В Україні зафіксовано 135 воєнних злочинів проти культурної спадщини — Мінкульт

В Україні зафіксовано 135 воєнних злочинів проти культурної спадщини — Мінкульт

В Україні зафіксовано 135 воєнних злочинів проти культурної спадщини — Мінкульт
. Пошкоджена після нападу Росії церква у Харкові, 27 березня 2022 року. Фото: Felipe Dana / АР

Станом на 31 березня в Україні зафіксовано 135 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини. Найбільше постраждали релігійні споруди – 59 об'єктів.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його даними, серед релігійних об’єктів постраждали православні храми Православної Церкви України та Української Православної церкви МП, протестантські молитовні будинки, ісламські мечеті та іудейські синагоги.

Загалом внаслідок обстрілів росіян руйнацій та пошкоджень зазнали 58 пам’яток архітектури та містобудування, в тому числі п’ять пам’яток національного значення. Також постраждали 25 цінних об’єктів історичної забудови – старовинних будівель другої половини ХІХ – початку ХХ століття, а також 10 пам’ятників – меморіальних стел або скульптур, пов’язаних з історичними подіями. Крім того, внаслідок бойових дій пошкоджено 12 музеїв та історико-архітектурних заповідників, шість театрів і кінотеатрів, п’ять бібліотек.

Воєнні злочини зафіксовані на території 10 областей України та у Києві: 54 – у Харківській області; 22 – у Донецькій; 16 – у Чернігівській; 10 – у Київській; по дев'ять – у Луганській та Сумській, п’ять – у Києві, по чотири – у Запорізькій та Житомирській, по одному – у Дніпропетровській та Херсонській областях.

Ткаченко зазначив, що інформація про злочини російської армії на території України проти культурної спадщини надходить до Міністерства культури та інформполітики на портал: https://culturecrimes.mkip.gov.ua та перевіряється.

Також він нагадав, що руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року.

Що відомо

  • Мінкульт з 1 квітня дозволив розпочати роботу закладів культури та мистецтв в Україні.
  • 30 березня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав ЮНЕСКО перенести 45-ту сесію з російської Казані в український Львів та виключити країну з організації.
  • 18 березня Комітет з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО на другому позачерговому засіданні ухвалив декларацію щодо війни в Україні.
  • Мінкульт запустив платформу "МояВійна" та пропонує публікувати на ній переживання та реальні факти стосовно війни РФ проти України.
  • Міністерство цифрової трансформації запустило всесвітній флешмоб зі збору коштів на відновлення України. Для участі в ньому необхідно пожертвувати 99 гривень або 2,99 долара.
Війна — усі останні новини

Читайте також

Шон Пенн закликав бойкотувати "Оскар", якщо не дадуть слово Зеленському

Вторгнення Росії в Україну, день 37. Онлайн

"Думали, поїдемо в Росію на навчання". Що розповіли полонені студенти з "ДНР"

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок