Україні передали ЗРК "Містраль". Що це за зброя

Україні передали ЗРК "Містраль". Що це за зброя

Україні передали ЗРК "Містраль". Що це за зброя
. regjeringen.no

Міністр оборони Норвегії Бйорн Аріль Грам заявив про відправку Україні зенітно-ракетних комплексів "Містраль", які були на озброєнні ВМС країни.

Про це повідомила пресслужба Міноборони Норвегії.

"Конфлікт в Україні може бути тривалим, і країна залежить від міжнародної підтримки, щоб протистояти російській агресії. Тому уряд (Норвегії) вирішив передати Україні систему протиповітряної оборони "Містраль", — заявив очільник оборонного відомства.

Він наголосив, що "ЗРК "Містраль" — це ефективна зброя, яка була на озброєнні ВМС країни. У Міноборони додали, що цей тип протиповітряної оборони планували замінити. Тому передача ракет не матиме значного впливу на національні оперативні можливості.

Як повідомляє ВВС, уряд Норвегії безплатно передав весь запас ЗРК "Містраль", що, за даними місцевих ЗМІ, складає близько 100 ракет.

Що таке "Містраль"

"Містраль" — це зенітно-ракетний комплекс, призначений для ураження цілей на малих висотах, таких як гелікоптер та літак. Цей ЗРК був розроблений французькою компанією MBDA та у 1987 році прийнятий на озброєння сухопутних військ Франції. У 2000 році розробили модернізований зразок — Mistral 2, а пізніше Mistral 3. У перекладі з французької "Містраль" означає специфічний морський вітер.

ЗРК "Містраль" здатні збивати літаки та гелікоптери на малих висотах до 3 кілометрів, але вражають цілі й на висоті понад 5 метрів. Вони мають дальність дії до шести кілометрів у бік. Також експерти припускають, що ЗРК можуть вражати крилаті ракети. За даними ВВС, "Містралі" існують у багатьох модифікаціях — переносні варіанти, на пускових платформах для автомобілів, кораблів та навіть гелікоптерів. Норвегія впередала саме корабельні варіанти.

"Тому Україна отримала не переносний комплекс, а, швидше за все, спарену установку Sibmad. Яка обов'язково монтується на платформу, до прикладу, автомобіль", — пише видання.

За даними виробника комплексів, "Містралі" дуже легкі в користуванні та працюють за принципом "fire and forget" — вистрілив і забув. Тобто оператору не потрібно далі вести ракету до цілі. Це дає змогу розрахунку після пострілу раніше залишити місце запуску та переміститися у безпечніше місце.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок