівалася на початку жовтня. Це, можливо, на півтори-дві тонни зниження".

Радить аграріям у нинішніх кліматичних умовах сіяти до перших заморозків вітчизняні сорти озимих пшениці та ячменю – вони більш посухостійкі та морозостійкі.

"За потенціалом іноземні сорти кращі, але вони мають дещо нижчу морозостійкість, погано переносять посухи у весняно-літній період. Товаровиробникам не слід турбуватися, якщо вони посіяли у пізні строки й не отримали сходи. Такі посіви однаково на весну забезпечать невеликий, але врожай".

Про державні програми під посівну

Озимі зернові в області сіють три тисячі господарств, розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. "Цьогоріч є незначне скорочення площ під озимину – до 15%. Це пов’язано із дороговартісними мінеральними добривами, які потрібні під посів. Але для харчових потреб населення області ресурсу достатньо".

Під посівну озимих діють державні програми: видають субсидію на один гектар ріллі та інші. Заявки на участь у різних програмах подали тисяча 700 господарств Кіровоградщини, сказала посадовиця.

"Також держава співпрацює з міжнародними фондами, відкрили платформу "Державний аграрний реєстр", на якій можна подавати заявку як на державні, так і на програми підтримки від міжнародних фондів. Наразі актуальними та відкритими є пропозиції щодо отримання зернорукавів для зберігання сільськогосподарської продукції".

Читайте також

  • Аграрії Кіровоградщини посіяли вдвічі більше озимого ріпаку та менше пшениці
  • На Кіровоградщині ранні зернові посіяли за графіком і на більшій ніж торік території
  • У Кропивницькому районі вирощують зернові для п'яти областей України
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок