В Україні з серпня видаватимуть електронні рецепти на антибіотики. Чому важливо контролювати вживання цих ліків

В Україні з серпня видаватимуть електронні рецепти на антибіотики. Чому важливо контролювати вживання цих ліків

В Україні з серпня видаватимуть електронні рецепти на антибіотики. Чому важливо контролювати вживання цих ліків
. Фото: АР

З серпня 2022 року пацієнти почнуть отримувати електронні рецепти на антибіотики. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів, зазначають в МОЗ України.

З початку року у закладах охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, почали вести облік споживання антибіотиків. Це має запобігати неконтрольованому і нераціональному використанню цих препаратів, що сприяє розвитку антибіотикорезистентності.

Чому виникає антибіотикорезистентність та як відповідальне споживання антибактеріальних препаратів може допомогти боротися з проблемою – у матеріалі Суспільного.

Як діють антибіотики

Медики почали використовувати антибіотики для боротьби з бактеріальними інфекціями ще з 1940-х років, коли зрозуміли, що це може рятувати життя людей. До того 30% смертей у світі були спричинені бактеріями.

Бактерії – це одноклітинні організми, вкриті клітинною стінкою. Вони мають простішу будову клітини у порівнянні з іншими живими організмами. Бактерії не містять ядра та інших притаманних клітинам людини компонентів. Тому молекулярні механізми життєдіяльності бактерій та клітин людини суттєво відрізняється, що і лежить в основі принципу застосування антибіотиків: вони знищують бактерії, або сповільнюють їхній ріст, завдаючи мінімальної шкоди клітинам пацієнта.

Різні антибіотики діють на різні штами бактерій, використовуючи відмінні механізми. Узагальнено їх можна розділити на три основні класи:

  • Препарати, які руйнують клітинну стінку бактерій;
  • Засоби, які зупиняють розмноження бактерій;
  • Антибіотики, які блокують вироблення білків у клітинах мікроорганізмів.

Звідки беруться "супермікроби"

Експерти ВООЗ назвали проблему стійкості до антибіотиків “однією з найбільших загроз глобальному здоров’ю, продовольчій безпеці та розвитку”. Вони також зазначили, що стійкість до антибіотиків виникає природно, але неправильне використання антимікробних препаратів у медичній практиці і сільському господарстві прискорює цей процес.

Бактерії постійно еволюціонують: під час розмноження у їхній ДНК виникають спонтанні мутацій, які можуть викликати зміни, що захищають бактерію від дії препарату, або нейтралізують його. Так з’являються стійкі до антибіотиків мікроорганізми.

Будь-яка бактерія, що вижили після лікування антимікробними препаратами, розмножується передаючи “cтійкість” нащадкам. Деякі мікроорганізми можуть обмінюватися антибіотикорезистентністю з іншими бактеріям. Вони здатні передавати шматки ДНК немов шпаргалки “із рук в руки”. Таке трапляється коли стійка до одного з антибіотиків бактерія потрапляє до ґрунту, або на будь-яку поверхню в лікарні.

Бактерії швидко розмножуються, тому в присутності антимікробних препаратів швидко еволюціонують. Дослідження опубліковане в журналі Antimicrobial Agents and Chemotherapy свідчить, що стійкість до одного з нещодавно розроблених антибіотиків може розвиватися за 22 дні.

Згаданий препарат призначений для лікування захворювань, викликаних стійкою до багатьох антимікробних засобів синьогнійною паличкою (P. aeruginosa). Вона є причиною респіраторних інфекцій, інфекцій сечовивідних шляхів і кісток, які без належного лікування можуть мати летальні наслідки.

Які можуть бути наслідки

Науковці з Медичної школи Гарварду зазначають, що останнім часом розробка нових антибіотичних препаратів призупинилася, і на ринок виходить мало нових ліків. Широке використання обмеженої кількості антибіотиків поступово стимулює резистентність у більшої кількості бактерій. Вже існують мікроорганізми, проти яких неефективні більшість наявних антибіотиків, наприклад, мікобактерія туберкульозу з множинною стійкістю до ліків. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США мультирезистентні “супермікроби” вбивають близько 23 тисяч американців щороку. Кількість інфікованих та померлих зростає з року в рік.

У ВООЗ побоюються, що людство прямує до ери без антибіотиків, коли, на перший погляд несерйозні інфекції та травми ставатимуть причиною смерті. Стенлі Дерезінський, лікар-інфекціоніст із Медичного центру Стенфордського університету у коментарі медичному виданню Healthline порівнює загрозу антибіотикорезистентності зі змінами клімату. Обидві проблеми завдадуть великої шкоди системі громадського здоров’я по всьому світі.

Представники ВООЗ зазначають, що в тих країнах, де антибіотики може придбати будь-яка людина без рецепта лікаря, поява та поширення “супербактерій” пришвидшується. Це також стосується країн, де немає стандартних протоколів лікування. Медики та ветеринари можуть зловживати антибіотиками, призначаючи їх надмірно або про всяк випадок, щоб “не розвинулася бактеріальна інфекція”.

В Україні наразі не регулюється продаж та застосування антибіотиків. Ситуація може покращитися з 1 січня, коли у медичних закладах почнуть вести облік споживання антибіотиків.

Як тут можна зарадити

Спеціалісти клініки Мейо зазначають, що виважене і відповідальне ставлення до використання антибіотиків лікарями суттєво уповільнить розвиток антибіотикорезистентності. Вони також зазначають, що пацієнти теж можуть вплинути на ситуацію, для цього слід:

  • не тиснути на лікаря, щоб він приписав антибіотик;
  • дотримуватись правил гігієни, щоб попередити появу інфекційних хвороб;
  • вакцинуватися від дифтерії, правцю, кашлюку, хіб та пневмококової інфекцій;
  • добре мити та готувати їжу, щоб мінімізувати харчові отруєння;
  • повністю завершувати призначений курс антибіотиків, не відмовлятися від ліків як тільки відчули полегшення.

МОЗ додатково закликає українців не купувати антибіотики без консультації з лікарем, не використовувати антибіотики, які залишилися після завершення призначеного лікарем курсу прийому та ніколи не ділитися антибіотиками з іншими.

Читайте також: Другий рік пандемії коронавірусу. Як світ боровся з COVID-19 у 2021-му

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок