Верховна Рада проголосувала за електроне резидентство. Що це означає

Верховна Рада проголосувала за електроне резидентство. Що це означає

Верховна Рада проголосувала за електроне резидентство. Що це означає
. Фото: Facebook/ВРУ

В Україні з’явиться електронне резидентство. Верховна Рада України проголосувала в цілому за законопроєкт №5270 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів". Його підтримали 252 народних обранці.

Про це повідомив один з ініціаторів документа, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Хто такий е-резидент?

Е-резидент — це іноземець, який може отримувати кваліфіковані електронні послуги, відкривати банківські рахунки в Україні, має можливість зареєструвати себе фізичною особою-підприємцем та вести підприємницьку діяльність без необхідності перебувати в Україні.

За інформацією депутата, для того, щоб стати е-резидентом, необхідно: зареєструватися у застосунку "Дія" та пройти фінансову та безпекову перевірку. Якщо перевірка пройде вдало, іноземець стає електронним резидентом — по факту, електронним платником єдиного податку на третій групі без ПДВ та отримує ЕЦП (електронно-цифровий підпис). Наступним кроком є відкриття дистанційного рахунку у банку. І саме банк буде податковим агентом для е-резидента.

Іноземець матиме право працювати та сплачувати податок — 5% від доходів в рамках ліміту ФОП третьої групи. Більше ліміту — 15%.

"Всі документи в електронній формі, всі листування з ДПС онлайн, всі розрахунки — безготівкові", — зазначив нардеп.

Список країн, громадянам яких дозволено стати е-резидентами України визначає уряд. До другого читання депутати розширили перелік професій е-резидентів з IT-шників на всіх інших експортерів послуг, — додав нардеп.

За його інформацією, е-резидентами не зможуть стати:

  • громадяни Росії;
  • внесені в "чорний список" FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей);
  • особи, які мають дохід в Україні (окрім пасивного).

Отримання статусу е-резидента є безплатним. Заява про надання статусу подається англійською мовою в електронній формі через портал "Дія". Уся подальша офіційна комунікація з е-резидентом ведеться англійською мовою. До заяви додаються копія паспорта в електронній формі та інформація від правоохоронних органів іноземної держави про факти притягнення до кримінальної відповідальності майбутнього е-резидента.

Верховна Рада ухвалила за основу закон про е-резидентство ще в липні 2021 року. У пояснювальній записці зазначено, що законопроєкт створить механізм для залучення нових інвестицій, а також призведе до збільшення доходів державного бюджету завдяки податкам, які сплачуються е-резидентами.

Тоді ж міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що до кінця 2022 року уряд очікує 3000 е-резидентів в Україні.

Читайте також

Рада схвалила законопроєкт про е-резидентство за основу. Про що він

На початок