Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн
. Маріуполь, Україна, 19 квітня 2022 року. Фото: АР

20 квітня — 56-та доба повномасштабного російського вторгнення. Генштаб і президент Зеленський повідомили, що російські окупанти почали активну фазу наступу на Донбасі. Водночас ЗСУ відбили 10 атак росіян на Сході. Ситуація в місті Маріуполі лишається "без змін, максимально жорсткою", заявив Зеленський.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

“Тиша” на Великдень, нове озброєння від США, деблокада Маріуполя. Війна. Головне за 20 квітня

Суспільне завершує текстовий онлайн 20 квітня. Хроніку подій 21 квітня — читайте тут.

"Хоробрим українцям" — Florence + The Machine випустили кліп, знятий в Києві

Британський гурт Florence + The Machine представив кліп на трек FREE, у якому зіграв актор Білл Наї та танцор Раян Геффінгтон. Його знімали в Києві. Наприкінці кліпу ідеться, що він присвячений "духу, креативності і наполегливості хоробрих українських друзів". Це вже третій кліп Florence + The Machine, знятий в Києві, що вийшов за останні два місяці.

Російські війська обстріляли Зеленодольск

Приблизно о 21.30 з систем залпового вогню російські війська обстріляли Зеленодольск, що на Дніпропетровщині, трохи пізніше – село Велика Костромка.

Росіяни обстріляли філію Суспільного

В ніч проти 20 квітня під час ракетного обстрілу Миколаєва війська Російської Федерації завдавали удар по інфраструктурі Миколаївської філії Суспільного мовника.

Зеленський відзначив 203 військовослужбовці Збройних Сил України

Зеленський підписав указ про нагородження українських захисників. Державними нагородами відзначені 203 військовослужбовці Збройних Сил України, з них 49 – посмертно. П'ятьом нашим військовим присвоєно звання Героя України посмертно.

Київ, Київська, Житомирська, Чернігівська області — повітряна тривога.

Харків'яни повідомляють про вибухи у місті.

Зеленський: Росія втратить можливість фінансувати війну

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що план санкцій проти РФ передбачає, що Росія втратить можливість фінансувати війну проти України.

Про це Зеленський сказав під час вечірнього звернення 20 квітня.

"Цей план був розроблений групою українських та міжнародних експертів під керівництвом Андрія Єрмака (глава ОП) та Майкла Макфола (американський політик, професор політології Стенфордського університету). Коли будуть імплементовані всі ключові напрямки, зазначені в цьому плані, Росія втратить можливість фінансувати воєнну машину", — сказав Зеленський.

Зараз в ЄС готують шостий пакет санкцій проти РФ.

У Миколаєві лунають вибухи, повідомив міський голова Сєнкевич.

Подоляк готовий їхати в Маріуполь

Радник глави ОП Михайло Подоляк у коментарі Суспільному повідомив, що готовий їхати в Маріуполь.

"Якщо для того, щоб забрати наших хлопців, живих та повернених, потрібно за ними їхати в Маріуполь, безумовно поїду. Поки що, зрозуміло, відповіді від росіян, на жаль, немає. Але будемо чекати. Пропозиція публічна і апелює до людяності та гуманізму. Побачимо", — сказав він.

Раніше заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар повідомив, що українські військові готові евакуюватись з Маріуполя за підтримки третьої сторони.

"Ми спілкувалися сьогодні з вищим політичним керівництвом. Це саме Давид Арахамія та Михайло Подоляк, які заявляють, що готові приїхати на переговори до Маріуполя з Мединським і Слуцьким щодо евакуації військового гарнізону, який тут залишився", — зазначив він.

80% Луганської області окупована — Гайдай

Після того, як українські війська відійшли від Кремінної, кількість окупованих територій складає 80%. Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Зеленський: Ситуація в Маріуполі погіршується

Ситуація в Маріуполі погіршується, повідомив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з главою Євроради Шарлем Мішелем.

"На жаль, поки що ми не можемо досягти там позитивного результату. На руках наших військових і бійців сотні поранених людей, захищаючи своєю спиною звичайних цивільних людей, вони втрачають свої життя. Я не для красномовності кажу, бо саме за спинами наших хлопців, знаходяться біля тисячі живих цивільних людей, як жінок так і дітей", — сказав Зеленський.

"Хочеться сказати, що все буде просто і завтра ми допоможемо нашим військовим і мирним саме в Маріуполі. Але я не можу цього сказати. Щодо гуманітарної місії — ми постійно пропонуємо РФ, як це робити. Декілька коридорів працюють, декілька десятків тисяч людей з Маріуполя мирних жителів було вивезено, завдяки цій роботі. Декілька, на жаль, тисяч людей повірили російським окупантам і поїхали в бік окупованих частин нашої держави, а також у бік РФ. Ми не знаємо долю цих тисяч мирних людей. Тому я не знаю, коли ми можемо розблокувати Маріуполь. І говорю вам відкрито, усі хлопці в Маріуполі хочуть перемоги нашої, розблокування, ніхто не збирається здаватися ворогу", — додав президент.

За його словами, щоб розблокувати Маріуполь є два шляхи: перше — серйозна важка озброєна допомога, на яку ми розраховуємо і вони, і спільними діями ми можемо розблокувати Маріуполь. Поки що у нас цієї техніки недостатньо, саме як працювати в цьому напрямку. Другий шлях — дипломатичний. "Поки що на це не погоджується РФ, і з якими б публічними сигналами вони не виходили б і говорили, що "ми готові, ми відкриті, готові до обміну", чи як говорили "м’яч на нашому боці" — вони не знають, у що вони грають, або навпаки — вони продовжують гратися. Це не є правда. Ми готові до різних форматів обміну наших людей на російських військових, яких вони залишили. І трупи залишили розкидані, і поранених людей вони кидали. Ми готові заради наших людей, як військових, так і цивільних на будь-який формат обміну. Це така сама правда, як я хочу цього чи не хочу готовий до діалогу щодо кінця війни з президентом РФ. Це так само як вони виходили постійно з медіасигналами, поки не почали повномасштабне вторгнення, ще раз підкреслюючи, що вони не готові до мирного врегулювання", — додав Зеленський.

Цивільні на "Азовсталі" бояться вийти, потрібен коридор — "Азов"

Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар у відеозверненні повідомив, що обстріли "Азовсталі" не припиняються. Він закликав забезпечити вихід цивільних з підприємства. За його словами, люди наразі не мають можливості вийти з підвалів через обстріли.

"Щодо цивільних які знаходяться на «Азовсталі», вони не мають можливості покинути своїх підвалів, вони бояться, там постійні обстріли. Попри заяви військ Російської Федерації про дотримання режиму тиші, не здійснилися, ворог продовжує обстріли та безпечно покинути територію «Азовсталі» нашим цивільним громадянам поки що немає можливості. Тому я закликаю до дотримання своїх гарантій і лише таким чином, та за підтримки 3 сторони, цивільні вийдуть з заводу, ми їх не тримаємо, ми просимо їх випустити та тим більше ми просимо створити належні умови для виходу цивільних з 1 дня війни", — сказав він.

Заступник командира полку "Азов" також розповів, за яких умов можуть вийти українські військові:

"Ми спілкувалися сьогодні з вищим політичним керівництвом, це саме Михайло Подоляк та Давид Арахамія які заявляють що вони готові їхати на переговори в місто Маріуполь з Мединським та Слуцьким щодо евакуації військового гарнізону, який тут залишився. Ми готові евакуюватися за підтримки 3 сторони з міста Маріуполь зі своєю стрілецькою зброєю для того, щоб врятувати особовий склад, вірний нам, для того, щоб евакуювати наших поранених та забрати тіла загиблих та поховати їх з почестями на території непідконтрольній Російській Федерації. Ми хочемо закликати весь цивілізований світ долучитися до гарантії безпеки. А також я наголошую що умови Російської Федерації щодо здачі зброї та здачі в полон наших захисників ми не підтримуємо. Ми закликаємо до того, щоб позбирати тіла загинувших, для того, щоб цивільні могли спокійно вийти з території «Азовсталі», припинити бомбардування і в дійсності не на словах, а на ділі вести режим тиші", — сказав він.

Генсек ООН написав листи Зеленському і Путіну

Генсек ООН Антоніу Гутерреш попросив президента України Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна прийняти його в Києві та Москві, передає Reuters.

В окремих листах до Зеленського та Путіна Гутерреш повідомив, що "він хотів би обговорити термінові кроки для встановлення миру в Україні".

США оприлюднили новий список росіян під санкціями

США оприлюднили новий список росіян і російських компаній під санкціями. Під обмеження потрапили близько 30 фізосіб і 40 організацій.

Росію бойкотували на засіданні G20 у Вашингтоні — CNN

Представники США, інших країн, а також українська делегація залишили залу закритого засідання країн G20 у момент, коли там почав виступати російський міністр. Про це повідомив CNN, Washington Post, Bloomberg з посиланням на свої джерела.

"Міністри фінансів багатьох країн залишили закриту зустріч G20 у Вашингтоні в середу, коли російський делегат розпочав виступати з підготовленими ремарками", — зазначається в повідомленні.

Від США в зустрічі брала участь міністр фінансів Джанет Єллен. Вона та представники інших західних країн — членів "двадцятки" демонстративно вийшли під час промови російського представника.

Повідомляється, що й делегація України, яка хоч і не входить до G20, але все ж виступила на сесії як запрошений гість, також залишила залу, коли по відеозв’язку почав виступати міністр фінансів Росії Антон Силуанов.

Президент США Джо Байден раніше відкрито заявляв, що РФ більше не повинна бути в G20. Однак для її виключення знадобиться підтримка всіх членів організації. Це вважається малоймовірним, оскільки Китай заявив, що не підтримає цього рішення.

Гуманітарний коридор з Маріуполя сьогодні не спрацював так, як планувалося — Верещук

Гуманітарний коридор з Маріуполя сьогодні не спрацював так, як планувалося, повідомила глава МінТОТ Ірина Верещук,

"Через відсутність контролю над власними військовими на місцях окупанти не змогли забезпечити належне припинення вогню. Також через властиву неорганізованість та нехлюйство окупанти не змогли забезпечити вчасний підвіз людей до точки, де чекали десятки наших автобусів і швидких. Завтра зранку ми поновимо наші зусилля на Маріупольському напрямку. Звертаюсь до наших людей в Маріуполі: ми будемо боротись за кожного з вас", — зазначила вона.

Київ, Житомир, Миколаївська, Одеська, Львівська, Вінницька, Хмельницька області, Умань — повітряна тривога.

Німеччина планує до літа удвічі скоротити імпорт нафти з Росії

Німеччина планує до літа удвічі скоротити імпорт нафти з Росії, а до кінця 2022 року — повністю його припинити, заявила міністерка закордонних справ Бербок. За її словами, пізніше Німеччина збирається відмовитись і від російського газу.

Україна і ЄС спільно розслідуватимуть злочини РФ

Україна та Європейський Союз тісно співпрацюватимуть для розслідування воєнних злочинів Росії. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі в Києві з головою Євроради Шарлем Мішелем.

"Дуже цінуємо особисту підтримку Шарля Мішеля та допомогу ЄС. Добро, правда й справедливість обов’язково переможуть", — додав Зеленський.

Армія РФ пішла в наступ в районі Дібровного та активізувала авіацію на Донбасі — Генштаб

Російські війська активізували застосування оперативно-тактичної авіації та ведення повітряної розвідки у Східній операційній зоні та мають частковий успіх в районі Дібровного в Харківській області.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними відомства, російські війська завдають систематичних авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на Донбасі, зокрема застосовують літаки дальньої авіації.

Зеленський прокоментував вибори у Франції

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю французькому телеканалу BFM прокоментував вибори президента Франції.

"Хоча я не вважаю, що маю право впливати на те, що відбувається у вашій країні, я хочу сказати, що маю стосунки з Еммануелем Макроном, і я не хотів би їх втратити... Якщо Ле Пен зрозуміє, що вона зробила помилку, наші відносини можуть змінитися", — зазначив він.

Повітряна тривога у Харкові та області, Донецькій та Запорізькій областях.

Тенісисти з Росії та Білорусі не будуть допущені до Вімблдону

Тенісисти з Росії та Білорусі не будуть допущені до Вімблдону. Це офіційне рішення організаторів найстаршого тенісного турніру. Востаннє Вімблдон запроваджував подібну дискваліфікацію після Другої світової війни, коли не допускав до турніру гравців із Німеччини та їхніх союзників.

Україна підтримує ініціативу про чотириденну "гуманітарну паузу" — МЗС

"Гуманітарна пауза" є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних, які бажають покинути небезпечні зони триваючих та можливих бойових дій, насамперед з Маріуполя. Про це заявили в МЗС України.

Раніше гуманітарну паузу запропонував генсек ООН.

Офіс президент України оприлюднив план дій щодо посилення санкцій проти Росії

Як повідомляє пресслужба ОП, його розробила група українських та міжнародних експертів, очолюваних головою Офісу президента Андрієм Єрмаком і директором Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI) Майклом Макфолом.

У документі міститяться рекомендації для світової спільноти щодо подальних економічних заходів, які треба впровадити проти РФ, аби примусити її припинити війну в Україні і максимально збільшити для неї ціну агресії..

У Кремлі занепокоєні наслідками війни проти України — Bloomberg

Серед посадовців, що входять до оточення президента РФ Володимира Путіна, а також серед представників російського бізнесу, зростає невдоволеність рішенням розпочати військове вторгнення на територію України на тлі значних людських втрат та міжнародної ізоляції Росії, повідомили виданню Bloomberg на умовах анонімності низка чиновників та бізнесменів, пов’язаних із державою.

"Поки що ці люди не бачать жодних шансів на те, що російський президент змінить свій курс, і жодних перспектив кинути йому виклик. За їхніми словами, Путін, все більше покладаючись на коло безкомпромісних радників, що звужується, відкидає спроби інших офіційних осіб попередити його про згубні економічні та політичні втрати", — зазначає видання.

Через вторгнення Росії в Україну за кордон виїхали понад 5 мільйонів людей

Як повідомляє Управління верховного комісара ООН у справах біженців, це — найбільший потік біженців у Європі з часів Другої світової війни.

За даними ООН, 90 відсотків біженців становлять жінки та діти, оскільки українська влада не дозволила виїжджати з країни чоловікам призовного віку. Основним пунктом призначення для українців стала Польща, яка прийняла приблизно 2,83 мільйона біженців. Румунія прихистила понад 757 тисяч українців. Угорщина прийняла близько 471 тисячі українських біженців. Молдова стала рекордсменом за кількістю українських біженців на душу населення — туди прибули понад 426 тисяч українців.

Укрпошта припиняє продаж марок із російським кораблем

Укрпошта припиняє продаж поштової марки із російським військовим кораблем, станом на 20 квітня українці придбали близько 700 тисяч таких марок, повідомив гендиректор поштового оператора Ігор Смілянський.

"Я ще раз хочу подякувати всім тим десяткам тисяч людей, які прийшли до нас в Києві та інших містах, щоб купити нашу марку "корабель". Не без помилок, але ми робили все, щоб найбільша кількість людей її отримали. Станом на зараз вже продано біля 700 тисяч марок і продаж марки у наших відділеннях закінчено!", — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Сапери знешкодили авівбомбу в Ірпені

Сапери успішно успішно знешкодили авіабомбу, знайдену в Ірпені, повідомив міський голова Маркушин.

Латвія готова відмовитись від російського газу із 2023 року

Міністр економіки Латвії Яніс Вітенбергс заявив, що уряд країни готовий припинити використання російського газу із 1 січня 2023 року.

Як зазначив Вітенбергс, це історичне рішення має зміцнити енергетичну безпеку Латвії. Відповідні поправки до закону, які передбачають відмову від російського природного газу, невдовзі представлять парламенту.

"Перший крок Латвії — домовитися з Фінляндією та Естонією про те, що Латвія зможе отримувати додатковий газ із термінала в Палдіскі, допоки не побудує власний газовий термінал", — зауважив посадовець.

Джонсон закликав РФ проявити милосердя до громадян Британії, захоплених у полон

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час виступу у парламенті країни закликав владу Росії "поставитися з милосердям" до британських громадян зі складу підрозділів ЗСУ, які потрапили в полон у Маріуполі.

"Ми закликаємо (РФ — ред.) поставитися з милосердям до полонених", — сказав Джонсон.

Він також наголосив, що полонені британці Шон Піннер і Ейден Еслін були військовими, а не найманцями.

Росія засекретить дані родичів військових, які загинули в Україні

Міноборони Росії вирішило обмежити доступ до даних родичів військових, які загинули в Україні — цю інформацію переведуть до категорії держтаємниці, повідомляє Російська служба BBC із посиланням на проєкт ухвали уряду.

Як зазначається, дані про російських військових, які загинули в бойових діях, становлять державну таємницю ще з 2015 року. Однак пільги членам сімей військових, які загинули в Чечні, Сирії та інших "гарячих" точках, оформлюють чиновники райадміністрацій, які видають відповідні посвідчення. Тепер же Міноборони Росії просить уряд передати ці повноваження військкоматам.

"Проте для родичів військових, які загинули на війні в Україні, Міноборони пропонує запровадити особливе правило – отримувати посвідчення їм доведеться у військкоматах", – йдеться у повідомленні.

З початку війни Україну залишили понад 5 мільйонів українців — ООН

Після вторгнення Росії число українців, які виїхали за кордон перевищило 5 мільйонів, це найбільший потік біженців у Європі з часів Другої світової війни. Про це йдеться в повідомленні Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

90 відсотків біженців становлять жінки та діти, оскільки через оголошення воєнного стану чоловікам призовного віку заборонено виїжджати з країни.

Берлін не розкриватиме повну інформацію про зброю, яку він надіслав Україні

Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Виступаючи після зустрічі зі своїм латвійським колегою в Ризі, Бербок сказала, що "ми доставили протитанкові ракети, "Стінгери" та інші речі, про які ніколи не говорили публічно, щоб ці поставки могли відбутися швидко".

Бербок додала, що її країна допоможе українським силам підтримувати передові системи озброєння, які вона отримала від Німеччини та її союзників, а також навчатиме солдатів використовувати їх.

Великі компанії продовжують виплачувати гроші майже 200 тис співробітникам в РФ

Про це повідомляє Financial Times.

Низка західних компаній, таких як McDonald’s, IKEA, Renault, Levi Strauss та інші зобов’язалася виплачувати заробітну плату тисячам своїх співробітників, поки діяльність в Росії призупинена. За оцінками FT, йдеться про щонайменше 188 тисяч співробітників. Справжня цифра може бути набагато вищою, оскільки великі роботодавці на кшталт власника KFC Yum Brands і Coca-Cola не підтвердили, чи досі платять працівникам.

Росія вимагає від Туреччини гарантій, що літаки РФ не будуть конфісковані в рамках санкцій

Росія вимагає від Туреччини гарантій, що літаки, які привезуть російських туристів, не будуть конфісковані, коли приземляться в Туреччині. У Росії припускають, що таке може бути в рамкаї санкцій, які західні країни ввели проти Москви через вторгнення в Україну, повідомляє видання Hurriyet.

Очікується, що цього року Туреччину відвідають від 2,5 до 3 мільйонів російських туристів, однак через війну російські літаки зможуть обслужити лише 400-500 тисяч з цих мандрівників.

Понад 130 військових РФ поступило у шпиталі після невдалого штурму на Луганщині — Арестович

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович повідомив, що військові РФ намагалися штурмувати сьогодні Рубіжну та Попасну Луганської області.

"Штурм був відбитий. За деякими даними, які потребують уточнення, понад 130 військовослужбовців РФ поранених поступило у місцеві лікарні на тій території, яку контролюють зараз російські війська. Ситуація залишається контрольованою воєнно політичним керівництвом України", — наголосив Арестович.

Він додав, що на Київському, Чернігівському та Сумському напрямку підрозділи ЗСУ прикривають державний кордон.

"На Харківщини йдуть бої. Генштаб ЗСУ заявляє про декілька звільнених населених пунктів. Там тактично наступаєм. Головним напрямком зосередження сил противника залишається Ізюмський напрямок. Від Ізюму на Слов'янськ. Там вони зосередили свої війська там вони намагаються просуватис.я Але марно, їм поки не вдається", — додав Арестович.

У Пентагоні впевнені, що Путін не використає ядерну зброю

Про це повідомляє CNN посилаючись на власні джерела в Оборонному відомстві США.

Крім того, американські військові постійно стежать за російським ядерним арсеналом, оскільки війна в Україні триває, а міністра оборони Ллойда Остіна два-три рази на тиждень інформує високопоставлений американський генерал, який наглядає за ядерною зброєю та обороною США.

Сполучені Штати не бачили жодних ознак того, що Росія зробила якісь кроки для підготовки ядерної зброї до використання під час війни, але два джерела, знайомі з останніми оцінками розвідки, повідомили CNN, що американські чиновники більше стурбовані загрозою її використання Росією, ніж будь-коли з тих пір. холодної війни.

Джерела наголосили, однак, що все ще малоймовірно, що Путін використає будь-який вид ядерної зброї, і одне з джерел оцінює ймовірність застосування близько 1%.

В Ірпені близько 16:00 сапери знешкоджуватимуть потужну авіаційну бомбу

Про це попередив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

"У місті виявлено потужну авіаційну бомбу, яку о 16:00 будуть знешкоджувати сапери, оскільки вивезти бомбу неможливо. ️Усіх, хто є зараз в мікрорайоні СМУ в Ірпені, просять негайно перейти в центральну частину міста. ️Мешканців правого берега столиці попереджаємо, що вони можуть почути гучний звук", — зазначив Маркушин.

На Сумщині журналісти ТРК "Тростянець" потрапили під окупацію та все одно працювали

Про це повідомляє директорка ТРК "Тростянець" Олена Смілянська опівдні 24 лютого ще брала інтерв‘ю в міського голови, а коли поверталася додому, то побачила, що в місті вже стоять російські танки. Про це повідомляє Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

Наступного дня, 25 лютого, Олена та її син Дмитро, який працює звукорежисером, ще змогли дістатися до телекомпанії. Однак це був їхній останній робочий день на студії. Потім працювали тільки дистанційно, з погребу.

До війни тростянецька телерадіокомпанія виробляла історичні, інформаційні, дитячі програми та фільми. В окупації тростянчани увімкнули "Єдиний марафон" та щодня інформували громадян  рухомим рядком про місцеві новини. Підпільний інформаційний спротив тривав майже тиждень.

В рамках проєкту "Медійне Серце України" Нацрада збирає історії інформаційного спротиву.

Джонсон запропонує допомогу Індії у зменшенні залежності від російської нафти

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонує допомогти Індії зменшити залежність від російської нафти та оборонного обладнання, коли цього тижня розпочне дводенний візит, який перевірить його дипломатичні здібності та надасть нетривалий відпочинок від сварки, що вирує вдома.

Під час своєї першої поїздки до Індії в якості прем'єр-міністра, починаючи з четверга, Джонсон обговорить посилення співробітництва в галузі безпеки на зустрічах з прем'єр-міністром Нарендрою Моді, повідомив речник британського лідера.

На території Бородянської сільради розібрали всі завали, знищено 8 будинків

Про це повідомив в ефірі єдиного телемарафону в.о. голови Бородянської селищної ради Георгій Єрко.

"На сьогодні розібрали всі завали, знищено повністю 8 (багатоповерхових — ред.) будинків, 32 будинки пошкоджено частково. На території нашої громади знищено приватні будинки — близько 500 будинків знищено повністю. Частково зруйновані або зазнали уражень ще близько 450 будинків", — розповів Єрко.

Він додав, що з-під завалів дістали 41 особу.

"Людей, які були розстріляні, і їх рідні й близькі поховали на подвір'ї або на городі. частину людей ще встигли поховати на цвинтарі, то я думаю, це близько сотні чоловік. Окупанти не дозволяли поховати людей і навіть забрати тіла протягом 10-15 днів. Потрібно було йти в комендатуру, з кимось домовлятися, тому що рух по центральних вулицях був заборонений. Людей могли розстріляти", — додав він.

Читайте також: Київ, Буча, Ірпінь, Гостомель. Що відбувається в столиці та області. Текстовий онлайн

В ОП відповіли на заяву Пєскова щодо проєкту договору

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що російська сторона часто використовує публічні заяви, як елемент тиску.

"Мені здається, не слід використовувати тих чи інших російських спікерів в якості ньюсмейкерів. Набагато краще спиратися тільки на офіційні повідомлення української сторони. Тому що росіяни занадто часто використовують публічні заяви тільки як елемент обов'язкового тиску. Навіщо їм підігравати? Що стосується власне переговорного процесу, то Україна ще в рамках Стамбульського раунду передала стороні опонентів свої пропозиції щодо формульних рішень. У тому числі щодо гарантій безпеки як забезпечення подальшого ненападу на нашу країну. Російська сторона вивчила пропозиції і висловила свої зустрічні позиції. Далі — наша черга вивчати, порівнювати, робити висновки. У тому числі політико-юридичного характеру", — сказав Подоляк.

Песков повідомив, що РФ передала Україні проєкт договору в рамках перемовин

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков в черговий раз заявив, що"українська сторона постійно відходить від своїх раніше даних погоджень, своїх слів, постійно їх змінює".

Він зазначив, що РФ "передала Україні проєкт документа з чіткими виробленими формулюваннями, і м'яч — на боці Києва".

Митрополит Епіфаній пояснив, як освятити паску на Великдень під час війни

Про це він заявив в ефірі єдиного національного телемарафону.

"Ми вже благословили, що в певних регіонах (а це особливо стосується Сходу, Півдня) проводити богослужіння необов'язково вночі. Богослужіння можуть проводитися і в неділю вранці. Вірні повинні не скупчуватися у великих кількостях при освяченні пасок. А також, хто матиме бажання, може долучитися до трансляції богослужіння онлайн, а потім прийти у храм та освятити паски та пасхальні приношення", — сказав Епіфаній.

У Великодню ніч на 24 квітня на Черкащині скасують комендантську годину

Про це Суспільному повідомив начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець. Це дасть змогу безперешкодно провести молебні, розповів очільник Черкаської єпархії Православної церкви України, митрополит Черкаський і Чигиринський, Владика Іоан.

За словами митрополита Іоана, молебні триватимуть із вечора Страсної суботи, всю ніч та на Великдень у Свято-Троїцькому соборі. Паски освячуватимуть у Страсну суботу та на Великдень.

Росія розпочала "чистки" серед ватажків "ЛНР" — розвідка

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

Зокрема, за даними ГУР, росіяни репресували та вивезли на територію РФ так званого "міністра внутрішніх справ" самопроголошеної "республіки" Ігоря Корнета.

"За отриманою ГУР МО України інформацією, "міністр внутрішніх справ ЛНР генерал-майор" Корнет Ігор Олександрович, 29.04.1973 р. н., заарештований співробітниками ФСБ Росії та на теперішній час утримується в слідчому ізоляторі ФСБ в Ростові на Дону", — йдеться у повідомленні.

Shell почала відкликати персонал зі спільних підприємств з "Газпромом"

Shell Plc почала виводити персонал зі своїх спільних підприємств з російським "Газпромом" у зв'язку з планами щодо припинення інвестицій у відповідь на війну в Україні. За словами співрозмовників видання, десятки співробітників Shell, тимчасово зайнятих в проєкті експорту зрідженого природного газу "Сахалін-2" в Росії, були звільнені і переведені в інші офіси.

"Нашим ключовим напрямком у цьому процесі є безпека співробітників і операцій, а також дотримання застосовних законів", — сказав представник Shell.

Деякі з провідних світових виробників енергії, в тому числі Shell і Exxon Mobil Corp., пообіцяли вийти з російських проєктів у спробі зменшити репутаційні збитки після вторгнення в Україну. Раніше Shell заявив, що виведення коштів призведе до знецінення активів компанії на суму від 4 до 5 мільярдів доларів.

Українські десантники збили два російських БПЛА

"Підрозділи протиповітряної оборони збили два чергових російських безпілотники – "Горизонт Ейр S-100" та "Орлан-10", — повідомили у командуванні десантно-штурмових військ.

Росіян не допустять до участі у Вімблдоні

Як повідомляє Sportico, один з чотирьох турнірів Великого шолома відсторонив російських тенісистів. Це не дозволить другій ракетці світу Данилу Медведєву і восьмій ракетці світу Андрію Рубльову брати участь в чоловічому жеребкуванні.

Байден обговорить додаткову допомогу Україні з вищими військовими лідерами США

Про це повідомляє Reuters.

Президент Джо Байден скликає вищих військових лідерів США у середу на щорічну зустріч у Білому домі, яка набуває особливого значення, оскільки війна в Україні вступає в новий ризикований етап, а Сполучені Штати планують більше військової допомоги.

"Різноманітні теми" обговорюватимуть міністр оборони Ллойд Остін, генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, і вищі військові лідери, повідомив речник Ради національної безпеки. Захід включатиме офіційну зустріч, а також вечерю в резиденції президента з подружжями лідерів.

"Київська мадонна" стала іконою у католицькому храмі в Неаполі

У католицькому храмі в Неаполі з’явилась нова ікона – тепер там є "Київська Мадонна", зображення жінки, яка годує немовля в метро, поки тривали бої за Київ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив пастор Павло Левушкан.

Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн
Коллаж, Суспільне. Фото: Pavel Levushkan/Facebook

Неповнолітнього мешканця Бучанського району підозрюють у держзраді

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

“За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру неповнолітньому мешканцю Київщини у державній зраді та таємному викраденні чужого майна, вчинених в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111, ч. 4 ст. 185 КК України)”, — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, у період тимчасової окупації села на території Бучанського району Київської області 17-річний місцевий мешканець добровільно перейшов на бік російських військових. Він передавав представникам РФ відомості про мешканців села, магазини та будинки, де можуть зберігатися цінні речі, а також іншу інформацію. За це хлопець отримував матеріальну винагороду та привілеї від представників окупаційних військ.

В Україні дозволили користуватися інтернетом через термінали Starlink усім охочим

Про це повідомив на брифінгу голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

"Прийнято рішення з командою віцепрем'єра Федорова, на період воєнного стану використовувати зазначені термінали, всіма охочими. До цього заборони не було, лише нормативні обмеження які сьогодні усунули", — сказав Щиголь.

За його словами, використовувати термінали Starlink зможуть усі громадяни України та юридичні особи усіх форм власності.

Мерія Таллінна ухвалила рішення про створення в естонській столиці площі України

Як повідомляє естонський суспільний мовник ERR, міська комісія з топонімів вже запропонувала управі зважити три можливі розташування майбутньої площі.

"Найдостойнішим з них здався варіант створити площу України в парку Лембіту, який розташований позаду будівлі Міністерства закордонних справ. З кількох причин це символічне місце. Майже всі споруди в цьому секторі були знищені під час березневого бомбардування 1944 року. Міністерство закордонних справ поряд. З іншого боку розташована площа Ісландії, тому площа України та площа Ісландії разом утворили б такий закінчений ансамбль", — розповів віцемер естонської столиці Йоозеп Вімм.

У міськраді Маріуполя опублікували локації для евакуації

"Сьогодні о 14: 00 починається евакуація з Маріуполя до Запоріжжя. Визначена точка збору і посадки людей в автобуси – вулиця Таганрозька навпроти пивзаводу", — йдеться у повідомленні.

Пересування колони буде з подальшою додатковою посадкою людей у двох локаціях:

  1. Проспект Перемоги, 1 біля заводоуправління Азовсталі
  2. Бульвар Шевченка на кільці біля Порт-Сіті.

Маршрут️Маршрут руху колони: Маріуполь-Мангуш – Бердянськ – Токмак – Оріхів-Запоріжжя.

В кількох точках Маріуполя з'явився мобільний інтернет

Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

Він додав, що в районі "Метро" та ТРЦ "ПортCity", а також в районі колишнього "АТБ" на Східному систематично з’являється інтернет. За словами Андрющенка, найпростіший перевірений спосіб вийти на зв’язок — скористатися Viber.

"Намагайтесь зв’язатись з близькими та знайомими. Розповідайте їм правду про окупацію, що ніхто їх не кинув та не зрадив", — додав радник міського голови.

Екснардепу Киві повідомили про підозру у держзраді — ДБР

Суд надав дозвіл на заочне розслідування стосовно колишнього народного депутата України Іллі Киви за підозрою у державній зраді. Слідчі Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу генпрокурора здійснюють заочне досудове розслідування стосовно екснардепа.

"Йому повідомлено про підозру у держзраді й порушенні територіальної цілісності, пропаганду війни та закликах до насильницької зміни влади", — повідомили у ДБР.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опублікував відео "Азовсталі"

Відео виклали в Telegram-каналі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики.

На Одещині хочуть назвати вулицю на честь Бориса Джонсона

Представники депутатської фракції "Слуга народу" у Фонтанській сільській раді на Одещині ініціювали зміну назв 12 вулиць. Про це повідомив депутат Одеської обласної ради Дмитро Ковбасюк. Зокрема, у селі Фонтанка планують перейменувати п'ять вулиць:

  • вул. Ватутіна – Волонтерська,
  • вул. Маяковського – на честь прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона,
  • вул. Терешкової – на честь військового з острова Зміїний, автора вислову про російський корабель Романа Грибова,
  • пров. Маяковського – пров. Побратимів,
  • вул. Піонерська – Єдності

"Укрпошта" закінчила продаж марки з "Русским военным кораблем"

Про це повідомив гендиректор АТ "Укрпошта" Ігор Смілянський.

"Станом на зараз вже продано біля 700 тисяч марок і продаж марки у наших відділеннях ЗАКІНЧЕНО! Будь ласка, не треба займати черги. Єдине виключення, це наше відділення на Майдані в Києві. Там, з 13:00 сьогодні будуть продаватись марки тим 1500+ клієнтам, хто вчора не зміг їх отримати та записався в список. Я обіцяв, що вони отримають свої марки, і я це виконаю", — написав Смілянський у Facebook.

Він додав, що додатково 100 000 марок будуть виділені на онлайн-продажі: "Починаючи з четверга, в нашому інтернет-магазині зможуть придбати марки (2 листи на 1 замовлення) ті, хто раніше зробив замовлення в перші дні, а з п’ятниці будь-які клієнти в Україні чи за її межами. Таким чином ще більше ніж 8300 клієнтів зможуть отримати марки".

Решта тиражу буде використана для офіційних делегацій, музейних фондів та по філателістичних абонементах. Також кожен працівник Укрпошти зможе отримати одну марку.

82% опитуваних у 27 країнах вважають розв’язану Росією війну ризиком для світу – опитування

Опитування проводила міжнародна дослідницька компанія Ipsos на платформі онлайн-опитувань Ipsos Global Advisor. В дослідженні взяли участь 19 000 дорослих віком до 75 років у період з 25 березня по 3 квітня.

У середньому по 27 країнам 82% опитаних вважають, що війна в Україні становить великий або значний ризик для світу в цілому; 61% кажуть, що вона становить небезпеку для їхньої країни. Сприйняття того, що власна країна стикається зі значним ризиком, найбільш поширене в Японії (87%), Польщі (77%), Південній Кореї (77%) і Швеції (75%).

Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн
Дослідження Ipsos. Суспільне, скріншот

Втрати армії РФ сягнули 20900 осіб — Генштаб

Загальні бойові втрати противника з 24.02 орієнтовно склали — близько 20900 осіб,

танків ‒ 815 од,

бойових броньованих машин ‒ 2087 од,

артилерійських систем – 391 од,

РСЗВ — 136 од,

засоби ППО — 67 од,

літаків – 171 од,

гелікоптерів – 150 од,

автомобільної техніки — 1504 од,

кораблі /катери — 8 од,

цистерн з ПММ — 76,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 165.

Спеціальна техніка — 27.

Пускові установки ОТРК/ТРК — 4.

В Україні очікується "тривалий конфлікт", – експосол Великої Британії в Києві

Колишній посол Великої Британії в Україні Лі Тернер заявив в коментарі Sky News, що на світ чекає "затяжний конфлікт" в Україні, і для Заходу було б важливо продовжувати постачати зброю Києву.

При цьому він наголосив, що "важливо продовжувати переговори з Росією" і "намагатися залишати відкритими шляхи, щоб запобігти більшій кількості смертей у цій неймовірно кровопролитній війні".

"Український народ дуже страждав і страждає. Наскільки ми бачимо, щодня сотні людей гинуть", — сказав Тернер.

Говорячи про те, чи міг Путін вдатися до застосування ядерної зброї, Тернер додав: "Дуже важко оцінити ймовірність того, що це станеться. З одного боку, ядерна зброя не використовується у світі з 1945 року, тому існує надзвичайно високий поріг, а це означає, що будь-які збройні сили подумають не раз, не двічі, а тричі, перш ніж знизити поріг. Тому я дуже сподіваюся, що цього не станеться. Водночас цього не можна виключати, і якщо Росія програє цю війну, можливо, Путін дозволить її використання".

Командування Повітряних Сил ЗСУ заявило, що Україна не отримувала нових літаків від партнерів

"Україна не отримувала нові літаки від партнерів. За сприяння Уряду США Повітряні Сили Збройних Сил України отримали запчастини та комплектуючі, для відновлення та ремонту парку літальних апаратів, які є на озброєнні авіації Повітряних Сил, що дозволить поставити до строю більше техніки", — йдеться у повідомленні Командування Повітряних сил ЗСУ.

Раніше речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Україна отримала від союзників додаткові військові літаки та запчастини для авіації.

Блогеру Антону Пушкіну заборонили в'їзд до Росії до 2072 року

Як повідомляє російський опозиційний проєкт Baza, це пов'язано з його жорсткою антивоєнною позицією і критичними висловлюваннями з приводу агресії Росії в Україні.

Заборона на в'їзд у РФ для колишнього ведучого "Орла і Решки" діє з 16 квітня 2022 року. Пушкіну через місяць виповниться тридцять вісім років, відповідно, приїхати в Росію блогер, що знімає подорожі, зможе, коли йому виповниться майже 88 років. Тобто таку заборону можна назвати практично довічною.

Російський олігарх розкритикував війну в Україні і закликав Захід допомогти

Один із найбагатших бізнесменів Росії Олег Тіньков, який потрапив під санкції, закликав припинити війну в Україні. Він заявив, що не бачить жодного бенефіціара “цієї божевільної війни”, гинуть невинні люди.

“Генерали прокинулися з похмілля і зрозуміли, що у них армія — лайно. А звідки армія буде хороша, якщо все інше в країні лайно і загрузло в непотизмі, холуйстві і чинопочитанні? Кремлівські чиновники шоковані, що не тільки вони, а й їхні діти тепер влітку не поїдуть на Середземне море”, — написав Тіньков.

За його словами, 90% його росіян теж проти цієї війни. Решта 10% — "дебіли", сказав він.

Українців попередили про шахрайство з виплатами грошової допомоги

Як повідомили в Кіберполіції, правопорушники розсилають SMS-повідомлення, де розповідають про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям.

"В повідомленні шахраї також вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. У таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям", — наголосили правоохоронці.

Субсидії на неопалювальний сезон 2022 року призначать автоматично

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

"Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке забезпечує безперебійне призначення субсидій, нарахування та виплату у квітні та протягом неопалювального сезону 2022 року, в тому числі автоматичне перепризначення у регіонах, де органи соціального захисту не працюють через бойові дії або тимчасову окупацію", — йдеться в повідомленні.

Людям з регіонів, де ведуться бойові дії, субсидію призначать з початку сезону, незалежно від того, в якому місяці вони звернулись за призначенням. Цій категорії субсидіантів дозволили не інформувати про обставини, які впливають на призначення та розмір субсидії протягом воєнного стану.

На 20 квітня вдалося погодити гуманітарний коридор з Маріуполя

Про це повідомляє віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"З огляду на катастрофічну гуманітарну ситуацію в Маріуполі, саме на цьому напрямку ми сфокусуємо наші зусилля сьогодні. Нам вдалося попередньо домовитись про гуманітарний коридор для жінок, дітей та людей похилого віку", — пише Верещук.

Збір у Маріуполі 20 квітня, з 14:00 на розі вулиць Таганрозька та 130-ї Таганрозької дивізії.

Колона рухатиметься за маршрутом: Маріуполь-Мангуш-Бердянськ-Токмак-Оріхів-Запоріжжя.

Зважаючи на дуже складну безпекову ситуацію, під час дії коридору можуть відбуватися зміни.

Росія хоче зірвати переміщення українських підкріплень та зброї на схід країни

Про це повідомляє військова розвідка Великої Британії.

"Військова присутність Росії на східному кордоні України продовжує наростати, а бої на Донбасі посилюються, оскільки російські сили намагаються прорвати українську оборону. Російська повітряна активність на півночі України, ймовірно, залишиться низькою після її відходу з півночі Києва. Проте все ще існує ризик точних ударів по пріоритетних цілях по всій Україні", — йдеться у звіті розвідки за 20 квітня.

Також зазначається, що атаки Росії на міста по всій Україні показують їхній намір спробувати зірвати переміщення українських підкріплень та зброї на схід країни.

Щоранку о 9:00 хвилиною мовчання вшановуємо пам'ять загиблих!

Білоруський гурт ЛСП підтримав біженців з України піснею "Урагани"

Про це повідомляє Єврорадіо.

"На підтримку біженців підуть кошти, зароблені з прем'єри пісні "Урагани". Вона була написана ще в кінці 2021 року, коли всі ми ще жили в іншому світі", — заявив фронтмен групи Олег Савченко.

Він додав, що його сил недостатньо, щоб зупинити бомбардування мирних міст, але він може зробити свій вклад у підтримку постраждалих людей.

"Я не знаю жодної людини, яка усвідомлено схвалює бомбардування і ракетні обстріли, вбивства людей і руйнування міст. Упевнений, вони існують, але розділити їх точку зору у мене ніколи не вийде. Я б дуже хотів вплинути на цей кошмар, зупинити, а краще, обернути назад, щоб техніка і боєприпаси повернулися на склади, зруйновані міста повстали з попелу, а люди — з могил. Але я досить дорослий, щоб розуміти — моїх сил для цього, на жаль, недостатньо", — написав Савченко.

С 21 квітня рух поїздів метро відновлять до станції "Лісова"

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

"Інтервал руху на всіх лініях скоротять до 10-15 хвилин", — йдеться у повідомленні.

Рух поїздів здійснюється:

  • Червона лінія: від станції "Академмістечко" до станції "Лісова",
  • Синя лінія: від станції "Героїв Дніпра" до станції "Теремки",
  • Зелена лінія: від станції "Сирець" до станції "Червоний хутір".

Працюють пересадочні вузли: "Золоті ворота"-"Театральна"; "Площа Льва Толстого"-"Палац спорту". Підземні станції продовжують цілодобово приймати людей як укриття.

Без зупинки поїзди слідують повз станції: "Майдан Незалежності", "Хрещатик" та "Кловська". У КМДА зауважили, що графік роботи метро може оперативно змінюватися.

ЗСУ знищили бойову машину піхоти РФ на Луганщині

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Бойова машина піхоти окупантів на Луганщині пішла туди, куди й "Русский военный корабль" у Чорному морі. Задачі у них були зовсім різні, але напрямок їм вказали правильний. Королівські піхотинці із задоволенням допоможуть усім, хто "заблукав", — написав Гайдай у Facebook.

Відео 18+.

Токіо тепер планує надати Україні 300 мільйонів доларів

Про це прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив у відеодзвінку з президентом США Джо Байденом та іншими лідерами.

Грошову допомогу планують надати у вигляді позик, повідомило японське МЗС. Раніше уряд заявив, що Японія надасть Україні захисні маски і костюми для захисту від хімічної зброї, а також безпілотники для спостереження.

Норвегія передасть Україні 100 ракет протиповітряної оборони "Містраль"

Про це повідомляє Міністерство оборони країни.

"Система захисту повітря "Містраль" є ефективною зброєю, яка використовувалася в морській обороні, і це принесе велику користь Україні", — заявив міністр оборони Бьорн Арільд Грам.

У Міноборони додали, що це тип протиповітряної оборони, який збройні сили планували замінити. Тому передача ракет не матиме значного впливу на національні оперативні можливості. Зброя вже відправлена з Норвегії, додали в міністерстві.

205 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ

Понад 578 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, повідомляє Офіс генерального прокурора. Станом на ранок 20 квітня офіційне число загиблих дітей не змінилося — 205. Зросла кількість поранених — 373.

За даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 118, Київській - 108, Харківській - 91, Чернігівській - 57, Херсонській - 43, Миколаївській - 40, Луганській - 36, Запорізькій - 25, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15.

У МАГАТЕ заявили про відновлення зв'язку з ЧАЕС

МАГАТЕ втратило зв'язок з об'єктом атомної електростанції 10 березня, російські війська утримували Чорнобиль протягом п'яти тижнів, перш ніж піти 31 березня.

"Це була нестабільна ситуація, і хороша новина в тому, що регулюючий орган тепер може безпосередньо зв'язатися зі станцією, коли це необхідно", — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Гроссі додав, що в кінці квітня він очолить групу експертів в Чорнобилі для проведення оцінок ситуації з ядерної безпеки і радіологічних оцінок. Також на ЧАЕС доставлять обладнання для ремонту систем дистанційного моніторингу.

Крім того, МАГАТЕ інформує, щодо 15 діючих реакторів на чотирьох атомних електростанціях України: сім в цей час підключені до мережі, в тому числі два на контрольованій Росією Запорізькій АЕС, два на Рівненській АЕС, два на Південно-Українській АЕС і один на Хмельницькій АЕС.

Вісім інших реакторів зупинені для регулярного технічного обслуговування або знаходяться в резерві.

Японська компанія Toshiba більше не інвестуватиме в Росію

Японська компанія Toshiba більше не інвестуватиме в Росію і призупинила прийом замовлень в країні. Відповідну заяву компанія оприлюднила на своєму офіційному сайті.

“Toshiba Group призупинила прийом замовлень та інвестиції в Росії. Ми продовжуватимемо стежити за ситуацією”, — повідомили у компанії.

Крім того, Toshiba Group спрямує 100 мільйонів єн — це близько 720 тисяч доларів США — Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців та одній з японських громадських організацій, що допомагає біженцям з України.

Доходи компанії в Росії становлять приблизно 0,2% від консолідованого прогнозу Toshiba Group. Тож вплив на загальний бізнес є мінімальним, зазначили в Toshiba Group.

Сергій Гайдай: вночі обстріляний Новодружеськ – зруйновані будинки, місто без газу

Вночі російські військові відкрили вогонь по житловим будинкам у Новодружеську, що біля Лисичанська — зайнялися пожежі, газопровід перебитий, повідомив керівник Луганської ОВА Гайдай. Також обстріляли місто Гірське.

Відвідувати ліси й сільськогосподарські угіддя ще не можна – голова Сумської ОВА

Відвідувати ліси та сільськогосподарські угіддя за межами населених пунктів на Сумщині поки не можна через високу ймовірність замінування та залишків боєприпасів російської армії. Про це повідомив у відео, опублікованому на Facebook, голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. За його словами, працівниками Державної служби з питань надзвичайних ситуацій вже проведено обстеження більш ніж 4 тис. га сільськогосподарських земель області. На полях знайдено десятки одиниць різних боєприпасів.

Що стосується кладовищ, то, за інформацією голови ОВА, до вихідних вони будуть обстежені по всіх населених пунктах Сумської області. Кладовища міста Суми обстежені, їх можна відвідувати, але не втрачати пильності і бути уважними, сказав Живицький.

Це технічно неможливо. Арестович пояснив, чому окупанти не можуть постачати воду до Криму

Російські окупанти не мають технічної можливості, щоб постачати воду до окупованого Криму. Про це радник глави Офісу Президента Олексій Арестович сказав в ефірі “Фейгин live”.

“Це технічно неможливо. Навіть якщо вони повністю захопили всю течію Дніпра, від Запоріжжя до Енергодара, то потрібно приблизно рік-півтора відновлювальних робіт”, – сказав Арестович.

Раніше, щоб вода пішла Північно-Кримським каналом, влада окупаційного Криму розпорядилася підірвати одну з гребель. Однак це не вирішило проблеми з водопостачанням у Криму.

У Пентагоні припускають, що Росія буде атакувати маршрути поставок зброї — CNN

У США вважають, що Росія буде атакувати маршрути, які використовуються для поставок зброї. Про це повідомив представник Пентагону, передає CNN.

За словами чиновника, російські війська не часто завдають ударів по рухомих цілях, таких як конвої або залізниці. Але вони можуть спробувати зруйнувати мости, дороги та рейки, які використовуються для транспортування зброї та припасів до країни.

У Пентагоні зазначили, навіть якщо росіянам вдасться атакувати ці маршрути, вони не зможуть повністю зупинити поставки. Оскільки надходить багато вантажів.

Уряд денонсував Угоду з рф про співробітництво в ракетно-космічній галузі

19 квітня на засіданні Уряд прийняв постанову “Про денонсацію Угоди між урядом України і урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі створення та експлуатації ракетно-космічної та ракетної техніки”. Про це повідомляється на сайті Кабміну.

“В умовах повномасштабної військової агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації нею частини території України, скоєння РФ злочинів проти України та її народу, що грубо порушують принципи і норми міжнародного військового та гуманітарного права, використання РФ ракетно-космічної техніки та ракетної техніки проти України та з метою геноциду українського народу дія Угоди, вчиненої 8 лютого 1995 року у м. Київ, є неприпустимою”, — зазначили у уряді.

Українські Повітряні Сили за добу вразили дев’ять повітряних цілей — Генштаб

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу вразили дев’ять повітряних цілей: один літак, один вертоліт, шість БПЛА різних типів та крилату ракету. Про це повідомляє Генштаб Збройних Сил України у ранковому зведенні.

На Донбасі за добу українські військові відбили 10 атак російських окупантів — Генштаб

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено дванадцять танків, двадцять вісім одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки, одну артилерійську систему. Про це повідомляє Генштаб Збройних Сил України у ранковому зведенні.

Війська РФ намагаються продовжувати наступ на сході України — Генштаб

Війська РФ намагаються продовжувати наступ у Східній операційній зоні, щоб встановити повний контроль над територією Донецької і Луганської областей. Про це повідомляє Генштаб Збройних Сил України у ранковому зведенні.

На Слобожанському напрямку війська РФ перегруповуються та поповнюють запаси. Продовжують часткове блокування Харкова та обстріли міста.

На Ізюмському напрямку війська РФ спробували наступати в напрямку Сулигівки, Дібрівного. Російські військові намагаються проводити повітряну розвідку напрямків наступу із застосуванням безпілотних літальних апаратів “Орлан-10”.

На Донецькому і Таврійському напрямках російські окупанти продовжують обстрілювати передові позиції українських військ та шукати слабкі місця в обороні по всій лінії зіткнення. Продовжуються бойові дії в районах населених пунктів Кремінна,Торське та Зелена Долина. Війська РФ перегруповуються для подальшого наступу у напрямку на населений пункт Лиман.

Армія РФ намагається наступати, щоб просунутися вглиб населеного пункту Попасна. Після спроб штурму російськими окупантами в Рубіжному та Сєвєродонецьку до місцевої лікарні міста Новоайдар досправлено близько 130 поранених військовослужбовців РФ. Точна кількість наразі уточнюється.

На Донецькому напрямку військові РФ штурмували у районі населеного пункту Мар’їнка.

Основні зусилля російська армія зосереджує на захопленні міста Маріуполя, продовжує штурмові дії в районі заводу “Азовсталь”.

Російські військові ведуть бойові дії в районі населених пунктів Велика Новосілка, Рівнопіль та Сторожеве. Продовжують логістично забезпечувати війська.

На Волинському та Поліському напрямках війська РФ активних дій не проводили.

На Південнобузькому напрямку росіяни зосереджують основні зусилля на утриманні займаних рубежів, обстрілюють позиції українських військ. Ведуть бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка.

Південна Корея направила Україні близько 20 тонн додаткової гуманітарної допомоги

Південна Корея направила Україні близько 20 тонн додаткової гуманітарної допомоги. Про це з посиланням на МЗС країни повідомляє CNN.

Це частина пакету гуманітарної допомоги вартістю 30 мільйонів доларів, оголошеного урядом Південної Кореї. Вона доповнює пакет допомоги на суму 10 мільйонів доларів, надісланий в березні, повідомило міністерство в прес-релізі у середу, 20 квітня.

Йдеться про автоматичні дефібрилятори, апарати штучної вентиляції легень та аптечки, які були відправлені на запит України. Південна Корея також розглядає можливість додаткової підтримки, повідомили в міністерстві.

Кулеба закликав РФ дослухатися до пропозиції Генсека ООН про Великоднє перемир'я

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Росію почути генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша з його пропозицією оголосити в Україні Великоднє перемир'я. Про це Кулеба написав у Twitter.

“Росія має нарешті почути генсека ООН і припинити війну з Україною або хоча б зробити гуманітарну паузу. Дозвольте мені нагадати, що у цій війні є лише один агресор та загарбник: Росія. Україна завжди була і залишається готовою до пошуку миру”, – написав міністр.

Британія виділила Україні £400 мільйонів допомоги

Велика Британія виділила Україні 400 мільйонів фунтів стерлінгів допомоги, а також надасть 220 млн фунтів для гуманітарних потреб країнам, які приймають українських біженців.

Про це заявила постійна представниця Великої Британії при ООН Барбара Вудворд під час засідання Ради Безпеки ООН щодо гуманітарної ситуації в Україні, передає "Укрінформ".

Вона також повідомила, що Британія також виступила гарантом позики Україні від Світового банку на суму 1 млрд доларів. Крім того, Вудворд заявила про необхідність притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, скоєні в українських містах.

"Нехай не викликає сумніву те, що за ці злочини проти людяності настане покарання", — сказала вона.

На кордоні з Польщею черги чекають до 200 автомобілів з України

У пунктах пропуску з Польщею станом на 03:00 20 квітня зафіксовані черги на виїзд з України.

Про це у Facebook інформує Західне регіональне управління Держприкордонслужби України.

Так, у "Ягодині" очікують 110 л/а, "Рава-Руська" – 5 автобусів, у "Грушеві" – 2 автобусів, "Краківець" – 50 л/а, 8 автобусів, "Шегині" – 35 л/а, 2 автобуси.

На інших ділянках кордону з ЄС черг немає.

Блокада чорноморських портів може спричинити глобальну продовольчу катастрофу — ООН

В ООН попереджають, що блокада Росією портів на півдні України може спричинити глобальну продовольчу катастрофу.

Про це у Facebook повідомляє Ukraine Crisis Media Center.

Зазначається, що у звичайний рік ці порти допомагають прогодувати 400 мільйонів людей у всьому світі. Тепер вони закриті через військову загрозу РФ.

"Якщо українські порти не відкриються, 45 мільйонам людей у 38 країнах загрожує голод. Імовірні харчові бунти та масова міграція", — попереджають в організації.

Там наголосили, що продовольча програма ООН Wolrd не зможе допомогти всім, хто цього потребує. Зазначається, що останнім часом витрати за цією програмою зросли на 71 мільйон доларів за місяць.

Байден ще не знає, чи поїде в Україну

Президент США Джо Байден не впевнений, що поїде він в Україну найближчим часом.

Про це він сказав журналістам у Портсмуті, штат Нью-Гемпшир, передає CNN.

"Відповідь така: я не знаю", – сказав Байден.

Він додав, що раніше бував в Україні "багато разів, просто не був там останнім часом".

"Більше того, я єдиний двічі виступав перед Радою", — зазначив лідер США, маючи на увазі виступи, коли він був віцепрезидентом США.

Росія висилає 21 бельгійського дипломата

Росія оголосила персонами нон грата та висилає з країни 21 бельгійського дипломата.

Як повідомляє The Brussels Times, дипломати мають залишити Росію до 3 травня.

Зазначається, що цей крок Росії розцінюються як помсту за висилку російських дипломатів із країн Європейського Союзу. Зокрема, 29 березня Бельгія вислала 21 російського дипломата за звинуваченням у шпигунстві та поширенні російського впливу.

Крім бельгійських дипломатів, Москва висилає також 15 дипломатів з Нідерландів. Ця країна раніше вислала 17 російських дипломатів з Гааги.

Японія виділить Україні 300 мільйонів доларів економічної допомоги

Японія спрямує понад 300 мільйонів доларів в якості додаткової економічної допомоги Україні.

Про це повідомив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час онлайн-зустрічі представників G7 щодо ситуації в Україні, передає NHK News.

За його словами, Японія збільшить розмір позики зі 100 до 300 млн доларів. Частину цих коштів планується використати для відновлення східних регіонів України. Кісіда також анонсував новий пакет санкцій проти Росії.

США готують новий пакет військової допомоги Україні на 800 мільйонів доларів

Влада США цього тижня може оголосити про виділення чергового пакета військової допомоги Україні на загальну суму 800 мільйонів доларів.

Про це повідомляє телеканал NBC із посиланням на анонімних представників Білого дому

За словами чиновників, новий пакет підтримки буде таким самим за розміром, як і попередній, коли Вашингтон пообіцяв відправити Києву зброї на 800 мільйонів доларів. Зазначається, що пакет включатиме більше артилерії та ще "десятки тисяч артилерійських боєприпасів". Про чергове постачання зброї та техніки до України Білий дім планує оголосити днями. Проте Байден ще не підписав відповідний документ.

Також чиновники повідомили, що США планують ухвалити новий санкційний пакет проти РФ.

Раніше, 13 квітня, президент США Джо Байден схвалив надання Україні пакету військової допомоги на 800 мільйонів доларів. Він включає 155-мм гаубиці, безпілотники й бронетехніку берегової оборони, а також додаткові переносні зенітні та протитанкові засоби та мільйони набоїв.

ЗСУ знищили один російський літак, гелікоптер та крилату ракету

Протиповітряна оборона України за минулу добу, 19 квітня, уразила дев'ять цілей Росії.

Про це у Facebook повідомила пресслужба командування Повітряних сил Збройних сил України.

Зазначається, що українські захисники уразили:

  • один літак (імовірно, винищувач-бомбардувальник Су-34),
  • вертоліт Ка-52,
  • п'ять безпілотних літальних апаратів (ОТР "Орлан-10"),
  • одну крилату ракету.

Американська компанія надасть Україні 100 безпілотників для розвідки

Американська компанія AeroVironment, яка розробляє безпілотні системи, передасть Україні 100 безпілотників Quantix Recon.

Про це повідомляється на сайті компанії.

За словами виконавчого директора AeroVironment Вахіда Навабі, ці безпілотники можуть літати непоміченими та не піддаватися впливу радіочастотних глушників. Ці пристрої дозволяють проводити точну та швидку розвідку віддалених та недоступних територій. Безпілотники Quantix Recon можуть надавати оперативну інформацію із зображеннями рельєфу, рослинності та інфраструктури високої роздільної здатності. Такий пристрій здатен обстежити до 1,6 квадратних кілометрів за 45-хвилинний політ з однією батареєю.

"Використовуючи оперативні розвідувальні дані, зібрані Quantix Recon, оператори можуть проводити швидке планування та перевірку місії, щоб допомогти українським сухопутним військам уникнути небезпеки. AeroVironment має честь підтримувати народ України", – сказав Навабі.

Очікується, що першу половину БПЛА Quantix Recon доставлять в Україну цього тижня, а навчання щодо їх використання розпочнуться одразу.

Укрзалізниця призначила 7 евакуаційних потягів на 20 квітня

АТ "Укрзалізниця" призначила сім додаткових евакуаційних рейсів на 20 квітня.

Про це повідомляється на сайті компанії.

Потяги відправлятимуться з наступних міст:

  • 11:30 – № 219/220 Запоріжжя-1 – Львів;
  • 14:30 – № 220/219 Львів – Запоріжжя-1;
  • 16:30 – № 234/233 Покровськ – Чоп;
  • 23:30 – № 234/233 Чоп – Дніпро;
  • 04:00 – № 229/230 Ужгород – Харків-Пасажирський;
  • 11:30 – № 229/230 Харків-Пас. – Ужгород;
  • 22:32 – № 238/237 Одеса-Головна – Ужгород.

В УЗ зазначили, що час відправлення може змінюватись.

В ОК "Південь" попередили про загрозу ракетних ударів та висадку десанту РФ на півдні України

За добу українські захисники знищили в південних регіонах України 19 російських вояків та шість одиниць техніки, серед яких броньована, автомобільна та БПЛА "Орлан-10".

Про це у Facebook повідомляє оперативне командування "Південь".

Також повідомляється, що у Чорноморській операційній зоні продовжується маневрування корабельної групи російського флоту.

"Тож залишається загроза ракетних ударів, не виключена і висадка десанту", — йдеться в повідомленні.

За даними ОК "Південь", населення Херсонської області, що перебуває під окупацією, продовжує акції з демонстрації своєї проукраїнської позиції. Люди виходять на мирні мітинги під українськими прапорами, демонстративно відмовляються купувати і вживати завезені росіянами продукти.

Тим часом Росія продовжує підготовку до так званого "референдуму" — росіяни друкують бюлетені, поширюють агітаційну продукцію, блокують українське мовлення та зв’язок. У будинках місцевих активістів проводять обшуки та викрадають людей. Вздовж трас ворожі війська щільно мінують поля, лісосмуги й ґрунтові дороги.

На півночі Херсонщини російські війська під прикриттям артилерійського та танкового вогню на 2 БТРах проводили розвідку боєм у бік Дніпропетровщини, однак були зупинені вогнем ЗСУ. Противник зазнавати втрат і відступив на попередній рубіж.

При спробі гелікоптера Ка-52 здійснити пуски на ураження, українські підрозділи ППО відкрили вогонь, що змусило росіян неприцільно відстрілятися і втекти.

На Миколаївщині суттєвих змін в позиціях не було, але зберігається загроза як артилерійських, так і ракетних ударів. Зазначається, що внаслідок ракетного удару уражено будівлю поліклініки одного з населених пунктів, інформація про постраждалих уточнюється.

У Кремінній ЗСУ знищили велику групу російських військових — Арестович

Збройні Сили України знищили у місті Кремінна Луганської області велику групу російських військових.

Про це повідомив радник президента України Олексій Арестович в інтерв'ю Фейгін Live.

"Навколо йдуть бої. Та група, яка вчора проскочила в Кремінну і заявила, що місто взято, її більше немає. Хотіли повторити долю Гостомельського десанту", — сказав Арестович.

За його даними, у Мар'їнці російські війська трохи просунулися в сірій зоні та назвали це захопленням.

"3-5 кілометри просування — це все, що змогли сьогодні зробити окупанти", — сказав радник президента.

Кислиця закликав переглянути присутність РФ у Радбезі ООН

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав лідерів країн-учасниць організації переглянути присутність Росії у Раді Безпеки ООН.

Про це він заявив на засіданні Ради Безпеки ООН, де обговорювали гуманітарну ситуацію в Україні.

Він зазначив, що засідання Радбезу "не впливають суттєво ні на ситуацію з безпекою на передовій, ні на гуманітарну ситуацію в Україні". Також, за його словами, цей орган не зміг запобігти війні та зазнає невдач через дії Росії.

"На жаль, у цій залі ми продовжуємо слухати виступи тих, хто постане перед воєнним судом у майбутньому, і робимо заяви перед ними. З якої причини? Ви хочете звести роль Радбезу у врегулюванні найбільш серйозної кризи на європейському континенті з часів Другої світової лише до самих обговорень? Я рішуче закликаю Раду безпеки серйозно розглянути питання врегулювання проблеми подвійної присутності Росії в цій залі, яка заважає Раді ефективно виконувати свою першочергову відповідальність із забезпечення міжнародного миру та безпеки", — заявив Кислиця.

На його думку, Радбез ООН не впливає на війну Росії проти України, оскільки "продовжує прикидатися, що Росія є повноправним і легітимним постійним її членом".

"Я не бачу жодних змін в ролі Ради безпеки, якщо найближчим часом не буде знайдена відповідь. Росію треба спинити в ім'я миру, в ім'я українців та людей в усьому світі", — закликав постпред України в ООН.

ЗСУ відбили численні спроби наступу РФ на Донбасі, — розвідка Британії

Збройні Сили України відбивають атаки російських військ, які активізували обстріли та вдаються до численних спроб наступу на Донбасі.

Про це у Twitter повідомляє Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

"Російські обстріли та удари по лінії контролю на Донбасі продовжують наростати, при цьому українці відбивають численні спроби наступу російських військ", — повідомили у відомстві.

За даними розвідки, на нездатність Росії досягти прогресу в просуванні на Донбасі впливають екологічні, логістичні та технічні проблеми.

"Нездатність Росії придушити опір в Маріуполі та їх невибіркові напади, що заподіяли шкоду місцевому цивільному населенню, свідчать про те, що вони як і раніше не можуть досягти своїх цілей так швидко, як їм хотілося б", — кажуть у Міноборони Британії.

США та союзники обговорили гарантії безпеки для України після війни

Президент США Джо Байден провів консультації із союзниками, зокрема із лідерами Франції та Великої Британії щодо гарантій безпеки України під час та після війни з Росією.

Про це пише агенція Reuters.

Байден та його союзники під час 90-хвилинної онлайн-зустрічі 19 квітня обговорили свої дипломатичні зобов’язання та скоординували зусилля для подальшого санкційного тиску на Росію. Вони вирішили діяти через G7, Європейський Союз і НАТО. Також лідери країн говорили про те, як діятимуть після закінчення війни.

Радник президента Франції повідомив, що учасники зустрічі обговорили питання надання гарантій безпеки Україні після війни з РФ в умовах, коли Київ не є частиною НАТО.

"Наша країна готова надати гарантії безпеки Це буде постачання військової техніки, щоб Україна могла впоратися з новим нападом, або, можливо, гарантії, які дозволять нам втрутитися, якщо Україна зазнає нападу", – розповів французький чиновник про підсумок зустрічі.

За його словами, такі гарантії безпеки більше схожі на положення про оборону, яке зараз діє на території Європейського Союзу, а не на захисний механізм НАТО. Зокрема, 5-та стаття Північноатлантичного договору передбачає автоматичну воєнну підтримку країни-члена Альянсу у разі нападу на таку країну.

У Миколаєві знову пролунали вибухи

У Миколаєві вночі 20 квітня знову пролунали кілька вибухів.

Про це у Telegram повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

Він закликав жителів міста не залишати укриття, не підходити до вікон та дотримуватися правил безпеки.

У США заявили, що ООН має грати ключову роль у вирішенні проблем біженців

ООН має грати ключову роль у вирішенні гуманітарної та міграційної кризи, що виникла через війну Росії проти України.

Про це заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас Грінфілд на засіданні Ради Безпеки ООН, де обговорювали гуманітарну ситуацію в Україні.

“Щодня я запитую себе, чи грає важливу роль ООН та Радбез у цій кризі. Світ дивиться на ООН, як ми відреагуємо на безглузді дії Росії", — сказала вона.

Грінфілд вважає, що ООН має грати ключову роль у вирішенні проблем біженців та гуманітарних питань.

"Покажімо світові, що ми пізнали після десятиліть усунення гуманітарних криз і криз біженців. Сьогодні, коли Росія спровокувала найбільшу кризу біженців з часів Другої світової, Радбез та ООН мають ухвалити дії та допомогти у тому, хто цього потребує”, — заявила представниця США при ООН.

В Україні запустили чат-бот для пошуку зниклих під час війни дітей

Ювенальна поліція України запустила у Telegram чат-бот для пошуку дітей, які зникли або з якими втрачено зв'язок, — "Пошук дітей".

Про це повідомила пресслужба МВС.

У відомстві зазначили, що чат створили для спрощення процедури подачі відомостей про дитину, яка зникла безвісти.

"Вся отримана інформація буде офіційно зареєстрована та ретельно перевірена працівниками поліції", — зазначили МВС.

Знайти чат-бот "Пошук дітей" можна так — @ poshukditei_bot. Після його запуску необхідно ввести особисті дані та розпочати роботу.

Україна отримала додаткові військові літаки та запчастини для авіації — Пентагон

Україна отримала від інших країн додаткові військові літаки, а також запчастини для авіації.

Про це на брифінгу заявив речник Пентагон Джон Кірбі.

За його словами, Збройні Сили України зараз мають більшу кількість бойових літаків, ніж двома тижнями раніше.

"Вони (українці) отримали додаткові платформи, а також деталі, щоб дозволить збільшити свій флот, розмір авіапарку", — сказав речник Пентагону.

При цьому він не назвав точну кількість переданих літаків. Кірбі також повідомив, що США допомогли з доставкою в Україну запасних частин для авіації.

"Але ми не передавали літаки повністю", — уточнив він, говорячи про США.

У районі Ізюма 12 військових мали проблеми з диханням після атаки РФ — Арестович

У районі Ізюма Харківської області у 12 українських військовослужбовців фіксували проблеми з диханням та почервоніння очей після атаки з боку армії РФ.

Про це в ефірі "Фейгин Live" 19 квітня заявив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

"12 солдат, проблеми з диханням, почервоніння очей та інше. В районі Ізюма, умовно кажучи, тип визначити не можуть, бо немає там лабораторії, до якої можна було б швиденько прибігти та поміряти. Смертельних випадків немає. Якась хімічна речовина, нібито, дані були, що була застосована. Це все треба уточнювати", — сказав він.

Арестович розповів, що біля Ізюма окупанти застосували "штатний снаряд чи ракету".

"Тут, на відміну від Маріуполя, де було щось з квадрокоптера, була штатна штука - штатний снаряд чи ракета. Ракета навряд, швидше, що снаряд чи інший засіб доставки, треба розбиратися", — повідомив він.

"Можливо, бахнули якусь на місцевості ємність з аміаком або хлором й бійці потрапили під неї. Усяке може бути", — сказав Арестович.

Черкаси відправляють у Харків три тисячі пасок

Три тисячі пасок, які випекли працівники черкаських дитсадків, відправляють у Харків.

"Щиро дякую кожному, хто долучився до випікання пасок. Завдяки вам ми зможемо поділитись частинкою найсвітлішого свята із тими, кому зараз набагато важче. Наша сила в єдності та в підтримці одне одного, тільки так ми вистоїмо. Україна переможе!" – сказав міський голова Анатолій Бондаренко. Зазначається, що до кожної із пасок поклали листівки з побажаннями та словами підтримки.

Із перших тижнів війни в Черкасах продовжують збирати гуманітарні вантажі в "гарячі" точки України. Систематичну допомогу відправляли для жителів Харкова, Чернігова, Києва та Сум.

Пісня Pink Floyd із вокалом Хливнюка очолила топ-100 найбільш скачуваних синглів у Британії

Пісня Hey Hey Rise Up гурту Pink Floyd із вокалом українського музиканта, соліста гурту "Бумбокс" Андрія Хливнюка посіла перше місце в рейтингу Official Singles Download Chart Top 100 у Великій Британії, станом на середину квітня.

Про це повідомляє сайт рейтингу. У чарті найбільш скачуваних синглів у Британії Hey Hey Rise Up обійшла пісні As It Was Гаррі Стайлса та Bam Bam Камілли Кабельо та Еда Ширана.

"Дякую всім, хто підтримав Hey Hey Rise Up. Продовжуйте слухати та завантажувати пісню — всі кошти йдуть на гуманітарну допомогу", — написав гурт Pink Floyd на своїй сторінці в Інстаграмі.

На початку квітня гурт Pink Floyd уперше з 1994 року випустив нову пісню Hey Hey Rise Up (Гей, гей, вставай) із вокалом українського музиканта, соліста гурту "Бумбокс" Андрія Хливнюка, який співає пісню "Ой у лузі червона калина" на Софійській площі в Києві кілька тижнів тому. Усі кошти, які будуть зібрані від продажів пісні підуть на гуманітарну допомогу для України.

Федоров повідомив про нові санкції проти РФ від технологічних компаній

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив про нові санкції проти російської федерації від технологічних компаній.

Зокрема, американська компанія MongoDB Inc. призупинила продажі своїх хмарних сервісів клієнтам у Росії та Білорусі. Також компанія не продаватиме ПЗ свого флагманського продукту — системи управління базами даних, що не потребує опису схеми таблиць, MongoDB.

Крім того, хмарна PaaS-платформа Heroku більше не реєструє користувачів із Росії, а Capcom без попередження зняла всі свої ігри з продажу в російському Steam.

1Password — нові облікові записи з Росії не реєструються. Сплатити або продовжити підписку поточним користувачам із Росії не можна, після закінчення платіжного періоду акаунти перейдуть у режим "лише для читання".

Soda PDF не обслуговує клієнтів із Росії та Білорусі. Це програми, які використовуються для відкриття, перегляду, створення, перетворення, редагування, захисту та обміну файлами Portable Document Format.

Більше не працює в Росії та Білорусі соціальна мережа для спортсменів Strava.

Bungie призупинила продажі Destiny 2 на територіях Росії та Білорусі. Ansys Inc.без пояснень припинила технічну підтримку програмного забезпечення. Студія Rovio, яка створила франшизу Angry Birds, оголосила про призупинення своєї діяльності на території Росії та Білорусі. Ігри компанії вже знято з продажів у Google Play та App Store. Внутрішньоігрові покупки теж відключені.

Російські війська обстріляли лікарню на Миколаївщині

У результаті обстрілів російськими військами міста Баштанка в Миколаївській області серйозно постраждала лікарня. Там повністю зруйновано відділення діалізу та приймальне відділення.

Про це повідомила очільниця Миколаївської облради з гуманітарних питань регіону Ганна Замазєєва.

Вона також поінформувала, що в операційній внаслідок обстрілу вибиті всі вікна.

"Дякуючи Богу в Баштанці все обійшлося без смертей і не постраждали діти. Ми обов’язково усе відремонтуємо", — написала вона.

На початок