Росія прибирає сліди воєнного злочину в Оленівці — омбудсмен

Росія прибирає сліди воєнного злочину в Оленівці — омбудсмен

Росія прибирає сліди воєнного злочину в Оленівці — омбудсмен
. Оленівська колонія. Фото: AP

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець припускає, що представників місії ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста пустять до місця вбивства полонених українських військовослужбовців у колонії в Оленівці лише після того, як Росія приховає усі сліди воєнного злочину.

Про це Дмитро Лубінець розповів у інтерв'ю Голосу Америки.

Омбудсмен розповів про складності у комунікації з російською стороною у питаннях обміну полоненими. Але попри це, обміни відбуваються.

За словами Лубінця, кожна сторона конфлікту повинна надавати доступ для моніторингу МКЧХ. Надавати доступ до місць тримання, показувати яким чином їх харчують і надають медичне обслуговування. Мають надавати можливість не рідше ніж раз на місяць листуватися з родичами. Мають надавати адвокатів, якщо розпочався судовий процес. Але "по всім цим пунктам Росія не виконує своїх зобов'язань взагалі".

"МКЧХ фіксує, що їх не допускають (до місць утримання українських військовополонених - ред.) і все. Реакції далі — жодної", — каже Дмитро Лубінець.

Особливих очікувань щодо впливу місії ООН та МКЧХ на розслідування публічної страти "азовців" у колонії в Оленівці на Донеччині у українського омбудсмена немає.

"Докази військового злочину РФ прибирає. У нас немає сумнівів, що там відбулося. Це була заздалегідь спланована публічна страта військовослужбовців "Азову". Вибух був усередині будівлі, це не була ракета", — заявив Лубінець.

Попри заяви РФ, представники МКЧХ досі не отримали доступу до Оленівки. Така сама ситуація по місії ООН. Омбудсмен припустив, що "напевно це станеться після того, як вони приберуть усі докази воєнного злочину".

Що відомо

  • Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.
  • Міжнародний комітет Червоного Хреста досі не отримав доступ до постраждалих українських полонених в окупованій Оленівці. Представникам МКЧХ вдалося відвідати лише декілька сотень військовополонених по обидва боки. Доступу до тисяч інших полонених у МКЧХ немає. Про це у четвер, 1 вересня, заявив гендиректор МКЧХ Роберт Мардіні під час пресконференції у Києві. Мардіні заявив, поїде до РФ, щоб обговорити доступ до українських військовополонених.
На початок