Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
. Андріївка, Київська область, 16 квітня 2022 року. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

18 квітня — 54-та доба повномасштабного російського вторгнення. Збройні сили України стримують російську армію на Півдні та Сході. Втрати РФ перевищили 20300 особового складу. Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Наступ РФ на Донбасі, обстріл Львова, обмін Медведчука на Маріуполь. Війна. Головне за 18 квітня

Суспільне завершує текстовий онлайн 18 квітня. Усі новини 19 квітня — 55 дня війни РФ проти України — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Рятувальники прибирають уламки після авіаудару по шиномонтажу у Львові, Україна, 18 квітня 2022 року. Фото: АР

У зоні ООС українські захисники відбили 7 атак РФ

У зоні операції Об'єднаних сил українські військові відбили 7 атак військ РФ, знищили 36 одиниць техніки РФ, одну артилерійську систему, винищувач Су-30 та чотири безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10", повідомляє пресцентр штабу ООС.

"Упродовж поточної доби військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 7 атак ворога. Завдяки умілим діям та майстерності наші воїни завдали втрат російським окупантам", — йдеться у повідомленні.Зокрема знищили 10 танків, 1 артилерійську систему, 18 одиниць броньованої, 8 одиниць автомобільної техніки та один міномет противника разом із розрахунком.

Дніпропетровська, Харківська, Полтавська області — повітряна тривога.

У Миколаєві сталося кілька вибухів

У Миколаєві сталося кілька вибухів, повідомив міський голова Сєнкевич.

Статус кандидата у члени Євросоюзу відкриє для України безпрецедентні можливості — Зеленський

Статус кандидата у члени Європейського Союзу відкриє для України безпрецедентні в нашій історії можливості для модернізації та відновлення. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні.

"Статус кандидата у члени Євросоюзу відкриє для нас безпрецедентні в нашій історії можливості для відновлення і модернізації України. Відповідні переговори про підтримку нашої програми відбудови країни ведемо і з країнами на двосторонньому рівні, і з міжнародними фінансовими інституціями. Звичайно, будемо по максимуму залучати глобальний бізнес. Але ми зацікавлені передусім у тому, щоб робочі місця і додана вартість створювались в Україні. Тож локалізація буде й надалі важливим для нас процесом", — сказав Зеленський.

Сьогодні було передано першу частину заповненої анкети-опитувальника для вступу в ЄС. Президент зазначив, що кожна держава, яка приєдналася до Євросоюзу, проходила через таку ж процедуру, різниця лише в тому, що у них це займало роки, а у нас трохи більше тижня. Також Зеленський зауважив, що вже найближчим часом Україна передасть другу частину відповідей і розраховує, що європейське рішення у відповідь буде швидким.

Збитки України через війну сягнули 600 млрд доларів — KSE

Станом на 18 квітня загальна сума прямих збитків інфраструктури України внаслідок розпочатої Росією війни досягла 84,8 млрд доларів, але загальні втрати сягають 600 млрд доларів, ідеться у звіті KSE Institute.

Зеленський: "Російські військові почали битву за Донбас, до якої готувались"

"Російські військові почали битву за Донбас, до якої давно готувались... Скільки б туди не зганяли російських військових, ми будемо боротись і захищатись", — сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

Макрон не розмовляв з Путіним після викриття масових вбивств у Бучі та інших містах

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що його діалог із президентом Росії Путіним застопорився після того, як в Україні було виявлено масові вбивства.

"Після масових вбивств, які ми виявили в Бучі та інших містах, війна набула іншого обороту, тому з того часу я більше не розмовляв із ним безпосередньо, але я не виключаю, що зроблю це в майбутньому", — сказав Макрон.

З початку війни Макрон регулярно говорив з Путіним телефоном.

У Харкові та Миколаєві мешканці повідомляють про звуки вибухів.

МЗС: у Києві відновили роботу 15 дипломатичних представництв

У Києві відновили роботу 15 дипломатичних представництв, повідомили у Міністерстві закордонних справ. Це — ЄС, Франції, Італії, Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Туреччини, Чехії, Словенії, Ватикану, Молдови, Ірану, Казахстану, Таджикистану, Туркменістану.

"Азов" записали звернення з бомбосховища Маріуполя, де перебувають мирні мешканці

В укриттях "Азовсталі" в Маріуполі перебувають сотні людей, РФ продовжує по них удари, підтверджує "Азов". Підполковник Денис Прокопенко закликав світових лідерів відкрити "зелений коридор".

Україна домовилась зі США про надання українцям статусу тимчасової підтримки,

Україна домовилась зі США про надання українцям статусу тимчасової підтримки. Це дозволяє перебувати в Штатах до 18 місяців, і, зокрема, отримувати дозвіл на роботу, повідомив глава ОП Андрій Єрмак.

Немає жодної бригади російської морської піхоти, яка не зазнала б втрат в Україні — СІТ

За оцінками журналістів Conflict Intelligence Team, у Росії не лишилось жодної бригади морської піхоти, яка не зазнала б втрат в Україні.

"Ми помітили новину про загибель морпіха 61-ї окремої бригади морської піхоти Росії. Таким чином, не залишилося бригади російської морської піхоти, яка б не зазнала втрат в Україні", — ідеться в повідомленні.

СІТ відзначають, що морська піхота — це один з найбільш боєздатних і підготовлених підрозділів Росії, їхні втрати примітні через чутки про можливий подальший напад на Молдову.

"Якщо найбоєздатніші підрозділи багато в чому втрачені, нападати на Молдову, Польщу або країни Балтії нема чим", — додають СІТ.

Росіяни завдали ударів по "Азовсталі" надважкими авіабомбами

Російські окупанти завдали ударів по «Азовсталі» надважкими авіабомбами, повідомляє Маріупольска міська рада.

"В підземних укриттях металургійного комбінату — не менше 1000 цивільних. Переважно це жінки с дітьми та літні люди", — ідеться у повідомленні.

Повітряна тривога майже по всій країні

Київ та область, Житомирська, Івано-Франківська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Одеська, Хмельницька, Львівська, Волинська, Чернівецька, Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, Рівненська, Закарпатська, Харківська, Чернігівська, Тернопільська області — повітряна тривога.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн

У Києві вже понад 2 мільйони людей — Кличко

У Києві вже понад 2 мільйони людей, повідомив міський голова Віталій Кличко. Але застерігає від повернення в місто. Водночас він закликав не повертатись, якщо є можливість лишатись в більш безпечному місці.

"Якщо у вас є можливість перебувати в більш безпечному місці, – зачекайте з поверненням до столиці. Спираючись на дані військових, на останні події, ми не виключаємо, що Київ – під подальшою загрозою ракетних ударів", – додав Кличко.

Тероборона Волині створила комунікаційний центр для збору інформації від населення

На базі 100-ї Окремої Бригади тероборони Волині запрацював комунікаційний центр. Працівники збиратимуть оперативну інформацію від населення, – повідомили на сторінці бригади.

Волинян, особливо з прикордонних з Білоруссю громад, просять повідомляти тероборонівців про потенційні загрози та надзвичайні події. "Інформація має стосуватись підозрілих дій та явищ, що можуть становити потенційну військову загрозу", – зазначили в бригаді.

Зв'язатися з центром можна за телефонами: 068-259-72-18, 050-501-78-07.

Завершується асфальтування переправи через річку Ірпінь — Маркушин

Завершується асфальтування переправи через річку Ірпінь. Про це повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Залужний закликав мешканців звільнених територій Київської, Чернігівської та Сумської областей бути обережними через залишені окупантами міни

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний закликав мешканців звільнених від окупантів територій Київської, Чернігівської та Сумської областей бути обережними. Оскільки військові РФ залишили чимало мін, пасток та розтяжок, які створюють потенційну небезпеку для життя мирних мешканців, особливо дітей.

“Прохання бути пильними та повідомляти військове командування і ДСНС про підозрілі предмети”, — написав Залужний у Facebook.

На Дніпропетровщині понад 135 тисяч переселенців стали на облік як внутрішньо переміщені особи

На Дніпропетровщині перебуває понад 135 тисяч переселенців, які стали на облік як внутрішньо переміщені особи. Про це повідомив у своєму telegram-каналі голова облради Микола Лукашук.

Серед них, зазначив він, майже 34 тисячі дітей та 27 тисяч маломобільних громадян і людей старше 60 років.

Минулого тижня на Дніпропетровщину приїхало близько 7 тисяч родин із дітьми, які стали на облік.

Деякі підрозділи армії РФ під Миколаєвом втратили понад 70% — СБУ

ЗСУ нищать російські війська під Миколаєвом: деякі підрозділи армії РФ втратили понад 70%. Про це свідчать нові перехоплення телефонних розмов російських загарбників, які є у розпорядженні СБУ. Про це повідомила пресслужба відомства.

“У нашого полку найбільші втрати, б***ь. Нас майже не залишилося. Нас було тисяча з чимось, залишилося десь 400”, розповів солдат РФ своїй дружині.

ООН зафіксувала 2 072 смерті в Україні

ООН зафіксувала 2 072 смерті та 2 818 випадків поранень цивільних українців з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Російська сторона навпаки активізує діяльність ДРГ — Єнін

РФ активізує діяльність диверсійно-розвідувальних груп в Україні. Серед їхніх завдань — сіяння паніки, провокації зокрема перед Великоднем. Про це в ефірі Суспільного повідомив заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

"На превеликий жаль, і наші розвідки, і наші міжнародні партнери неодноразово наголошували на тому, що російська сторона навпаки активізує діяльність ДРГ. Чітко окреслені пріоритети РФ — це сіяння паніки. Ми знаходимося напередодні великодніх свят і не виключаємо, що російська сторона може вдатися до певних провокацій, з тим, щоб подальшу відповідальність перекласти на українську сторону", — розповів Єнін.

За його словами, поліція буде вживати додаткових заходів безпеки.

"Ми б хотіли вчергове звернути увагу на пильність наших громадян, за допомогою яких нам вдається часто виявляти ворожих інформаторів, коригувальників вогню і т.д. Буквально сьогодні поліцейські на Луганщині затримали мешканку, яка передавала дані про розташування ЗСУ ворогу. Відповідно, зазначена особа буде скоріш за все передана для подальших процесуальних дій співробітникам СБУ", — розповів він.

Щонайменше четверо загиблих в Кремінній на Луганщині

Щонайменше четверо загиблих в Кремінній на Луганщині — російські військові розстріляли людей, які намагалися виїхати. Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай. Контроль над містом встановили окупанти РФ, тривають бої.

Садовий розповів про стан поранених унаслідок ракетного обстрілу Львова

Мер Львова Андрій Садовий повідомив в ефірі Суспільного, що унаслідок ракетного обстрілу РФ — 7 загиблих, більше під завалами нікого не знайшли, 11 поранених, найскладніші троє.

"Один думаю, за декілька год буде при свідомості, а двом завершили робити операцію, вони складні пройшли успішно. Завтра будемо розуміти яка динаміка, стан всіх складний", — додав він.

Для всієї країни залишається небезпека ракетних та бомбових ударів — Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликав українців дотримуватися вимог безпеки під час сигналів тривоги.

"Для всієї країни залишається небезпека ракетних та бомбових ударів. Прошу співгромадян дотримуватися вимог безпеки під час сигналів тривоги та з розумінням ставитися до наявності фортифікаційних споруд, блок-постів і посилених заходів контролю, що мають місце в умовах воєнного стану. Прошу також утриматися від оприлюднення в соціальних мережах та медіа публікацій про наслідки ворожих обстрілів в реальному часі, а також інформації про обʼєкти, які можуть стати потенційними цілями для ураження противником", — зазначив він у зверненні. .

Генштаб ЗСУ фіксує перші ознаки нового великого наступу росіян на Сході

"Фіксуються ознаки початку наступальної операції в Східній операційній зоні. У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор на окремих напрямках активізував наступальні та штурмові дії", – йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

Путін дав почесне звання російській бригаді, яка скоїла воєнні злочини в Бучі

Президент РФ Володимир Путін присвоїв 64-й бригаді, яка окупувала Бучі на Київщині в березні, почесне звання "гвардійської". Путін підписав указ про присвоєння почесного звання 64-й окремій мотострілецькій бригаді після того, як її вивели з Київщини. Бригада є підрозділом у складі 35-ої загальновійськової армії Східного військового округу та дислокується в Хабаровському краю.

"За масовий героїзм і відвагу, стійкість і мужність, виявлені особовим складом бригади в бойових діях із захисту Вітчизни й державних інтересів в умовах збройних конфліктів", — ідеться в указі Путіна.

Раніше українська розвідка оприлюднила список особового складу 64 окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії, яка чинила воєнні злочини в Бучі Київської області.

Держсекретар Радбезу Білорусі пригрозив Литві, Польщі та Латвії

Держсекретар Радбезу Білорусі пригрозив Литві, Польщі та Латвії "руйнуваннями, смертями і вибухами" нібито через підготовку ними агресії проти Білорусі. На думку Олександра Вольфовича, у сусідніх із Білоруссю країнах — Польщі, Литві та Латвії — "збільшується кількість військових та озброєння, модернізується військова інфраструктура".

Пожежу на СТО у Львові загасили

У Львові рятувальники загасили пожежу у будівлі станції технічного обслуговування, що сталася після обстрілу росіянами.

Поліція зафіксувала, що російські окупанти вбили 269 мирних мешканців Ірпеня

Поліція зафіксувала, що російські окупанти вбили 269 мирних мешканців Ірпеня, повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв під час брифінгу. Поліцейські вже закінчили оперативно-слідчі дії в місті: оглянули житлові квартали, помешкання громадян, магазини та інші місця, в яких певний час дислокувались, ночували та вчиняли мародерства військовослужбовці збройних сил РФ. Вони встановили сім місць розстрілу людей.

Зеленський обговорив з президентом Литви про Маріуполь

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що обговорив ситуацію в Маріуполі з литовським президентом Гітанасом Науседою.

Табори перекваліфікації вчителів у Криму: окупанти хочуть перевчати викрадених дітей російської мови

Самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов повідомив про створення літніх "таборів перекваліфікації" для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей. Про це повідомив Центр протидії дезінформації.

Голова комітету з науки, освіти та культури Росії Лілія Гумерова також заявила, що викрадених українських дітей змушуватимуть проходити "мовні курси" з вивчення російської мови, оскільки діти не володіють нею "на достатньому рівні".

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав повідомляти про переслідування за мовною ознакою та утиски української мови на окупованих територіях.

ЗСУ в районі Ізюма звільнили низку населених пунктів — Міноборони

Українські військові звільнили низку населених пунктів поблизу міста Ізюм Харківської області, повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник: "Так, я можу підтвердити, низку населених пунктів у результаті інтенсивних бойових дій українськими військовими було звільнено. Більше інформації надати не можу, але відзначу, що на Слобожанському напрямку місто Ізюм і його околиці — це місця найбільшого скупчення російських підрозділів. Саме звідти в тому числі вони намагатимуться розвинути наступ на схід".

Напередодні повідомлялось, що українські військові на Харківщині звільнили Базаліївку, Леб'яже та частину Кутузівки.

Міноборони нагадує, куди російським військовим звернутись, щоб здатись в полон

Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України, повідомила, що до МО звертаються російські військові з питанням, "як здатися і не стати гарматним м'ясом в Україні".

Ось контакт, по якому можна зателефонувати і вам допоможуть, додала вона:

Зеленський передав Маасікасу заповнену анкету-опитувальник щодо вступу в ЄС

Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Військові просять Папу Римського допомогти врятувати мирних мешканців Маріуполя

Військові просять Папу Римського допомогти врятувати мирних мешканців Маріуполя, оточеного російськими військами. Листа написав командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волина, який перебуває в Маріуполі.

Харківська область — повітряна тривога. Харків'яни повідомляють про вибухи у місті.

Уряд виділив перші 200 млн грн для підтримки працевлаштування переселенців — Шмигаль

Кабінет міністрів виділив перші 200 млн грн бізнесу, який приймає на роботу переселенців. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль у відеозверненні.

"Виплата у 6,5 тисяч гривень для часткової компенсації зарплат на кожного працевлаштованого переселенця. Стимулюємо брати таких людей на роботу", — сказав Шмигаль.

Він зазначив, що за останні тижні 25% малого та середнього бізнесу збільшили обсяги роботи. Крім того, бізнес покращив очікування по оборотах на 10-20% порівняно з початком квітня.

"Втрати, які вже понесли підприємці, колосальні. Але зменшення податків, кредити під 0% та покращення логістичних маршрутів сприятимуть відновленню", — підкреслив очільник уряду. Він також закликав українців підтримувати бізнес, особливо малих та середніх підприємців.

"Обстріл церков на Великдень" — РНБО попереджає про провокації з боку РФ

Міноборони Росії офіційно заявило, що Україна нібито планує організувати обстріли церков в українських містах у Великдень. У Раді нацбезпеки і оборони наголосили, що росіяни знову використовують прийом "інформаційного алібі", попереджаючи про можливі провокації в українських містах під час Великодня, ідеться у повідомленні Центру протидії дезінформації РНБО.

У Харкові снаряди впали на території дитячих майданчиків, є загиблі

Внаслідок російського обстрілу 18 квітня Основ’янського району Харкова на проспекті Гагаріна загинули двоє людей, відкрито кримінальне провадження, підтвердив Суспільному речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

"За даними слідства, 18 квітня 2022 року близько 11:50 російські окупанти обстріляли Основ’янський район м. Харкова. Снаряди впали на території дитячих майданчиків біля житлових будинків. Внаслідок обстрілу загинули чоловік та жінка", — повідомили у прокуратурі.

