Помер перший президент СРСР Михайло Горбачов

Помер перший президент СРСР Михайло Горбачов

Помер перший президент СРСР Михайло Горбачов
. Перший президент СРСР Михайло Горбачов під час презентації зібрання своїх творів на Міжнародному книжковому ярмарку в Москві, 2008 р, фото: УНІАН

Сьогодні 30 серпня на 92 році життя після тяжкої та тривалої хвороби помер перший та єдиний президент Радянського Союзу Михайло Горбачов.

Про це повідомляє ТАСС. Поховають Горбачова на Новодівичому цвинтарі у Москві.

Горбачов був останнім генеральним секретарем ЦК КПРС, а згодом – першим та єдиним в історії президентом Союзу радянських соціалістичних республік (1990-1991).

У травні 2016 року Горбачов у інтерв'ю газеті Sunday Times заявив, що вважає правильним рішення Путіна анексувати Крим, і вчинив би так само, якби опинився в аналогічній ситуації.

"Єдина справжня причина, через яку я не став би цього робити, це якби я все ще був при владі, Радянський Союз існував би і Крим був би його частиною", — додав перший президент СРСР.

Водночас у липні 2022 року російський журналіст Олексій Венедіктов в інтерв'ю Forbes Russia розповів, що спілкувався з Горбачовим про повномасштабне вторгнення РФ в Україну. За його словами, Горбачов вважає, що президент РФ Путін "знищив його спадщину", розв'язавши війну проти України, і що Горбачов "розчарований і розуміє (що відбувається — ред.)".

Помер останній президент СРСР Михайло Горбачов
Помер останній президент СРСР Михайло Горбачов. Голова Верховної Ради України Леонід Кравчук і Президент СРСР Михайло Горбачов під час свого 2-го приїзду до Києва в 1991 р. 24 серпня 2006 р, фото: УНІАН
Про те, як Україна стала Незалежною, а також роль Горбачова в цьому процесі читайте та дивіться в проєкті Суспільного "Колапс. Як українці зруйнували імперію зла"
На початок