Росія намагається заперечувати небезпеку ядерної катастрофи на ЗАЕС — Держдеп

Росія намагається заперечувати небезпеку ядерної катастрофи на ЗАЕС — Держдеп

Росія намагається заперечувати небезпеку ядерної катастрофи на ЗАЕС — Держдеп
. Бетонні контейнери з відпрацьованим ядерним паливом на території Запорізької атомної електростанції, фото: УНІАН

Росія відхилила підсумковий документ, який планувалось ухвалити за результатами Десятої Конференції щодо розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, оскільки там містилась згадка небезпеки ситуації на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляється у заяві, оприлюдненій на сайті Держдепу.

"Після кількох тижнів інтенсивних, але продуктивних переговорів лише Російська Федерація вирішила заблокувати консенсус щодо підсумкового документу після завершення Десятої Конференції щодо розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)", — йдеться у повідомленні

Як підкреслили у Держдепі, Росія не хоче визнавати ризик радіаційного забруднення на ЗАЕС.

"Росія зробила це для того, щоб заблокувати формулювання, які просто визнавали серйозну радіаційну небезпеку на Запорізькій АЕС в Україні — саме таку проблему покликана вирішити конференція. Те, що Російська Федерація не приймає такі формулювання перед переважним міжнародним консенсусом, наголошує на необхідності того, щоб Сполучені Штати та інші країни продовжували закликати Росію припинити свою військову діяльність поблизу ЗАЕС і повернути контроль над АЕС Україні", — зазначається в дописі.

Однак попри "цинічний обструкціонізм" Росії, інші держави-учасниці змогли підтримати підсумковий документ, що говорить про істотну роль Договору у запобіганні поширенню ядерної зброї та запобіганню небезпеці ядерної війни, додали в Держдепі.

"Сполучені Штати продовжуватимуть працювати разом із міжнародною спільнотою для досягнення миру та безпеки на планеті без ядерної зброї. ДНЯЗ залишається і залишатиметься фундаментальним наріжним каменем режиму ядерного нерозповсюдження та суттєво важливим для просування ядерного роззброєння та мирного використання ядерної енергії", — наголосили в установі.

Що сталося на ЗАЕС

25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. Наразі власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

МАГАТЕ заявило, що ЗАЕС відновила зв'язок із енергосистемою України, проте усі 6 блоків залишаються відключеними. Раніше дії російських окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Раніше регулятори попереджали, що втрата усіх джерел електроживлення може призвести "фукусімського сценарію".

Дивіться також: Чи можна вимкнути Запорізьку АЕС. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Раніше в Державній інспекції ядерного регулювання України попереджали, що зупинка усіх енергоблоків ЗАЕС та втрата усіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки й виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище. Саме за таким сценарієм відбулася аварія на японській станції "Фукусіма-1" у 2011 році.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Найвища за останні десятиліття: Гутерреш заявив про ядерну загрозу

Російські окупанти збільшили кількість техніки та військових на Запорізькій АЕС

В Енергоатомі розповіли, які території накриє радіаційна хмара в разі аварії на ЗАЕС

На початок