"Був людиною надзвичайного бачення". Як у світі реагують на смерть Горбачова

"Був людиною надзвичайного бачення". Як у світі реагують на смерть Горбачова

"Був людиною надзвичайного бачення". Як у світі реагують на смерть Горбачова
. Михайло Горбачов, Москва, 10 жовтня 2017 року. Фото: VASILY MAXIMOV/AFP via Getty Images

Після того, як 30 серпня на 92 році життя після тяжкої та тривалої хвороби помер перший та єдиний президент Радянського Союзу Михайло Горбачов, світові лідери почали публічно висловлювати свої співчуття з приводу його смерті. Зокрема, на смерть Горбачова відреагували президент США Джо Байден, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Генсек ООН Антоніу Гутерреш, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та інші.

"Михайло Горбачов був людиною надзвичайного бачення” — Байден

Президент США назвав Горбачова “людиною надзвичайного бачення”. Про це йдеться на сайті Білого дому.

“Коли він прийшов до влади, холодна війна тривала майже 40 років, а комунізм ще довше, що мало руйнівні наслідки. Небагато високопоставлених радянських чиновників мали сміливість визнати, що все потрібно змінити”, — заявив Байден.

Будучи лідером СРСР, Горбачов разом із президентом США Рейганом працював над скороченням ядерних арсеналів двох країн, після десятиліть жорстоких політичних репресій ухвалив демократичні реформи, зазначив Байден.

Він додав, що Горбачов вірив у гласність і перебудову — не як у прості гасла, а як у шлях вперед для народу Радянського Союзу після багатьох років ізоляції.

“Це були вчинки рідкісного лідера – у нього була уява, щоб побачити, що інше майбутнє можливе, і сміливість ризикнути всією своєю кар’єрою заради його досягнення. Результатом став безпечніший світ і більша свобода для мільйонів людей”, — йдеться у заяві Байдена.

"Був лідером, якому довіряли і якого поважали" — фон дер Ляєн

“Михайло Горбачов був лідером, якому довіряли і якого поважали. Він відіграв вирішальну роль у припиненні холодної війни та падінні залізної завіси. Це відкрило шлях до вільної Європи. Цей спадок ми не забудемо. R.I.P Михайло Горбачов”, — написала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

"Змінив хід історії" — генсек ООН про Горбачова

“Михайло Горбачов був унікальним державним діячем, який змінив хід історії. Світ втратив могутнього світового лідера, відданого багатостороннього лідера та невтомного борця за мир. Я глибоко засмучений його смертю”, — написав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

"Я завжди захоплювався мужністю та чесністю, яку він продемонстрував" — Джонсон

“Я засмучений новиною про смерть Горбачова. Я завжди захоплювався мужністю та чесністю, яку він продемонстрував, довівши холодну війну до мирного завершення. У часи агресії Путіна в Україні його невтомна відданість відкриттю радянського суспільства залишається прикладом для всіх нас”, — відреагував на смерть Горбачова прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

"Вибір Горбачова відкрив росіянам шлях до свободи" — Макрон

“Мої співчуття з приводу смерті Михайла Горбачова, людини миру, чий вибір відкрив росіянам шлях до свободи. Його прагнення до миру в Європі змінило нашу спільну історію”, — написав президент Франції Еммануель Макрон.

"Горбачов був сміливим реформатором" — канцлер Німеччини

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц також відреагував на смерть Михайла Горбачова, передає Die Welt.

“Ми знаємо, наскільки він був важливим для розвитку Європи та нашої країни”, — сказав Шольц.

За його словами, завдяки перебудові в СРСР Німеччина змогла об’єднатися, а “залізна завіса” зникла.

“Горбачов був сміливим реформатором і державним діячем, який наважувався на багато що”, — сказав канцлер.

"Завдячуємо йому за припинення холодної війни" — президент ПАРЄ

“Мої співчуття рідним і близьким Михайла Горбачова. У 1989 р. він закликав у своєму зверненні до ПАРЄ побудувати спільний європейський дім без роздільних ліній. Ми завдячуємо йому за його роль у припиненні холодної війни. Говорили, що пан Горбачов, як і всі ми, засмучений новою війною Росії”, — зазначив президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс.

"Епоха, яка зникла і знову терміново потрібна" — Боррель про смерть Горбачова

“Михайло Горбачов приніс гласність, перебудову і вітер свободи в радянський блок. Він допоміг покласти край холодній війні та фундаментально змінити глобальну безпеку, започаткувавши еру взаємовигідної співпраці. Епоха, яка зникла і знову терміново потрібна”, — написав очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель у Twitter.

"Цієї ночі ми дізналися, що Михайло Горбачов помер. Я був членом уряду Іспанії під час падіння Залізної стіни та державного перевороту в Москві. Я дуже добре пам'ятаю ці історичні дні. Що ж, Михайло Горбачов послав російському суспільству вітер свободи. Він намагався змінити комуністичну систему зсередини, що стало неможливим. І він започаткував необхідність співпраці із Заходом, зупинивши холодну війну. На жаль, надія зникла. І це підводить мене до поточної ситуації, в якій міністри продовжуватимуть, продовжуватимуть обговорювати наші стосунки з Росією щодо української війни та поза нею”, — сказав також Боррель, перебуваючи у Празі на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС.

"Він був злочинцем" — міністр оборони Литви

“Він був злочинцем (з точки зору демократичної держави), який наказав жорстоко придушити мирні протести у Вільнюсі, Тбілісі, Алма-Аті, Баку та інших містах. Не було жодного каяття. Це така пам'ять, хоча про загиблих говорять або добре, або ніяк. Ну, не цього разу. Єдиний плюс — підписали капітуляцію Радянського Союзу. Він закінчив холодну війну і зруйнував Берлінську стіну? Ні. Народи, які хотіли свободи, зробили це”, — написав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у Facebook, згадавши, яку “ейфорію викликав Горбачов на Заході”.

"Був людиною надзвичайного бачення". Як у світі реагують на смерть Горбачова
Михайло Горбачов, Шотландія, 21 грудня 1984 року. Фото Bryn Colton/Getty Images

Михайло Горбачов був останнім генеральним секретарем ЦК КПРС, а згодом – першим та єдиним в історії президентом Союзу радянських соціалістичних республік (1990-1991).

У травні 2016 року Горбачов у інтерв'ю газеті Sunday Times заявив, що вважає правильним рішення Путіна анексувати Крим, і вчинив би так само, якби опинився в аналогічній ситуації.

"Єдина справжня причина, через яку я не став би цього робити, це якби я все ще був при владі, Радянський Союз існував би і Крим був би його частиною", — додав перший президент СРСР.

Водночас у липні 2022 року російський журналіст Олексій Венедіктов в інтерв'ю Forbes Russia розповів, що спілкувався з Горбачовим про повномасштабне вторгнення РФ в Україну. За його словами, Горбачов вважає, що президент РФ Путін "знищив його спадщину", розв'язавши війну проти України, і що Горбачов "розчарований і розуміє (що відбувається — ред.)".

Про те, як Україна стала Незалежною, а також роль Горбачова в цьому процесі читайте та дивіться в проєкті Суспільного "Колапс. Як українці зруйнували імперію зла"

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 189. Текстовий онлайн

На початок