У Радбезі ООН закликали Росію вивести війська з ЗАЕС замість того, щоб скликати Радбез

У Радбезі ООН закликали Росію вивести війська з ЗАЕС замість того, щоб скликати Радбез

У Радбезі ООН закликали Росію вивести війська з ЗАЕС замість того, щоб скликати Радбез
Представник РФ в Радбезі ООН Василь Небензя. Посол Росії в ООН Василь Небензя виступає під час засідання Ради Безпеки 23 серпня 2022 р. Фото: АР

У Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй закликали Росію вивести війська з Запорізької атомної електростанції. Про це заявили більшість країн на засіданні 23 серпня, яке скликала сама РФ через нібито обстріли ЗАЕС українською армією.

Суспільне транслювало засідання наживо.

Так, представник Великої Британії в Радбезі зазначив, що "замість скликання Радбезу, Росія мала б вивести війська з ЗАЕС".

Представниця Франції наголосила, що РФ має вивести військових зі станції, і передати Україні можливість контролю над ЗАЕС.

Усі атаки на АЕС мають бути припинені, адже це грубе порушення міжнародного законодавства. Такі атаки порушують гуманітарне законодавство, в тому числі Женевську конвенцію. Цей об'єкт не може використовуватись для військових операцій і ЗАЕС має залишатись "поза конфліктом, а український регулятор має мати доступ до контролю станцією", — додав представник Мексики.

Представники низки країн підтримали заклик щодо утворення демілітаризованої зони, що дозволить місії МАГАТЕ провести об'єктивну оцінку того, що відбувається на ЗАЕС.

"Немає жодної причини тому, щоб війська РФ перебували в Україні, немає жодної причини, щоб російські війська перебували на ядерному об'єкті", — додала представниця Албанії.

Представник Китаю наголосив, що міжнародна спільнота має "повернути сторони до діалогу і перемовин", водночас назвавши вторгнення РФ в Україну "українською кризою".

Представник РФ Василь Небензя заявляє, що створення "демілітаризованої зони це безвідповідальне рішення".

Представник України Сергій Кислиця насамкінець зазначив: "Хотів би я, щоб ми тут зібрались аби те, що хоче почути весь світ. А саме те, що РФ демілітаризує ЗАЕС, виводить війська і передає АЕС уряду України. Замість цього ми витратили понад годину, згаяли цей час для того, щоб почути балаканину фіктивних звуків. Країна-терорист не припиняє гратися із міжнародною спільнотою. І ще раз, вони мали сміливість зібрати Радбез ООН, щоб обговорити власні ж провокації, власний терор на ЗАЕС".

Кислиця закликав МАГАТЕ подумати над можливістю постійної присутності своїх представників на ЗАЕС, щоб побачити справжню ситуацію, а не "влаштовану РФ театральну виставу".

Що відомо

  • Росія скликала засідання Ради Безпеки ООН 23 серпня, вже вдруге РФ звертається до ООН зі звинуваченнями української сторони в обстрілах Запорізької АЕС. Постійне представництво України в ООН заявило, що таким чином Росія інформаційно відволікає від запланованого на 24 серпня засідання Радбезу, темою якого стануть наслідки російської агресії в Україні.
  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку. 18 серпня Міноборони Росії повідомило про підготовку Україною "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС.

Читайте також

Найвища за останні десятиліття: Гутерреш заявив про ядерну загрозу

Російські окупанти збільшили кількість техніки та військових на Запорізькій АЕС

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

На початок