Як повернутись в Україну без паспорта й які документи потрібні дітям — пояснення прикордонслужби

Як повернутись в Україну без паспорта й які документи потрібні дітям — пояснення прикордонслужби

Як повернутись в Україну без паспорта й які документи потрібні дітям — пояснення прикордонслужби
. Фото: Facebook/Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон

За тиждень з 24 по 30 серпня український кордон перетнули більше 638 тисяч людей, з них понад 252 тис. виїхали з країни, а 304 тисячі громадян повернулись в Україну. Це дані Західного управління Держприкордонслужби. Чи можна зараз виїжджати без закордонного паспорту, що робити тим, хто повертається без паспорта, і які документи оформлювати для дітей — в ефірі “Українського радіо” пояснив заступник начальника відділу організації прикордонного контролю штабу Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Віктор Сампір.

Які документи потрібні зараз для виїзду

Основним документом, який визначає правила перетинання кордону є постанова №57, яка затверджує правила перетину державного кордону для громадян України. Під час воєнного стану в цю постанову були внесені зміни. Там дуже детально описано, хто, в яких випадках і як може перетнути кордон.

Під час дії в Україні воєнного стану виїхати за межі України можна за паспортом громадянина України і зі свідоцтвом про народження дитини. Раніше до введення в Україні воєнного стану цього не було прописано. Тобто діти можуть перетинати український кордон по свідоцтву про народження, а дорослі без закордонного паспорту, але треба вивчати умови в'їзду до тієї європейської країни, куди слідує особа. Щоб не вийшло так, що ми відповідно до нашого законодавства такого громадянина по внутрішньому паспорту пропустимо, а, наприклад, в Польщі дивляться, з якого регіону особа, чи в тому регіоні України проводяться бойові дії чи не проводяться, де вона прописана, чи є в неї там можливість виготовити закордонний паспорт тощо. Тобто вже вони вивчають умови в'їзду.

Якщо у чоловіка троє дітей від різних шлюбів, чи пропустять його на кордоні

Ці чоловіки можуть перетинати кордон, але мають підтвердити, що утримують усіх цих трьох дітей. Багато чоловіків, які мають трьох і більше дітей до 18 років від різних жінок, цих дітей і не бачили. Коли почалась в країні війна, вони про них згадали й тепер всіляко намагаються показати, що вони дуже хороші батьки. Буває, що чоловік показує три свідоцтва про народження, що він є батько, але при цьому він не може підтвердити утримання цих дітей. Тож такі чоловіки, які не брали участь в утриманні своїх дітей, не можуть перетнути кордон.

Читайте також: Як західні партнери перевіряють, де використовується передана Україні зброя

Про чоловіків, які самостійно виховують одну дитину чи більше

Чоловіки-громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати з України. Для цьго потрібно свідоцтва про народження дитини та один з таких документів як: свідоцтво про смерть матері, рішення суду про позбавлення матері батьківських прав, рішення суду про те, що дитину відібрали у матері без позбавлення її батьківських прав, рішення суду про визнання матері безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Про батьків дітей з інвалідністю

Якщо у чоловіка є дитина з інвалідністю, то має бути свідоцтво про народження дитини та підтвердження статусу інвалідності дитини. Перевіряється також, чи він в період воєнного стану не перетинав кордон. І тоді він може супроводжувати цю особу. Але хочу наголосити, що він є супроводжуючою особою і має повернутися в Україну.

Чи може чоловік виїхати, аби повернути своїх дітей з-за кордону

Такий чоловік може перетнути державний кордон лише на загальних підставах.

Повернення в Україну з-за кордону без паспорта

Чи може українець повернутись з-за кордону за паспортом в "Дії"

На сьогодні чинне законодавство не врегульовує це питання. Тому паспорт у "Дії" стане допоміжним елементом і полегшить ваш перетин кордону. Якщо хтось за кордоном втратив закордонний паспорт, то паспорт в "Дії" полегшить можливість встановити особу та підтвердити, що це дійсно є громадянин України. Якщо ви за кордоном втратили український паспорт, зіпсували чи строк дії закінчився, тоді потрібен інший документ, який дасть право на в'їзд в Україну — це посвідчення особи на повернення в Україну, його видають українські посольства та консульства.

Читайтае також: Зміни, що чекають на українців з 1 вересня

В будь-якому випадку громадяни мають пам'ятати, що відповідно до закону "Про порядок виїзду з України й в'їзду в Україну громадян України" передбачено, що жоден громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд на територію України.

Як діяти українцям, які виїхали з однієї країни до іншої за спрощеною процедурою, а зараз повертаються в Україну

Зараз є дуже багато випадків, що коли тільки був введений воєнний стан і почалася війна в Україні, дуже багато людей на той час перебували на кордоні, намагаючись виїхати до країн Європейського Союзу. Для збереження їхнього життя було ухвалено рішення про спрощену процедуру оформлення таких громадян. Тоді лише в паспортних документах проставлялися відмітки про перетин кордону без внесення до відповідної бази.

Проблем ніяких немає, бо зараз так само люди повертаються до України. Вже неодноразово були такі випадки. Адже жоден громадянин України не може бути обмежений у праві в'їзду в Україну. Просто відбуваються відповідні заходи перевірки, зокрема перевірка паспортних документів на наявність відмітки. І тоді людину без проблем пропускають на територію України.

Виїзд за кордон для дітей

Які документи потрібні дітям до 16 років, щоб виїхати за кордон

На час воєнного стану в Україні, діти до 16 років можуть виїхати з країни в супроводі одного з батьків, дідуся, бабусі, повнолітніх брата чи сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою (вона має бути завірена органом опіки та піклування). Для цього не потрібно нотаріального посвідчення згоди другого з батьків. Крім того, потрібно мати паспорт громадянина України або свідоцтво про народження, якщо у дитини немає закордонного паспорта.

За законом, 16-річні можуть самостійно перетинати кордон. Але Республіка Польща, наприклад, з початку введення в Україні воєнного стану змінила правила й вимагає, щоб українські діти до 18 років перетинали кордон із супроводжуючою особою. Тобто Україна не обмежує право виїхати, але можуть бути проблеми на польській території, оскільки вони вимагають супроводжуючу особу (ця інформація надана Державною прикордонною службою України та Консультативною місією ЄС в Україні — ред.).

Якщо дитину супроводжує лише один із батьків

Якщо дитину супроводжує один з батьків, для перетину кордону треба мати свідоцтво про народження дитини. Доручення від другого з батьків не потрібно. Тож якщо мама їде з дитиною, а батько не хоче надавати дозвіл, то для мами цей дозвіл не потрібен.

Але треба зважати, що є постанова Кабінету Міністрів №280, яка дозволяє Держприкондонслужбі завадити виїзду дитини, якщо є доручення про заборону виїзду дитину закордон. Це може бути рішення суду про тимчасове обмеження права дитини на виїзд з України. Тоді персонал Державної прикордонної служби має право не пустити дитину за кордон.

Які документи потрібні, якщо дитину супроводжує родич чи опікун

Достатньо підтвердження родинного зв'язку. Якщо це рідний дідусь чи бабуся, вони мають взяти свідоцтво про народження своєї дитини (батька або матері дитини) та свідоцтво про народження онука чи онуки. Цього достатньо для перетину кордону. Доручень не потрібно.

Чи можна оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон у "Дії"

Ця система є зручною, але на даний час законодавством цього не передбачено.

Якщо дитина українців народжена в іншій країні та отримала там свідоцтво про народження, чи може вона в'їхати до України

За українськими законами ("Про порядок виїзду з України й в'їзду в Україну громадян України") громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві в’їзду в Україну. А закон "Про нотаріат" передбачає, що документи можна оформити в консульських установах та дипломатичних представництвах України.

Якщо дитина народилася за кордоном і батьки зробили свідоцтво про народження дитини, то консульськими установами встановлюється автентичність, зокрема підпис і печатка, що воно справжнє. Цей документ вважається Україною справжнім, й по цьому документу дитина може перетнути кордон.

Читайте також

"У Донецьку — тиша". Як живуть люди, що опинилися в російській окупації до 24 лютого

"Країна щасливих людей". Історії з центру для переселенців у Миколаєві

Чому іноземці залишаються в країні, де триває війна, та як долучаються до боротьби з Росією. Чотири історії

На початок