Який електрообігрівач обрати та як ним користуватися, щоб не було пожежі. Поради ДСНС

Який електрообігрівач обрати та як ним користуватися, щоб не було пожежі. Поради ДСНС

Який електрообігрівач обрати та як ним користуватися, щоб не було пожежі. Поради ДСНС
. Фото: Unsplash/Achudh Krishna

Як обрати електрообігрівач, як ним користуватися та що робити у випадку пожежі, розповів в ефірі Українського радіо Кропивницького фахівець служби з надзвичайних ситуацій Кіровоградщини Олександр Гненний.

10 вересня керівник комунального підприємства Олександр Чельник у коментарі Суспільному порадив утеплювати домівки. За його словами, втрати в будинках тепла – величезні. Раніше Президент України Володимир Зеленський казав, що цей зимовий сезон буде найскладнішим в історії України.

Який обігрівач обрати

Обираючи обігрівач, треба звернути увагу на його тип та потужність. Потім на додаткові можливості та функції. "Слід купувати сучасні електричні обігрівачі, оскільки вони більш енергоефективні, порівняно зі старими масляними приладами. Для економного та локального обігріву можна обрати інфрачервоні ", – порадив фахівець.

Як правильно користуватися, щоб уникнути пожежі

Спершу треба звернути увагу на електропроводку в будинку чи квартирі. Вона має бути справна. "Електропроводка у квартирах та будинках зазвичай розрахована на споживання від 1,5 до 5 кіловат. Якщо навантаження перевищує норму, то вона гріється. А згодом може і загорітися".

Обігрівач варто вмикати циклічно. Тобто користуватися 30 хвилин і на 30 хвилин вимикати. Також варто розділяти навантаження: не вмикати обігрівач та мікрохвильовку, електрочайник пральну машину чи інші електроприбори одночасно.

"Це особливо актуально для жителів будинків, які побудовані до 2000-х років. Їх внутрішньобудинкові мережі, як правило, не розраховані на високі навантаження", – розповів Олександр Гненний.

Найбільш пікові години використання електроенергії – з 07:00 до 09:00 та з 19:00 до 22:00. У ці години створюється навантаження на електромережі не тільки квартир, а й будинку в цілому. Тож за можливості Олександр Гненний просить вмикати обігрівачі в інші години.

"Не можна залишати їх ввімкненими на ніч. Попри те, що сучасні електрообігрівачі мають вбудовані функції безпеки, вони містять елемент, який нагрівається достатньо, щоб спричинити пожежу. Якщо пристрій перекинеться, перегріється або станеться коротке замикання, може статися пожежа, коли ви спите. Тобто ви не зможете загасити її або евакуювати людей".

Що робити, якщо пожежа все ж таки сталася

Якщо вилка та розетка розплавились, треба їх від'єднати. Але тільки у тому разі, якщо вони неушкоджені, сказав фахівець. "Якщо вилка та розетка розплавлені, треба вимкнути електроенергію у квартирі або будинку".

Якщо розетка або прилад зайнялися, гасити пожежу треба як найшвидше, щоб вона не поширювалась. У жодному разі не можна гасити водою, наголосив Олександр Гненний.

"Можна вогнегасником, але тільки якщо електроприлади відімкнені. Можна краї осередку пожежі засипати піском, локалізуючи горіння, а потім накрити усю поверхню. Збити полум'я можна щіткою, шваброю, віником. У більшості випадків саме на початковій стадії вирішується, чи буде це масштабна пожежа".

Також треба повідомити у пожежну службу за номером 101.

Що відомо

За інформацією фахівця, з початку 2022 року в Кіровоградській області на початку року в результаті порушень правил експлуатації електрообладнання сталося 7 пожеж. Внаслідок короткого замикання – 123 пожежі.

Читайте також

  • "Зволікань не було". Кропивничанин врятував водія з палаючого автомобіля
  • Кропивницький готовий до опалювального сезону – міськрада
  • Кропивничани винні за опалення майже 150 мільйонів гривень. Як стягують борги?
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок