Розвідка показала документальний фільм про допомогу захисникам Маріуполя

Розвідка показала документальний фільм про допомогу захисникам Маріуполя

Розвідка показала документальний фільм про допомогу захисникам Маріуполя
. Начальник зв'язку оборони Маріуполя з позивним "Мольфар". Скріншот: фільм ГУР

Головне управління розвідки Міністерства оборони оприлюднило документальний фільм про те, як під час блокади Маріуполя в місто доставляли допомогу за допомогою гелікоптерів.

У фільмі учасники операції розповідають про те, як поставлялися до міста боєприпаси, медикаменти, їжа, а також навіть кілька десятків військових. Загалом було виконано сім вильотів до Маріуполя.

Голова української розвідки Кирило Буданов розповів, що на той час окупанти повністю контролювали всю територію навколо Маріуполя, а використовувати водні шляхи було неможливо, тож єдиним шляхом залишався повітряний міст. Маршрут польоту детально опрацьовували з урахуванням усіх даних розвідки та характеристик систем ППО противника.

Офіцер спецпідрозділу ГУР із позивним "Флінт" розповів, що захисникам Маріуполя потрібні були ПЗРК Stinger, комплекси NLAW і Javelin, а також вода, медикаменти та припаси. Перед рейсами гелікоптери максимально полегшували, знімали з них системи озброєння та заправляли лише необхідний мінімум, щоб завантажити на борт якомога більше зброї та мати можливість евакуювати більше поранених.

Під час останніх вильотів гелікоптерів росіяни вирахували маршрут, яким користувалися українські військові, і це створило небезпеку — окупанти почали збивати гелікоптери

Що відомо

  • Російські війська зруйнували Маріуполь Донецької області. Місто перебувало в блокаді армії РФ із початку березня. Голова Донецької обласної військової адміністрації Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. Мер Маріуполя Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.
  • До кінця 2022 року у Маріуполі через відсутність водопостачання та зруйновану каналізацію від хвороб та епідемій можуть померти понад 10 тисяч людей. Наразі у місті перебуває від 150 до 170 тисяч жителів.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок