Доходи Росії від продажу енергоресурсів наразі перевищують її витрати на війну проти України — ЗМІ

Доходи Росії від продажу енергоресурсів наразі перевищують її витрати на війну проти України — ЗМІ

Доходи Росії від продажу енергоресурсів наразі перевищують її витрати на війну проти України — ЗМІ
. "Газпром". Ілюстративне фото: Getty Images

Росія все ще отримує рекордні доходи від продажу енергоресурсів, які значно перевищують її витрати на війну проти України. Найбільшим покупцем російського палива залишається Європейський Союз.

Про це пише Spiegel із посиланням на дослідження фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Зазначається, що доходи Росії від експорту нафти, газу й вугілля за перші шість місяців повномасштабної війни проти України склали близько 158 мільярдів євро, що значно перевищує витрати на вторгнення, які оцінюються в 100 мільярдів євро.

Європейський Союз заплатив РФ 85 мільярдів євро, ставши найбільшим покупцем російського викопного палива. Китай, заплативши 35 мільярдами євро, став другим.

Читайте також: Євросоюз готується до можливого зриву постачання енергоносіїв з РФ — єврокомісар

Серед країн ЄС найбільшим клієнтом Росії стала Німеччина, заплативши РФ 19 мільярдів євро.

"Попри падіння обсягів експорту енергоресурсів, Росія все ще отримує рекордні прибутки від викопного палива", — прокоментував статистику аналітик CREA Лаурі Міллівірта.

За його словами, аби боротися із цим, уряди повинні запровадити мита або обмеження цін на імпорт з Росії та прискорити заходи з енергозбереження: скоротити споживання нафти і газу шляхом прискорення використання чистої енергії та електрифікації за допомогою теплових насосів і електромобілів.

Що відомо

  • 20 липня президент РФ Володимир Путін заявив, що пропускна спроможність газопроводу "Північний потік-1" може бути ще більше скорочена через повільний прогрес в обслуговуванні обладнання.
  • 26 липня через скорочення російською компанією-монополістом "Газпром" поставок газу у Європу, ціни на паливо підскочили на 20%, сягнувши майже 2300 доларів за тисячу кубометрів.
  • Того ж дня країни-члени Європейського Союзу офіційно погодилися на добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% у порівнянні з їхнім середнім споживанням за останні п’ять років.
  • 2 вересня транспортування газу в газопроводі "Північний потік" було повністю зупинено. Офіційна причина — несправності, пошкодження, які не дозволяють забезпечити безпечну експлуатацію газотурбінного двигуна. Офіційний представник Європейської Комісії заявив, що привід для зупинки газопроводу є вигаданим та свідчить про ненадійність Росії як постачальника газу.

Читайте також

Росія організувала "газовий шантаж", щоб тиснути на ЄС — Подоляк

Німеччина недооцінила свою залежність від російських енергоносіїв — Die Welt

Росія спалює газ, який мала б експортувати до Німеччини — BBC

На початок