З Таллінна до Львова запрацює безкоштовний маршрут з повернення українців. Що відомо

З Таллінна до Львова запрацює безкоштовний маршрут з повернення українців. Що відомо

З Таллінна до Львова запрацює безкоштовний маршрут з повернення українців. Що відомо
. Олексій Бородай. Фото: з Фейсбуку Міністерства з питань реінтеграції ТОТ України

За тиждень-півтора почне працювати безкоштовний маршрут з Таллінна через Ригу, Вільнюс, Жешув до Львова для повернення українських громадян. Про це в ефірі єдиного телемарафону розповів заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ України Олексій Бородай.

“Ми їздили в країни Балтії. Були, зокрема, на пропускному пункті Нарва, спілкувалися з волонтерами, представниками Уряду Естонії. Є контакт з волонтерськими організаціями, які перевозять наших громадян, котрі були депортовані на територію Росії, через пропускні пункти Естонії та Латвії. І далі ми супровджуємо наших громадян, які або хочуть залишитися в країнах Балтії, або прямувати далі”, — розповів Бородай.

Єдине, чого не було, за словами посадовця, то це прямого безкоштовного маршруту з країн Балтії до України.

“Вже з Литви є волонтерські організації, які безкоштовно перевозять наших мешканців до Львова. Але з Естонії та Латвії не було такого маршруту. Тому ми домовилися зараз, дякуючи нашому МЗС, з урядами країн Прибалтики щодо запуску такого маршруту”, — сказав посадовець.

За його словами, в МінТОТ працює безкоштовна гаряча лінія 1548.

“Додатково інформацію надамо у ЗМІ. Також будуть мати інформацію наші консульства у країнах Балтії, щоб люди знали де та яким чином можна сісти на цей автобус”, — сказав Бородай.

Найближчим часом, за словами заступника міністра, буде розроблена “дорожня карта” для спрощення отримання так званого “білого паспорта”. Йдеться про посвідку на повернення для українців, які опинилися без документів за кордоном.

“Працює консульство у Білорусі. Ще досі багато людей їдуть до Мінська і там оформлюють необхідні документи. Через кордон з Естонією та Латвією пропускають навіть, якщо немає паспорта, але є свідоцтво про народження. Були випадки, коли навіть по ксерокопіях пропускали”, — розповів посадовець.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 177. Текстовий онлайн

На початок