Канцлер Австрії сказав, коли країна позбудеться залежності від російського газу

Канцлер Австрії сказав, коли країна позбудеться залежності від російського газу

Канцлер Австрії сказав, коли країна позбудеться залежності від російського газу
. Фото: AP

Австрія, як і Німеччина, на сьогодні вкрай залежна від російського газу і не зможе відмовитися від нього найближчим часом без завдання шкоди власній економіці та населенню.

Про це в інтерв’ю американській телекомпанії NBC заявив канцлер Карл Негаммер.

"Ми вже це робимо (знижуємо залежність від російського газу — ред.), але на це піде час, бо наша залежність від російського газу становить 80%. Ситуація така ж, як і в Німеччині. Наша промисловість і домогосподарства потребують газ", — сказав він.

Негаммер додав, що Австрія зараз докладає зусиль для зменшення залежності від російського газу, але констатував, що це "неможливо ані сьогодні, ані завтра". "Можливо, через кілька років ми будемо незалежні від російського газу", — спрогнозував він.

Читайте також: Путін вважає, що перемагає в Україні — канцлер Австрії

Що відомо

  • Європейський Союз імпортує з Росії приблизно третину нафти й до 40% природного газу. Україна не раз закликала запровадити ембарго на російські енергоресурси, щоб Москва позбулася важливого джерела фінансування. А проте, на такий крок поки пішли лише окремі члени ЄС.
  • У березні Сполучені Штати та Європейська комісія домовилися, що створять спільну робочу групу для забезпечення енергетичної безпеки України і Європи, а також зменшення залежності Європи від російського викопного палива.
  • ЄС у межах п'ятого пакету санкцій, ухваленого 9 квітня, погодив відмову від російського вугілля, але вона набуде чинності лише із серпня 2022 року. Крім того, ЄС запровадив обмежувальні заходи щодо 217 фізичних та 18 юридичних осіб, зокрема, двох доньок президента РФ Володимира Путіна.
  • 14 квітня Володимир Зеленський в інтерв'ю BBC заявив, що держави-члени Європейського Союзу, які відмовляються підтримувати ембарго на російські енергоносії, "заробляють свої гроші у чужій крові". Він зокрема назвав Німеччину та Угорщину.
  • Шостий за рахунком пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії через розв’язану нею війну в Україні стосуватиметься одного з найбільших російських банків – "Сбербанку", а також експорту російської нафти, запевнила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок