Газова залежність Європи і запитання, на яке Захід має відповісти — огляд світових ЗМІ

Газова залежність Європи і запитання, на яке Захід має відповісти — огляд світових ЗМІ

Газова залежність Європи і запитання, на яке Захід має відповісти — огляд світових ЗМІ
. Президент України Володимир Зеленський, глава ОП Андрій Єрмак, військові, в Бучі, Київська область, 4 квітня 2022 року. Фото: ОП

Залежність Європи від російського газу. Зброя, яка допомогла б Україні перемогти.  “Один із улюблених генералів Путіна”. Запитання, яке має поставити собі Захід — про це і не лише журналістка Суспільного Олена Ремовська розповідає в огляді іноземних ЗМІ за тиждень.

Рішення, яке треба було ухвалити давно

"Європа повинна покласти край залежності від російського газу", — йдеться в колонці американського видання Bloomberg. Це буде складно, але є варіанти, як країни ЄС можуть пом'якшити вплив цього вибору на свою економіку. Наприклад, вони можуть обкласти російський експорт газу до ЄС додатковим податком — замість негайного прямого ембарго.

В цілому ж, відмова від російських енергоносіїв — це рішення, яке треба було ухвалити давно. Злочини, скоєні російськими військовими в Бучі та інших українських містах, зробили це рішення невідкладним. ЄС уже погодився на ембарго на російське вугілля, і зараз ведуться переговори, щоб зробити те саме з нафтою. "Питання зменшення імпорту газу, хоч і є більш дискусійним, також має бути предметом обговорення", — вважають журналісти.

Читайте також: "Наслідок жорстокості". За день країни ЄС заявили про видворення більше 100 російських дипломатів

Так, одним країнам ЄС це буде зробити легше, іншим складніше. Наприклад, Німеччина десятиліттями робила себе дедалі більш залежною від російського газу. Країна не має жодного терміналу для прийому скрапленого газу (тобто потенційної альтернативи російському блакитному паливу) і виводить з експлуатації свої атомні електростанції. Але якщо європейці і решта світу хочуть припинити підживлювати воєнну машину Володимира Путіна, їм потрібно зробити більше, ніж вони зробили вже.

Зброя для України

Україна може перемогти Росію в цій війні, якщо Захід надасть Києву достатньо зброї, йдеться в статті The Times. Британське видання пояснює, наразі Україні найбільше потрібні літаки, танки та інша бронетехніка, артилерія великої дальності, протикорабельні ракети та системи ППО.

Раніше цього тижня стало відомо про те, що Чехія передала Україні 10 модернізованих радянських танків. Окремо видання відзначило американські дрони-камікадзе Switchblade, що можуть знищувати танки та артилерійські позиції на відстані 40 кілометрів. США вже передають їх Україні.

Донині Україна проводила оборонну операцію. Тепер вона хоче повернути території

Колишній офіцер британської армії, військовий експерт Ніколас Драммонд каже: з огляду на нову фазу війни, що розгорнеться на Донбасі, особливого значення для українського війська набуває бронетехніка. Вона дозволила б Україні просуватися на територію, що тимчасово підконтрольна Росії. "Донині Україна проводила оборонну операцію. Тепер вона хоче повернути території. Українцям потрібні транспортні засоби, щоб вони могли штурмувати позиції росіян", — каже він. Як стало відомо цього тижня, британський уряд планує передати Україні, зокрема, бронемашини Mastiff.

Нове обличчя російської війни

Олександр Дворніков — генерал, який бомбив сирійські міста, призначений командувачем російських військ, які вторглися в Україну. Про це пише британська газета The Telegraph. За даними видання, саме Дворніков міг віддати наказ про ракетний удар по залізничному вокзалу Краматорська цього тижня. "Він є одним із улюблених генералів Володимира Путіна", — пише газета. "Боюся, що Дворніков отримав наказ: якщо він не зможе захопити східну Україну, він перетворить її на гігантський Алеппо", — каже військовий аналітик Гаррі Казіаніс із американського "Центру національного інтересу".

Генерал відомий тим, що віддавав накази про бомбардування найбільшого міста Сирії в 2015 і 2016 роках, унаслідок яких загинули тисячі людей. Дворніков також брав участь у бойових діях у Чечні 20 років тому.

Боюся, що Дворніков отримав наказ: якщо він не зможе захопити східну Україну, він перетворить її на гігантський Алеппо

The Telegraph пише: Володимир Путін сподівався на швидку перемогу в Україні, але зіткнувся з більшим опором, ніж очікувалося, і був змушений відступити з півночі України. Джерела видання в західній розвідці кажуть, що одна з причин паузи в воєнній кампанії Кремля проти України — заплутана командна структура, що створила проблеми. Задача новопризначеного командувача — запровадити більше оперативної дисципліни. У Кремлі наразі не коментували інформацію про Дворнікова. Про те, що саме цей російський генерал призначений командувачем російської воєнної операції в Україні, повідомили й у "Бі-Бі-Сі".

Мир якнайшвидше чи перемога над Росією?

"Жахливі сцени масових убивств у передмісті Києва мали б здивувати всіх і нікого водночас", — пише в колонці для The New York Times пулітцерівський лауреат Брет Стівенс. На його думку, жорстокість є візитівкою режиму Володимира Путіна. Журналіст нагадує про вибухи в московських багатоповерхівках в 1999 році, коли непрямі докази вказували на причетність до трагедії Путіна і його оточення. Про вбивства Бориса Нємцова й інших критиків панівного режиму. Про війну Росії на Сході України. "Світу легше виправдовуватися, щоб ладнати з Путіним, ніж об'єднатися проти нього", — пише Стівенс.

На думку журналіста, Захід має відповісти на запитання, чого він хоче у російсько-українській війні. Миру якнайшвидше? Спокуса погодитися на такий варіант — дуже велика. Але такий вибір закріпив би більшість територіальних здобутків Росії в цій війні і дав би Путіну можливість відновити конфлікт у майбутньому — так само, як це сталося після першого вторгнення Росії в Україну в 2014 році.

Читате також: "Нам потрібне коло держав, які готові впродовж 24 годин надати зброю" — інтерв'ю Зеленського

Чи Захід хоче, щоб Україна досягла беззаперечної перемоги над Росією? Такий вибір означає, що Захід має допомогти Україні її добитися. Він також означатиме "місяці кровопролитних боїв, невеликий, але реальний ризик більшої війни та довгострокові економічні наслідки спроб відучити Захід від російських енергоносіїв".

"Критики стверджуватимуть, що цей варіант поставив би довгострокові інтереси України вище, ніж безпосередні інтереси Заходу", — пише Стівенс. Але він переконаний: Захід насправді зацікавлений у тому, щоб Росія програла. Бо це врятувало б принцип, згідно з яким суверенні кордони не можуть бути змінені силою. На думку журналіста, історія демонструє, що режими, які стикаються з воєнною поразкою, економічним зубожінням та ізоляцією, "найбільш імовірно впадуть". "Завдання адміністрації Байдена — переконати наших союзників дотримуватися всіх цих трьох пунктів, поки жахи Бучі залишаються свіжими в нашій пам’яті".

Росія більше не в Раді з прав людини

"ООН нарешті зробила щось корисне у питанні війни Путіна проти України", — йдеться в редакційній статті The Wall Street Journal. Так видання відреагувало на рішення Генасамблеї виключити Росію з Ради з прав людини. 93 — "за", 24 — "проти", таким було голосування серед членів Генасамблеї ООН. Очевидно, пишуть у WSJ, членство Росії в Раді з прав людини "є занадто ганебним навіть для ООН". Серед 23 країн, які проголосували проти, — Куба, Північна Корея, Сирія, Іран, Білорусь і Китай.

Читайте також: Угорський союзник Путіна лишається при владі. Що означає перемога Орбана на виборах

Між тим, з'являються нові докази того, що жорстокість російських військових є свідомою тактикою. Раніше цього тижня стало відомо про те, що німецька розвідка перехопила розмови російських військових, які обговорювали масові вбивства в Бучі. Висновок німецьких розвідників: вони діяли свідомо і систематично, щоб посіяти страх серед мирного населення та зменшити опір. "Це узгоджується з російською стратегією невибіркового бомбардування українських міст", — коментують журналісти WSJ.

Інформація про звірства посилює підтримку Заходом нових санкцій проти Росії, а також збільшення поставок зброї для України. "Але прикрість у тому, що ЄС досі не заборонив імпорт російських нафти та газу. Це означає, що, фінансуючи Кремль, Європа щодня субсидує цю війну", — йдеться в статті.

Журналісти також висловили надію на те, що рішення Сенату США про ленд-ліз максимально швидко пройде всі етапи, необхідні для остаточного ухвалення. Україна виграла битву за Київ, але битва за Донбас, імовірно, буде ще жорстокішою. "Ця війна може бути довгою, і рішучість Заходу повинна відповідати жорстокості Путіна", — вважають у редакції WSJ.

Читайте також

"Для цієї війни не було жодної причини. Путін просто збожеволів" — інтерв’ю з Борисом Філатовим

"Різанина в Бучі": Україна просить Міжнародний кримінальний суд приїхати на Київщину. Що відомо

"Або ми будемо протистояти, або ворог не зупиниться" — глава Донецької області Павло Кириленко

"Другий місяць вони б‘ють з усього, що є, але прорватись не можуть" — інтерв’ю із Сергієм Гайдаєм

На початок