Контрнаступ на Харківщині та півдні, бої на Донбасі. 200-й день повномасштабної війни: онлайн

Контрнаступ на Харківщині та півдні, бої на Донбасі. 200-й день повномасштабної війни: онлайн

Оновлюється
Контрнаступ на Харківщині та півдні, бої на Донбасі. 200-й день повномасштабної війни: онлайн
10 вересня 2022 року українські війська заявили, що увійшли в місто Куп’янськ на сході України, витіснивши російські війська з ключового центру матеріально-технічного забезпечення під час контрнаступу. Українські прапори на пам’ятниках в Балаклії Харківської області. Фото: Getty Images

11 вересня — 200 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Запорізька АЕС повністю зупинена. Про це зранку 11 вересня повідомили в "Енергоатомі". Вночі шостий енергоблок відключили від мережі, йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан, розповіли станом на 8 ранку в “Енергоатомі” .
  • Бійці 113-ї окремої бригади тероборони звільнили Василенкове та Артемівку на Харківщині. Також українські військові зайшли в Куп’янськ. Загалом за останні дні ЗСУ звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області, а від початку вересня звільнили вже близько 2 тисяч квадратних кілометрів.
  • Росія визнала свій відступ з районів Балаклії та Ізюма на Харківщині на територію так званої "ДНР".
  • Донбас: українські військові перебувають на околицях Лисичанська на Луганщині, повідомив голова Луганської ОВА Гайдай без подробиць. На околицях Лимана на Донеччині тривають бої, повідомив Суспільному міський голова Журавльов.
  • На півдні українські військові на деяких ділянках просунулись від двох до декількох десятків кілометрів, повідомила Суспільному керівниця пресцентру Сил оборони півдня Гуменюк.
  • У звільненому Куп’янську на Харківщині працівники ДБР затримали так званого начальника окупаційної "поліції" міста Балаклія, яке також було нещодавно звільнено.
  • На тлі активних бойових дій в МЗС України закликали світ не припиняти постачання зброї Україні.

Окупанти залишають окуповану Луганщину, а над Кремінною майорить український стяг — Гайдай

Російські окупанти тікають з території Луганщини, вони залишають навіть ті міста, які були окуповані ще у 2014 році. У Кремінній майорить український прапор, який повісили партизани.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"У нас є інформація з окупованих територій, що виїжджають і комендатури, прокуратури й коменданти з гауляйтерами. Складають награбовані речі, пакують свої родини в автомобілі й виїжджають. Виїжджають навіть з міст окупованих ще у 2014 році", — повідомив він.

За інформацією Гайдая, у Кремінній українські партизани повісили синьо-жовтий стяг.

" Тут цікава ситуація. Окупанти вже втікли з міста, а колаборанти або теж втікли, або бояться його (прапор — ред.) знімати. Бо розуміють, що контрнаступ вже не зупинити", — повідомив Гайдай.

"Ми будемо з газом, світлом, водою та їжею.. і без вас" — Зеленський відповів на обстріли інфраструктури армією РФ

Україна та світ бачать "навмисні й цинічні" ракетні удари по цивільній критичній інфраструктурі, які не заторкнули жодних військових об'єктів. Знеструмлені Харківська та Донецька області. У Запорізькій, Дніпропетровській, Сумській — часткові проблеми з живленням. "Холод, голод, темрява й спрага – не страшні для українців".

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, 11 вересня, під час вечірнього звернення.

На 200 день українського спротиву, президент України відзначив усі підрозділи українських військ.

"Сухопутні війська, наша піхота. Ви краще за інших знаєте: на війні мало романтики й багато тяжкої роботи. У ці дні її мужньо й самовіддано виконують наші окремі механізовані бригади. 92-га — імені кошового отамана Івана Сірка. 54-та — імені гетьмана Івана Мазепи. 14-та — імені князя Романа Великого. 60-та окрема піхотна Інгулецька бригада. Крок за кроком на Харківщині, Херсонщині, на Донбасі, зброєю, лопатою, руками, зубами – ви "вигризаєте" кожен метр, кожен рубіж, кожне наше місто й село", — сказав Зеленський.

Президент окремо відзначив танкістів.

"Хто в латних рукавицях кує майбутню перемогу. І сьогодні, у день професійного свята. Це 3-тя, 4-та, 5-та окремі танкові бригади, танкові полки й батальйони, танкові роти у складі ДШВ, 17-та окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка. А особливо — 1-ша окрема танкова Сіверська бригада. Всіх вас та всіх причетних я щиро вітаю з Днем танкіста", — додав президент.

У Харкові продовжують гасити пожежу, що виникла на об'єкті критичної інфраструктури від ракетного удару РФ

В "Укренерго" прокоментували масове відключення світла в областях

11 вересня внаслідок обстрілів об’єктів магістральних електромереж в північно-східному регіоні країни, низка областей відчула перебої з електропостачанням.

В "Укренерго" прокоментували ситуацію.

"Пожежі, які здійнялися в результаті обстрілів наразі ліквідовуються підрозділами ДСНС. Споживачі в районах, де зникло енергопостачання, за можливості переводяться на живлення від резервних ліній електропередачі", — повідомили в національній енергетичній компанії.

Там зазначили, що ремонтні підрозділи "Укренерго" розпочнуть аварійно-відновлювальні роботи на пошкоджених магістральних об’єктах після ліквідації пожеж.

"Всі ремонти виконуватимуться в найкоротший термін, щоб якомога раніше відновити надійність енергопостачання споживачів постраждалих від обстрілів районів", — додали в "Укренерго".

11 вересня, ввечері в Харківській, Полтавській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Сумській областях спостерігаються масові проблеми з електропостачанням.

Російські військові обстріляли з міномета та крупнокаліберного кулемета дві громади на Сумщині

Російські військові обстріляли дві громади Сумщини. Про це 11 вересня повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Армія РФ вела вогонь з міномета по Середино-Будській громаді. Зафіксовані чотири вибухи. У бік Шалигінської громади росіяни відкривали вогонь з великокаліберного кулемета: три довгі черги в напрямку с. Катеринівка.

Без жертв та руйнувань.

Щонайменше одна людина загинула внаслідок обстрілу об'єкту інфраструктури Харкова

Щонайменше одна людина загинула внаслідок обстрілу об'єкту інфраструктури Харкова, сказав Суспільному заступник начальника ДСНС Харківщини Торяник. Ще одну людину продовжують шукати.

Через обстріл з "Ураганів" у Синельниківському районі Дніпропетровщини загинули двоє людей

Увечері 11 вересня армія РФ з "Ураганів" обстріляла Синельниківський район Дніпропетровщини, двоє людей загинуло, є поранені. Про це у своєму телеграмі повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

За повідомленням, поранило19-річну дівчину. Інформацію щодо наслідків обстрілу уточнюють.

Пізніше обстріляли Зайцівську громаду району. Інформацію щодо руйнувань також з'ясовують.

У Сумській та Дніпропетровській областях повністю відновили електропостачання

У Сумській та Дніпропетровській областях повністю відновили електропостачання, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Зеленський відреагував на обстріли об’єктів критичної інфраструктури

Президент України Володимир Зеленський прокоментував обстріли об’єктів критичної інфраструктури російськими військовими: "Жодних військових об’єктів, лише мета залишити людей без світла й тепла".

На Дніпропетровщині сили ППО збили сім крилатих ракет

На Дніпропетровщині сили ППО збили сім крилатих ракет, повідомляє Повітряне командування "Схід". З них п’ять — Х-101, дві — "Калібр". Ще дві ракети знищено підрозділами Повітряних Сил на Полтавщині.

Поїзди у напрямку Харкова, Сум та Полтави затримуються через обстріли інфраструктури — Укрзалізниця

У зв’язку з обстрілами інфраструктури на Слобожанщині, очікуються затримки низки поїздів з та до Харкова, Сум і Полтави.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

"На вокзалах Харкова та інших тимчасово знеструмлених міст організовано безпечну висадку та посадку пасажирів. Також пасажирам буде дозволено залишитися на території вокзалів протягом комендантської години.

Станом на 21:00 через перебої з електропостачанням затримку мають наступні поїзди:

№1 Харків — Івано-Франківськ — орієнтовна затримка 45 хв.;

№786 Київ — Шостка — затримка 40 хв (електропостачання відновлено, поїзд слідує далі).

На відправлення зі ст. Харків-Пасажирський можуть бути затримані поїзди №164 Харків — Київ (час відправлення 21:16), №7 Харків — Одеса (час відправлення 21:43)", — повідомив перевізник.

В компанії додали, що жоден рейс за 11 вересня не скасовано, рух продовжується всією мережею залізниці.

У Павлограді чутно вибухи. Спрацювала система ППО

Про це повідомляють на офіційному каналі міста.

"Працювало ППО. Також є влучення в об'єкт інфраструктури за містом. Деякі вулиці без світла. Аварійні бригади працюють. Загрози для життя павлоградців немає", — йдеться у повідомленні.

Мешканців попросили зберігати спокій та не ігнорувати сигнали повітряної тривоги й перебувати в безпечних місцях.

У деяких регіонах України відсутнє водопостачання і є перебої з електрикою

У деяких мікрорайонах Полтави відсутнє водопостачанням, повідомляють кореспонденти Суспільного. Деякі місцеві кажуть про відсутність електропостачання.

Також жителі Харкова повідомляють про відсутність світла у різних районах міста. Відсутнє електропостачання й у Краматорську.

Також на Сумщині впала напруга у електромережі по усій області, повідомив керівник ОВА Живицький.

У Павлограді на Дніпропетровщині чутно звуки вибухів, повідомляють місцеві жителі. У місті та області повітряна тривога.

Українські військові підняли прапор в центрі Ізюма

Добровольці підрозділу "Хартія" вийшли до кордону на півночі Харківщині та опублікували відповідне відео.

Також українські військові підняли прапори України у центрі Ізюма, повідомив офіцер 95 бригади ЗСУ Кочевенко.

У кременчуцькому районі сили ППО збили російську ракету

У Кременчуці на Полтавщині чути звуки вибухи, повідомив міський голова Малецький. Як Повідомив керівник ОВА Лунін, у кременчуцькому районі сили ППО збили російську ракету.

Російський окупант розповів про вдалий наступ ЗСУ на Харківщині — ГУР

Загарбник у телефонній розмові каже, що російські сили не були готові до контрнаступу української армії у Харківській області.

Перехоплення розмови двох окупантів опублікувало 11 вересня Головне управління розвідки Міноборони.

Один з окупантів розповідає про відступ російської армії на одній з ділянок фронту: "Вони почали відступати, уходять коротше до "нуля", їх там зустрічають. Коротше, туди прилетів якийсь х*р з-за бугра міністерський і почав їх там зупиняти, почав орати там: "Ви, ти чого, бл***, там? Всі назад!" (...) І пох**рили, тому що, кажуть, це не наша провина: "Це ви, бл***, все прос*али".

Його співрозмовник розповідає, що найбільше боїться перекриття українськими військовими дороги на Куп'янськ, адже це відріже загарбникам шлях постачання БК та палива.

Російські військові обстріляли Слов’янськ на Донеччині

Російські військові обстріляли Слов’янськ на Донеччині: троє людей травмувались, повідомив керівник ВЦА Вадим Лях. Триває розбір завалів.

ЗСУ продовжують звільняти населені пункти Херсонській області — Генштаб

За даними Генштабу, окупанти продовжують зосереджувати зусилля на встановленні контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу українських військ на окремих напрямках.

Протягом 11 вересня росіяни завдали 16 ракетних та 3 авіаудари по об’єктах на території України. Від них постраждали 15 населених пунктів, зокрема Дергачі, Краматорськ, Костянтинівка, Дніпро, Вознесенськ та Миколаїв.

В результаті успішного контрнаступу ЗСУ на Харківському напрямку російські війська залишають свої позиції та тікають з награбованим вглиб тимчасово зайнятих територій або на територію Російської Федерації.

"Зокрема, стало відомо, що близько 150 військовослужбовців збройних сил Російської Федерації виїхали колоною з Борщової та Артемівки Харківської області на двох автобусах, одній вантажівці та на 19 викрадених легкових автомобілях. Така ж ситуація спостерігається і в місті Сватове Луганської області. Окупанти похапцем залишили населений пункт на 4 вантажних автомобілях “Камаз”, 20 броньованих машинах “Тигр” та викрали понад 20 легкових автомобілів місцевих жителів", — йдеться в повідомленні Генштабу.

Крім цього окупанти продовжують вчиняти терористичні дії та розміщує своїх військовослужбовців в закладах освіти. Зокрема, школу у селі Любомирівка Запорізької області перетворили на шпиталь та розмістили в ньому понад 100 поранених, навколо будівлі розміщено близько 10 одиниць військової техніки.

Сили оборони вчергове відбили атаки противника в районах населених пунктів Великі Проходи, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ, Озерянівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське та Водяне.

Триває звільнення населених пунктів від російських окупантів. В Херсонській області військові РФ також відійшли зі своїх позицій в деяких населених пунктах.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

ЗСУ звільнили ще одне село на Харківщині

Прикордонне село Гоптівка на Харківщині — під контролем ЗСУ. 130-й батальйон ТРО повідомляє про звільнення населеного пункту від російських окупантів.

Путін поговорив по телефону з Макроном

11 вересня президент Росії Володимир Путін та президент Франції Емманюель Макрон провели телефонні переговори. Глави держав обговорили ситуацію в Україні зосередившись на питанні відновлення безпеки Запорізької АЕС.

Про це повідомила пресслужба Кремля, зазначивши, що Макрон сам зателефонував Путіну.

У Кремлі повідомили, що за підсумками розмови "висловлена взаємна готовність до неполітизованої взаємодії щодо ситуації навколо ЗАЕС за участю МАГАТЕ".

Президенти обговорили й "зернове питання". Зокрема, Путін висловив свою думку з приводу того, куди повинно постачатися українське зерно.

"Під час обговорення проблематики глобальної продовольчої безпеки підтверджена позиція про те, що зерно, що вивозиться з чорноморських портів, має спрямовуватися насамперед на потреби країн, що розвиваються", — йдеться в повідомленні.

Росіяни використовують всі шляхи для примусового переселення українців — Human Rights Watch

Росіяни використовують всі шляхи, щоб змусити людей до примусового переселення. Зокрема, до Росії та окупованих територій.

Про це розповіла заступниця директора департаменту Європи Human Rights Watch Рейчел Денбер в ефірі загальнонаціонального марафону на Суспільному.

Вона розповіла, що співробітники організації провели розмови з людьми, які були депортовані спочатку до так званої "ДНР", а потім до Росії.

"Ми говорили з 13-ма людьми, і всі історії були про примусове переселення. Найбільш я була здивована тим фактом, що росіяни використовують всі шляхи, щоб змусити людей до переселення. Зокрема, до Росії та окупованих територій. Тобто не обов’язково прикладати до скроні зброю. Це просто означає, що в людей немає жодного вибору, вони (росіяни, — ред.) його не залишили", — каже Денбер.

Вона додає, що не всім депортованим українцям вдається легко покинути Росію, через відсутність грошей, зв'язку, а часто й документів.

"В багатьох випадках їх відправляють в дуже віддалені регіони РФ, в багатьох випадках вони не мають при собі паспортів України. Люди, звичайно, перелякані, багато з них у дуже вразливому стані", — пояснює Денбер.

За її словами міжнародна спільнота має вимагати доступу до українців, які проживають у місцях тимчасового розміщення.

"Ми не називаємо звільнені населені пункти, щоб не приветати зайву увагу Росії" — ОК "Південь"

Ситуація на фронті динамічно розвивається, в тому числі й на південному напрямку. ЗСУ просувається вглиб звільнених територій. Однак військові не можуть називати населені пункти "для того, щоб утриматися від зайвої уваги ворога".

Про це повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі загальнонаціонального марафону на Суспільному.

"Ми не проголошуємо населені пункти для того, щоб утриматися від зайвої уваги ворога. Зокрема, сьогоднішня ніч і перша половина дня дуже яскраво продемонстрували, що він підсилює атаки на тому напрямку, де немає успіху на суходолі. Зокрема, Миколаївщина сьогодні отримала дуже потужні ракетні удари, і Нікопольщину обстріляно з РСЗВ та важкої артилерії. Ті ракетні влучення, які були по Березнегуватській громаді і Вознесенську, були досить красномовні. Оскільки це сільгоспугіддя й, зокрема, зерносховища", — розповіла Гуменюк.

Вона додала, що на Нікопольщині та на Миколаївщині є постраждалі.

"Це досить потужний знак, натяк ворога, що він ще має силу, має, чим помститися, попри те, що моральний дух підрозділів на передовій безпосередньо ворожого війська надто низький. І, справді, їм важко навіть своїх спонукати для якихось дій", — підкреслила керівниця об’єднаного пресцентру.

Вона додала, що протягом ночі російський десантно-штурмовий підрозділ намагався провести розвідку боєм та виміряти глибину української оборони, однак він зазнав втрат — майже 50% особового складу та дві бойові машини. А ракетні удари з РФ, на думку Гуменюк, є "психологічним тиском на наше військо, і такою собі млявою мотивація своїх".

Російські військові та колаборанти бояться знімати українські прапори, які підняли партизани — Гайдай

Російські війська відступають та бояться знімати прапори, які підіймають українські партизани. Але до перемоги ще далеко і планувати найближчим часом повертатись в населені пункти Луганщини, не можна. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Вперше за 200 діб я більш менш зі спокійним серцем можу сказати Доброго Дня. Не дивлячись на те, що до закінчення війни ще далеко, але відбуваються події які мотивують. Нам хочеться вже завтра їхати з валізами у Сєверодонецьк. Але ще зарано", — повідомив Сергій Гайдай.

Гайдай додав, що на сьогодні тривають запеклі бої. Російська армія біжить і залишає техніку та боєприпаси. Це відбувається через гарне планування генштабу. Але все одно, ще йдуть запеклі бої у різних окупованих містах.

За словами Гайдая окупанти не знімають українські прапори в тимчасово окупованих містах, які встановили партизани. Ці міста ще не звільнені та прапор не означає що місто перебуває під повним контролем ЗСУ.

Сергій Гайдай зазначив, що повторення 2014 року в Україні не буде. Усі мери, прокурори, колаборанти, навідники та інформатори російських окупантів не уникнуть відповідальності.

"Луганщина стала одним із найпотужніших форпостів України. Тощо вона витримала напевно в самих страшних снах не могли уявити. Але за 200 днів війни чого тільки не було. Але наші захисники витримали та в нас буде чим пишатись. Увесь час місцеві жителі допомагали нищити ворога", — заявив Сергій Гайдай.

Гайдай додав, що як тільки військові дадуть команду, адміністрація готова приступити до роботи та заходити у звільнені міста. Але повертатись буде важко, оскільки міста знищені. Зруйновано дуже багато чого. багатьох людей не залишилось їх домівок.

Кулеба прокоментував заяву Макрона про необхідність вести діалог з Путіним

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що найкращий спосіб вести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним — на полі бою. Ці слова глава МЗС сказав, відповідаючи на заяву президента Франції Емманюеля Макрона, який виступив за продовження діалогу з Путіним.

Про це міністр заявив в інтерв'ю французькому виданню Le Journal du dimanche.

"Президент Макрон має право вирішувати, з ким говорити. Однак досвід нам показав, що найкраще місце для обговорень із Путіним — це поле бою", розповів Кулеба.

"Путіну ви завжди можете телефонувати, це не принесе результатів. Це не має сенсу, бо він — брехун, і я гадаю, що Емманюель Макрон це знає. Я пам’ятаю надзвичайні зусилля, які він здійснив перед війною, щоб запобігти конфлікту. Не спрацювало. Нічого не вказує, що Путін відтоді змінив свою думку чи готовий до переговорів", — уточнив глава МЗС.

Водночас Кулеба не відкинув ідею Макрона про те, що "в правильний час" Україна може укласти мир з Росією шляхом переговорів.

"Будь-яка війна завершується дипломатією. Ще належить побачити, за яких умов ми підійдемо до цього моменту. В особі переможця? Чи переможеного? Ось що має значення. Ми хочемо сидіти за столом переговорів у становищі переможця. А це вирішується на полі бою", — підсумував Кулеба.

Президент Франції Емманюель Макрон виступив за продовження діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це він заявив під час зустрічі з французькими дипломатами в Єлисейському палаці, 1 вересня.

Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України президент Франції неодноразово проводив багатогодинні телефонні розмови з Путіним.

Останній телефонний контакт між президентом Франції та його російським колегою відбувся 19 серпня й стосувався ситуації на Запорізькій АЕС та організації місії Міжнародного агентства з атомної енергії. До цього президенти не розмовляли понад два місяці.

Окупанти залишили територію Золочівської громади на Харківщині — селищний голова

Російська армія пішла з території прикордонної Золочівської громади на Харківщині. Про це 11 вересня Суспільному розказав голова громади Віктор Коваленко.

"Люди бачили, як вони сідали в автобуси й виїжджали з населених пунктів, які були тимчасово окуповані, це Турово, Макарово. На сьогодні, за даними місцевих, москалі відійшли звідти у сторону Козачої Лопані, а російські військові, які стояли біля Уд, покинули свої позиції й відійшли на територію РФ", — сказав голова Золочівської громади.

Також Коваленко додав, що близько 02:30 ночі окупанти обстріляли Золочів, пошкоджень зазнали два будинки.

Після контрнаступу на Ізюм можна буде говорити про контрнаступ на Луганщині — Гайдай

Після завершення успішного контрнаступу ЗСУ на Ізюм і Лиман можна буде говорити й про контрнаступ на Луганщині та деокупацію населених пунктів області, вважає керівник ОВА Сергій Гайдай.

У Криму впав російський військовий літак — ЗМІ

Російське видання Baza пише, що за попередньою інформацією пілоти російського літака встигли катапультуватись. Очевидці повідомили виданню, що близько 06:00 ранку в полі впав військовий літак. Імовірно, це міг бути винищувач Су-34. Про причини падіння наразі не повідомляється.

Офіційно заборонено: Air Moldova не зможе відновити польоти до РФ з 1 жовтня

Управління цивільної авіації Молдови заборонило Air Moldova та іншим національним авіаоператорам відновлювати польоти до Москви. Авіакомпанія Air Moldova, яка з 1 жовтня хотіли відновити польоти до Москви, заявила, що “залишає за собою право на апеляцію в суді”. Про це йдеться на сайті авіакомпанії.

“З метою забезпечення авіаційної безпеки, а також рішення про призупинення Європейським агентством з безпеки польотів усіх сертифікатів та схвалень, виданих аеронавігаційним агентам Російської Федерації, Управління цивільної авіації інформує пресу та пасажирів про те, що 10 вересня 2022 року видана Оперативна директива, що забороняє проводити повітряні операції у повітряному просторі Російської Федерації національними авіаоператорами”, — повідомили в Управлінні цивільної авіації Молдови.

Таким чином, авіакомпанія Air Moldova не зможе здійснювати рейси до Москви та з неї, починаючи з 1 жовтня, як було оголошено раніше.

Продаж квитків до / з Москви було припинено. Пасажирам, які придбали квитки на рейси з 1 жовтня 2022 року, пропонується надіслати електронний лист для відшкодування, повідомляється на сайті авіакомпанії.

“Далі Air Moldova буде спілкуватися з Цивільним аеронавігаційним органом, щоб вирішити ситуацію щодо актів, зазначених у виданій Директиві. У разі вирішення цієї проблеми з цивільним аеронавігаційним органом ми залишаємо за собою право на апеляцію в суді”, — повідомили в Air Moldova.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс 11 вересня привітав рішення Адміністрації цивільної авіації Республіки Молдова про заборону молдовським авіакомпаніям здійснювати польоти у повітряному просторі Російської Федерації.

За його словами, воно фактично синхронізує позицію Молдови з підходом країн ЄС та низки інших держав, які офіційно припинили авіасполучення з Росією.

“Це – логічна відповідь на розв’язану кремлем війну проти України та всього цивілізованого світу. Ізоляція держави-агресора має бути тотальною, включно з обмеженням для її громадян можливостей подорожей до демократичних країн. Водночас, на мою думку, не в останню чергу цей крок є важливим і з точки зору забезпечення безпеки самої Молдови”, — сказав Перебийніс.

Раніше Air Moldova повідомила, що вирішила поновити авіарейси до Москви після численних звернень громадян Молдови. На сайті авіакомпанії квитки в один бік коштували від 386 євро до 471 євро, передає NewsMaker.

Спікер парламенту Ігор Гросу тоді заявив, що в нинішніх умовах відновлення польотів до РФ неможливе, а заява компанії — “маніпуляція та дезінформація”, нагадує видання.

З кінця лютого авіакомпанії Молдови припинили польоти до міст Росії.

Окупанти залишають окуповану Луганщину, а над Кремінною майорить український стяг — Гайдай

Російські окупанти тікають з території Луганщини, вони залишають навіть ті міста, які були окуповані ще у 2014 році. У Кремінній майорить український прапор, який повісили партизани.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"У нас є інформація з окупованих територій, що виїжджають і комендатури, прокуратури й коменданти з гауляйтерами. Складають награбовані речі, пакують свої родини в автомобілі й виїжджають. Виїжджають навіть з міст окупованих ще у 2014 році", — повідомив він.

За інформацією Гайдая, у Кремінній українські партизани повісили синьо-жовтий стяг.

" Тут цікава ситуація. Окупанти вже втікли з міста, а колаборанти або теж втікли, або бояться його (прапор — ред.) знімати. Бо розуміють, що контрнаступ вже не зупинити", — повідомив Гайдай.

Військові РФ вдарили по цивільній інфраструктурі у Вознесенську, є поранені

У Вознесенську на Миколаївщині російські війська поцілили в цивільну інфраструктуру, наразі відомо про щонайменше двох поранених, повідомила голова облради Замазєєва.

ЗСУ на Харківщині просуваються не тільки на схід та південь, але й на північ — Залужний

Від початку вересня понад 3 тис. кв. км ЗСУ повернули під контроль України. Про це 11 вересня повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

За його словами, українські військові ведуть контрнаступальні дії і на півночі Харківщини.

"На Харківському напрямку ми почали просуватися не тільки на південь та схід, а й на північ. До виходу на Державний кордон залишається 50 км", — повідомив Залужний.

Російські окупанти тікають з Козачої Лопані на Харківщині — голова громади

Збройні сили України продовжують звільняти населені пункти у Харківській області.

Як повідомив 11 вересня голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко, російські загарбники тікають з Козачої Лопані, яка була окупована одразу після повномасштабного вторгнення РФ.

"За нашою інформацією, з Козачої Лопані рашисти тікають на Бєлгород, ходять по хатах та евакуюють місцеве населення. Чекаємо на офіційну інформацію від Генштабу", — написав Задоренко.

У Вознесенську на Миколаївщині пролунали вибухи, повідомили в міській раді.

Росіяни поспішно тікають на Харківщині, щоб їх не оточили біля Ізюма — ISW

Російські сили не проводять контрольований відхід. Вони поспішно тікають із південно-східної частини Харківської області, щоб уникнути оточення навколо міста Ізюм. Про це повідомляє американский Інститут вивчення війни (ISW).

Українські сили проникли на окуповану росіянами територію на глибину до 70 кілометрів у деяких місцях і захопили понад 3000 квадратних кілометрів території за останні п’ять днів з 6 вересня, зазначили в ISW. Це більше території, ніж російські сили захопили в усіх операціях з квітня, додали аналітики.

Повідомляється також, що російські війська посилюють фільтраційні заходи у Херсонській і Запорізькій областях у відповідь на український контрнаступ на Півдні.

Над селищем Чкаловське Чугуївського району на Харківщині замайорів український прапор — Зеленський

Над селищем Чкаловське Чугуївського району на Харківщині замайорів український прапор, повідомив президент Володимир Зеленський.

По всій Україні — повітряна тривога!

Контрнаступ на Харківщині та півдні, бої на Донбасі. 200-й день повномасштабної війни: онлайн
Фото: з сайту vadimklimenko.com

Бої на Донбасі, обстріли Покровська, Краматорська і Миколаєва. Як минула ніч у регіонах

Сумщина: вночі був мінометний обстріл Юнаківської громади, зафіксовано 5 прильотів. Обійшлося без наслідків. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

10 вересня відбулися обстріли прикордоння, обстріляні Миколаївська сільська громада, Краснопільська громада, Середино-Будська громада, Великописарівська громада, Есманьська громада.

Дніпропетровщина: військо РФ обстріляло Дніпровський і Нікопольський райони.

На Дніпро направили російську ракету. Поранений 72-річний чоловік. Він у лікарні у важкому стані. Є руйнування будинків, адмінбудівель, ринку, магазинів та складів.,

У Нікополі після нічного обстрілу поранені троє людей, двоє з них у лікарні. У місті понівечені понад 30 приватних і багатоповерхових будинків, кілька навчальних закладів, амбулаторія, газогони та лінії електропередач.

У Марганецькій громаді, попередньо, без постраждалих та руйнувань.

Харківщина: після опівночі військо РФ завдало ракетного удару по Дергачах, влучило 4-поверхову будівлю пенсійного фонду, пошкоджено перекриття, вибило вікна, без втрат. Протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Чугуївський, Богодухівський райони.

Ввечері 10 вересня окупати з РСЗВ обстріляли приватні будинки, нежитлову інфраструктуру Холодногірського та Шевченківського районів Харкова. Троє поранених, один загиблий.

Внаслідок російських обстрілів в Чугуївському районі поранення отримали дві людини. В Ізюмському районі — один поранений.

Луганщина: тривають позиційні бої по усій території області. Щодо загальної ситуації на Бахмутському напрямку: за ніч здійснено 11 артилерійських та 7 мінометних обстрілів, ракетний удар (4 ракети) — в напрямку Костянтинівки, 2 авіаудари та один — з РСЗВ.

Донеччина: вночі зафіксований удар по Краматорську (попередньо — ракетою С300) та Покровську (не встановлено поки що вид зброї). Пошкоджені об'єкти промисловості та транспортної інфраструктури. Відбулися артобстріли Авдіївки, Мар'їнки, Красногорівки, Торецької громади.

За добу по області 10 загиблих, 19 поранених цивільних.

Область залишається без газу і частково без води й електрики. Обов'язкова евакуація населення триває.

Миколаївщина: вночі Миколаїв зазнав потужних обстрілів. За попередньо інформацією, 4 людини дістали поранення різного ступеню, 3 з них перебувають у лікарні. Внаслідок влучання у двір п’ятиповерхівки один під’їзд практично знищений пожежею та вибухом. Також суттєво пошкоджений приватний будинок.

Ввечері 10 вересня внаслідок обстрілів с. Білозірка Первомайської громади загинула одна людина.

Також ввечері було зафіксовано російський обстріл по аквазоні м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає. 11 вересня, близько 03:00 військо РФ знову наносило удари по території аквазони. Постраждалих немає.

Протягом доби зафіксовані обстріли Широківської громади. Також зранку 11 вересня було знову обстріляно с. Широке. Влучання в городи та дороги. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Вночі обстрілів зазнало смт Березнегувате, внаслідок чого 5 людей отримали поранення. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки. Проводяться роботи з пошуку зниклого чоловіка, який ймовірно був у своєму домоволодінні. Детальна інформація уточнюється.

У Вознесенському районі вночі силами ППО збили дві російські ракети. Уражені ракети впали на відкритій місцевості Прибужанівської громади.

Херсонщина: ситуація в області залишається надзвичайно складною. Окупанти продовжують обстрілювати звільнені населені пункти. Ракетно-артилерійським вогнем за підтримки тактичної та армійської авіації військо РФ намагається зупинити просування українських військ.

В області протягом дня і ночі неодноразово лунали повітряні тривоги, повідомлялося про вибухи у Херсоні та Новій Каховці.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Полтавщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині.

У столиці та більшості областей триває повітряна тривога.

Контрнаступ на Харківщині та півдні, бої на Донбасі. 200-й день повномасштабної війни: онлайн
Фото: з сайту vadimklimenko.com

На Вінниччині було чутно звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного. Інформація уточнюється.

Над Черкащиною зранку сили ППО збили ракету

На Черкащині 11 вересня під час ранкової повітряної тривоги було чутно вибух. Спрацювала ППО, повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

За словами Ігоря Табурця, ППО спрацювала на Уманщині:

"Радіємо успіхам наших ЗСУ, але не забуваймо убезпечуватися, коли нам про це сигналізують військові. Під час ранкової повітряної тривоги на Уманщині спрацювала ППО. Уламками збитого об'єкта пошкоджено приватне домоволодіння".

Він зазначив, що серед населення травмованих немає.

Повна деокупація Донбасу і Криму — Україна визначила передумови для "мирних" переговорів з РФ

Київ не дослухатиметься до рекомендацій західних партнерів почати "мирні" переговори з РФ і вимагає повної деокупації Донбасу і Криму. Про це за підсумками форуму Yalta European Strategy, який 9-10 вересня пройшов у Києві пише “Європейська правда”. Участь у форумі взяли більше 400 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів з понад двадцяти країн світу.

Зокрема, йдеться про президента України Володимир Зеленського, польського прем’єра Матеуша Моравецького, очільницю МЗС Німеччини Анналену Бербок та інших політиків.

Міністр оборони Олексій Резніков, який закривав дводенну конференцію, згадав про те, що зараз Україну схиляють піти на угоду з Росією, пише “Європейська правда”.

"Ми (за час війни — ред.) навчилися багато чому, і в тому числі навчилися не довіряти будь-яким розмовам про мир, які нам пропонують партнери", — сказав міністр, не уточнюючи, про кого з партнерів йдеться.

Водночас він окреслив позицію України щодо передумов початку переговорів з РФ. Йдеться про повну деокупацію Донбасу та Криму.

"Я відкрию таємницю... ми говорили росіянам, що для того, щоб далі проводити перемовини та домовлятися, ви маєте вивести війська станом на 23 лютого. Тоді це було можливо. Але тепер вони пройшли не одну точку неповернення і такий варіант вже давно не є можливим", — сказав Резніков.

"Варіантів "на 24 лютого" вже не існує. На 1 грудня 1991 року. Go out", — додав міністр оборони.

РФ завдала ракетного удару по Дергачах на Харківщині — Синєгубов

Приблизно опівночі 11 вересня окупанти завдали ракетного удару по місту Дергачі Харківського району.

Внаслідок удару руйнувань зазнала чотириповерхова будівля, ніхто не отримав поранень, йдеться у зведенні голови ОВА Олега Синєгубова.

За його даними, РФ вдарила ракетою "С-300". Ракетних ударів по Харкову вночі не фіксували.

"Протягом минулої доби ворог інтенсивно обстрілював м. Харків та населені пункти Харківського, Чугуївського, Куп'янського та Ізюмського районів", — сказано у повідомленні.

10 вересня внаслідок обстрілів РФ загинув 43-річний чоловік у Харкові, ще 4 людей ушпиталили з пораненнями.

"В Чугуївському районі протягом минулої доби поранення отримали 2 людей. В Ізюмському районі 1 поранений. Ще 2 людей госпіталізовані в Куп'янському районі", — йдеться у повідомленні голови ОВА.

Кількість загиблих у результаті ракетного удару по Покровську зросла до шести

Кількість загиблих у результаті ракетного удару зросла до шести. Про це повідомив очільник Покровська Руслан Требушкін.

Окупанти вдарили ракетами по Краматорську

Російські окупанти ракетами С-300 вдарили по промисловій зоні Краматорська. Про це повідомив начальник міської військової адміністрації міста Олександр Гончаренко.

На Миколаївщині шукають зниклу внаслідок нічного обстрілу людину

У ніч проти 11 вересня російські війська обстріляли територію селища Березнегувате, що у Баштанському районі Миколаївської області. Внаслідок обстрілу є поранені серед місцевих жителів, зруйновані будинки. Також тривають пошуки зниклої людини.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією ОВА, вибухи в селищі прозвучали орієнтовно о 4:00.

"Внаслідок обстрілу п’ятеро людей отримали поранення. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки", — йдеться у повідомленні.

Також станом на ранок 11 вересня в громаді триває пошук зниклого чоловіка, який ймовірно перебував у будинку під час обстрілу.

Станом на ранок 11 вересня детальна інформація щодо наслідків обстрілу уточнюється, повідомили в обласній адміністрації.

Окупанти вночі обстріляли Покровськ, п'ятеро людей загинули

Вночі на 11 вересня російські окупанти завдали ракетних ударів по Покровську. Наразі відомо про п'ятьох загиблих та шістьох поранених.

Про це повідомив очільник Покровська Руслан Требушкін.

За його інформацією, окупанти здійснили п'ять обстрілів ракетами "9М723 Іскандер М".

Вночі над одним з районів Миколаївщини спрацювала ППО: збито дві російські ракети

У ніч проти 11 вересня у Вознесенському районі Миколаївської області прозвучали вибухи. За попередньою інформацією, українські засоби протиповітряної оборони збили дві російські ракети.

Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

За даними ОВА, вибухи прозвучали орієнтовно о 2:00. Уражені ракети впали на відкритій території в Прибужанівській громаді.

Станом на ранок 11 вересня детальна інформація уточнюється, повідомили в обласній адміністрації.

"Стратегія дезінформації" — британська розвідка спростувала заяви Путіна щодо експорту українського зерна

Заяви президента РФ Володимира Путіна, що лише 60 тисяч тонн зерна, експортованого з України з серпня, було відправлено до країн, що розвиваються, не відповідають дійсності. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

У британській розвідці нагадали, що 7 вересня Путін заявив, що більша частина зерна була поставлена до країн ЄС.

Згідно з даними ООН, близько 30% було поставлено в країни з низьким і середнім рівнем доходу в Африці, на Близькому Сході та в Азії, зазначили розвідники.

“Росія проводить навмисну стратегію дезінформації, намагаючись відвести від себе провину за проблеми з продовольчою безпекою, дискредитувати Україну та мінімізувати спротив її вторгненню”, — йдеться у повідомленні британської розвідки.

Розвідники також повідомили, що протягом останньої доби українські війська продовжували досягати значних успіхів у Харківській області. Росія, ймовірно, вивела підрозділи з цього району, але тривають бої навколо стратегічно важливих міст Куп’янськ та Ізюм.

Вже восени Україна отримає від Німеччини систему ППО Iris — Кулеба

Першу надсучасну німецьку систему протиповітряної оборони Iris Україна розраховує отримати восени. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив на пресконференції з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок у Києві в суботу, 10 вересня. Він також розповів, що під час візиту Бербок до києва обговорив із нею можливість постачання до України танків “Leopard” і артилерійських боєприпасів.

"Не міг не згадати останню ініціативу — так званий "план Leopard", яка з'явилася в німецькому просторі. Наголосив на важливості поставки з Німеччини танків цього типу. Ми не бачимо жодних перешкод для цього", — сказав Кулеба.

Поки ж це рішення буде ухвалено, міністр звернувся до Бербок з пропозицією надати Україні боєприпаси для артилеристських систем.

“Це те, що ми потребуємо на фронті. Це рішення не таке технічно складне, як з постачання танків. Боєприпаси здатні суттєво підвищити наступальні можливості України”, — пояснив Кулеба.

За його словами, йдеться про звільнення нових територій і збереження життя людей.

Німеччина проводить активні переговори з іншими країнами, щоб купити ці боєприпаси для України, повідомила Бербок.

"Графік, графік і графік" — Кулеба закликає партнерів постачати зброю за планом

Якщо раніше Україна закликала партнерів надати Україні зброю, то зараз йдеться про заклик дотримуватися графіка у постачанні зброї. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів на пресконференції з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок у Києві в суботу, 10 вересня.

За словами Кулеби, щодня в Україну мають надходити нові види озброєнь і амуніція до них.

"Навесні, ви всі пам'ятаєте, я звертався до партнерів із закликом “Зброя, зброя та зброя”. Тоді мене почули. Зараз я хочу трохи змінити наголос і сказати, що заклик України сьогодні звучить “Графік, графік і графік”. Графік у постачанні зброї. Кожного дня в Україну мають надходити нові види озброєнь і амуніція до них”, — сказав Кулеба.

Він додав, що це — запорука перемоги.

“А перемога України — це припинення війни, а припинення війни — це вирішення величезної кількості проблем, з якими зараз стикається Європа", — пояснив міністр.

На Донеччині від обстрілів окупантів загинули десятеро людей

Протягом 10 вересня від обстрілів російських окупантів загинули десятеро жителів Донеччини, ще 19 людей отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули четверо людей у Покровську, троє у Красногорівці, двоє у Бахмуті та одна людина у Райгородку.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 831 людей, 2072 — отримали поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Окупанти вночі обстріляли Покровськ, чотири людини загинули

Вночі на 11 вересня російські окупанти завдали ракетних ударів по Покровську. Наразі відомо про чотирьох загиблих та шістьох поранених.

Про це повідомив очільник Покровська Руслан Требушкін.

За його інформацією, окупанти здійснили п'ять обстрілів ракетами "9М723 Іскандер М".

"Пошкоджено понад 20 житлових будинків та залізнична інфраструктура. Наразі відомо про 4 загиблих та 6 поранених громадян. Інші факти щодо постраждалих та руйнування встановлюються", — повідомив Требушкін.

За добу Росія втратила у війні з Україною близько 400 військових і 18 танків — Генштаб

Станом на ранок 11 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 52 650 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 400 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2154 (+18) од,
  • бойових броньованих машин — 4617 (+33) од,
  • артилерійських систем — 1263 (+4) од,
  • РСЗВ — 311 (+0) од,
  • засоби ППО — 162 (+0) од,
  • літаків — 242 (+3) од,
  • гелікоптерів — 213 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 902 (+4),
  • крилаті ракети — 216 (+1),
  • кораблі /катери — 5 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3445 (+19) од,
  • спеціальна техніка — 117 (+1).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Харківському та Донецькому напрямках. Дані уточнюються.

Ювенальні прокурори: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 383 дитини

Станом на ранок 11 вересня більше ніж 1130 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 383 дитини загинули і щонайменше 747 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 390, Харківській — 209, Київській — 116, Миколаївській — 72, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46, Дніпропетровській — 26.

Запорізька АЕС повністю зупинена — "Енергоатом"

Запорізька АЕС повністю зупинена. Про це повідомили в "Енергоатомі".

"Сьогодні, 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан", — йдеться у повідомленні.

Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

Ввечері 10 вересня після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан — холодний зупин, пояснили в "Енергоатомі".

У разі повторного пошкодження ліній зв‘язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.

НАЕК "Енергоатом" здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального, зазначається в повідомленні.

"Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону", — повідомили в "Енергоатомі".

Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС.

Дніпропетровщина: через нічні обстріли Нікополя поранено трьох людей

Через обстріли Нікополя на Дніпропетровщині в ніч на 11 вересня поранено трьох людей. Про це у своєму телеграмі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його даними, поранені двоє чоловіків та жінка. Чоловіки у лікарні в стані середньої тяжкості.

За ніч Нікополь обстріляли тричі: прилетіли понад 35 снарядів з російських «Градів» та важкої артилерії. У місті понівечені 35 багатоповерхових та приватних будинків, кілька навчальних закладів, амбулаторія, об’єкт промислової інфраструктури, автівки, газогони та лінії електропередач.

Армія РФ обстрілювала й Марганецьку громаду. Попередньо, без поранених та руйнувань.

ЗСУ знищили на Херсонщині чергову поромну переправу та склади боєприпасів військ РФ

Збройні сили України знищили чергову поромну переправу військ РФ в районі Нової Каховки. Вона більше не придатна до використання, повідомляє речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, продовжуються позиційні бої. Збройні сили України просуваються вперед та закріплюють визволені території.

"Армія РФ надає перевагу контрбатарейній боротьбі та намагається уникнути прямого зіткнення. Зазнають втрат і відступають. Протягом бойового дня росіяни здійснили 20 авіаударів вздовж лінії зіткнення по позиціях ЗСУ та прилеглих територіях. Натомість українські війська здійснили 10 ударів авіацією та виконали понад 350 вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами", - повідомляє Назаров.

За повідомлення ОК "Південь" ЗСУ атакували райони зосередження озброєння та техніки армії РФ в районі Нової Каховки і Придніпровського, склади боєприпасів у Херсоні та навколо нього.

"Підтверджені втрати російського війська складають 80 військових, вісім танків, 17 одиниць авто-бронетехніки, одна гаубиця "Мста-Б", один безпілотний розвідник типу “Орлан-10”. ЗСУ знищили три склади боєприпасів в Миколаївському, Херсонському і Бериславському районах", — йдеться у дописі.

Вночі російські війська обстріляли Миколаїв: є поранені, пошкоджені житлові будинки

У ніч проти 11 вересня, орієнтовно о 2:30, російські війська здійснили потужний обстріл Миколаєва. Внаслідок обстрілу є поранені, пошкоджені житлові будинки.

Інформацію про це підтвердив міський голова Олександр Сєнкевич.

За інформацією мера, станом на 7:30 відомо щонайменше про дев’ятьох поранених із різним ступенем тяжкості. Четверо з них, за словами Сєнкевича, перебувають у лікарні.

За добу ЗСУ знищили два літаки, гелікоптер, два БпЛА і керовану авіаційну ракету росіян — Генштаб

За добу авіація Сил оборони завдала 23 удари по окупантах. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 вересня.

Було знищено чотири зенітних ракетних комплекси, уражено чотири опорних пункти та п’ятнадцять місць скупчення живої сили і техніки війська РФ. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони знищили два літаки (Су-25 та Су-34), один гелікоптер Ка-52, два БпЛА та одну керовану авіаційну ракету.

“Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, вогневого ураження живої сили та бойової техніки, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника”, — повідомили у Генштабі.

За добу уразили два пункти управління безпілотної авіації, опорні пункти, скупчення озброєння та військової техніки окупантів. В зону ураження також потрапили понтонна переправа та плавзасоби росіян із військовою технікою на них.

Протягом доби військові РФ завдали 16 ракетних та 34 авіаційних удари — Генштаб

Російське військо продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Веде повітряну розвідку, постійно намагається покращити тактичне положення, вживає заходів щодо покращення логістичного забезпечення своїх підрозділів та здійснює обстріли позицій українських військ вздовж усієї лінії зіткнення. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 вересня.

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Протягом доби військові РФ завдали 16 ракетних та 34 авіаційних удари по військових та цивільних об’єктах на території України. Від цього постраждали 28 населених пунктів. Зокрема, Славгород, Велика Писарівка, Великі Проходи, Авдіївка, Невельське, Мар’їнка, Нескучне, Велика Новосілка, Дніпро та Брускінське.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках армія РФ здійснила обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Сіверському напрямку — неподалік Білопілля, Линового та Грабовського Сумської області.

На Харківському напрямку — в районах населених пунктів Лютівка, Тимофіївка, Дементіївка, Золочів, Соснівка, Питомник, Руські Тишки, Черкаські Тишки та Борщова.

На Слов’янському напрямку — в районах населених пунктів Слов’янськ, Долина, Краснопілля, Велика Комишуваха, Довгеньке та Дмитрівка.

На Краматорському напрямку — біля Кривої Луки, Пискунівки, Сидорового та Роздолівки.

На Бахмутському напрямку — в районах населених пунктів Весела Долина, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Яковлівка, Білогорівка та Веселе.

На Авдіївському напрямку — поблизу Авдіївки, Опитного, Водяного, Первомайського, Карлівки та Красногорівки.

На Новопавлівському напрямку — в районах населених пунктів Великі Новосілки, Шевченко, Вугледар та Мар’їнка.

На Запорізькому напрямку — біля Гуляйполя, Рівнопілля, Новосілки, Вільного Поля, Червоного та Малинівки.

На Південнобузькому напрямку — в районах населених пунктів Мирне, Степова Долина, Біла Криниця, Сухий Ставок, Любомирівка, Безіменне та Нова Зоря.

У ніч на 11 вересня російські війська вдарили ракетою по центру Дніпра: є поранені

У ніч на 11 вересня російські війська вдарили ракетою по центру Дніпра. Про це у своєму телеграмі повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов.

За попередніми даними, загиблих немає, але є поранені. Масштаби руйнувань уточнюють, написав Філатов.

Як уточнив у своєму телеграмі голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, ракета вдарила прямо по житловому кварталу, де мирно спали люди. Поранений 72-річний чоловік. Він ушпиталений у тяжкому стані.

Є руйнація адмінбудівель, магазинів, ринку, складів та житлових будинків. Деталі уточнюють, повідомив він.

Російське військо продовжує зазнавати втрат — Генштаб

Російське військо продовжує зазнавати втрат. На Харківському напрямку російські підрозділи зі складу 3 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії залишились без шляхів забезпечення, особовий склад перебуває у панічному настрої. Також, відомо про численні санітарні втрати росіян на цьому напрямку. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 вересня.

За попередню добу до населеного пункту Валуйки Бєлгородської області доставлено понад 75 поранених російських військових, в той час як з Бєлгорода до Москви було евакуйовано понад сотню окупантів.

Через значні втрати в живій силі, російські окупанти планують провести так звану “мобілізацію” чоловічого населення на тимчасово захоплених територіях. Зараз чоловікам заборонено залишати населені пункти.

У відповідь на успішні дії Збройних Сил України окупанти проводять “контрзаходи”. В населених пунктах, на тимчасово захоплених територіях Харківської та Херсонської областей, окупанти посилюють адміністративно-поліцейський режим, забороняється в’їзд та виїзд із населених пунктів, введено комендантську годину. У Херсоні здійснено обшук житлових приміщень мікрорайону Східний, з яких видно Антонівський міст. Місцевих жителів Каховки та Козацького російські військові попередили про відкриття вогню на ураження в разі їх наближення до переправ.

Триває звільнення населених пунктів Куп’янського та Ізюмського районів Харківської області — Генштаб

Продовжується деокупація України. Загалом, за останні дні від російської окупації звільнено близько двох тисяч квадратних кілометрів української території. Українські підрозділи зайшли до Куп’янська, триває звільнення населених пунктів Куп’янського та Ізюмського районів Харківської області. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 вересня.

Сили оборони вчергове відбили атаки російського війська в районах населених пунктів Соснівка, Майорськ, Миколаївка Друга, Зайцеве, Весела Долина, Соледар, Бахмут, Піски, Первомайське та Новомихайлівка.

Вночі у Дніпрі та Миколаєві під час тривоги було чутно звуки вибухів, передають кореспонденти Суспільного.

Високопілля під час окупації та після звільнення від росіян – інтерв’ю з головою громади

У середині березня селище Високопілля на Херсонщині окупували війська РФ. У місцевих російські окупанти забирали все цінне з дому, паспорти, автомобілі. Голова Високопільської громади Ганна Шостак-Кучмяк каже, що під час окупації росіяни стріляли в автомобілі, влаштували свою комендантську годину та проводили перепис населення. У Високопіллі зникли понад 20 людей.

5 вересня в мережі почали з’являтись фото та відео, на якому ЗСУ входять у селище. Згодом військове керівництво підтвердило – Високопілля деокуповано.

Голова громади каже, що люди були щасливі бачити українських військових. "Ми пережили такого ворога, а тепер з нашими захисниками ми будемо тут. Нікуди ми не поїдемо, не полишимо наші домівки", – каже Ганна. Більше дивіться у відео:

Німеччина допоможе МЗС України прискорити євроінтеграцію — Кулеба

Німеччина в рамках спільного проєкту між зовнішньополітичними відомствами ФРН і України буде зміцнювати інституційні можливості українського МЗС у питанні європейської інтеграції. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок пресконференції в Києві.

"Для мене було надзвичайно важливо сьогодні почути від німецької колеги, що Німеччина виступає за швидкий поступ України на шляху до членства в ЄС. У цьому зв’язку я прийняв пропозицію Анналени (Бербок – ред.), і ми домовилися про започаткування проєкту між міністерствами закордонних справ Німеччини та України, в рамках якого Німеччина буде конкретними ресурсами і можливостями зміцнювати інституційні можливості МЗС у питанні європейської інтеграції", — сказав Кулеба.

Він додав, що це зробить шлях України до ЄС ще швидшим. Глава української дипломатії також поінформував, що детально обговорив з німецькою колегою питання створення Спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності російського керівництва за вчинення злочину агресії.

"Наші юридичні радники продовжать працювати над тим, щоб знайти оптимальний формат його створення", — зазначив міністр.

Усі новини Україна — ЄС

Нацполіція відновлює роботу у деокупованих громадах на Харківщині

Поліцейські закликають повідомляти про злочини, свідками яких могли стати жителі зі звільнених від російської окупації територій. Правоохоронці опублікували список підрозділів, до яких можна звернутися. Детальніше читайте тут.

Росіяни ріжуть устаткування Азовмаша на брухт і вивозять у росію — Андрющенко

Під наглядом призначеного російськими загарбниками "керівником Маріуполя" ексдиректора концерну "Азовмаш" Іващенка устаткування підприємства ріжуть на металобрухт і вивозять у Росію. Про це повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Легко помітити, що єдине велике підприємство Маріуполя, про яке вперто мовчить пропаганда, – група "Азовмаш" (Азовзагальмаш, Азовелектросталь – по суті, єдиний комплекс). Те саме, де офіційний керівник - гауляйтер Іващенко. Здавалось би, чому? Відповідь дуже проста. Це перше підприємство Маріуполя, яке не перший тиждень під керівництвом та наглядом Іващенка відверто вирізають на металобрухт", — зазначив Андрющенко.

За його інформацією, бригадам сплачують по 2 рублі за кілограм металобрухту. Його вантажать та везуть до Ростова-на-Дону. У Ростові за металобрухт Іващенко отримує по 32 рублі за кілограм. Аби "різчики" не здіймали галасу, за вказівкою Іващенка їм сплачують із "бюджету відновлення" по 10 тис. рублів — начебто за розбирання завалів.

"Чому (почали - ред.) саме з Азовмаша, теж зрозуміло. З 2021 року Іващенко все до того приготував, сподіваючись провернути цю аферу за прикриттям мандату. Однак його було поліцією спіймано на гарячому, мандат не допоміг, але й справа до суду, на жаль, не дійшла", — зауважив радник міського голови.

Він додав, що Азовмаш, яким керував Іващенко, має величезну заборгованість не менш як 10 відсотками дорослого з виплати зарплати.

У 2021 р. місцеві ЗМІ повідомляли, що перебуваючи на посаді директора "Азовмашу" Іващенко намагався продати чорний метал з Азовзагальмаша, пояснюючи, що таким чином намагається забезпечити виплату зарплат працівникам. Поліція заблокувала дві вантажівки з причепами, які намагалися вивезти метал. Було відкрито провадження.

Бійці тероборони звільнили два населені пункти на Харківщині

Бійці 113-ї окремої бригади тероборони звільнили Василенкове та Артемівку на Харківщині, повідомив президент Володимир Зеленський.

Читайте також: Контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Текстовий онлайн
На початок