"Відновлення України буде коштувати сотні мільярдів доларів" — інтерв’ю з міністром фінансів

"Відновлення України буде коштувати сотні мільярдів доларів" — інтерв’ю з міністром фінансів

Ексклюзивно
"Відновлення України буде коштувати сотні мільярдів доларів" — інтерв’ю з міністром фінансів
. Міністр фінансів України Сергій Марченко. Фото: Суспільне

Як працює економіка під час війни, що з бюджетом України та курсом валют, які видатки скорочують, скільки буде коштувати відновлення країни та де можна взяти ці гроші, — Суспільне поговорило з міністром фінансів Сергієм Марченком.

Повномасштабна війна почалася майже в середині першого кварталу, але дохідна частина бюджету виконана. Нині розпочався 2-й квартал, наслідки війни стають більш відчутними. Чи вистоїть економіка?

Перший квартал пройшли навіть із запасом, тому що мали можливості. Ще до воєнного часу були сплачені податки, банки сплатили дивіденди. У квітні наслідки війни відчуваємо вже досить серйозно. Ми плануємо і очікуємо, що митниця буде збирати близько 7-7,5 мільярдів гривень щомісяця — це приблизно 20% довоєнних надходжень.

"Я закликаю бізнес сплачувати податки, тому що зараз саме той момент, коли можна показати свій патріотизм"

З податковою ситуація краща. Очікуємо, що вона буде збирати більше половини довоєнних надходжень. Така зараз в нас статистика і очікування. Вони відповідають і квітню, і травню, і червню.

Серйозних планів до кінця року не передбачаємо, тому що не розуміємо, що і як ми будемо робити. Усе залежить від того, як будуть розвиватися події у воєнній частині.

"Ми працюємо в умовах воєнного стану, тому фінансуємо лише захищені видатки — пенсії, заробітні плати, оборонний бюджет"

Ви дали прогноз, що дефіцит державного бюджету може складати 5-7 млрд доларів щомісяця. Що ця цифра означає для українців?

Це цифра реальності. Нас душить досить серйозний бюджет на безпеку і оборону. Маємо знайти ресурси для того, щоб захищати країну. Тому дійсно дефіцит великий. Я закликаю бізнес сплачувати податки, тому що зараз саме той момент, коли можна показати свій патріотизм. Те саме стосується і громадян.

"Оцінки Світового банку, міністерства економіки і наші збігаються — від 30 до 50% ВВП може бути втрачено"

З іншого боку, ми здійснюємо внутрішні запозичення. Випустили такий інструмент, як військові облігації. На сьогодні залучено 41 млрд гривень таких облігацій. Також працюємо з міжнародними партнерами — МВФ, Світовий банк, Канада, США, Франція, Сполучене Королівство, Німеччина. Зараз ведемо перемовини на суму підтримки майже 8 млрд євро, з яких вже отримали 3,3 млрд. 90% часу я як міністр фінансів проводжу перемовини з міжнародними партнерами.

Ви говорили, що скоротили видатки на 6 млрд доларів, але цього недостатньо. Які саме статті скоротилися і чи є у нас запас для того, щоб ще затягнути паски?

Якщо говорити про гривні, то видатки були скорочені приблизно на 180 млрд гривень. Зараз ми працюємо в умовах воєнного стану, тому фінансуємо лише захищені видатки — пенсії, заробітні плати, оборонний бюджет. Були суттєво скорочені капітальні видатки. Це була перша хвиля скорочення. На другу хвилю випали вже поточні видатки. На 10% були урізані видатки кожного міністерства, відомства. Якщо буде потреба, думаю, ми і далі будемо готові скорочувати.

Єдине питання, що ми вже йдемо досить жорстко — скорочення вже стосується заробітних плат людей, державних службовців. Але зараз війна, тому усі мають розуміти, що її ціна надзвичайно висока.

До чого потрібно готуватися?

Я не передбачаю якихось затримок чи скорочення соціальних видатків. Звичайно, потрібно посилювати їхню адресність, верифікацію. Але в цілому видатки соціального блоку у нас в пріоритеті. Як і військові видатки.

“Відновлення України буде коштувати сотні мільярдів доларів” — інтерв’ю з міністром фінансів
Міністр фінансів України Сергій Марченко, фото: Суспільне

Які статті в жодному разі не будуть чіпати?

Це видатки, які стосуються пенсійного забезпечення, соціального захисту, видатки на освіту і охорону здоров’я. Вони є пріоритетними і мають бути забезпечені у повній мірі.

Уряд збільшив грошове забезпечення військовослужбовців. За рахунок чого?

Скорочення інших видатків і запозичення. Зараз ми фінансуємо армію, тому це першочергова потреба. Нам як фінансистам хотілося б, щоб війна закінчилася вже сьогодні або завтра. Тому що це надзвичайно високе навантаження не лише з точки зору людських жертв, руйнувань і тих жахів, які робить війна, а й з точки зору фінансів. Дуже важко воювати на своїй території, тому що це ми втрачаємо — ВВП, життя людей. Тому бажано перемогти якнайшвидше.

