"Безмежно рада, що я – українка". Шпажистка Влада Харькова – про дебютне "золото" чемпіонату Європи з фехтування

"Безмежно рада, що я – українка". Шпажистка Влада Харькова – про дебютне "золото" чемпіонату Європи з фехтування

Ексклюзивно
"Безмежно рада, що я – українка". Шпажистка Влада Харькова – про дебютне "золото" чемпіонату Європи з фехтування
. FIE

Українка вперше брала участь у змаганнях і одразу піднялась на найвищу сходинку п'єдесталу.

Влада Харькова – 25-річна українська шпажистка, яка нині є лідером національного рейтингу. Водночас Харькова проводить тільки п'ятий повноцінний сезон на дорослому рівні та загалом вперше потрапила на чемпіонат Європи в складі збірної України. Але це не завадило фехтувальниці виграти дебютну золоту нагороду на континентальній першості.

На шляху до "золота" турніру в Анталії українка вибила з боротьби віцечемпіонку Європи та колишній третій номер світового рейтингу Марі-Флоранс Кандассамі з Франції, а у фіналі перемогла Росселлу Фьямінго з Італії, яка є срібною призеркою Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро та дворазовою чемпіонкою світу.

Читайте також: Українка Влада Харькова – чемпіонка Європи з фехтування! Це перше "золото" України на Євро-2022

Завдяки успішному виступу на чемпіонаті Європи Харькова піднялась із 66-го на 22-ге місце у світовому рейтингу Міжнародної федерації фехтування (FIE). При цьому в інтерв'ю з Суспільне Спорт шпажистка висловила сподівання, що звитяга на Євро – це лише початок.

"Кожен спортсмен колись ставить собі запитання: «А для чого це все? А чи дійсно я можу?» І от коли ти нарешті знаходиш відповідь на ці запитання, то це плюс 100% до твоєї впевненості, – зізналась спортсменка. – Фехтування – досить тонка річ. Іноді твоя впевнена дія відіграє велику роль. Це як гра на інструменті: чим впевненішим ти стаєш, тим краща твоя гра. Я думаю, ця перемога дуже мені багато дасть".

Харькова зазначила, що переломним моментом на змаганнях у Туреччині стала її перемога над француженкою Марі-Флоранс Кандассамі в 1/8 фіналу. Адже саме з представницями Франції в неї виникало чи не найбільше проблем на фехтувальній доріжці.

"Я вилетіла з двох турнірів поспіль саме від француженок. Для мене було вже принциповим нарешті знайти ключ до їхньої фехтувальної школи. Саме в бою з Кандассамі я знайшла внутрішній баланс і спокій, що протримався до самого кінця. До цього так само були сильні суперниці, але ця на рівень була вищою. Саме такі переможні бої дають внутрішню впевненість", – зауважила шпажистка.

Харькова також зізналась, що вже після виходу до четвірки найсильніших, намагалась "відключити голову та просто фехтувати", аби не розгубити форму через зайві переживання. Так, їй вдалось позбавитись хвилювань і отримати задоволення від поєдинків у півфіналі та фіналі.

"Цей успіх – насправді робота величезної команди. Кожна людина в моєму житті зробила великий чи маленький внесок у цю перемогу. Тому я безмежно рада всім людям, що мене оточують і підтримують. Я безпежно рада, що я – українка і можу представляти Україну на світовій арені. Для мене це дуже важливо, бо зараз перемоги – це дзвіночок про те, що ми, українці, тут. У нас є своя держава, своя територія. Ми вільні", – наголосила українська шпажистка.

Попереду у Влади Харькової виступ у командній першості на чемпіонаті Європи разом із Яною Шемякіною, Юлією Свистіль та Інною Бровко. Уже майже одразу після змагань у Туреччині українська фехтувальниця знову вирушить на збори до Ізраїлю, аби готуватись до заключного турніру сезону – чемпіонату світу. Водночас українка наголосила, що "золото" Євро лише надихнуло її на подальшу роботу заради глобальнішої цілі.

"Авжеж, моя мрія – виграти Олімпійські ігри! Узагалі в мене в планах є «золота трійця»: виграти чемпіонат Європи — це вже готово, виграти чемпіонат світу — надіємось, що все вийде, і, зрештою, ще виграти Олімпійські ігри. Зібрати весь комплект, так би мовити. Тому працюємо заради цього", – резюмувала спортсменка.

Хто така Влада Харькова?

  • 25-річна українська шпажистка, яка на змаганнях представляє місто Київ.
  • Наразі особистим тренером Харькової є Дмитро Рейзлін, який також є наставником бронзового призера Олімпійських ігор-2020 Ігоря Рейзліна та триразової призерки чемпіонатів світу Олени Кривицької.
  • На початку кар'єри Харькова тренувалась у місті Ужгород, її тренером був Дмитро Петрус.
  • Харькова є лідеркою національного рейтингу в Україні. Водночас на внутрішніх змагань шпажистка тільки один раз вигравала дорослий чемпіонат України в індивідуальній першості. Це сталось у 2020 році.
  • На міжнародному рівні найкращим результатом Харькової до виступу на чемпіонаті Європи було 15-те місце на Гран-прі в Досі, а також 21-ша позиція на етапі Кубка світу в Барселоні. Обидва результати українка показала в сезоні 2021/2022.
  • Ще будучи юніоркою, Харькова так само піднімалась на п'єдестал чемпіонату Європи. Зокрема, у 2016 році вона стала бронзовою призеркою.
Читайте також: "Кожне тренування починається з новин з України". Український шпажист Нікішин – про нову кар'єру тренера і виклики війни
На початок