В Україні створять офіс Продовольчої організації ООН

В Україні створять офіс Продовольчої організації ООН

В Україні створять офіс Продовольчої організації ООН
. Пшениця. Фото: Pexels

Кабінет Міністрів погодив підписання угоди з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) про створення в Україні проєктного офісу і надання технічної та гуманітарної допомоги. Відповідне рішення ухвалив уряд на засіданні 27 вересня.

Підписати угоду уповноважено першу віцепрем'єр-міністерку - міністерку економіки України Юлію Свириденко.

За її словами, Україна давно та плідно співпрацює з FAO – організацією, місією якої є боротьба з голодом по всьому світу.

"Наша держава була та залишається житницею Європи та світу. Однак через війну, розв’язану Росією, допомога потрібна вже нам. ФАО надає її, зокрема, реалізуючи спільно з урядами країн-партнерів програми підтримки українських аграріїв", — зазначила Свириденко.

За словами міністерки, ухвалення угоди та створення в Україні офісу FAO дозволить підняти співробітництво на значно вищий рівень.

"Це стосується також програм підтримки сільгоспвиробника і надання гуманітарної допомоги українцям, що опинилися у складних життєвих обставинах. Очікуємо більш тісної координації в питаннях зернового експорту", — сказала вона.

Свириденко наголосила, що Україна й надалі допомагатиме країнам, де гостро стоїть питання продовольства.

"У перспективі співробітництво сприятиме зростанню українського експорту та досягненню нашої мети – створенню експортоорієнтованої економіки з високою доданою вартістю", — зазначила міністерка.

В уряді наголосили, що з початком широкомасштабного вторгнення Росії FAO оновила план швидкого реагування в Україні для допомоги дрібним українським фермерам та середнім виробникам. Станом на середину серпня на кошти, виділені країнами та неурядовими організаціями, FAO надала екстрену допомогу насінням, грошима 80 тисячам осіб в 13 областях України.

За фінансової підтримки міжнародних партнерів в Україні діє програма допомоги фермерам тимчасовими засобами для зберігання врожаю. Стратегія щодо підтримки зберігання зерна передбачає постачання українським аграріям рукавів для зберігання збіжжя, обладнання для навантаження та розвантаження, а також модульних зерносховищ.

В цілому на здійснення Плану швидкого реагування в Україні та Стратегії щодо підтримки зберігання зерна FAO планує залучити 180,4 млн дол. США.

Довідка: Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) – спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй. Мета діяльності – забезпечення продовольчої безпеки у світі, підвищення рівня харчування та стандартів життя у країнах-членах. Членами ФАО є 194 країни та ЄС. З Україною співпрацює з 2003 року, надаючи екстрену агропродовольчу допомогу та реалізуючи програми розвитку.

Читайте також

Німеччина і Японія виділять понад $60 млн на будівництво зерносховищ в Україні

Після підписання "зернової угоди", ціна на пшеницю впала на 8% — Гутерреш

Канада виділила Україні 40 мільйонів доларів для допомоги у зберіганні зерна

На початок