Читайте також: Ринок праці в умовах війни. Кого шукають роботодавці в Україні та що пропонують за кордоном

Нещодавно вийшов прогноз Світового банку — можливе падіння ВВП України оцінюється у 45%. А які прогнози міністерства фінансів?

Приблизні оцінки, які озвучені Світовим банком, міністерством економіки й нами, збігаються — від 30 до 50% ВВП може бути втрачено. Але робити такі оцінки ще зарано. Усе залежить від перебігу війни і її подальшого впливу на економічну активність бізнесу та громадян. Якщо бізнес зможе адаптуватися, якщо війна завершиться швидко й перемогою, то це один сценарій. Якщо буде продовжуватись, — інший. Тому бажано в оцінках виходити з оптимістичного сценарію.

Кошти, які ми отримуємо від партнерів, мають цільове призначення?

Немає чіткої прив’язки, але більшість партнерів, крім деяких, не хочуть фінансувати війну. Тому кажуть: "Якщо ми даємо вам кошти у бюджет, кажіть, що вони фінансують гуманітарний напрямок, економіку, соціальну сферу". Це для них принципово.

Які у нас зараз відносини з основними кредиторами? Чи відбулися якісь зміни щодо умов обслуговування нашого боргу? Наприклад, відтермінування сплати відсотків.

Понад 80% боргу України, які ми маємо обслуговувати цього року, — це внутрішній борг, який легко переукладаємо, випускаємо нові інструменти, перезапозичуємо. Такого штибу борги не реструктуризуються. Ми фактично положимо нашу банківську систему, якщо будемо ставити це питання.

Читайте також: Газова залежність Європи і запитання, на яке Захід має відповісти — огляд світових ЗМІ

Щодо зовнішніх боргів, графік виплат цього року є досить помірним і простим. Єдиним піковим навантаженням може бути вересень, коли нам потрібно буде сплатити суму за єврооблігаціями.

Курс долара зараз фіксований — 29,25 грн. Як відбувається його утримання?

Національний банк діє в умовах воєнного стану. Були прийняті рішення, які дозволяють тримати фінансову систему під контролем. Це і валютний контроль, й обмеження в частині імпорту, і обмеження в частині зняття депозитів, і кредитні ліміти. Тобто, це не значить, що Нацбанк розпродає резерви. Вони залишились стабільні — близько 28-29 млрд доларів США.

У перший тиждень агресії були курсові коливання. Зараз курс більш-менш стабільний. Я кажу не про офіційний, а про ринковий. І це свідчить про те, що громадяни довіряють рішенням, які були прийняті, довіряють національній валюті, банківській і фінансовій системі.

Яким буде курс після війни?

Якщо подивитись на курс в обмінниках, він не сильно відрізняється від офіційного: 31-32 грн. Я думаю, що після війни він особливо не зміниться. Залежить від того, коли закінчиться війна і в якому стані будуть до того моменту наші фінанси.

Читайте також: Угорський союзник Путіна лишається при владі. Що означає перемога Орбана на виборах

Скільки потрібно часу, щоб система збалансувалась після війни?

У нас було три тижні на адаптацію до воєнного стану. І далі вже було розуміння того, як себе вести і громадянам, і бізнесу. Думаю, після війни цей процес буде швидший, тому що він буде передбачати покращення. Достатньо буде декількох тижнів для того, щоб відновити процеси, які були до війни. Але все буде залежати від того, у якому стані ми підійдемо до цих процесів.

Можливо, є нова інформація про збитки? Була цифра у 270 млрд доларів.

270 млрд доларів — це стосується цивільної, а не військової інфраструктури. Якщо говорити про логістичну інфраструктуру, там буде близько 120 млрд доларів. Це дійсно шалені цифри. Якщо в цілому говорити про процес відновлення України, то це буде коштувати сотні мільярдів доларів.

Де ми їх візьмемо?

Переважно це кошти країни-агресора. Є надії, можливості для того, щоб заморожені активи були використані для цього. Щоб були репатріації, можливо, додаткові податки на нафту і газ після війни, які можуть бути спрямовані у бюджет України і т.д. Це от ті джерела, які я бачу. Плюс підтримка наших партнерів.

Ми наближаємось до входження у Європейський Союз. Якщо станемо країною-членом, отримаємо доступ до ресурсів ЄС. Крім того, є наші партнери — Великобританія, США. Тому в цілому цей комплекс заходів дозволяє говорити, що кошти на відновлення знайдуться.

Читайте також

"Нам потрібне коло держав, які готові впродовж 24 годин надати зброю" — інтерв'ю Зеленського

"Для цієї війни не було жодної причини. Путін просто збожеволів" — інтерв’ю з Борисом Філатовим

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

"Або ми будемо протистояти, або ворог не зупиниться" — глава Донецької області Павло Кириленко

На початок