Обшуки у волонтерів: правозахисники закликають поліцію до діалогу

Обшуки у волонтерів: правозахисники закликають поліцію до діалогу

Обшуки у волонтерів: правозахисники закликають поліцію до діалогу
. Святослав Літинський Фото: Вікіпедія

Правозахисники стурбовані низкою обшуків у волонтерів. Зокрема, 8 вересня відбувся обшук у відомого волонтера Святослава Літинського, який уже тривалий час допомагає Збройним силам України. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій Центром прав людини "Зміна".

"Це не перше кримінальне провадження щодо волонтерів, але цю справу правоохоронці вважають показовою. Викликає занепокоєння і риторика гучних публічних звинувачень, до якої після обшуків вдалися правоохоронні органи. На нашу думку, вони є поспішними", — йдеться у заяві.

Правозахисники нагадали, що, згідно зі статтею 62 Конституції України, "особа вважається невинуватою в скоєнні злочину і не може бути притягнена до кримінальної відповідальності, поки її провину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду". Обвинувачення водночас не може ґрунтуватися на припущеннях.

"Незважаючи на це, поліція Києва зробила заяву про обшуки в помешканнях "правопорушників", хоча на той момент жодні підозри в справі ще не були вручені (про це також ідеться в заяві поліції). А пізніше виявилося, що Святослав Літинський, один з волонтерів, у яких провели обшук, узагалі проходить у справі як свідок і жодних обвинувачень йому не висувають", — йдеться у заяві.

Підписанти заяви також зазначили, що є суперечність: на початку стверджується про привласнення донатів, а потім ідеться про продаж гуманітарної допомоги від іноземних держав.

За словами правозахисників, ці заяви поліції вже кинули тінь і викликали недовіру до волонтерського руху в суспільстві й можуть негативно позначитися на підтримці волонтерських ініціатив з боку громадян та міжнародних партнерів.

Заяви поліції про "шахраїв", "зловмисників" та про те, що особи, яким вручено підозри, обов’язково будуть притягнені до кримінальної відповідальності, є передчасними, наголошують правозахисники.

"А оскільки особи, щодо яких проводилися слідчі дії, відомі суспільству, такі заяви можна розцінювати як тиск на волонтерів та волонтерський рух — невіддільну і потужну складову оборони України у війні з російським агресором", — йдеться у заяві.

Підписати заяви закликали Міністерство внутрішніх справ та Національну поліцію України до діалогу з громадянським суспільством та волонтерським рухом для напрацювання спільного рішення і дій для скорочення кількості таких випадків та недопущення зловживання гуманітарною та благодійною допомогою.

Також вони закликали МВС і поліцію утриматися від передчасних заяв та публічних гучних звинувачень на адресу волонтерів до того, як їхня провина буде доведена у визначеному законом порядку. Оскільки це може бути розцінене як тиск і переслідування громадянського суспільства та волонтерів зокрема.

Заяву підписали Центр прав людини ZMINA, Медійна ініціатива за права людини, Центр громадянських свобод, Харківський антикорупційний центр, БФ “ВолЮА” (м. Харків), БФ “Україна Незламна” (Івано-Франківськ), ГО “Черкаський правозахисний центр”, Фундація DEJURE, ІСАР Єднання, Український незалежний центр політичних досліджень, Центр демократії та верховенства права, Регіональний центр прав людини, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Правозахисний центр “Поступ”, Освітній Дім прав людини в Чернігові, Кримська правозахисна група, Дім прав людини “Крим”.

Що відомо про Святослава Літинського

Святослав Літинський — відомий тим, що судився із великими компаніями за те, аби вони заговорили із клієнтами українською мовою. Був одним із кандидатів на мовного омбудсмена у 2020 році. Судився за паспорт без дублювання російською мовою, маркування клавіатури українською.

З початку повномасштабного вторгнення Святослав Літинський разом із колегами передали на потреби ЗСУ понад 250 автомобілів. Про купівлю та передачу авто армії він звітував у соцмережах.

Що відомо

  • Вранці 8 вересня у помешканнях львівських волонтерів Святослава Літинського та Назарія Островського провели обшуки столичні слідчі та правоохоронці. Під час слідчих дій ані Літинського, ані Островського не було. На той час волонтери перебували за кордоном.
  • 19 вересня в Голосіївському районному суді міста Києва відбулося засідання по обранню запобіжного заходу львівському волонтеру Назарію Островському у справі про продаж гуманітарної допомоги. Суддя обрала волонтеру запобіжний захід на час досудового розслідування у вигляді нічного домашнього арешту з 23:00 до 6:00.

Читайте також

Псевдореферендуми, звернення Путіна, Україна в ООН. 210-й день війни. Онлайн

На початок