Передова бойова група НАТО в Румунії передислокувала основні сили на базу Чинку

Передова бойова група НАТО в Румунії передислокувала основні сили на базу Чинку

Передова бойова група НАТО в Румунії передислокувала основні сили на базу Чинку
. Президент Франції Еммануель Макрон і президент Румунії Клаус Йоганніс оглядають сили НАТО під час свого візиту на авіабазу поблизу міста Констанца 15 червня 2022 року. Фото: Getty Images

Передова бойова група НАТО в Румунії передислокувала свої основні сили на базу Чинку. Про це повідомило Радіо Румунії. Також Альянс паралельно розмістив свої об’єкти в Добруджі. Йдеться про групу військових, переважно з Франції, створену на рівні бригади та кількістю приблизно 3300 солдатів.

“У рамках місії “Eagle” на базі Капу-Мідія був розгорнутий загін “земля-повітря”. Щоб зміцнити стримування та оборону НАТО на східному фланзі, Франція розгорнула там систему “земля-повітря” середньої дальності “Мамба”, — йдеться у повідомленні.

Це забезпечить захист міста Констанца та його порту у Чорному морі, що має велике стратегічне значення, йдеться на веб-сайті ВПС Франції, передають румунські журналісти.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау в інтерв'ю радіостанції RMF FM заявив, що у разі, якщо Кремль наважиться застосувати ядерну зброю у війні проти України, реакція Північноатлантичного альянсу буде швидкою та може включати безпосереднє введення сил НАТО на територію України.

Що відомо

  • 30 вересня Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку, заявив президент Володимир Зеленський за підсумками засідання РНБО. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.
  • Після цього Столтенберг заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх союзників. "Кожна демократична країна має право подавати заявки на членство. Ми поважаємо це право. Ми кажемо знову, що НАТО залишається відкритим і ми це показуємо. Союзники НАТО зустрілися у Мадриді і тоді було зроблено чітку заяву, що ми підтримуємо право України обирати свій шлях і вирішувати у які оборонні Альянси вступати", — додав він.
  • Президент Болгарії Румен Радєв виступив проти пришвидшеного вступу до нього України, зазначивши, що це має статися лише після врегулювання конфлікту між Україною та Росією.
  • У Кремлі заявили, що нібито євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

Читайте також

Заява України щодо НАТО стала несподіванкою для адміністрації Байдена — Politico

"Де-факто Україна вже є членом НАТО. Треба оформити це де-юре" — Кулеба

Канада та країни Балтії підтримують заявку України на вступ до НАТО – МЗС

Україна закликає світових лідерів запросити Україну в НАТО — Стефанішина

На початок