Серед поранених у Львові — 3-річний Мирон з Харков

Серед поранених від ракетного удару РФ по Львову — 3-річний Мирон з Харкова, який евакуювався у Львів разом з мамою.

Україна надіслала Єврокомісії першу частину анкети для членства в ЄС

Про це повідомила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

"Як і обіцяв президент Зеленський, Україна виконала документ за тиждень! Вже почали працювати над другою частиною. Пишаюся українською урядовою командою", — написала віцепрем'єрка.

В Україні засіяно понад 2 мільйони гектарів

В Україні вже посіяно близько 20% від прогнозу на цю весну, заявив в ефірі єдиного телемарафону заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

"Якщо ми подивимося на ситуацію в цілому, то вже посіяно понад 2 мільйони гектарів. А якщо подивитися на ускладнені регіони, то дійсно їх розділити варто на 2 категорії: Чернігівщина, Сумщина, частково Харківщина, які були успішно визволені з окупації, деокуповані, там залишилась необхідність розмінувати поля, але навіть у цих регіонах, ми очікуємо, що на 60-70% мінімум вдасться виконати всі весняно-польові роботи", — розповів Висоцький.

Він додав, що найскладніша ситуація там, де тривають активні бойові дії: Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області: "Там наразі прогноз менш позитивний і очікується буквально, що не вдасться звільнити ці території і посів може відбутися тільки на 30-40%".

Австрія хоче долучитися до розслідування російських військових злочинів

Як повідомляє Euractiv, про це заявили у Міністерстві юстиції

Однак, щоб переслідувати військові злочини в Австрії, суди потребують юрисдикції. Як повідомляється, прокуратура могла покладатися на свідчення українських біженців, які прибули до Австрії.

"Указ, над яким працювало Міністерство юстиції, передбачатиме перевірку "чи прибуття біженців до Австрії становитиме порушення австрійських інтересів і, таким чином, призведе до внутрішньої юрисдикції за певні правопорушення", — додали в міністерстві.

На місці обстрілу у Львові на СТО проводять слідчі дії. Фото

Станом на 15:30 на львівській СТО, що піддалася обстрілам з боку РФ проводять слідчі дії. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

Полк "Азов" проводить контратаку в Маріуполі

Про це повідомляє пресслужба полку.

Монобанк припиняє обслуговування клієнтів з Росії та ще низки країн

Про це повідомив у Telegram-каналі співзасновник проєкту Олег Гороховський.

"Відсьогодні ми припиняємо обслуговування клієнтів, які перебували до війни і досі не покинули наступні території: Росія, Білорусь, Крим, "Л/ДНР", Північна Корея, Сирія, Еритрея В цілому 11 251 особа. Рахунки цих людей будуть закриті. Їм рекомендовані карти платіжної системи "Мир", — написав Гороховський.

РФ висилає кілька співробітників посольства Болгарії

Про це повідомляє МЗС Російської Федерації.

"18 квітня Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарії в Російській Федерації А.Крістін був запрошений у МЗС Росії, де йому було вручено ноту Міністерства про оголошення «persona nоn grata» (неприйнятними) співробітників Посольства Болгарії в Москві. Цей захід є відповіддю на прийняте в березні ц.р. болгарською стороною нічим не мотивоване рішення оголосити "persona nоn grata" десяти дипломатів Посольства Росії в Софії", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: "Наслідок жорстокості". За день країни ЄС заявили про видворення більше 100 російських дипломатів

Віцепрем'єрка Верещук звернулася до Росії з вимогою відкрити гуманітарний коридор з Маріуполя

"У зв'язку із загостренням ситуації в Маріуполі звертаюся до військово-політичного керівництва Російської Федерації. Ми вимагаємо відкриття гуманітарного коридору з Маріуполя до Бердянська для цивільних осіб. Окремо ми вимагаємо терміновий гуманітарний коридор з території комбінату "Азовсталь" для жінок, дітей та інших цивільних осіб", — наголосила Ірина Верещук.

У Львові під час обстрілу поранено 3-річного хлопчика з Харкова

"Разом з мамою приїхав з Харкова, щоб врятуватись від війни. Але російська ракета знайшла їх у Львові. Дитині надали всю необхідну допомогу. Загрози життю немає", — повідомив мер Львова Андрій Садовий.

Суспільне Культура публікує ілюстрації українських художників на тему війни

Суспільне Культура поспілкувалося з ілюстраторами про те, на які теми вони малюють, який відгук отримують, і взагалі, як це — творити в умовах війни. Це наша друга підбірка розмов з художниками, першу можна знайти за посиланням.

Стінг виступив з українською віолончелісткою на концерті в Лондоні

Британський співак та композитор Стінг разом з віолончелісткою Ярославою Трофимчук виконали пісню Russians на сцені London Palladium, пише Daily Mail.

Стінг продовжує закликати своїх слухачів робити пожертви для України — зокрема й весь прибуток від продажу синглу Russians в версії гітара-віолончель буде передано волонтерсько-логістичному центру Help Ukraine Center.

Як виглядає черга з охочих придбати марку "Русский военный корабль…."

Як розповіла киянка Катерина, вона прийшла о 10-тій ранку і на момент спілкування з журналістами Суспільного провела у черзі вже понад 3 години.

Google показав на картах військові об’єкти РФ

Як повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони АрміяInform, сервіс Google Maps зробив "видимими" усі стратегічні об’єкти Росії.

"Військові та стратегічні об’єкти РФ стали доступні у максимальній роздільній здатності. Тепер різноманітні пускові шахти міжконтинентальних балістичних ракет, командні пункти, секретні полігони та інше можливо роздивитися з роздільною здатністю близько до 0,5 метра на піксель.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Російський авіаносець "Адмірал Кузнецов". Фото: скріншот

Пєсков заявив, що повідомить, коли у Кремлі відреагують на звернення дружини Медведчука

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі своєчасно поінформують ЗМІ у разі, якщо глава російської держави відреагує на звернення дружини затриманого в Україні політика Віктора Медведчука.

Журналісти запитали Пєскова про те, чи буде якась реакція Кремля у відповідь на звернення дружини Медведчука з проханням надати допомогу в обміні її чоловіка.

"У разі якщо буде реакція президента, то ми про це повідомимо", — сказав Пєсков.

Також речник Кремля прокоментував перебіг українсько-російських перемовин. За його словами, вони тривають, але "спеціальну операцію" закінчувати не планують.

Російська ракета влучила у дачні будинки на Дніпропетровщині

Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

"Знову «стратегічне» влучання орківськоі ракети. Поцілили у дачні будинки у Дніпровському районі. Ніхто не постраждав", — написав він у Facebook.

Прем’єр Італії підтвердив, що надаватиме Україні зброю

Про це він розповів в інтерв’ю виданню Corriere Della Serra.

"Ситуація дуже зрозуміла: є той, кого атакували, і є армія агресора. Як найкраще допомогти атакованим? Санкції необхідні, щоб послаблювати агресора, але у короткостроковій перспективі вони не можуть зупинити його армію. Для цього потрібно прямо допомагати українцям (зброєю — ред.) — і ми це робимо", — сказав Драгі.

Політик наголосив, що самих лише санкцій було б недостатньо для допомоги Україні.

Нацполіція розпочала 7,5 тисяч за фактом злочинів армії РФ

Про це повідомив перший заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції Сергій Пантелєєв.

"У період активної військової агресії з боку РФ, слідчими Національної поліції розпочато 7,5 тисяч кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил РФ. Найбільше — це більше ніж 5 тисяч кримінальних проваджень за статтею 438 кримінального кодексу України", — повідомив Пантелєєв.

За цей час повідомлено про підозру майже 200 особам, які вчинили ці злочини і їх місцеперебування було встановлено. Відносно більшості з них обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Пантелєєв додав, що слідчими у Київській, Чернігівській, Сумській, Житомирській та Миколаївській областях було виявлено понад 1 тисячу тіл загиблих мешканців.

"Ця інформація на жаль не остаточна. Зараз триває робота з ідентифікації тіл. Проводяться розтини та впізнання. Після проведення необхідних досліджень тіла загиблих передають родичам для їх поховання", — зазначив Пантелєєв.

Морпіх Сергій Волина просить Папу Римського врятувати людей з Маріуполя

Командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волина звернувся до Папи Франциска з проханням допомогти врятувати людей з Маріуполя. Свій лист він надав виданню "Українська правда".

"В мене мало часу, щоби описати всі жахи, які я бачу тут щодня. На заводі в бункерах живуть жінки з дітьми, з немовлятами. В голоді та холоді. Щодня під прицілом ворожою авіації. Щодня помирають поранені, бо немає медикаментів, немає води, немає їжі. Я звертаюся до вас по допомогу. Бо настав час, коли не молитвами єдиними. Допоможіть врятувати їх. Після бомбардування драмтеатру вже ні в кого не лишилося віри російським окупантам. Донесіть світу правду, евакуюйте людей та врятуйте їхні життя від рук сатани, який хоче спалити все живе", — написав Волина.

ІТ-армія атакувала понад 135 російських ресурсів за тиждень

Протягом тижня з 11 до 17 квітня було атаковано понад 135 онлайн-ресурсів РФ, зокрема національна система маркування товарів, сервіси онлайн-бухгалтерії, платформи онлайн-телебачення та сервіси онлайн-замовлення їжі.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Унаслідок атаки на систему маркування товарів Міністерство промисловості РФ було змушене дозволити виготовляти та продавати товари без QR-кодів. А потім заявило, що певний час росіяни будуть жити без цієї системи.

Медведчук звернувся до Путіна і Зеленського з проханням про обмін

Затриманий при спробі втечі з України один з лідерів "ОПЗЖ" Віктор Медведчук звернувся до Володимира Зеленського та Володимира Путіна із проханням обміняти його на захисників Маріуполя та заблокованих у місті цивільних.

"Я Медведчук Віктор Володимирович хочу звернутися до президента Російської федерації Володимира Путіна та президента України Володимира Зеленського з проханням про обмін мене українською стороною на захисників Маріуполя та мешканців, які перебувають там на сьогодні і не мають можливості безпечного виходу через гуманітарні коридори", — заявив Медведчук.

"Україна стоїть на захисті миру". Збірна України виступає на Іграх Нескорених із особливою місією

Із зони активних бойових дій українці вирушили захищати державу на інших фронтах — спортивному, дипломатичному та інформаційному, про це розповіла Оксана Горбач національна координаторка Ігор Нескорених в Україні. Кількома тижнями раніше вона служила в лавах Збройних сил України, як і низка інших учасників української збірної Invictus. Однак наразі вона разом із 19-ма спортсменами-захисниками з України перебуває в нідерландській Гаазі, де з 16 до 22 квітня проходять п'яті в історії Ігри Нескорених.

У перший день змагань Україна виграла чотири нагороди, серед яких — одне "золото".

За словами Оксани в інтерв'ю Суспільне Спорт, під час повномасштабної війни було майже неможливо зібрати команду навіть на онлайн-дзвінок, уже не кажучи про повноцінні тренування. Зрештою, за кілька зустрічей онлайн українська збірна Invictus прийняла рішення взяти участь у прийдешніх змаганнях і вирушити до Гааги зі спеціальною місією.

Paramount припинить мовлення своїх телеканалів у Росії. Включно з Nickelodeon та MTV

Про зупинення діяльності в Росії Paramount повідомляла ще в середині березня. Тепер стала відомою точна дата, коли компанія припинить мовлення своїх каналів у країні. Стало відомо, що у п'ятницю 15 квітня російські кабельні оператори почали отримувати від компанії Paramount повідомлення про вимкнення її групи каналів з 20 квітня.

До складу Paramount входять розважальні та сімейні канали на кшталт Nickelodeon, Nick Jr., NickToons, Paramount Comedy, а також музичні, зокрема MTV Russia та MTV Live HD.

Раніше аналогічне рішення ухвалила Discovery – компанія зупинила мовлення 15 кабельних каналів, включаючи Discovery Channel та Animal Planet.

Виїзд з України можливий лише за закордонним паспортом — ДПСУ

В Україні знову починає діяти норма, яка передбачає перетин меж країни лише за паспортом для виїзду за кордон, однак у певних випадках вихати буде можливо й за іншими документами. Про це у коментарі Суспільному розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Як зазначив посадовець, порядок перетину державного кордону чітко регламентується законодавством.

"Є постанова уряду 57, яка регламентує перетин державного кордону. В тому числі там визначено перелік документів, які дають право на перетин кордону. Так званого "внутрішнього паспорта громадянина України" серед того переліку немає", — зауважив Демченко.

За його словами, у перші тижні війни ДПСУ дозволяла громадянам виїзд і за іншими документами.

Київська, Черкаська, Харківська, Житомирська, Вінницька, Кіровоградська область — повітряна тривога!

Обстріл Львова - кількість загиблих зросла до 7

Про це повідомив на брифінгу голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Крім того, поранено 11 людей, троє з яких перебувають у важкому стані.

"Сьогодні близько 8:30 по Львову вдарили чотири ракети. Це були крилаті ракети повітряного базування. За попередньою інформацією, їх випустили з Каспійського регіону. Три ракети вдарили по об‘єкті військової інфраструктури. Одна – по шиномонтажу. Перший об‘єкт – це склади, які не використовували. Внаслідок влучань сталися пожежі. На обидвох об‘єктах їх уже повністю загасили. Підрозділи ДСНС розбирають завали. Обидва об‘єкти зруйновані повністю", — розповів Козицький.

За 5 днів "Укрпошта" продала пів мільйона марок з російським кораблем

"Тираж складав 1 млн, і додруковувати його ми не плануємо. Тож кожна марка збереже свою історичну цінність", — йдеться у повідомленні поштового оператора.

В "Укрпошті" додали, що деякі люди починають продавати марки за підвищеними цінами: "Наприклад, на Ebay вже можна купити конверт з маркою за $1000. Але Укрпошта не підтримує це та будь-які благодійні або інші ініціативи з маркою. Адже простежити, куди йдуть кошти з продажу марок, неможливо".

Тому, щоб зменшити спекуляції й щоб марки дісталися якомога більшій кількості людей, ми вводимо деякі обмеження:

  1. Від сьогодні, можна купити не більше ніж 5 листів (1 лист = 6 марок) в одні руки будь-якого номіналу.
  2. Поштові марки з кораблем вже є у всіх обласних центрах України (окрім Херсонщини, Криму, Донеччини та Луганщини, для них залишили резерв).
  3. "Ми скасовуємо всі замовлення в інтернет-магазині (деякі з них, до речі, були на понад 30 тис. марок)", — додали в "Укрпошті".

Росія готується до параду 9 травня

Попри напад на Україну, російська армія готується до проведення святкового параду 9 травня у Москві.

У підготовці до параду на Красній площі беруть участь 11 тис. військовослужбовців, 131 одиниця сучасного озброєння і військової техніки, 77 літаків і вертольотів, повідомили у Міноборони країни-агресорки.

В Україні залишки зернових складають понад 20 млн тонн — Мінагрополітики

"Залишки (в Україні - ред.) становлять декілька десятків мільйонів тонн, як мінімум 20, які треба ще вивезти з минулого року. І цього року також буде декілька десятків мільйон тонн вивезення на експорт", — повідомив в ефірі єдиного національного телемарафону міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Він також додав, що розпочалося обговорення на рівні президентів, щоб спрямувати великий об’єм експорту в сторону балтійських портів.

За словами міністра, посівна в Україні триває попри складнощі: "Всі аграрії, яких я знаю, вони, або сіються, або якщо в них дуже складно з чимось, то хоча б частково щось роблять. Або, навіть, якщо в них дуже все важко, то все одно пробують хоч щось зробити, щоби посів тільки почався, щоб, наприклад, щось встигнути у травні щось зробити. Підготовка ґрунту буде гірша, ніж минулих сезонів. І в результаті, ті, що сіються, очевидно, це не буде той якісний посів, який був минулого року. Тут ми також маємо очікувати гіршого результату".

У Росії став недоступним сайт правозахисної організації Human Rights Watch

Сайт правозахисників HRW заблокували на вимогу Генпрокуратури статті про дії Росії на території України.

Spotify видалили з AppStore та Google Play в Росії

Стримінговий сервіс Spotify став недоступним для користувачів мобільних пристроїв із Росії. Як повідомляє РИА "Новости", додаток зник як з AppStore, так і з Google Play.

"Додаток аудіостримінгового сервісу Spotify недоступна в App Store і Google Play для користувачів з Росії", — зазначає видання.

Сервіс Spotify, який дозволяє прослуховувати музику, аудіокниги й подкасти, не завантажуючи їх на пристрій, 7 квітня оголосив про відхід з Росії.

Війська РФ 18 квітня продовжують обстріл Харкова: людей просять бути в укриттях

Внаслідок обстрілу району Нових Будинків, за попередніми даними, одна людина загинула, шестеро поранені, повідомив Суспільному директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Віктор Забашта.

За інформацією Суспільного, снаряди падали поблизу пункту видачі гуманітарної допомоги.

В обласному Департаменті цивільного захисту закликають харків'ян не виходити з укриттів протягом усього дня 18 квітня.

Як виглядають наслідки обстрілів Львова. Фоторепортаж Суспільного

Вранці, 18 квітня, у Львові пролунало кілька вибухів. Очільник Укрзалізниці Олександр Камишин повідомив, що кілька ракет влучили поряд із залізничними об'єктами. Згодом мер міста Андрій Садовий написав, що одна з ракет поцілила у цивільний об’єкт — шиномонтаж. Попередньо загинуло 6 людей. 11 поранено, серед них 1 дитина. Пошкоджено або знищено близько 40 автомобілів. Від ударної хвилі розбиті вікна в готелі поблизу в якому живуть евакуйовані українці.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

Кореспондентка Суспільного з місця події повідомляє, що у двох будівлях шиномонтажу, вибито вікна, пошкоджено дах повністю.

"Дим, гасіння триває, на місці працюють рятувальники. Навколо воронки від снаряда розкидані уламки даху, металу, дерев", — розповіла кореспондентка з місця події.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне

У Стоянці на трасі Київ-Чоп відкрили тимчасову переправу

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Сьогодні зранку, поблизу Стоянки автівки рушили новозбудованою тимчасовою переправою через річку Ірпінь, працює вона й у напрямку Житомира і Києва", — написав Кубраков у Facebook.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Олександр Кубраков / Facebook

Дорогою можуть користуватись переважно легкові та маловантажні авто. Тому великоваговий транспорт будуть скеровувати вже наявними обхідними шляхами.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Укравтодор

Кубраков зазначив, що це рішення — тимчасове: "Паралельно ведуться роботи з демонтажу зруйнованого мосту, і вже за кілька місяців плануємо побудувати та відкрити один проїзд новим мостом на трасі М-06".

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Фото: Олександр Кубраков / Facebook

Макрон найближчим часом не приїде в Україну

Про це заявив держсекретар при МЗС Франції у справах Європи Клеман Бон в ефірі Sud Radio.

"Він може поїхати туди пізніше, але це має бути корисним для України", — зауважив Бон.

Водночас французький міністр, як і сам Еммануель Макрон, не став кваліфікувати дії російських військових в Україні як геноцид.

"Треба дуже обережно використовувати слова. Ніхто не сперечається, що там відбувалися масові вбивства та звірства, що каже про варварство зі сторони Росії, але поняття геноциду несе чіткі міжнародно правові наслідки", — наголосив Клеман Бон.

4 людей загинули, намагаючись виїхати з Кремінної на Луганщині

Про це повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За словами Гайдая, зранку 18 квітня жителі Кремінної намагалися евакуюватися на власному транспорті, проте військові РФ відкрили вогонь по автомобілю з мирними мешканцями. "Одна важкопоранена людина ще на місці подій. Медики не можуть до неї дістатися через нескінчені обстріли", — наголосив голова ОДА.

На Харківщині 25 цивільних поранені, 9 загиблих внаслідок обстрілів з боку РФ

Про це повідомляє Харківська обласна військова адміністрація.

"Минулої доби у Харкові наслідок обстрілів окупантами житлових районів, зокрема центральної частини міста, поранено 24 людини, 6 - загинули. По області обстріляли Дергачівську громаду, загинули 2 людини і 1 отримала поранення. Також від обстрілів військових РФ 1 людина загинула в Золочівській громаді", — йдеться у повідомленні.

18 квітня в Україні не буде гуманітарних коридорів

Про це на своєму Telegram-каналі повідомила віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Вчора (17 квітня — ред.) ми вели довгі та складні перемовини по коридорах з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара. Також працювали над коридорами з Херсонської області (Нововоронцовка, Осокорівка, Миролюбівка, Нововознесенське, Високопілля). Звісно, перемовини йшли також про коридори з міст Луганської області: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна та смт Нижнє", — зауважила посадовиця.

За її словами, попри це Росія продовжує обстрілювати гуманітарні колони.

Росія влучила ракетами поруч із вокзалом у Львові — голова "УЗ"

"Кілька ракет влучили поруч із залізничними об’єктами", — повідомив голова "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

Втрати армії РФ зросли до 20600 осіб — Генштаб

Генеральний штаб ЗСУ повідомив про загальні бойові втрати противника станом на 18 квітня.

особового складу — близько 20600 осіб,

танків ‒ 790 од,

бойових броньованих машин ‒ 2041 од,

артилерійських систем – 381 од,

РСЗВ — 130 од,

засоби ППО — 67 од,

літаків – 167 од,

гелікоптерів – 147 од,

автомобільної техніки — 1487 од,

кораблі /катери — 8 од,

цистерн з ПММ — 76,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 155.

Спеціальна техніка — 27.

Пускові установки ОТРК/ТРК — 4.

Кількість поранених у Львові зросла до 11 — Садовий

Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий.

"Одна з ракет поцілила у цивільний об’єкт — шиномонтаж. Попередньо загинуло 6 людей. 11 поранено, серед них 1 дитина", — написав Садовий.

Одеська область — повітряна тривога!

Росія вдев'яте продовжила заборону на польоти 11 аеропортів поблизу кордону з Україною

Цього разу заборону продовжили до 25 квітня, повідомляє російський "Інтерфакс" з посиланням на дані Росавіації.

Закритими залишаються, зокрема, аеропорти в містах Білгород, Брянськ, Воронеж, Краснодар, Курськ, Липецьк, та Ростов-на-Дону.

Ситуація на львівському залізничному вокзалі контрольована — "Укрзалізниця"

Пасажирів з залізничного вокзалу Львова розмістили в укриттях. Про це повідомляє "Укрзалізниця".

"Ситуація на львівському залізничному вокзалі контрольована, пасажирів було розміщено у безпечних укриттях. Висадку та посадку на поїзди поновлено після закінчення сигналу тривоги. Поїзди, які ще доїжджають до Львова, було затримано на в'їзді до міста до відбою тривоги, наразі рух поновлено", — йдеться у повідомленні перевізника.

Через скупчення поїздів, що очікували на відбій тривоги біля Львова, можлива затримка прибуття до вокзалу.

6 людей загинуло внаслідок обстрілу військами РФ Львова

Про це повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

"За інформацією Повітряного командування «Захід», сьогодні вранці відбулося чотири ракетних удари по Львову. Три – по об‘єкті військової інфраструктури. Один – по шиномонтажу. Внаслідок влучань сталися пожежі. Гасіння ще триває. Об‘єкти зазнали суттєвих ушкоджень. На жаль, є загиблі та постраждалі. Станом на цю годину відомо про 6 загиблих та 8 постраждалих. Серед постраждалих – одна дитина", — заявив Козицький.

Окупанти викрали сина голови військової адміністрації Запорізького району — Старух

"Викрадено неповнолітню дитину, шістнадцятирічного сина Олега Буряка, голови військової адміністрації Запорізького району. На блок-посту у Василівці дитину викрали і відвезли у невідомому напрямку. Подальша доля невідома", — повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Як минула ніч у регіонах. Зведення від Офісу президента

"Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, Кіровоградщині, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, на Київщині, Полтавщині, Житомирщині, Черкащині, Чернігівщині", — повідомляє Офіс президента у ранковому зведенні з посиланням на дані обласних адміністрацій.

Дніпропетровщина: ворог влучив по інфраструктурному об’єкту у Синельниківському районі, двоє постраждалих. Також були ракетні удари у Павлоградському районі, пошкоджено залізничну інфраструктуру. Попередньо, без постраждалих.

Харків — нічні обстріли міста продовжилися у різних районах, дані по постраждалих уточнюються. В Харківській області увечері окупанти обстріли Лозову, постраждалих немає. За добу в Харківській області поранено 24 особи, п’ятеро загинули.

Луганщина: російські війська вдарили по спорткомплексу "Олімп" в Кремінній, площа займання понад дві тис. кв. м. У Лисичанську обстріляли відділок патрульного поліції, поранені поліцейські доправлені до лікарні. Постраждали житлові масиви й в Рубіжному – з-під завалів трьох будинків евакуйовані семеро місцевих жителів, двох травмованих доправлено до лікарні в Сєвєродонецьку. Щонайменше двоє вбитих російською армією та четверо постраждалих осіб внаслідок обстрілу міста Золоте.

Донеччина: вночі — ракетний обстріл Краматорська, є руйнування інфраструктури, інформація по постраждалих уточнюється. Обстріли Вугледару, Авдіївки, Мар'їнки, Торецька з артилерії та "Градів". Є руйнування та поранені серед цивільних. Кількість і ступінь важкості уточнюється. Маріуполь — без змін.

Херсонщина: вибухи та обстріли на території всієї області. Інформація щодо руйнувань та постраждалих наразі відсутня. В області в багатьох населених пунктах гуманітарна криза, ситуація стабільно важка.

Миколаївщина: з ночі триває повітряна тривога. Зранку були обстріли міста, інформація щодо наслідків уточнюється.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

У Києві метро працюватиме до 20:00, наземний транспорт — до 21:00

Про це йдеться у повідомленні КМДА.

"Київський метрополітен відсьогодні перевозитиме пасажирів із 06:30 до 20:00, наземний транспорт – із 7:00 до 21:00", — зазначили в адміністрації.

Інтервал руху поїздів метрополітену на всіх лініях – до 30 хвилин. ️Підземні станції продовжують цілодобово приймати людей як укриття.

️Рух поїздів здійснюється:

  1. червона лінія: від станції "Академмістечко" до станції "Театральна"
  2. синя лінія: від станції "Героїв Дніпра" до станції "Теремки"
  3. зелена лінія: від станції метро "Сирець" до станції "Червоний хутір".

️Працюють пересадочні вузли: "Золоті ворота"-"Театральна"; "Площа Льва Толстого"-"Палац спорту".

Без зупинки поїзди слідують повз станції: "Майдан Незалежності" та "Кловська".

По Львову завдали 5 ракетних ударів — Садовий

Про це мер Львова Андрій Садовий повідомив в Telegram.

“Відповідні служби вже виїхали на місце. Детальнішу інформацію з‘ясовуємо”, — повідомив мер міста.

Раніше голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив про 4 вибухи, але уся інформація є попередньою, дані уточнюються.

Понад 140 справ відкрито в Німеччині через використання символу роспропаганди "Z"

Влада Німеччини розслідує більш ніж в 140 випадків пропаганди російської агресії в Україні, що стосуються публічного використання символу Z. Про це повідомляє видання Zeit.

В деяких федеральних землях, включаючи нижню Саксонію, Баварію та Берлін, публічне використання цього символу, наприклад, під час демонстрацій, карається за нормами Кримінального кодексу. Згідно з параграфом 140 така поведінка є публічним схваленням військової агресії й карається штрафом або позбавленням волі до 3 років.

Наразі 37 таких справ розслідуються у Північному Рейні-Вестфалії, з них 22 пов'язані безпосередньо з використанням символу Z на знак солідарності з російською агресією в Україні. У Гамбурзі зафіксовано щонайменше 17 таких випадків, в Саксонії-Ангальт — не менше 19.

"Свобода слова — це благо нашої Конституції. Кожен може висловити свою думку в Німеччині. Але свобода слова закінчується там, де починається кримінальне право", — сказав міністр юстиції Баварії Георг Айзенрайх.

Він додав, що буде послідовно діяти проти осіб, які публічно схвалили війну з Україною, що порушує міжнародне право.

У Львові пролунали гучні вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Офіційних заяв з цього приводу поки немає.

Російські війскові завдали ракетних ударів по Дніпропетровщині

Про це повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

"Ніч пройшла відносно спокійно, а вранці загарбники завдали ракетних ударів по області…Але 60% ракет було збито нашою ППО. Ми нелегка здобич", — написав Резніченко у Facebook.

205 дітей загинули через збройну агресію РФ в Україні

Понад 567 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Як повідомляє Офіс генерального прокурора з посиланням на дані ювенальних прокурорів, 205 дітей загинуло та більше ніж 362 поранено.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 117, Київській — 107, Харківській — 91, Чернігівській — 54, Херсонській — 43, Миколаївській — 40, Луганській — 36, Запорізькій — 23, Києві — 16, Сумській — 16, Житомирській — 15.

Через обстріли на Луганщині загинули двоє цивільних

Через обстріли міста Золоте на Луганщині загинули щонайменше двоє цивільних, ще четверо дістали травми, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Щонайменше двоє вбитих російською армією та четверо постраждалих осіб внаслідок обстрілу міста Золоте. Крім того, пошкоджено ще декілька будинків в цьому населеному пункті", — написав він на своєму Telegram-каналі.

Окрім того, ще два будинки спалахнули в Комишувасі Попаснянської територіальної громади, додав Гайдай.

Харків, Закарпаття, Харківська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська, Волинська, Рівненська, Львівська, Хмельницька область — повітряна тривога.

Голова Сумської ОВА закликав родини почекати із поверненням у регіон

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький закликав родини з маленькими дітьми та людей літнього віку поки що утриматися від повернення в регіон, через загрозу повітряних атак та скупчення військ РФ на кордоні з областю.

Живицький зазначив, що у щодня стає все більше людей та автівок.

"Мої заклики повернутися на Сумщину стосуються більше дорослого, працездатного населення. Ми маємо усі разом працювати над відновленням області та нормальною роботою економіки: робіть те, що вмієте краще за все, це буде найважливішим внеском у нашу перемогу. Сім'ям з маленькими дітьми і людям похилого віку я поки не раджу повертатися", – повідомляє пресслужба Сумської ОВА.

РФ завершує формування сил для наступу на сході України — Генштаб

Збройні сили Російської Федерації завершують створення наступального угруповання у Східній операційній зоні, повідомляє Генеральний штаб у ранковому зведенні.

При цьому з метою розширення плацдарму на лівому березі річки Сіверський Донець та створення умов для оперативного розгортання військ, росіяни провели розвідку боєм у районах населених пунктів Заводи, Дмитрівка та Дібровне.

"Успіху не мали, зазнали втрат і відійшли", — розповіли військові.

Туреччина розпочала нову військову операцію проти іракських курдів

Міноборони Туреччини розпочало нову військову операцію проти членів Робітничої партії Курдистану на півночі Іраку, повідомляє Anadolu.

Як зазначає видання, операція дістала назву "Кіготь". Вона проводиться у районах Метіна, Зап і Авашин-Басьян.

"Наші героїчні пілоти успішно вразили цілі, що складаються з укриттів, бункерів, печер, тунелів, складів боєприпасів і так званих штабів. Ми сповнені рішучості врятувати нашу благородну націю від терористичної біди, яка переслідувала нашу країну протягом 40 років. Наша боротьба триватиме, допоки не буде нейтралізований останній терорист", — заявив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар.

У Грузії пропонують святкувати День перемоги над фашизмом не 9, а 8 травня

Група із шістьох опозиційних депутатів парламенту Грузії запропонувала внести поправки до Трудового кодексу, що змінити дату відзначення в країні Дня перемоги над фашизмом із 9 травня на 8 травня відповідно до європейського досвіду.

У пояснювальній записці до законопроєкту стверджується, що День перемоги відзначають 9 травня лише в пострадянських державах (за винятком України та країн Балтії), натомість на Європейському континенті цей день припадає на 8 травня.

Ініціатива має бути розглянута на засіданні парламентського бюро 18 квітня.

Українська влада попереджає про провокації РФ у Херсоні

За даними української сторони, Росія готується до провокації в окупованому Херсоні, щоб звинуватити в цьому Збройні сили та провести "псевдореферендум". Про це заявив у своєму Telegram–каналі речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

"У районі Антонівського мосту розвертають "Гради", щоб ударити по Херсону та звинуватити в цьому ЗСУ. Це має стати причиною для того, аби "врятувати" місто, провівши там референдум", – написав чиновник. За його даними, "референдум" може відбутися протягом 1–10 травня, в цей час Херсон закриють на в'їзд та виїзд, у місті вимкнуть зв'язок.

"Наголошуємо, що українські військові ніколи не стріляють по цивільних будинках мирних мешканців. Важливо надати розголосу цим планам", – додав Братчук.

Ця заява була оприлюднена до того, як кореспонденти Суспільного повідомили про вибухи в Херсоні.

Переважна більшість японців підтримують санкції проти Росії

73,7% японців вважають за необхідне підтримувати санкції проти Росії, запроваджені через її вторгнення в Україну, проти виступають 22,1%. Про це свідчать результати опитування, здійснені японським інформаційним агентством Kyodo News.

При цьому 68,7% респондентів стверджують, що відчули на собі наслідки економічних обмежень проти РФ, а 62,6% схвалюють реакцію уряду Японії на російську агресію.

Щоб підтримати Україну у війні проти Росії, Токіо надав Києву бронежилети, захисні шоломи, зимове спорядження, а також анонсував пакет економічної допомоги в розмірі 300 мільйонів доларів на гуманітарні потреби.

В опитуванні Kyodo News взяли участь 1067 японців. Вибірка репрезентативна і формувалася на основі переліків домогосподарств і власників мобільних номерів.

Уперше з початку війни з Польщі до України в'їхало більше людей, ніж навпаки

За даними польської прикордонної служби, за 16 квітня з Польщі до України в’їхали 22 тисячі людей — більше, ніж у зворотному порядку (19,2 тисячі). Як зазначає BBC, це сталося вперше з початку вторгнення Росії в Україну.

Причини для повернення українців різні: відвідування родичів, повернення додому тощо. При цьому влада застерігає, що повертатися поки небезпечно, бо зберігається загроза повітряних ударів.

Держкіно просить Каннський кінофестивалю виключати російські фільми з програми

Голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук звернулася до директора Каннського кінофестивалю П’єра Лескюра із закликом не допускати до конкурсної програми фільми російського виробництва. Відповідне звернення було оприлюднене 17 квітня на сайті Держкіно.

У листі йдеться, що попри заклик України до світових кіноспільнот бойкотувати російський кінематограф, в основну конкурсну програму Каннського кінофестивалю включена робота російського режисера Кирила Серебреннікова "Дружина Чайковського".

"Українські режисери та інші кінематографісти в цей час змушені або воювати проти російського нападу, або ховатися в бомбосховищах, або волонтерити в тилу, — хоча, звісно, теж обрали би можливість знімати кіно як Серебренніков, та Росія позбавила їх такої розкоші", — зазначила Кудерчук.

Харківська, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Кіровоградська області — повітряна тривога!

У Боярці може з'явитися вулиця імені Макса Левіна

Рух "Небо" ("Небайдужі боярчани") почав збір підписів для перейменування вулиці Заводської в Боярці, що на Київщині, на вулицю імені загиблого фотографа Макса Левіна. "На вулиці Заводській Макс Левін жив багато років, зараз там проживає його мама", пояснюють у русі.

1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла загиблим фотографа та документаліста Макса Левіна. З 13 березня з ним не було зв'язку.

За попередньою інформацією прокуратури, беззбройного Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили шляхом двох пострілів зі стрілецької зброї.

Левін працював на hromadske, Lb.ua, співпрацював з Reuters, BBC, TRT World, Associated Press. Більшість його робіт пов'язані з війною в Україні. У Макса Левіна залишились четверо неповнолітніх синів, цивільна дружина та літні батьки.

3 квітня президент Володимир Зеленський посмертно нагородив Левіна орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Вучич: спецслужби України і країни ЄС намагаються зірвати авіарейси із Сербії до Росії

Іноземні спецслужби двох країн — України та однієї з країн ЄС — нібито причетні до масових повідомлень про фальшиві мінування авіарейсів компанії Air Serbia, що сполучають Белград і Москву. Про це 17 квітня заявив президент Сербії Александар Вучич.

Фальшиві мінування авіарейсів розпочалися в березні 2022 року. Вони призвели до затримок і зривів польотів, через що, стверджує Вучич, Air Serbia більше не заробляє на рейсі Белград-Москва. Але перевізник продовжує їх "із принципу".

Сербський президент стверджує, що перевірка виявила причетність до мінувань спецслужб України й "однієї з країн ЄС", але доказів на підтвердження своїх слів він не навів.

Востаннє рейс Белград-Москви мінували ввечері 17 квітня, коли літак був у повітряному просторі Словаччини. Але, як каже Вучич, пілот ніяк не відреагував на попередження, оскільки "знав, що воно фальшиве".

Після початку вторгнення Росії в Україну Європейський Союз і деякі інші країни закрили свій повітряний простір для російських літаків. Сербія не приєдналася до цих санкцій і навіть на деякий час збільшила кількість перельотів, але пізніше під тиском Заходу змінила своє рішення.

Сербія, яка має тривалі дружні відносини з Росією, відмовилася прямо засуджувати російське вторгнення в Україну. Водночас президент Александар Вучич обережно критикував рішення Путіна перейти на розрахунок за газ у рублях; також Белград голосував за призупинення участі Росії в Раді ООН з прав людини.

Через вторгнення РФ до України швейцарці змінили ставлення до НАТО — опитування

Після розв’язання Володимиром Путіним війни в Україні більшість жителів Швейцарії — нейтральної країни — почали підтримувати тіснішу співпрацю з Північноатлантичним Альянсом і фінансування переозброєння армії. Про це свідчать результати опитування 20 тисяч швейцарців, здійсненого виданням Blick спільно з дослідницьким інститутом Sotomo.

Так, 56% респондентів підтримали "тіснішу співпрацю" з НАТО, а ще 55% виступають за збільшення фінансування національної оборони. Як зазначають автори опитування, особливо помітна зміна поглядів прихильників "лівих" партій, серед яких до Альянсу традиційно негативне ставлення.

Водночас лише 13% опитаних жителів Швейцарії підтримали ідею скорочення фінансування збройних сил країни. 54% підтримують угоду про придбання американських винищувачів F-35, а понад 70% виступають за участь Швейцарії в системі протиповітряної оборони "Залізний купол".

Директор інституту Sotomo Мішель Герман звертає увагу на те, що за результатами опитування більш схильною підтримувати нейтральний статус Швейцарії була молодь, тоді як старше покоління частіше виступало за активнішу роль країни в питаннях оборони і безпеки.

Канцлер Австрії сказав, коли країна позбудеться залежності від російського газу

Австрія, як і Німеччина, на сьогодні вкрай залежна від російського газу і не зможе відмовитися від нього найближчим часом без завдання шкоди власній економіці та населенню. Про це в інтерв’ю американській телекомпанії NBC заявив канцлер Карл Негаммер.

"Ми вже це робимо (знижуємо залежність від російського газу — ред.), але на це піде час, бо наша залежність від російського газу становить 80%. Ситуація така ж, як і в Німеччині. Наша промисловість і домогосподарства потребують газ", — сказав він.

Негаммер додав, що Австрія зараз докладає зусиль для зменшення залежності від російського газу, але констатував, що це "неможливо ані сьогодні, ані завтра". "Можливо, через кілька років ми будемо незалежні від російського газу", — спрогнозував він.

За добу на півдні України було знищено 60 військових РФ та 16 одиниць техніки

На півдні України протягом 17 квітня українські сили знищили 60 російських військових і 16 одиниць техніки, зокрема три танки, чотири реактивні системи залпового вогню, сім броньованих машин піхоти й десанту та іншу автотехніку. Про це повідомляє оперативне командування "Південь" на своїй Facebook-сторінці.

Військові кажуть, що противник продовжує укріплюватися на зайнятому рубежі, намагається замінити пошкоджену і знищену техніку в підрозділах по передньому краю. Не припиняє спроби відновити контроль над Олександрівкою на Херсонщині, але успіху не має. Водночас за 17 квітня Росія здійснила понад 30 обстрілів українських позицій.

"Корабельне угруповання в Чорному морі продовжує ведення розвідки, а також психологічний і стратегічний тиск загрозами ракетних ударів. На Одещині Служба безпеки нейтралізувала агентурну мережу, яка працювала на країну-агресорку, і затримала трьох її агентів", — додають в ОК "Південь".

"Укрзалізниця" призначила сім евакуаційних рейсів на 18 квітня. Перелік

На 18 квітня "Укрзалізниця" анонсувала сім додаткових евакуаційних рейсів. Йдеться про такі напрямки:

  • 04:00 - 229/230 Ужгород - Харків-Пас;
  • 11:30 - 229/230 Харків-Пас. - Ужгород;
  • 16:30 - 234/233 Покровськ - Чоп;
  • 23:30 - 234/233 Чоп - Дніпро;
  • 22:32 - 238/237 Одеса-Головна - Ужгород;
  • 11:30 - 219/220 Запоріжжя-1 - Львів;
  • 14:30 - 220/219 Львів - Запоріжжя-1.

Перевізник зазначає, що час відправлення і прибуття поїздів може змінюватися, тому радить стежити за актуальною інформацією. Нагадаємо, що на 17 квітня "Укрзалізниця" призначала сім евакуаційних рейсів.

Ситуація на Донбасі: загиблі на Донеччині й евакуація з Луганщини

  • Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай на своїй Facebook-сторінці закликав жителів області якнайшвидше евакуюватися. "Наступний тиждень може бути важким. Може бути останнім, коли ми ще маємо шанс вас врятувати", — застеріг чиновник.
  • У Донецькій області внаслідок обстрілів 17 квітня загинули дві людини (в Мар’їнці та Новопіллі), ще четверо зазнали поранення, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у своєму Telegram-каналі. Крім того, в Бахмуті й Краматорську надали медичну допомогу двом цивільним, які постраждали на Луганщині.
  • На території заводу "Азовсталь" в обложеному Маріуполі перебувають цивільні, які ховаються від обстрілів у сховищах, розповів "Маріупольському телебаченню" начальник патрульної поліції міста Михайло Вершинін. Ситуація в місті продовжує залишатися складною. Раніше Україна відхилила ультиматум Росії про здачу українськими військовими своїх позицій.

У мережі показали фото ракетного крейсера "Москва", що тоне. Вони спростовують версію РФ про "шторм"

Фотографії ракетного крейсера "Москва", який тоне в Чорному морі після пожежі на борту, свідчать, що причиною його затоплення став не шторм і сильні хвилі, як стверджувало міністерство оборони Росії. Фото верифікував проєкт Oryx, який аналізує інформацію про воєнні конфлікти з відкритих джерел.

На опублікованих фотографіях видно, що крейсер перехилився на лівий бік і тоне. При цьому помітних хвиль на поверхні моря не спостерігається. Згідно з офіційною версією міністерства оборони РФ, "Москва" затонула під час буксирування "в умовах штормового хвилювання моря".

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Крейсер "Москва", квітень 2022 року. Фото: Mike Right / Twitter

На опублікованих фотографіях видно, що крейсер перехилився на лівий бік і тоне. При цьому помітних хвиль на поверхні моря не спостерігається. Згідно з офіційною версією міністерства оборони РФ, "Москва" затонула під час буксирування "в умовах штормового хвилювання моря".

Генеральний секретар ООН: війна РФ в Україні загрожує голодом п’ятій частині населення Землі

Російське вторгнення не лише призвело до руйнувань і гуманітарної катастрофи в Україні, а й може поставити під загрозу продовольче забезпечення 1,7 мільярда людей. Про це в статті для чеського видання Seznam Zprvy заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Він пояснює, що на Україну й Росію спільно припадають 30% світового виробництва пшениці та ячменю, п’ята частина кукурудзи, й понад половина — соняшникової олії. До того ж, на дві країни припадає третина продовольчого імпорту 45 країн Африки.

"Війна не дає фермерам вирощувати урожай, призводить до закриття портів, блокує експорт зернових, руйнує логістику та призводить до різкого зростання цін… З початку року ціни на пшеницю й кукурудзу зросли на 30%", — наводить приклад Гутерреш.

Водночас найбідніші країни світу досі не подолали наслідки пандемії COVID-19, а ускладнює їхнє становище зростання національного боргу й глобальна інфляція. В деяких із них уже почалися соціальні заворушення, зазначає Генсек ООН.

"Тоді як більшість світу висловили солідарність з Україною, такої ж підтримки 1,7 мільйона потенційних жертв цієї війни ми поки не бачимо. Але ми маємо безперечне моральне зобов’язання підтримати їх", — йдеться в статті.

Гутерреш звернувся до країн світу, зокрема "Великої сімки", з проханням підтримати Всесвітню продовольчу програму ООН і скасувати протекціоністські заходи щодо продовольства, щоб запобігти "тихій війні".

Запорізька, Дніпропетровська області — повітряна тривога!

З Вугледара і Торецька на Донеччині 17 квітня евакуювали 65 жителів

Правоохоронці та надзвичайники спільно з Донецькою обласною військовою адміністрацією і підрозділами Збройних сил України 7 квітня евакуювали 65 жителів із Вугледара й Торецька, зокрема десятеро дітей і п’ятеро людей із інвалідністю. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на своїй Facebook-сторінці.

"У деяких містах та селищах люди по декілька діб не виходять на вулицю з укриття. Їм щодня поліцейські та рятувальники привозять воду і їжу, ризикуючи власним життям", — зазначив він.

При цьому 17 квітня гуманітарні коридори не працювали — Україна не змогла домовитися з російською стороною про припинення вогню на маршрутах евакуації, повідомила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

"Укрзалізниця": людей без закордонного паспорта не завжди випускають в ЄС, чекаємо роз’яснення ДПСУ

Протягом 17 квітня деяких людей, які намагалися виїхати з України без закордонного паспорта потягом, висаджували на кордоні попри твердження Державної прикордонної служби, що у виключних випадках цей документ не потрібен. Про це повідомляє пресслужба "Укрзалізниці" у своєму Telegram-каналі.

Перевізник звернув увагу на повідомлення ДПСУ про те, що виїзд за кордон можливий і без закордонного паспорта за певних обставинЯк кажуть у ДПСУ, такі рішення ухвалюють прикордонники на місці. Чим більше документів, виданих державними органами України, зокрема які підтверджують гуманітарну мету поїздки, особа зможе надати на паспортний контроль, тим легше можна прийняти рішення щодо її пропуску. Також прикордонники можуть враховувати, чи велися бойові дії, чи працюють ЦНАПи та інші державні установи в регіоні, з якого прямує людина., але перевізник не отримав відповідних роз’яснень.

"Сьогодні (17 квітня — ред.) вже зафіксовані випадки висадки пасажирів на кордоні. Вважаємо це неприпустимим без прозорого інформування пасажирів і перевізника заздалегідь. Закликаємо колег по держсектору до згуртованості й чіткої комунікації у всьому, що стосується порятунку українців", — підсумовують в "Укрзалізниці".

За останніми даними, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за кордон виїхали понад 4,7 мільйона українців, здебільшого жінки, діти та люди похилого віку. Чоловіки призовного віку на час воєнного стану перетинати кордон не можуть.

Протягом 17 квітня ЗСУ збили п’ять повітряних цілей окупантів

За добу 17 квітня підрозділи протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ знищили п’ять повітряних цілей російських окупаційних військ. Про це повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

Йдеться зокрема про винищувач типу "Су", два вертольоти Мі-24 та один — Ка-52 і розвідувальний безпілотник "Орлан-10". Як повідомляли в оперативному командуванні "Схід", вартість збитого Ка-52 становить близько 15 мільйонів доларів.

Українські військові зазначають, що окупанти застосовують повітряні сили здебільшого на захопленій ними території України.

"Винищувачі Повітряних сил продовжують здійснювати патрулювання повітряного простору та авіаційне прикриття військ, а ударна авіація — наносить ракетно-бомбові удари по позиціях окупаційних військ", — додають у командуванні Повітряних сил.

Віцепрем'єр Федоров показав, який вигляд зараз має Маріуполь

Віцепрем’єр-міністр і очільник міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров опублікував на своїй Twitter-сторінці відео того, який зараз вигляд має один із мікрорайонів Маріуполя "Східний".

"Маріуполь є яскравим прикладом так званого "русского мира". З початку березня місто перебуває під російською окупацією. Вона спричинилася до гуманітарної катастрофи, тисяч загиблих і знищеної землі. Подивіться. Росія винна. Гаага чекає", — написав Федоров.

"Це лише гаяння часу". Прем’єр Італії вважає, що говорити з Путіним марно

На думку прем’єр-міністра Італії Маріо Драгі, вести перемовини з російським президентом Володимиром Путіним немає сенсу, оскільки, як показують події в Україні, його слова розходяться з діями. Про це Драгі заявив в інтерв’ю італійській газеті Corriere della Sera.

Італійський прем’єр каже: почав погоджуватися з думкою, що говорити з Путіним марно, "це лише гаяння часу". Водночас він зазначив, що підтримує позицію президента Франції Емманюеля Макрона "шукати будь-яку можливість діалогу".

"Але в мене склалося враження, що жахи війни, різанина, те, що вони (російські війська — ред.) зробили із жінками й дітьми, ніяк не пов’язані зі словами й телефонними розмовами, які відбуваються", — додав Драгі.

На його думку, Путін з початку повномасштабного вторгнення в Україну намагався не досягти миру, а "ліквідувати спротив українців, окупувати країну й встановити там дружній уряд".

"(Коли я востаннє бачився з Путіним — ред.), я спитав його: "Коли ви зустрінетеся із Зеленським Тільки ви удвох можете вирішити ситуацію". Він відповів: "Зараз не час". Я наполягав: "Домовтеся про припинення вогню. І знову відповідь: "Ні, зараз не час", — пригадує прем’єр Італії.

Він також виступив за посилення санкцій проти Росії та швидше надання Україні зброї, оскільки "ненадання зброї означає, що ми кажемо (Україні — ред.): здавайтесь, прийміть рабство й поневолення. Ці слова суперечать нашим європейським цінностям солідарності".

У Херсоні чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

З 18 квітня державний університет Маріуполя починає працювати у Києві

Будівлі університету зруйновані, частина приміщень спалені, є які обвалилась. Те що більш-менш було цілим — системно грабується. Як навчатимуться маріупольці, яка доля викладачів університету — Суспільному розповів ректор університету Микола Трофименко.

Вторгнення Росії в Україну, день 54. Текстовий онлайн
Один з корпусів розтрощеного Маріупольського державного університету, фото надане ректором

Вимушені переселенці з 20 квітня зможуть оформити соціальну допомогу в "Дії" — Зеленський

Вимушені переселенці з 20 квітня зможуть оформити соціальну допомогу в "Дії", а для людей, яких будуть евакуйовувати з районів бойових дій, розгорнуть спеціальні пункти допомоги одразу на залізничних станціях.

Про це розповів у своєму відеозверненні президент України Володимир Зеленський: "Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відзвітував сьогодні про виконання доручення щодо додаткової соціальної допомоги у зв'язку з війною. Перше. Кожен переселенець може отримати грошову допомогу на проживання. Щомісячно це 2 тисячі гривень на дорослого та 3 тисячі гривень на дитину. Оформити можна в найближчому ЦНАПі, органах соцзахисту, а вже від середи – в "Дії"", — сказав президент.

Триває евакуація людей із районів, охоплених бойовими діями. Уряд розгортає спеціальні пункти для забезпечення тимчасового проживання людей і надання грошової допомоги одразу на залізничних станціях та вокзалах, повідомив Зеленський.

З Маріуполя росіяни примусово вивезли близько 150 дітей — правозахисники

З Маріуполя російські військові примусово вивезли орієнтовно до 150 дітей, у тому числі з лікарні – близько 100 хворих та поранених дітей. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

"Російські військові примусово вивезли вже понад 100 дітей з Маріуполя в напрямку окупованого Донецька і російського Таганрога", — повідомила голова КПГ Ольга Скрипник. Більшість дітей вивезено з лікарень без батьків.

На початок