"Я шокований": Зеленський про відсутність допомоги Ізраїлю Україні

"Я шокований": Зеленський про відсутність допомоги Ізраїлю Україні

"Я шокований": Зеленський про відсутність допомоги Ізраїлю Україні
. Президент України Володимир Зеленський. Фото: Getty Images

Президент України Володимир Зеленський шокований тим, що Ізраїль з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну не надав Києву жодної допомоги.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Ouest-France.

"Я шокований. Не розумію. Ізраїль нам нічого не дав, нічого, нуль... Я розумію, що вони повинні захищати свою землю, але я отримав інформацію про те, що Ізраїль експортує своє озброєння в інші країни", — сказав президент.

Зеленський наголосив, що не звинувачує лідерів країни, а просто констатує факт.

"Я констатую факти: були дискусії з керівництвом Ізраїлю, і це не допомогло Україні. Чому б не дати нам протиповітряну оборону?, — сказав він.

Президент також заявив про вплив Росії на Ізраїль.

"Можна помітити вплив Росії на Ізраїль. Я розглядаю Ізраїль як незалежну державу", — додав він.

Водночас Зеленський переконаний, що громадянське суспільство в Ізраїлі все ж підтримує Україну.

У березні низка ізраїльських ЗМІ повідомили, що прем'єр Ізраїлю Нафталі Беннет начебто запропонував українському лідерові Володимиру Зеленському погодитись на умови президента РФ Володимира Путіна, щоб припинити війну. Однак згодом у Беннета, а також в Офісі президента спростували цю інформацію.

Пізніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Ізраїль погодився виступити посередником на перемовинах між Україною та Росією та брати участь у гуманітарній місії.

13 березня міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід закликав Росію припинити воєнне вторгнення до України.

Що відомо

  • У середині березня влада Ізраїлю на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну та великого потоку біженців оновила правила в’їзду для громадян України. В'їжджати о країни дозволили за спеціальними електронними дозволами від МВС країни.
  • Після цього Верховний суд Ізраїлю зобов'язав уряд країни протягом тижня розглянути питання щодо розблокування кордонів для громадян України, які рятуються від війни.
  • У травні Ізраїль автоматично продовжив візи громадянам України, які перебувають в Ізраїлі за туристичною візою. Було заявлено, що до 30 червня влада не перешкоджатиме роботі українців у країні.

Читайте також

Кремль проплачує проросійські мітинги в Ізраїлі — посольство України

Україна хоче купити в Ізраїлю систему ПРО "Залізний купол"

Чому система "Залізний купол" буде неефективною в Україні: відповідає Міноборони

На початок