"Де схотіли там і стали". У Кропивницькому неправильне паркування машин заважає громадському транспорту

"Де схотіли там і стали". У Кропивницькому неправильне паркування машин заважає громадському транспорту

"Де схотіли там і стали". У Кропивницькому неправильне паркування машин заважає громадському транспорту
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому, через припарковані біля зупинок та по обидва боки вулиць машини, не можуть проїхати і збиваються з графіку комунальні автобуси та тролейбуси. Про це розповів інженер з безпеки руху комунального підприємства-перевізника "Електротранс" Андрій Білоус. З його слів, викликають поліцейських, та вони не завжди можуть допомогти. Суспільне дізнавалось, чому та який штраф передбачений за неправильне паркування.

Водій тролейбуса Максим Андріяшин з початку 2022 року року пів сотні разів викликав поліцію, бо, сказав, припарковані машини заважають проїхати. З його слів, приватні автомобілі залишають на зупинках або по обидва боки вулиці: "Приїжджає поліція, проводять бесіду, штрафують. Але одразу після того, як вони їдуть, повторюється те саме. Всім байдуже. Дуже важко під’їхати і безпечно висадити пасажирів".

Конкретний випадок

На кінцевій зупинці тролейбусів №274 стояв припаркований з порушенням автомобіль. Зі слів поліцейської Софії Соменко, стоянка чи парковка в тому місці заборонена, на що вказує відповідний знак.

"Де схотіли там і стали". У Кропивницькому неправильне паркування машин заважає громадському транспорту
Машина, припаркованна з порушенням, на кінцевій зупинці тролейбуса. Суспільне Кропивницький та Юрій Сидоренко

Власник машини Олександр відмовився назвати своє прізвище, сказав, що знака не помітив за іншим транспортом: "Жодного місяця в нас немає в центрі, де можна поставити машину".

Поліцейські обмежились усним попередженням, сказала Софія Соменко: "Увійшли в його положення. Він має інвалідність, залишив машину на декілька хвилин, щоб купити ліки".

Інженер з безпеки руху підприємства "Електротранс" Андрій Білоус розповів, що такі ситуації трапляються щодня біля тієї зупинки: "Автобуси довгі, а ми бачимо, що тут, якщо стоять автомобілі, проїхати прямо дуже складно, не кажучи про складність виїзду з тієї зупинки".

Штрафи

Софія Соменко пояснила, що паркувати машини можна по лівій стороні до пішохідного переходу, але не ближче ніж за десять метрів до "зебри": "По правий бік забороняється. На перехресті встановлено знак "Зупинка, стоянка заборонена". Сума штрафу – 340 гривень".

Біля площі Богдана Хмельницького машини припарковані ближче десяти метрів до пішохідного переходу. Це порушення, сказала поліцейська. Та водії часто не реагують, навіть, на прохання перепаркуватись: "Іноді водіїв знаходимо по базі номерних знаків. Але водії не реагують на наші прохання підійти до свого автомобіля – не для винесення постанови, а хоча б прибрати машину".

Якщо немає викликів, сказала, чекають на водія, щоб оштрафувати. Сума штрафу в цьому випадку – 680 гривень.

Поліцейські за годину рейду зробили п’ять попереджень порушникам і склали дві постанови.

Проблема центру міста

У центральній частині Кропивницького немає вільних ділянок для створення нових паркувальних майданчиків, розповів заступник міського голови Олександр Вергун. З його слів, у місті стало більше машин через велику кількість переселенців: "Хочу звернутися до власників автомобілів, щоб вони знаходили місця і паркувались трохи далі від місць роботи і місць проживання".

В листопаді-березні, сказав заступник міського голови, припарковані на узбіччях машини заважатимуть не лише громадському транспорту, а й техніці, яка прибиратиме місто, наприклад, від снігу.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок