"Ризик радіаційної катастрофи не зменшується ні на годину" — Зеленський про обстріли ЗАЕС та прибуття місії МАГАТЕ

"Ризик радіаційної катастрофи не зменшується ні на годину" — Зеленський про обстріли ЗАЕС та прибуття місії МАГАТЕ

"Ризик радіаційної катастрофи не зменшується ні на годину" — Зеленський про обстріли ЗАЕС та прибуття місії МАГАТЕ
. Президент України Володимир Зеленський, фото: УНІАН

Ситуація на ЗАЕС і в Енергодарі залишається надзвичайно загрозливою, Росія не припиняє провокацій на тлі візиту до України місії Міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 30 серпня.

"Окупанти не залишають станцію, продовжують обстріли, не забирають з території АЕС свою зброю та боєприпаси. Вони залякують наших атомників", — зазначив Зеленський.

Він водночас висловив надію, що разом з міжнародними організаціями, зокрема за сприяння місії МАГАТЕ, Україна зможе повернути ЗАЕС під свій повний контроль й змусити Росію забрати всіх своїх військових та зброю зі станції.

Читайте також: Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Зеленський повідомив, що мав розмову щодо ситуації на ЗАЕС із президентом Франції Еммануелем Макроном, під час якої лідери країн "скоординували позиції в захисті України та Європи від російського радіаційного шантажу".

Сьогодні президент також зустрівся з очільником МАГАТЕ Рафаелем Гроссі у Києві.

"Тільки Україна може гарантувати, що на Запорізькій станції всі процеси відбуватимуться згідно зі стандартами та під контролем. Росії це просто не потрібно", — підсумував президент.

Що сталося на ЗАЕС

25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. Наразі власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

МАГАТЕ заявило, що ЗАЕС відновила зв'язок із енергосистемою України, проте усі 6 блоків залишаються відключеними. Раніше дії російських окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Раніше регулятори попереджали, що втрата усіх джерел електроживлення може призвести "фукусімського сценарію".

Дивіться також: Чи можна вимкнути Запорізьку АЕС. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Раніше в Державній інспекції ядерного регулювання України попереджали, що зупинка усіх енергоблоків ЗАЕС та втрата усіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки й виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище. Саме за таким сценарієм відбулася аварія на японській станції "Фукусіма-1" у 2011 році.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

В Енергоатомі розповіли, які території накриє радіаційна хмара в разі аварії на ЗАЕС

ЄС надасть Україні понад 5 мільйонів пігулок йодиду калію для захисту від радіації

На початок