Вторгнення Росії в Україну, день 199. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 199. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 199. Текстовий онлайн
. Наслідки ракетного обстрілу Харкова. Фото: УНІАН

10 вересня — 199 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • ЗСУ звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області. Крім цього, у частині сіл регіону тривають заходи з перевірки та убезпечення території.
  • В умовах енергетичної кризи в Європейському Союзі Україна допоможе сусідній Польщі, зокрема експортом електрики.
  • Рада ЄС виділить Україні п'ять мільярдів доларів макрофінансової допомоги — таке рішення ухвалили на зустрічі міністрів фінансів країн ЄС та керівників європейських банків. Гроші мають піти на "нормальну роботу" країни та роботу критичної інфраструктури, зокрема шкіл та лікарень.

Українські військові на околицях Лисичанська — Гайдай

Українські військові перебувають на околицях Лисичанська на Луганщині. Про це повідомив Суспільному керівник ОВА Гайдай.

Посадовець не надав жодних подробиць.

Суспільне завершує текстовий онлайн 199 дня повномасштабної війни РФ проти України. Хроніку 11 вересня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 199. Текстовий онлайн
Українські прапори на пам’ятниках в Балаклії Харківської області. Фото: Getty Images

Нацполіція відновлює роботу у деокупованих громадах на Харківщині

Поліцейські закликають повідомляти про злочини, свідками яких могли стати жителі зі звільнених від російської окупації територій. Правоохоронці опублікували список підрозділів, до яких можна звернутися.

"Про факти смерті або поранення людей, обстріли або розкрадання майна, позбавлення волі або вчинення насильницьких дій чи катувань, пограбування, незаконне заволодіння транспортними засобами", — йдеться у дописі.

Також правоохоронці закликали повідомляти інформацію про людей, поведінка яких викликає підозру та які діють в інтересах противника, колаборантів, вербувальників, корегувальників, спостерігачів та про будь-які інші злочини або події

Звертатися до поліцейських можна цілодобово за номером 102 або 050-302-20-44, нагадали правоохоронці.

Зеленський розповів про результати контрнаступу ЗСУ

Українські військові продовжують відвойовувати захоплені росіянами території та обов’язково повернуть під контроль всі землі, тимчасово окуповані РФ. Про це він заявив під час вечірнього відеозвернення 10 вересня.

"Рух наших воїнів на різних напрямках фронту триває. На цей час у межах активних дій від початку вересня вже звільнено близько 2 тисяч кілометрів нашої території", — зазначив він.

Президент зауважив, що збройні формування РФ продовжують відступати.

"Російська армія цими днями демонструє найкраще, що вміє, — показує спину. І, зрештою, це непоганий вибір для них – втікати. Окупантам в Україні місця немає й не буде. Проте я наголошую ще раз: якщо хтось із російських військових чи силовиків боїться зараз повертатися в Росію, ми гарантуємо кожному, хто буде затриманий нашими воїнами, поводження згідно з Женевськими конвенціями", — підкреслив гарант.

Зеленський запевнив, що ЗСУ звільнять всі українські території.

ЗСУ повідомили про звільнення селища Шевченкове на Харківщині

ЗСУ повідомили про звільнення від окупантів селища Шевченкове на Харківщині. Про це повідомляється на сторінці бригади у Facebook.

У звільненні від російських окупантів селища міського типу Шевченкове на Харківщині брала участь 112 Бригада територіальної оборони міста Києва.

"Тепер можемо розкрити таємницю — бійці на фото, які звільнили Шевченкове на Харківщині — це одна з рот 112 Бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України. Зараз бійці нашої бригади йдуть у наступ і звільняють Слобожанщину від російських окупантів! До перемоги! Слава Україні!" — йдеться у дописі.

Молдова заборонила своїм компаніям відновлювати рейси в Росію

У Молдові державний регулятор в авіаційній сфері заборонив національним авіакомпаніям відновлювати польоти в Російську Федерацію. Про це повідомляється на сайті Управління цивільної авіації Молдови.

"10 вересня 2022 р. видана Оперативна директива №. 06 - 09.10.2022 р., якою забороняється виконання повітряних операцій у повітряному просторі Російської Федерації національними експлуатантами", — йдеться у повідомленні.

Причиною для заборони вказані міркування безпеки, а також обмеження з боку Європейського агентства з авіаційної безпеки.

9 вересня молдовська авіакомпанія Air Moldova заявила, що відновлює польоти до Москви з 1 жовтня. У компанії стверджували, що йдуть на цей крок "на прохання пасажирів".

Кіровоградська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Полтавська області — повітряна тривога.

На околицях Лимана точаться бої — мер міста

На околицях Лимана, що на Донеччині тривають бойові дії. Про це повідомив Суспільному міський голова Журавльов.

"Російські військові ще упираються. Прапора поки нашого немає. Треба трошки почекати", — зазначив він.

Маляр закликала з обережністю ставитись до новин про наступ ЗСУ

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр подякувала українцям за увагу до контрнаступу ЗСУ, однак закликала не поширювати неперевірену інформацію. Про це вона заявила на своїй сторінці у Facebook.

"Дякуємо всім небайдужим, але ми самі впораємось з психологічним тиском на ворога! Не треба писати про кожен тимчасово окупований населений пункт, що він вже наш", — написала урядовиця.

За її словами, нині соцмережами шириться багато інформації про нібито звільнені населені пункти, яка не відповідає дійсності.

"Серед так би мовити "звільнених" у ваших постах зустрічаються населені пункти, які лише частково контролюються ЗСУ і там тривають бої, а є навіть такі, звільнення яких немає в планах на найближчі дні", — наголосила Маляр.

Вона закликала українців не споживати неперевірену інформацію та пояснила, за яких умов населений пункт можна вважати звільненим від окупантів.

"Коли можна говорити, що населений пункт наш? Коли населений пункт зачищений та правоохоронними органами здійснено стабілізаційні заходи. Тобто, якщо наші війська фізично зайшли в населений пункт, це ще не означає автоматично, що ми його контролюємо. Попереду ще можуть бути бої та чимало спеціальних заходів зі звільнення", — підкреслила заступниця міністра.

Жителів деокупованих сіл Печенізької громади на Харківщині попередили про можливе загострення ситуації

Печенізький селищний голова Олександр Гусаров просить жителів громади створити умови для роботи Збройних сил України та не виходити на вулицю. Він звернувся до жителів сіл Артемівка, Борщова, Гарашківка, Ганнівка, Гуслівка, Першотравневе, Мартове, Новий Бурлук та Приморське.

"Попереджаємо про можливе подальше загострення ситуації на територіях, де відбувається деокупація", — зазначив він.

"️Звертаюся до вас з наполегливим проханням максимально обмежити пересування вулицями найближчими днями та триматися поближче до укриттів. Прошу не ігнорувати це звернення й не пересуватися ні транспортом, ані пішки", — написав Гусаров.

У Генштабі повідомили про 58 вбитих російських десантників за добу

На Південнобузькому напрямку російська армія продовжує зазнавати втрат. Зокрема, у результаті дій Сил оборони, втрати підрозділів 106-ї повітрянодесантної дивізії збройних сил Російської Федерації за попередню добу склали понад 58 осіб вбитими, повідомляє Генштаб ЗСУ.

"Командування окупаційних військ проводить заходи відновлення боєздатності підрозділів 1-го армійського корпусу за рахунок переведення вцілілого після бойових дій особового складу до інших підрозділів", — йдеться у повідомленні.

Так, за наявною інформацією, залишки особового складу від так званого батальйону спеціального призначення "хан" переведено до 9-го полку морської піхоти.

Також російські військові обстрілюють військову та цивільну інфраструктуру із танків, бойових машин, мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Ведуть обстріли в районах населених пунктів Степова Долина, Олександрівка, Мирне, Любомирівка, Киселівка, Веселий Кут, Велике Артакове, Благодатівка та Високопілля.

ЗСУ відбили наступ армії РФ поблизу двох сіл на Харківщині — Генштаб

Наступ російських окупантів українські військові відбили у районах сіл Соснівка Золочівської громади та Миколаївка Друга Куп'янського району. Військові РФ продовжили обстріли на Харківському напрямку, ввечері 10 вересня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

"У районах населених пунктів Лютівка, Тимофіївка, Дементіївка, Прудянка, Золочів, Соснівка, Дуванка, Уди, Костянтинівка, Перемога, Великі Проходи, Борщова та Замулівка", — повідомили у Генштабі.

На Слов’янському напрямку, за інформацією Генштабу, російські військові поцілили у такі населені пункти як Слов’янськ, Долина, Краснопілля, Микільське, Велика Комишуваха, Дібрівне, Карнаухівка, Довгеньке та Дмитрівка.

ЗСУ продовжують звільняти населені пункти Харківщини від російських загарбників, повідомляє Генштаб.

Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача

Президент України Володимир Зеленський 10 вересня провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій обговорили контрнаступ Збройних сил та питання безпеки у звільнених населених пунктах. Про це повідомляє Офіс президента.

"Найперше учасники засідання заслухали доповіді командувачів військ оперативних груп щодо активних дій сил оборони з деокупації українських територій. За результатами були ухвалені відповідні рішення, зокрема щодо забезпечення безпеки у звільнених населених пунктах", — йдеться у повідомленні.

Також окрему увагу приділили підсумкам 5-ї зустрічі Ukraine Defense Contact Group у форматі "Рамштайн", яка завершилася напередодні.

"З огляду на ситуацію на фронті набуває актуальності забезпечення співпраці з партнерами України у середній та довгостроковій перспективі", — розповіли в Офісі президента.

Учасники засідання також розглянули ситуацію з матеріально-технічним забезпеченням українського війська та визначили нагальні потреби Сил оборони України.

ДБР затримало колаборанта, який очолював "поліцію" Балаклії

Державне бюро розслідувань затримало керівника окупаційної "поліції" Балаклії, звільненої українськими військовими після російської окупації. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

"У межах відпрацювання інформації щодо можливої співпраці на деокупованих територіях місцевих правоохоронців з окупантами, працівникам ДБР спільно із військовою контррозвідкою СБУ вдалося оперативно встановити зрадника, який очолив так званий поліцейський відділок окупаційної влади у Балаклії", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що раніше чоловік був одним з керівників Балаклійської поліції, а коли прийшли окупанти — добровільно погодився з ними співпрацювати. За це колаборант отримав посаду начальника окупаційного відділку.

"Після того, як Збройні сили України вибили з міста загарбників, зрадник вирішив втекти до так званої ЛНР. Але цього зробити не встиг. Його затримали у місті Куп’янськ", — розповіли у ДБР.

Харківська область — повітряна тривога та загроза артобстрілу.

У Новій Каховці військові РФ посилили фільтраційні заходи за участі співробітників ФСБ

Окупаційні війська намагаються відновити рух через міст Каховської ГЕС. Ділянка мосту знаходиться під вогневим контролем Збройних Сил України. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"У Новій Каховці загарбники посилили фільтраційні заходи за участі співробітників ФСБ Росії — перевіряють мобільні пристрої, шукають громадян, які допомагають Збройним силам України", — йдеться у повідомленні.

Також у звʼязку з наближенням підрозділів Сил оборони, у Херсонській області командування російських окупаційних військ намагається посилити місто Херсон за рахунок переміщення резервів. Так, в обласному центрі зафіксували нові підрозділи, військовослужбовці яких погано орієнтуються у місті.

РФ намагається зірвати український контрнаступ — Генштаб

Російські збройні формування намагаються захопити контроль над Донеччиною, водночас здійснюючи спроби зірвати контрнаступ українських військ на півдні та сході. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Противник і далі зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених територій та зриві наступу наших військ на окремих напрямках", — йдеться у повідомленні.

Також росіяни ведуть розвідку та намагаються завдавати удари у відповідь.

"Ворог веде повітряну розвідку, продовжує здійснювати вогневе ураження позицій наших підрозділів, вживає заходів щодо відновлення втраченого положення, з цією метою переміщує свої війська. Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України", — зазначили в Генштабі.

Росіяни завдали два удари по Холодногірському району Харкова: є загиблий

Російська окупаційна армія ввечері 10 вересня обстріляла Холодногірський район Харкова. Попередньо, одна людина загинула, двоє — поранені. Про обстріл повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

"На даний момент інформація про два прильоти. Попередньо, один у житловий будинок, другий — в адміністративно-виробниче приміщення", — написав Терехов.

Пізніше Терехов написав, що внаслідок обстрілу одна людина загинула: "Постраждали кілька приватних будинків, в одному з них пожежа".

Також одна людина внаслідок обстрілу поранена, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Сьогодні о пів на сьому вечора Холодногірський район м. Харків обстріляли окупанти з РСЗВ. На жаль, є один поранений", — йдеться у повідомленні.

Кількість поранених внаслідок обстрілу зросла до двох людей, згодом повідомив голова ХОВА. Синєгубов закликав людей не ігнорувати сигнал повітряної тривоги та залишатися в укриттях.

На Донецькому напрямку українські військові вдало штурмували позицію РФ

На Донецькому напрямку українські військовослужбовці успішно провели штурм позиції окупаційних військ. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

"Плани ворога зірвано, окупанти понесли втрати, а серед здобутків наших підрозділів трофеї, цінні карти та особисті речі російських окупантів. Позиція повернута до своїх господарів", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що в телефонах російських солдатів є листування, де рідні цікавляться лише тим, чи отримали найманці зарплатню.

Правоохоронці затримали керівників Броварської РВА

Правоохоронці затримали голову Броварської районної військової райадміністрації та його радника за внесення до системи "Шлях" людей, які під виглядом волонтерів намагалися виїхати за кордон. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

"За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та затримано начальника однієї з районних військових адміністрацій Київської області та його радника за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України)", — йдеться у повідомленні.

Відповідно до відкритих джерел, очільником Броварської РВА є Павло Проскочило.

Як зазначається, посадовці налагодили схему вимагання грошей з представників благодійних організацій за внесення даних про водіїв до інформаційної бази, що надавало їм можливість безперешкодного виїзду за кордон. У ході оперативних дій начальника військової адміністрації та його радника затримали після отримання ними 350 тисяч гривень хабаря.

"Наразі вказаним особам повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжних заходів", — зауважили у прокуратурі.

Харківська область — повітряна тривога. Мешканці міста повідомляють про вибухи.

Від початку війни понад 8 тисяч призовників намагались перетнути кордон — ДПСУ

Від початку воєнного стану прикордонники затримали за спробу незаконного перетину кордону понад 8 тисяч чоловіків, які за віком підлягають призову під час мобілізації. Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

"Понад 5,6 тисячі з цих порушників зупинені прикордонниками поза пунктами пропуску. Решта намагалися злукавити на паспортному контролі", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ДПСУ, попри те, що спроба незаконного перетину державного кордону карається в адміністративному порядку, чимало ухилянтів та їхніх помічників вдаються до супутніх кримінальних правопорушень.

"Так, з початку повномасштабної війни, зафіксовано 245 марних спроб підкупу прикордонників, під час яких прикордонникам пропонували хабарі на загальну суму понад 3,8 мільйона гривень. Нагадаємо, що підкуп посадової особи – це кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 369 ККУ", — наголосили в Держприкордонслужбі.

За матеріалами співробітників ДПСУ розпочато понад 1450 кримінальних проваджень, пов’язаних із незаконними спробами перетину кордону. Серед них:

  • за незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст.332 ККУ) – понад 270;
  • за підроблення документів та використання підроблених документів (ст. 358 ККУ) – 1160;
  • за ухилення від призову (ст.336 ККУ) – 17.

У межах проваджень майже 600 людям оголошені підозри у вчиненні цих злочинів, близько 200 осіб вже притягнені до кримінальної відповідальності.

На околицях Лимана точаться бої — мер міста

На околицях Лимана, що на Донеччині тривають бойові дії. Про це повідомив Суспільному міський голова Журавльов.

"Російські військові ще упираються. Прапора поки нашого немає. Треба трошки почекати", — зазначив він.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Міноборони РФ заявило про "перегрупування" військ у Балаклії та Ізюмі

Міністерство оборони Росії заявило, що російські збройні формування провели перегрупування підрозділів, які перебували у Куп’янську та Ізюмі Харківської області. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

"Для досягнення заявлених цілей спеціальної військової операції зі звільнення Донбасу ухвалено рішення перегрупувати російські війська, що знаходяться в районах Балаклії та Ізюму для нарощування зусиль на Донецькому напрямку", — йдеться у повідомленні.

Росіяни стверджують, що протягом трьох діб провели "операцію зі згортання та організованого перекидання ізюмсько-балаклійського угруповання військ" на територію так званої Донецької Народної Республіки.

"У ході цієї операції проведено низку відволікаючих та демонстраційних заходів із позначенням реальних дій військ", — пишуть в МО РФ.

У міністерстві заявили, що завдали по українських військах удари у відповідь, нібито знищивши понад дві тисячі "українських та іноземних бойовиків".

У Херсоні військові РФ захопили приміщення банку і заявили про повний контроль над ним

У Херсоні озброєні військовослужбовці РФ зайняли приміщення банку та заявили, що майно переходять під їх контроль та у власність окупаційних військ. Про це повідомляє поліція Херсонської області.

"У Херсоні озброєні військовослужбовці РФ зайняли приміщення банківської установи на вулиці Ярослава Мудрого. Охоронця вигнали, а перед цим сказали чоловіку, що віднині всі службові приміщення банку, документація й комп’ютерна техніка переходять під їх контроль та у власність окупаційних військ", — йдеться у повідомленні відомства.

Чеський міністр не виключає виходу Угорщини з ЄС

В уряді Чехії, яка нині головує у Європейському Союзу, не виключають, що найближчим Угорщині доведеться вийти зі складу ЄС або змінити свою політику щодо Росії. Про це заявив чеський міністр з європейських справ Мікулаш Бек, повідомляє irozhlas.

Посадовець зазначив, що найближчими місяцями він матиме дуже багато роботи, щоб зберегти Угорщину в європейському мейнстримі. Водночас невеликим позитивним сигналом він вважає те, що країна відмовилася від вимоги виключити трьох російських олігархів зі списку санкцій.

"У Європейському Союзі переговори часто бувають тяжкими, і на це може піти більше країн. Але Угорщина пройшла довгий шлях, на мій погляд, до краю якоїсь прірви, і тепер їй належить вирішити, чи повертатися від того краю, чи ризикнути стрибком, про наслідки якого я не хочу спекулювати", — сказав міністр, додавши, що теоретично це може бути вихід із Євросоюзу.

Українські військові на околицях Лисичанська — Гайдай

Українські військові перебувають на околицях Лисичанська на Луганщині. Про це повідомив Суспільному керівник ОВА Гайдай.

Посадовець не надав жодних подробиць.

У Херсоні було чутно потужний вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Авто італійського журналіста Сорбі на Херсонщині могло потрапити під російський обстріл — Миколаївська ОВА

Автівка італійського журналіста Маттіа Сорбі, який незаконно намагався доїхати до території тимчасово окупованого Херсона, могла потрапити під обстріл з боку російських військ. Інформація про причетність ЗСУ до поранення чоловіка, що поширюють російські засоби масової інформації, не відповідає дійсності. Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

Відповідно до проведеного службового розслідування відомо, що в кінці серпня 2022 року італійський журналіст Маттіа Сорбі прибув до Миколаєва, де через деякий час самовільно поїхав у сторону тимчасово окупованого Херсона.

Як зазначає військова адміністрація, італійський журналіст, намагаючись потрапити на тимчасово окуповану територію, порушив правила безпеки, без дозволу та супроводу українських військових.

З матеріалів, які почали розповсюджувати пропагандисти РФ стало відомо, що під час намагання на автомобілі потрапити в тимчасово окупований Херсон, Маттіа Сорбі отримав поранення, а водій авто загинув.

"Попри поширену версію російських медіа про начебто підрив автівки, на опублікованих відео можна побачити пошкодження автомобіля, що більш характерні для обстрілу, ніж підриву автомобіля на протитанковій міні", — зазначено в повідомленні ОВА.

На сайті президента України створили електронну петицію про надання Оріхову статусу "Міста-героя"

На сайті Президента України зареєстрували петицію про надання статусу "Міста-героя України" населеному пункту Оріхів, що в Пологівському районі Запорізької області. Петиція зареєстрована 9 вересня автором Дмитром Дем'яненком.

"Місто Оріхів з перших днів повномасштабної війни протистоїть збройній агресії Російської Федерації проти України. З перших днів звичайні жителі міста стали на оборону – взяли в руки зброю, стали до лав Територіальної оборони та Збройних Сил України. Жителі міста не допустили російського окупанта до свого міста героїчно захищаючи його на підступах", — йдеться в петиції.

Від початку березня місто, як прифронтове, зазнає щоденних обстрілів та численних руйнувань. В населеному пункті постійні перебої з електропостачанням, відсутнє водо- та газопостачання. Попри це в місті лишаються жити люди, функціонують комунальні служби та місцева влада.

Тож "для відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості людей" автор петиції просить Президента і Верховну раду України надати місту Оріхів почесне звання "Місто-герой України".

Станом на 10 вересня петиція зібрала понад 1 тисячу підписів із 25 тисяч необхідних для розгляду.

ЗСУ зайшли до Куп’янська Харківської області, над містом — українські прапори

Збройні сили України зайшли до міста Куп’янськ Харківської області, яке перебувало під російською окупацією з 27 лютого.

Користувачі соціальних мереж 10 вересня публікують фото, на якому українські військові з бойовим прапором 1-го механізованого батальйону 92-ї ОМБр стоять на головній площі міста.

У місті підняті українські стяги, російські триколори зняті.

Куп'янська міська рада 10 вересня повідомила, що повертатися до міста нині ще небезпечно.

"Коли буде можливо безпечно повернутися — повідомимо додатково", — сказано в дописі.

Україна експортуватиме вугілля та електроенергію до Польщі — Шмигаль

З огляду на наближення зими Україна погодиться розблокувати експорт вугілля до сусідньої Польщі, а також збільшить кількість електроенергії, яка надходитиме країні. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Зараз ми спільно з Європейським Союзом готуємося проходити найскладнішу зиму за багато років. Вчора спільний план дій у цьому напрямку обговорили з прем’єром Польщі Матеушем Моравецьким", — написав він.

Урядовець додав, що за дорученням президента України та на прохання польської сторони Україна готова розглянути можливість відкриття квот на експорт вугілля до Польщі.

"Йдеться про 100 тисяч тонн у вересні, які зараз критично необхідні нашим польським партнерам. Запаси вугілля на наших складах майже 2 мільйони тонн, це у 2,5 раза більше, ніж на цю дату минулого року. Тому готові підставити плече підтримки нашим польським друзям", — зазначив прем’єр.

Він також розповів, що нині ведеться реконструкція лінії електропередачі від Хмельницької атомної електростанції до польської підстанції Жешув. Роботу планувалося завершити 14 грудня, але завдяки пришвидшенню робіт вона завершиться на тиждень раніше.

"Це дозволить експортувати до Польщі додатково до 1000 МВт. Зі свого боку просимо Польщу сприяти в розширенні експортних квот у рамках ENTSO-Е", — зауважив Шмигаль.

В МЗС України закликали Захід не припиняти постачання зброї

На тлі контрнаступу Збройних сил України Міністерство закордонних справ закликало західних партнерів не припиняти постачання зброї. Старший політичний радник Гельсінської комісії США Артур Пол Массаро також закликає надати Україні сучасну зброю.

Як написав у Twitter речник МЗС Олег Ніколенко, перемогти Росію у війні означає здобути мир в Україні.

"Українські війська просуваються на схід України, звільняючи нові міста та села. Їхня мужність у поєднанні з військовою підтримкою Заходу приносить дивовижні результати. Вкрай важливо продовжувати надсилати зброю в Україну. Перемогти Росію на полі бою означає здобути мир в Україні", — написав він.

За постачання Україні далекобійної зброї також виступає старший політичний радник Гельсінської комісії США Артур Пол Массаро.

"Україні більше нічого не потрібно доводити, дайте їм ATACMS, сучасні бойові танки та все інше, що їм потрібно для рішучої перемоги у цій війні. Росія слабка та жалюгідна", — написав він у Twitter.

Повітряна тривога у Харкові та області

США разом з країнами G7 та ЄС заборонять морські перевезення російської нафти

США разом із країнами G7 та Євросоюзу запровадять заборону на морські перевезення російської нафти 5 грудня. Про це повідомляє Мінфін США.

Заборона на перевезення нафтопродуктів морським шляхом запрацює з 5 лютого 2023 року. Це буде одним із заходів для встановлення граничних цін на сировину з Росії.

У міністерстві видали посібник, у якому йдеться про можливість розслідування щодо покупців російської нафти, які платили ціни вище встановленої межі і свідомо надали неправдиві документи. Уряди, які беруть участь в запровадженні обмежень, будуть ділитися такою інформацією, щоб допомогти її контролювати.

План обмеження цін, узгоджений країнами Великої сімки, передбачає відмову країн-учасниць у страхових, фінансових, брокерських, навігаційних та інших послугах для нафтових вантажів, ціна яких перевищує максимальну ціну на нафту та нафтопродукти, яка ще не визначена.

У Мінфіні США заявили, що ці постачальники послуг повинні зберігати записи про постачання російської нафти протягом п'яти років.

"Якщо постачальник послуг, який не має прямого доступу до інформації про ціни, розумно покладається на свідоцтво клієнта, цей постачальник послуг не нестиме відповідальності за можливі порушення санкцій через дії несумлінних осіб, "які намагаються порушити обмеження або ухилитися від нього", — йдеться у посібнику міністерства.

На півдні ЗСУ на деяких ділянках просунулись на декілька десятків кілометрів — Гуменюк

На південному фронті підрозділи ЗСУ на деяких ділянках просунулись від двох до декількох десятків кілометрів, повідомила Суспільному керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, ЗСУ продовжують позиційні бої для покращення положення вздовж лінії фронту.

"У зв'язку з цим наші дії на стільки енергійні, що на деяких ділянках наші підрозділи просунулися від двох до декількох десятків кілометрів. Тобто ми змушуємо їх шукати укриття на другому ешелоні їх оборони",- сказала Гуменюк.

Лінія фронту, каже керівниця пресцентру сил оборони півдня, досить рухлива, тому що бої тривають і дії підрозділів ще розгортаються.

"Відповідно ворог теж не бажає здаватися, оскільки розуміє, що втрата цього регіону для нього буде дуже критичною. А те, що вони потерпають зараз, це видно з наших зведень цифрових. Вони несуть суттєві втрати. Це говорить про це, що слабшає у них моральний дух, але тил і зброя у них поки що є, і вони чинять спротив", — сказала Наталія Гуменюк.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Балаклії урочисто підняли український прапор

Спільно із військовими у Балаклії офіційно підняли Державний прапор України. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Балаклія — це Україна!.. Хлопці та дівчата Збройних Сил, ви сьогодні творите нову історію вільної України, пишаємося", — написав голова ОВА.

Він відзначив, що, спільно із військовими на чолі з командувачем Сухопутних військ ЗСУ Олександром Сирським, підняли у Балаклії український прапор.

У селі Крути на Чернігівщині військові за 21 день капітально відновили зруйнований міст

На Чернігівщині у селі Крути 9 вересня відкрили рух капітальним відновленим мостом. Про це повідомляє інтернет-видання Armyinform.

Міст був зруйнований пів року тому внаслідок бойових дій, нині відновили силами військовослужбовців Конотопського шляхо-відновлювального полку Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України в найкоротші терміни.

“Коли ми приїхали на цей об’єкт, то перше, що побачили − людей, які по дерев’яній кладці переносили мішки з хлібом. Саме таким чином тут відбувалося постачання продуктів через річку Остер. 12 метрів мостового полотна було зруйновано вщент. Тому довелося по суті будувати його, як кажуть, з нуля”, − говорить головний інженер шляхо-відновлювального підрозділу підполковник Олег Сомок.

За словами офіцера, міст відновили за двадцять один день. Забили бетонні палі, облаштували нові бетонні прогонові споруди, пішохідні доріжки, огородження тощо.

Як наголосив голова Крутівської територіальної громади Олег Бузун, міст має важливе логістичне значення для двох районів області, які він поєднує.

Вторгнення Росії в Україну, день 199. Текстовий онлайн
ФОТО: Олег Феценець

Крути, відновлений міст
ФОТО: Олег Феценець

У суботу, 10 вересня до Києва з неанонсованим візитом прибула міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Про це повідомляє DW.

Це вже другий приїзд німецької міністерки до Києва від початку повномасштабного вторгнення РФ. Бербок планує зустрітися з главою МЗС України Дмитром Кулебою, але її повний графік не оголошують з міркувань безпеки.

Як пише видання, Бербок прибула до Києва спеціальним нічним поїздом із Польщі у супроводі невеликої делегації.

За словами міністерки, її присутність в Україні має показати, "що ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно — з постачанням зброї, а також гуманітарною та фінансовою підтримкою".

Бербок також зазначила, що її візит також спрямований на те, щоб протистояти потенційній втомі Німеччини від війни.

"Мені зрозуміло, що Путін розраховує на те, що ми втомилися співчувати стражданням України. Він вірить, що може розділити наші суспільства брехнею та шантажувати їх постачанням газу, може виснажити нас, щоб ослабити наш захист від цієї жорстокої атаки на всі наші цінності", — заявила Бербок.

Але, за словами глави МЗС ФРН, Путін помилився в розрахунках, бо вся Європа знає, що "Україна захищає наш мирний порядок".

За три дні ЗСУ "намолотили" повітряних цілей росіян на $157,5 млн

У Генштабі ЗСУ підрахували втрати військ РФ у "твердій валюті" — за три дні українські військові знищили повітряних цілей Росії на 157,5 мільйонів доларів, повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

"Усього за три дні війни окупанти пустили на вітер близько 157,5 мільйонів доларів США. І йдеться лише про засоби повітряного нападу: крилаті ракети, літаки та гелікоптери, знищені підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил, ППО Сухопутних військ та ДШВ протягом 5 –7 вересня", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають військові, одні з найдорожчих і найтехнологічніших ракет на озброєнні РФ – крилаті ракети Х-101.

"Так от, шість Х-101 противник випустив по Україні 5 вересня (п’ять із них збито ППО Повітряних Сил). Орієнтовна вартість Х-101 – 13 мільйонів доларів за одиницю. 13 х 6 = 78 млн доларів", — повідомили у ЗСУ.

Крім того, українські військові збили:

  • дві керовані авіаційні ракети Х-59 – 600 тис. (300 тис. доларів за одиницю);
  • два ударні вертольоти Ка-52 на 32, 4 млн доларів (16,2 млн доларів за од.) та ударний вертоліт Мі-24 (12,5 млн доларів за од.);
  • три штурмовики Су-25 на суму 33 млн доларів (11 млн доларів за од.);
  • десять безпілотників оперативно-тактичного рівня типу “Орлан-10” – 1 млн доларів (100 тис. доларів за од.).
Втрати РФ 5-7 вересня 2022 року
Втрати РФ 5-7 вересня 2022 року. Інфографіка Командування Повітряних Сил ЗСУ

Повітряна тривога у Сумській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Полтавській та Херсонській областях, а також у Світловодській тергромаді Кіровоградської області

Президент Росії Володимир Путін вдається до енергетичного шантажу Європи, оскільки армія РФ не досягає своїх цілей на полі бою в Україні. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен після зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

За його словами, Путін думав, що він розділить та послабить НАТО, але Альянс став сильнішим, згуртованішим і краще забезпеченим ресурсами, ніж будь-коли раніше.

"Путін думав, що він розділить український народ і швидко поглине націю у складі Росії, але спроби Кремля силою нав'язати свою волю Україні ще більше згуртували її народ навколо захисту свого суверенітету та збереження вільної та відкритої демократії", — сказав держсекретар США.

Блінкен зазначив, що Путін вважав, що його вторгнення в Україну продемонструє міць армії РФ, а натомість звертається до Північної Кореї та Ірану за необхідними запасами, "тоді як військовий потенціал України продовжує зміцнюватися завдяки її лідерству, мужності її бійців та потужній підтримці союзників та партнерів".

Він також зазначив, що Західні санкції серйозно ослабили російську економіку і тому Росія вдається до енергетичного шантажу, щоб спробувати позбавити Україну підтримки ЄС.

"Оскільки Росія не досягає своїх цілей на полі бою і стає все більш ізольованою на світовій арені, президент Путін вдається до грубіших інструментів, щоб спробувати позбавити Україну підтримки. Він використовує енергію як зброю проти європейських країн, що протистоять її агресії, збільшуючи витрати сімей, підприємств та цілих країн", — сказав Блінкен.

За словами держсекретаря США, Путін робить ставку на те, що ці дії зламають волю країн підтримувати Україну.

"Він робить ставку на те, що зможе змусити інші країни підкоритись. Він уже програв це парі, тому що за останні шість з половиною місяців у всьому світі зростає усвідомлення того, що хоча ціна протистояння агресії Кремля висока, ціна відмови від спротиву буде ще вищою", — наголосив Блінкен.

Він зазначив, що Європа стане сильнішою, якщо менше залежатиме від російських енергоресурсів, і пообіцяв, що США допоможуть країнам ЄС, які зіткнулися з непомірними витратами на опалення.

Відбій тривоги на Миколаївщині

Відбій повітряної тривоги в Одеській та Херсонській областях

Бойовик "ЛНР" розповів, як окупанти тікали з Балаклії на Харківщині

Бойовики 202-го полку так званої ЛНР пішки втікали з Балаклії до Луганська. Тих, хто не встиг втекти, взяли у полон Збройні сили України.

Про це в телефонній розмові, яку перехопило Головне управління розвідки Міноборони України, розповів один із російських найманців.

"Сидимо на валізах. Будемо відступати, напевно, втікати. 202-й полк під Балаклією був, пішли до Луганська, відійшли, відправили, вивезли, а половина у полон потрапила", — каже бойовик.

На запитання, чи є в окупантів хоча б бронежилети, він відповів: "Нічого у нас немає. Сидимо з касками сталевими 45-х років, це ганьба".

За його словами, в який бік втікати, бойовикам ніхто не сказав.

"Сказали на блокпост, а звідти всі підуть кудись", — говорить він.

В Одеській, Херсонській, Миколаївській областях повітряна тривога

За добу на Закарпатті біля кордону затримали 14 чоловіків, які намагалися потрапити до ЄС

Упродовж 9 вересня поблизу кордону з Румунією та Угорщиною прикордонники затримали 14 чоловіків. Вони намагалися незаконно перетнути кордон та уникнути мобілізації, йдеться у повідомленні на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби у Facebook.

Більшість чоловіків прикордонники затримали поблизу річки Тиса, що біля кордону з Румунією.

"Прикордонні наряди відділень "Великий Бичків", "Солотвино" та "Грушево" у шести випадках зупинили неподалік від берега Тиси 13 чоловіків, які мали намір незаконно перетнути українсько-румунський кордон. Восьмеро із затриманих є мешканцями Харківщини, четверо – з Полтавщини, один військовозобов’язаний – з Київщини. Усі речі затриманих були обгорнуті поліетиленом. Ще одного закарпатця, зупинили прикордонники відділу "Лужанка" під час перевірки", — йдеться у повідомленні прикордонників.

На Закарпатті біля кордону затримали чоловіків, які намагалися потрапити до ЄС
Фото: ДПСУ

На затриманих прикордонники склали протоколи за спробу незаконного перетину кордону (ст. 204—1 КУпАП). За це чоловікам може загрожувати штраф від 3400 до 8 500 гривень, або адміністративний арешт до 15 діб.

Генштаб ЗСУ назвав втрати РФ за добу

За добу росіяни втратили близько 350 військовослужбовців та багато техніки, зокрема танків, артилерійських систем, гелікоптер та безпілотників. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Загалом станом на ранок 3 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 52 250 військовослужбовців.

Росіяни за добу втратили:

  • танків — 2136 (+14) од,
  • бойових броньованих машин — 4584 (+9) од,
  • артилерійських систем — 1259 (+22) од,
  • РСЗВ — 311 (+5) од,
  • засоби ППОм 162 (+3) од,
  • літаків — 239 (+0) од,
  • гелікоптерів — 212 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 898 (+10),
  • крилаті ракети — 215 (+1),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3426 (+27) од,
  • спеціальна техніка — 114 (+2).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Харківському та Донецькому напрямках. Дані уточнюються.

Україна під обстрілами: Як минула ніч в регіонах

Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Полтавщині, Чернігівщині, Сумщині, Київщині та Житомирщині.

Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Дніпропетровщина: росіяни ударили по трьох районах. У Дніпровський направив дві крилаті ракети. Одну українська ППО збила. Інша влучила у два підприємства. Сталася пожежа. Пошкоджені виробничі будівлі, склади та обладнання. Без постраждалих.

По Нікопольському району двічі за ніч била російська важка артилерія. Без постраждалих.

У Синельниківський район на ранок прилетіли російські ракети. Людей не зачепило. Пошкоджене агропідприємство. Наслідки уточнюються.

Харківщина: вночі війська РФ вдарили по Нововодолазькій громаді. Виникла пожежа в приватному будинку, одна людина загинула.

Протягом доби росіяни обстрілювали Ізюмський, Богодухівській, Лозівський, Чугуївський райони.

Інтенсивних ударів завдали по Чугуївщині, зокрема по лікувальній установі в Чугуєві, приватних будинках, господарчих спорудах.

За добу медики госпіталізували 23 людини з пораненнями від обстрілів, серед них — 3 дітей.

Луганщина: на Бахмутському напрямку, де тримають оборону захисники Луганщини, війська РФ дещо знизили активність, штурмових дій не було. За ніч здійснено сім артилерійських та три мінометних обстріли. П'ять разів росіяни застосовували РСЗВ. Один ракетний удар в напрямку Костянтинівки.

Донеччина: вночі — обстріл Костянтинівки, один поранений цивільний. За минулу добу обстріляні Авдіївка, Соледар, с. Ягідне, с. Новобахмутівка.

Область залишається без газу і частково без води й електрики. Обов'язкова евакуація населення триває

За добу по області 2 загиблих, 5 поранених цивільних.

Миколаївщина: вночі Миколаїв зазнав обстрілів. Інформація про пошкодження уточнюється.

Зранку, близько 05:30, були обстріли за межами сіл Червона Долина та Широке Широківської громади. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо пошкоджень та постраждалих уточнюється.

За інформацією ОК "Південь" за минулу добу росіяни випустили крилату ракету Х-31 з літака по відкритій місцевості у Вознесенському районі. Обійшлося без жертв.

Херсонщина: обстановка в області залишається важкою, тривають активні бойові дії. Росіяни знову обстріляли Бериславський район, є пошкодження та руйнування будинків, уламками снарядів поранено місцевих жителів.

На деокупованих територіях АТ "Херсонобленерго" відновлює електропостачання після масованих російських обстрілів. Спільними зусиллями АТ "Херсонобленерго" та Херсонської ОВА у Кочубеївській громаді вже створено опорний пункт, працюють аварійно-відновлювальні бригади, доставлені енергетичне обладнання та матеріали.

Війська РФ опиняються в ізоляції біля Ізюма і можуть втратити Куп'янськ — британська розвідка

Внаслідок контрнаступу ЗСУ на Харківщині російські війська опиняються у все більшій ізоляції навколо Ізюма і можуть втратити Куп’янськ, що стане для росіян серйозним ударом. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У відомстві зазначили, що українські війська розпочали наступальні операції на півдні Харківської області 6 вересня. Головні частини вузьким фронтом просунулися до території, яка раніше була під контролем Росії, на 50 км.

"Російські війська, ймовірно, були заскочені зненацька. Сектор був лише злегка утриманий, і українські підрозділи захопили або оточили кілька міст", — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначають, що російське військо навколо Ізюма, ймовірно, стає все більш ізольованим.

"Українські частини тепер наступають на Куп'янськ; його захоплення було б значним ударом для Росії, оскільки місто розташоване на шляхах постачання до лінії фронту на Донбасі", — йдеться у звіті.

У британській розвідці зазначають, що, оскільки операції ЗСУВ також тривають на Херсонщині, то "фронт російської оборони відчуває тиск як на північному, так і на південному флангах".

ЗСУ можуть створити росіянам котел навколо Ізюма — ISW

Збройні сили України можуть зруйнувати російські позиції і створити для військ РФ котел навколо Ізюма. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, станом на 9 вересня під час контрнаступу українські сили захопили близько 2500 квадратних кілометрів у Харківській області і вийшли на південні околиці Куп'янська та до річки Оскіл.

В ISW зазначили, що ЗСУ можуть зруйнувати російські позиції навколо Ізюма, якщо вони переріжуть російські наземні лінії зв'язку на північ і південь від Ізюма.

"9 вересня українські війська продовжували наступ на Куп'янськ та на Ізюм та вживають заходів щодо ізоляції російського ізюмського угруповання військ. Якщо українцям вдасться відрізати російські наземні лінії зв'язку, то у них буде можливість створити котел навколо Ізюма та зруйнувати значну частину російських позицій на північному сході України", — йдеться у звіті.

На Донеччині від обстрілів росіян загинули двоє людей

Протягом 9 вересня від обстрілів російських окупантів загинули двоє жителів Донеччини, ще п'ятеро людей отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули жителі Бахмута та Ягідного.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 821 людей, 2053 — отримали поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

До 746 зросла кількість поранених внаслідок війни дітей — ОГПУ

Станом на ранок 10 вересня щонайменше 1129 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 383 дитини загинули та 746 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

"9 вересня внаслідок обстрілу окупантами м. Харків поранено троє дітей віком від 3 до 15 років", — повідомили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 389, Харківській — 209, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46, Дніпропетровській — 26.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2480 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

Російські війська обстріляли три райони Дніпропетровщини

У ніч на 10 вересня російські війська поцілили по трьох районах Дніпропетровщини: Дніпровському, Нікопольському та Синельниківському. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Вночі по Дніпровському району війська РФ ударили двома крилатими ракетами. Одну з них збили сили протиповітряної оборони, інша влучила в об'єкти промислової інфраструктури. Зайнялися виробничі будівлі, склади та обладнання. Пожежу вже загасили. Люди неушкоджені.

Двічі обстріляли Нікопольський район. По Нікополю та Марганецькій громаді поцілили з важкої артилерії. Поранених та загиблих немає.

Під ранок кілька ракет вдарили по Синельниківському району. Понівечено місцеве фермерське господарство. Інформацію щодо наслідків уточнюють.

Повітряна тривога у Запорізькій області

На Херсонщині РФ посилює свої війська "кадирівцями" — Генштаб ЗСУ

Для посилення російського угруповання на тимчасово захоплених територіях Херсонської області прибув, сформований за національною ознакою, підрозділ "кадирівців". Його чисельність 1300 осіб.

За даними штабу, військові РФ у будь-який спосіб намагаються встановити контроль над захопленими територіями Херсонщини та утримати їх.

"Ворог з високою інтенсивністю веде повітряну розвідку, продовжує вживати заходів, щодо покращення логістичного забезпечення своїх військ", - йдеться в повідомленні Генштабу.

Тільки за добу 9 вересня, ЗСУ зафіксували 36 вильотів БпЛА російських військ на Південнобузькому напрямку.

ЗСУ відбили п'ять атак і завдали ударів по десятках місць дислокації росіян — Генштаб

Війська РФ за добу завдали 13 ракетних та 23 авіаційні удари по території України. ЗСУ відбили атаки поблизу п'ятьох населених пунктів і завдали ударів по складу боєприпасів та по 25 опорних пунктах і місцях скупчення росіян.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Російські війська продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області та утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Росіяни ведуть інтенсивну повітряну розвідку та намагаються покращити логістичне забезпечення своїх військ. Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Протягом минулої доби війська РФ завдали 13 ракетних та 23 авіаударів по території України. Зокрема, постраждала інфраструктура в районах населених пунктів Великі Проходи, Авдіївка, Невельське, Мар’їнка, Велика Новосілка, Нескучне, Вільне Поле, Полтавка, Малі Щербаки, Білогір’я, Тернові Поди, Благодатне, Сухий Ставок, Костромка та Безіменне.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку росіяни завдали авіаударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Славгород і Велика Писарівка Сумської області.

На інших напрямках російські війська обстріляли військову та цивільну інфраструктуру із танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії:

  • на Харківському напрямку — в районах населених пунктів Дмитрівка, Прудянка, Золочів, Соснівка, Дуванка, Уди, Липці, Перемога, Момотове, Борщова;
  • на Слов’янському напрямку — в районах населених пунктів Слов’янськ, Долина, Краснопілля, Велика Комишуваха, Микільське, Дібрівне;
  • на Краматорському напрямку — біля Серебрянки, Кривої Луки, Сидорового, Григорівки, Івано-Дар’ївки та Спірного;
  • на Бахмутському напрямку — в районах населених пунктів Зайцеве, Миколаївка Друга, Весела Долина, Соледар, Бахмутське, Бахмут і Яковлівка;
  • на Авдіївському напрямку обстрілів із мінометів та ствольної артилерії зазнали Красногорівка, Авдіївка, Опитне, Водяне, Карлівка та Первомайське;
  • на Новопавлівському напрямку — в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Микільське, Вугледар, Шевченко, Велика Новосілка, Богоявленка, Нескучне, Времівка;
  • на Запорізькому напрямку в районах населених пунктів Новоандріївка, Гуляйполе, Чарівне, Новосілка, Щербаки, Вільне Поле, Малинівка, Оріхів, Новопіль.

На Південнобузькому напрямку росіяни продовжили обстріли вздовж лінії зіткнення. Крім того, вели повітряну розвідку з застосуванням БпЛА — зафіксовано 36 вильотів.

"Для посилення російського угруповання на тимчасово захоплених територіях Херсонської області прибув сформований за національною ознакою підрозділ так званих “кадирівців”, чисельністю до 1300 осіб", — повідомили у Генштабі.

Сили оборони успішно відбили атаки росіян в районах населених пунктів Зайцеве, Весела Долина, Соледар, Бахмут та Первомайське.

Протягом доби авіація ЗСУ завдала 33 удари — знищено склад боєприпасів, завдано ураження по майже 25 опорних пунктах та місцях скупчення живої сили і техніки.

Підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ на різних напрямках знищили два БпЛА та одну керовану авіаційну ракету.

"За минулу добу, в результаті вогневого впливу ракетних військ та артилерії наших наземних військ, завдано ураження вісімнадцяти пунктам управління різного рівня, районам зосередження живої сили противника, засобам протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, артилерійським підрозділам та понад двадцяти складам з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі зазначили, що на звільнених територіях, деокуповані громади повертаються до життя. Проводиться розмінування місцевості. Підрозділи Національної гвардії України проводять стабілізаційні заходи. Відновлено роботу Нацполіції.

"Поліцейські фіксують численні злочини ворога на українській землі, готові протидіяти провокаціям та проникненню диверсійно-розвідувальних груп. Місцевому населенню негайно надається вся можлива допомога, адже окупанти залишили після себе знищену інфраструктуру, зруйновані будинки мирних громадян та купи брухту", — йдеться у повідомленні.

На Херсонщині ЗСУ знищили склад боєприпасів та паромну переправу військ РФ

В Бериславському районі Херсонської області Сили оборони півдня знищили склад боєприпасів в Біляївці та поромну переправу в районі Львового. Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За його словами, протягом бойового дня авіація ЗСУ завдала сім ударів, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 330 вогневих завдань, зокрема по районах зосередження озброєння та техніки, понтонній переправі й по мостах.

За інформацією командування, війська РФ втратили 75 військових, дев'ять танків, дві гаубиці "Мста-Б" та вісім одиниць автобронетехніки.

Росія вдарила крилатою ракетою по Миколаївщині — ОК "Південь"

Протягом дня 9 вересня війська Російської Федерації завдали п’ять авіаційних ударів і один ракетний на південнобузькому напрямку. Обстріли були і по території Миколаївської області. Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

Російські військові намагаються зупинити просування Збройних сил України. Атаковані позиції українських військ вздовж лінії зіткнення та населені пункти в безпосередній близькості.

"По обіді крилату ракету Х-31 випущено з російського літака по відкритій місцевості у Вознесенському районі Миколаївщини", — йдеться в повідомленні.

За попередньою інформацією, загиблих немає.

Понад 14 тисяч цивільних українців стали жертвами війни — Моніторингова місія ООН

Станом на 9 вересня внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 5767 цивільних осіб, 8292 дістали поранень, загалом підтверджено 14 059 жертв серед цивільного населення.

Про це під час брифінгу повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

Водночас вона заявила, що фактичні цифри, ймовірно, є набагато більшими.

Крім того, за словами Богнер, ООН підтвердила, що принаймні 416 осіб стали жертвами свавільних затримань і насильницьких зникнень на територіях, окупованих Російською Федерацією, або на територіях, контрольованих на той час Збройними силами Росії та пов’язаними озброєними групами.

"З них 16 було знайдено мертвими, 166 звільнено. Ми також зафіксували 51 свавільний арешт і ще 30 випадків, які можуть бути кваліфіковані як насильницькі зникнення, вчинені українськими правоохоронними органами", — зазначила голова Моніторингової місії.

"Бригада – це друга сім’я": як рятувальники Харкова ліквідують сліди війни у своєму місті

Бригада рятувальників у центрі Харкова щодня виїжджає на виклики, іноді – по декілька разів. Спорядження завжди напоготові, біля машин, щоб швидко приїхати на допомогу. Кажуть: зараз найскладніше в роботі — бачити рідне місто настільки зруйнованим.

Рятувальники відправили сім’ї подалі від небезпеки, тепер своєю другою родиною називають бригаду. "Ти виїжджаєш з ними й хвилюєшся, щоб, не дай Боже, не почався обстріл. У всіх є діти. Всім набридло, втомились, але тримаємось", — каже рятувальник Андрій Дронов.

Репортаж про харківську бригаду — перший у циклі Суспільного до дня рятувальника, який відзначають 17 вересня. Це історії тих, хто щодня рятує українців на війні: евакуює зі знищених будівель та міст, гасить пожежі, розбирає завали. Іноді — ціною власного життя.

Україна вимагатиме від Росії 300 млрд доларів репарацій — Мін'юст

Україна вимагатиме від Російської Федерації 300 мільярдів доларів відшкодування збитків, зазнаних внаслідок повномасштабного вторгнення.

Про це сказав міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв'ю німецькій медіагрупі Funke, передає Deutsche Welle.

Зазначається, що на Генеральній Асамблеї ООН Україна збирається домогтися прийняття резолюції, на якій надалі має базуватися створення міжнародного механізму відшкодування збитків.

"Ми хочемо отримати компенсацію за весь збиток, який Росія завдала Україні своєю агресивною війною", — наголосив Малюська.

Сума в 300 млрд доларів відповідає активам Центробанку Росії в країнах G7, заморожених через санкції, хоча, як пише Deutsche Welle, втрати, понесені Україною від повномасштабного вторгнення Росії, оцінюються набагато вище.

"Ізюмське угрупування РФ майже ізольоване", — Арестович про бої на Харківському напрямку

Кількість полонених російських військових на Харківському напрямку внаслідок контрнаступу ЗСУ є значним, захоплено тисячі снарядів, десятки одиниць техніки, стверджує радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

Про це він сказав ввечері 9 вересня в ефірі "Фейгин Live" на YouTube.

"Стільки їх набрали [полонених], війська не справляються просто... Коли ми 50 кілометрів фронту пробили, майже 100 пройшли протягом трьох діб... Це ще не все. З півдня Ізюма, кажуть російські чати, йде відступ", — сказав Арестович.

"Почався штурм Ізюма, кажуть вони. Ми, звісно, в це не віримо, але кажуть [в російських чатах], що наступ почався. Там купа даних... Взято на озброєння купа техніки, взяті полонені, майже ізольоване Ізюмське групування, там один прохід зі Сходу залишився. Нижче водосховище, але, на жаль, цей міст перебили. Принаймні відповідні фото з‘явилися у чатах. Це єдиний міст, через який йшло постачання. Тобто вони ізольовані — читайте оточені в оперативному відношенні... ГУР стверджує, що 237 полк ВДВ припинив існування фізичне повністю", — сказав Арестович.

За його словами, командири ще одного підрозділу РФ втекли і кинули своїх бійців.

"Вони розбіглися по посадках, шукають можливість здатися. Там повний колапс і катастрофа. Обвал, як цунамі, зносить російські війська", — сказав він.

"Ми захопили тисячі снарядів, десятки одиниць новітньої техніки типу БТР-82, Мста-С і так далі, вогнеметні системи ТОС, там купа всього", — додав Арестович.

Якщо Ізюмське угрупування РФ буде добите, кількість полонених рахуватиметься тисячами, припускає радник керівника ОП.

Двоє жителів тимчасово окупованої Каховки на Херсонщині перебувають у полоні військових РФ

8 вересня з власного будинку озброєні військові РФ забрали місцевого жителя Олександра Мальченка. На даний час місцеперебування чоловіка невідоме.

"Чоловіка забрали російські військові за звичним сценарієм - с застосуванням жорстокої сили та обшуком приміщення.

Також громада повідомляє, що у підвалі поліції Нової Каховки з 21 травня перебуває каховчанин Сергій Симонов, повідомляє Каховська міська територіальна громада.

На початок