Верещук просить ЄС закрити небо над ядерними об'єктами в Україні

Верещук просить ЄС закрити небо над ядерними об'єктами в Україні

Верещук просить ЄС закрити небо над ядерними об'єктами в Україні
. Глава МінТОТ Ірина Верещук. Фото: ОПУ

Міністерка з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час інтерв'ю французькому каналу LCI звернулася до європейських партнерів з проханням підтримати Україну та закрити небо над ядерними об'єктами.

Про це повідомляється на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Країни в Європі можуть відчути на собі те, що вже понад два тижні переживає заблокований, але героїчний Маріуполь. Йдеться про знищення міста окупантами — передусім з неба: ракетними та бомбовими ударами", — зауважила Верещук.

Віцепрем’єр наголосила, що нині Європі не гарантована безпека — у тому числі ядерна, адже всі вже бачать безрозсудність та непередбачуваність дій агресора.

"Отже, мінімум, який нині може зробити міжнародне товариство — і про це говорить також Президент Володимир Зеленський, — забезпечити безпольотну зону над ядерними об’єктами в Україні, щоб уникнути реальної загрози для всього світу. А також надати Україні необхідні технічні можливості для захисту та боротьби", — додала Верещук.

Що відомо

  • Латвія, Литва і Естонія закликали країни ООН негайно домовитися про створення безпольотної зони над Україною задля збереження життя людей.
  • Місцеві ради в різних областях України звернулися до держав НАТО та інших партнерів із проханням підтримати закриття неба над державою.
  • Ідеться про закриття неба над Україною для російської військової авіації. No-Fly Zone над Україною, або закрите небо для російської авіації над Україною означатиме, що військові сили – в цьому випадку НАТО – бо до нього звертається Україна, – повинні будуть патрулювати повітряний простір над Україною і повинні будуть збивати літаки чи гелікоптери-порушники.
  • 4 березня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції після зустрічі з міністрами закордонних справ країн Альянсу заявив, що було ухвалене рішення не вводити літаки чи війська НАТО на територію України.

Читайте також

Чому НАТО не закриває небо та як Україна протистоїть російській авіації та ракетам.

Що робити цивільним під час обстрілів — поради Міноборони, СБУ, ДСНС

Вторгнення Росії в Україну, день двадцять шостий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок