"Виглядає, як літаюча праска". Як атакують дрони-камікадзе — аналітик Defense Express

"Виглядає, як літаюча праска". Як атакують дрони-камікадзе — аналітик Defense Express

"Виглядає, як літаюча праска". Як атакують дрони-камікадзе — аналітик Defense Express
Залишки дрону-камікадзе після атаки Одеси 25 вересня. Фото: Оперативне командування "Південь"

Дальність польоту іранських дронів-камікадзе дозволяє залітати їм вглиб України, тому Росія може використовувати їх задля ударів по містах, адже удари по позиціях українських військових видались не надто ефективними, вважає головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков.

"Тут треба врахувати насиченість передових позицій ЗСУ переносними зенітно-ракетними комплексами, досвід наших бійців у боротьбі з будь-якими літальними апаратами, кількість людей з кулеметами та легким озброєнням, з якого цей дрон можна пошкодити. Тому використання іранських дронів для ударів по містах для рашистів є більш очевидним", — пояснив він свою думку в ефірі "Українського радіо"

За словами Каткова, реальна дальність польоту такого дрону кілька сотень кілометрів, на відміну від заявленої серед технічних характеристик — більше 2000 км.

"Треба бути готовим, що іранські дрони будуть залітати не лише по Одесі та Миколаєву, а й по інших містах. Їх можуть запускати і з території Білорусі, і по Харкову, і по Києву", — вважає він.

Дрон Shahed-136 має злітну вагу близько 200 кг, вага бойової частини може становити 15-20 кг, зазначив Катков.

"Виглядає у повітрі, як літаюча праска. Видає характерний шум завдяки цивільному двигуну від мопеда з потужністю 50 кінських сил. Якщо почули характерний звук, подбайте про безпеку", — наголосив Катков.

Він радить не нехтувати сигналом повітряної тривоги і знайти укриття, щонайменше дотримуватись "правила двох стін".

"Дрон може пошкодити будівлю. Але для розуміння: бойова частина ракети "Калібр" ― 250 кг, а у цього дрона ― 25 кг", — розповів Катков.

Крім бойової частини, дрон зібраний із цивільних компонентів, тому має низьку собівартість — 20 тисяч доларів, зазначив він. " Собівартість його низька, саме тому такі дрони може виготовляти країна, що перебуває багато років під санкціями, як Іран. І цілком реалістичною є передача технологій виготовлення до РФ", — підсумував він.

Що відомо

  • Вночі 26 вересня російські військові атакували Одеську область дронами-камікадзе. Один збила українська ППО, два влучили у військовий об'єкт.
  • 25 вересня українська ППО збила дрон-камікадзе "Shahed-136", яким армія РФ намагалася завдати удару по Миколаєву. За даними оперативного командування "Південь" Це був сьомий збитий дрон-камікадзе за період з 22 вересня.
  • 20 вересня в оперативному командуванні "Південь" підтвердили, що РФ атакує Україну іранськими дронами Shahed 136, що марковані росіянами як "Герань-2", та заявили, що російська армія почала частіше використовувати іранські дрони-камікадзе для атак далеко від лінії фронту.

Читайте також

"Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

На початок