У Кропивницький переїхали майже 29 тисяч переселенців. Як працює міський штаб із розселення

У Кропивницький переїхали майже 29 тисяч переселенців. Як працює міський штаб із розселення

У Кропивницький переїхали майже 29 тисяч переселенців. Як працює міський штаб із розселення
. Суспільне Кропивницький

У 29 громадах Кіровоградської області живуть майже 92 тисячі переселенців з 14 регіонів України. За інформацією керівниці обласного штабу із розселення переселенців Людмили Поліщук, розмістити людей готові ще у 20 громадах області. Майже 29 тисяч переселенців переїхали у Кропивницький, розповіла керівниця міського штабу розселення Лілія Місюня. Суспільне дізнавалось, звідки нині їде найбільше людей та як працює штаб розселення в обласному центрі.

Робота штабу

Міський штаб із розселення переселенців приймає людей цілодобово, сказала Лілія Місюня. Повідомлення з контактами штабу, з її слів, людям надсилають на телефони, при в’їзді на територію області, є вони й на блокпостах: "Телефонують нам, щоб дізнатися, де поселитися, яку допомогу ми можемо їм надати".

У штабі є кімната, де переселенці можуть пожити день-два, поки їм знайдуть інше житло. Для тимчасових мешканців обладнали кухню. Майже 17,5 тисячам переселенців у Кропивницькому жило знайшли саме через штаб, розповіла його керівниця: "Зараз суттєво збільшилася кількість людей, які до нас приїжджають із Запорізької області. У вересні з Донецької області було 52 людини, у жовтні, за пів місяця – 16 людей. Із Запорізької області було 33 людини за вересень, за пів місяця у жовтні – вже 70 ".

Під час повітряної тривоги люди можуть сховатись в укритті, розрахованому на 50 людей: "Є вентиляція, тепловий вентилятор, ковдри".

У Кропивницький переїхали майже 29 тисяч переселенців. Як і де їх розселяють
Кімната для тимчасового проживання (ліворуч), кухня та укриття (праворуч) в будівлі кропивницького штабу із розселення ВПО. Суспільне Кропивницький

За даними керівниці штабу на 18 жовтня, у кропивницьких гуртожитках і дитсадках можуть поселити 115 переселенців.

Звернулись за допомогою у штаб

П’ятеро жінок з Донецької та Миколаївської областей, які приїхали у Кропивницький, прийшли за допомогою у штаб із розселення переселенців.

Поліна Семененко добиралася з міста Красногорівка Донецької області через Дніпро. Коли облаштується, сказала, шукатиме роботу: "Перед нами переїжджали знайомі й родичі у Кропивницький. Вони нам передали цю інформацію, куди можливо приїхати".

У житловій кімнаті штабу другий день живе переселенка з міста Бахмут Донецької області Наталя Кобицька: "Виїхали, бо було декілька потраплянь, конкретних прильотів. Неможливо було там залишатися. Є пропозиції від знайомих з Переяслава-Хмельницького, це під Києвом – там теж є наші. Не знаю, ще не вирішила, чи їхатиму".

Читайте також

  • "Коли люди бачили нас, то дуже раділи". Кропивницькі водії евакуювали з окупованих територій понад 5 тисяч жителів.
  • 10-річна кропивничанка, щоб відволіктись від переживань під час повітряної тривоги, пише картини.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок