Відновлення приватизації держпідприємств — експерт розповів, хто може купити заводи

Відновлення приватизації держпідприємств — експерт розповів, хто може купити заводи

Відновлення приватизації держпідприємств — експерт розповів, хто може купити заводи
. Майно Кобиловоцького спиртзаводу. Фото: сайт Фонду держмайна privatization.gov.ua

З 1 вересня в Україні розпочинаються аукціони з приватизації за новими правилами. Фонд державного майна оголосив перші лоти. Серед них будуть Марилівський та Кобиловолоцький спиртзаводи у Тернопільській області. Загалом цього року мають відбутися аукціони з продажу 23 підприємств спиртової галузі та 3 хлібокомбінатів. Як спростили процедуру продажу державного майна й як працюватимуть аукціони в ефірі "Українського радіо" розповів експерт з корпоративного управління "Бойцун Ґавернанс Аркітектс" Дмитро Яблоновський.

Про нові правила проведення аукціонів

Фактично це буде відновлення приватизації. Бо з початком активних бойових дій приватизація не відбувалася. А зараз держава повернулась до того, щоб продавати об'єкти, зокрема об'єкти спиртової галузі, які до активних воєнних дій мали попит з початку запуску малої приватизації. Перезапущено лише малу приватизацію. Це об'єкти з вартістю активів до 250 мільйонів гривень. Велика приватизація до кінця війни відбуватися не буде.

Багато було спрощено, зокрема частина дозволів переходить до нового власника автоматично, і їх не потрібно отримувати. Тобто відбулося реальне спрощення отримання й переходу ліцензії, дозволів до покупця.

Причини активізації малої приватизації

На велику приватизацію розрахунок був у тому, щоб залучити великих інвесторів, зокрема іноземних. Але ми розуміємо, що буде складно залучити широке коло інвесторів до того, як війна закінчиться нашою перемогою. Від малої приватизації трохи інші очікування. Там питання не в тому, щоб залучити стратегічних інвесторів, а в тому, щоб залучити підприємця, який прийде на цей дуже часто непрацюючий об’єкт і почне там щось виробляти, створювати робочі місця і платити податки. Тобто основна мета малої приватизації — це перехід від неефективної державної власності до приватного власника.

Як на мене, вже є можливості для того, щоб бізнес відновлювався та розвивався. Частина підприємств переїжджають з зони активних бойових дій на Захід і, можливо, вони будуть також учасниками приватизації. Тут не йде мова про якісь великі надходження до бюджету, а про те, щоб або релоковані підприємства і підприємці, або підприємці на місцях змогли купити занедбаний актив і почати щось там виробляти.

Скільки може отримати держава від приватизації

Я думаю, що частина бізнесу, яка зберегла певну ліквідність, матиме кошти для того, щоб придбати ці об'єкти. І тут можуть бути насправді декілька підходів: або великих об'єктів не буде зовсім, або ми беремо середні об'єкти й намагаємось залучити інвесторів, або ми продаємо якомога більше дрібних об’єктів, які не працюють, і внаслідок кількості теж можемо досягти цих надходжень.

Читайте також: Зміни, що чекають на українців з 1 вересня

Я б не ставив за мету надходження у розмірі мільярда гривень чи двох. У поточних умовах це дуже незначна частка для бюджету, і вона не вплине на нього. Основне завдання, щоб на цих ділянках почалося щось відбуватися: створювалися робочі місця і платилися податки. Якщо є підприємець, який готовий запустити це, то навіть якщо ціна буде порівняно невеликою, нехай він купує цей об’єкт.

Чому планують продати саме підприємства спиртової галузі

Можна умовно розділити приватизацію спиртових заводів на два типи. Один тип: куплять і там будуть продовжувати займатися професійною діяльністю, а інші — будуть купуватися просто як місце, де є дорога, підключені комунікації й там можна запускати будь-яке виробництво. Багато з цих спиртзаводів — просто якась ділянка, виробничі потужності, які колись там існували, але дуже часто розкрадені.

Слід зазначити, що коли почалася приватизація спиртзаводів, вона була зроблена таким чином, щоб відбувалась одночасно демонополізація галузі. Якщо раніше лише державні спиртзаводи могли виробляти спирт, то зараз і приватні власники також можуть це робити. Тому ті виробники горілчаної продукції, які раніше купували спирт у держави, зацікавлені зараз у тому, щоб отримати власні потужності виробництва спирту.

Як уникнути продажу підприємств за безцінь

Наша приватизація дуже часто зводиться до того, що нам постійно говорять, що треба почекати з продажем, тому що це на часі, криза чи інші обмеження. У результаті, коли доходять до того, щоб продавати об'єкт, там немає що продавати. Тому треба продавати те, що є, забезпечити прозорий доступ для всіх охочих і отримати справедливу ринкову ціну на поточний момент. Не варто продовжувати зволікати з продажем невеликих об'єктів до того часу, коли там просто не буде що продавати.

Читайте також

Навіщо потрібна "велика" приватизація та чи врятує вона економіку. Думка експерта

На початок