З Маріуполя окупанти викрали оригінали картин Куїнджі та Айвазовського

З Маріуполя окупанти викрали оригінали картин Куїнджі та Айвазовського

З Маріуполя окупанти викрали оригінали картин Куїнджі та Айвазовського
. Маріуполь квітень 2022 року, фото: Петро Андрющенко

Зі зруйнованого маріупольського музею імені Куїнджі російські окупанти викрали оригінали картин Айвазовського, Куїнджі та інших художників.

Про це повідомила пресслужба Маріупольської міської ради.

Окупанти викрали з музею оригінал картини Івана Айвазовського, дві роботи Миколи Дубовського, роботу Григорія Калмикова - посмертний портрет Куїнджі 1910 року, бюст Архипа Куїнджі від скульптора Володимира Беклемішева, три унікальні ікони кінця 19 сторіччя, грецьке Євангеліє 1811 року та предмети декоративно-прикладного мистецтва.

На початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну фонди музею імені Архипа Куїнджі нараховували понад 2200 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва.

В експозиції музею були представлені роботи Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Михайла Дерегуса, Івана Марчука, Івана Айвазовського, Архипа Куїнджі та його учнів.

Будівля музею була побудована у 1902 році. У різний час тут розташовувались бібліотека, історичний архів та фармакологічні сади. Вона пережила дві світові війни.

Під час обстрілів російських окупантів у музеї зруйнований дах, обвалилася стіна та пошкоджений фасад.

Що відомо

  • Російські окупанти грабують маріупольські музеї. Експонати вони планують вивезти в окупований Донецьк, а найбільш цінні — до РФ.
  • Російські війська зруйнували Маріуполь Донецької області. Місто перебувало в блокаді армії РФ із початку березня. Голова Донецької обласної військової адміністрації Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. Мер Маріуполя Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.
  • До кінця 2022 року у Маріуполі через відсутність водопостачання та зруйновану каналізацію від хвороб та епідемій можуть померти понад 10 тисяч людей. Наразі у місті перебуває від 150 до 170 тисяч жителів.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook та Instagram

На початок