Пентагон: Данія передасть Україні протикорабельні ракети, а Чехія — гелікоптери, танки і ракетні системи

Пентагон: Данія передасть Україні протикорабельні ракети, а Чехія — гелікоптери, танки і ракетні системи

Важливо
Пентагон: Данія передасть Україні протикорабельні ракети, а Чехія — гелікоптери, танки і ракетні системи
Глава Пентагону Ллойд Остін розповів про другу зустріч Контактної групи з оборони України. Міністр оборони США Ллойд Остін. Фото: АР

За підсумками другої зустрічі Контактної групи з питань оборони України 23 травня низка країн підтвердила збільшення військової допомоги Україні або підтвердила готовність сприяти підготовці українських військових.

Про це на брифінгу заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

За його словами, в зустрічі взяли участь понад 40 країн на рівні міністрів оборони, зокрема глава Міноборони України Олексій Резніков. З-поміж нових країн, які не брали участь у зустрічі на базі "Рамштайн", — Австрія, Боснія і Герцеговина, Ірландія, Колумбія і Косово.

Про наміри надати додаткову допомогу Україні повідомили близько 20 країн, зазначив глава Пентагону.

"Багато країн передають украй необхідні артилерійські снаряди, системи берегової оборони, танки та іншу техніку. Інші країни пообіцяли допомогти з підготовкою українських військових та ремонтом їхніх військових систем", — зазначив Остін.

Він виокремив Данію, яка оголосила, що передасть Україні протикорабельні ракети Harpoon для захисту її берегів, а також Чехію, яка передасть "гелікоптери вогневої підтримки, танки і ракетні системи".

Крім того, кілька країн оголосили передання критично важливих артилерійських систем і боєприпасів — це зокрема Італія, Греція, Норвегія і Польща. Окремо шеф Пентагону згадав Велику Британію, зокрема її роль у координації постачання зброї Україні.

"Усі присутні розуміють, що перебуває на кону в цій війні. І вона простягається далеко за межі Європи. Агресія Росії — це виклик міжнародному порядку, заснованому на правилах і вільним людям у всьому світі", — підсумував Остін.

Третя зустріч Контактної групи з питань оборони України відбудеться в очному форматі на полях міністерської зустрічі НАТО в Брюсселі 15 червня.

Шеф Пентагону пообіцяв, що в подальшому темпи надання допомоги Україні збільшаться. Йдеться також про модернізацію збройних сил України, щоб вона була здатна протистояти Росії в подальшому.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 26 квітня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині відбулася зустріч міністрів оборони 40 країн, метою якої було узгодження військової допомоги для України у протистоянні з Росією. За її результатами було домовлено утворити постійну Контактну групу на підтримку України, яка збиратиметься кожного місяця.
  • Як заявила після зустрічі тодішня речниця Білого дому Джен Псакі, понад 30 країн зголосилися виділити більш як п’ять мільярдів доларів для надання військової допомоги Україні в її протистоянні з Росією.
  • 9 травня президент США Джо Байден підписав ленд-ліз для України. Цей законодавчий акт має спростити надання великих обсягів зброї Україні.
  • 19 травня Сенат Сполучених Штатів Америки підтримав виділення Україні пакету допомоги у розмірі 40 мільярдів доларів; тепер цей закон ще має підписати президент Джо Байден. Тоді ж державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна отримує додаткове озброєння на суму до 100 мільйонів доларів.
  • За даними Міноборони США, з початку роботи адміністрації Джо Байдена Сполучені Штати виділили Україні понад 4 мільярди доларів на підтримку безпеки, зокрема понад 3,4 мільярда доларів з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також

Зустріч 40 міністрів на базі "Рамштайн" — це перше засідання військової антипутінської коаліції — Клімкін

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

"Необхідно наробити дірок в російських кораблях" — екскомандувач армії США у Європі

Яку зброю та на яку суму Україна отримала від США з початку війни

Вторгнення Росії в Україну, день 89. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок