На ЧАЕС норми перевищені у сім разів — Держагентство з управління зоною відчуження

На ЧАЕС норми перевищені у сім разів — Держагентство з управління зоною відчуження

На ЧАЕС норми перевищені у сім разів — Держагентство з управління зоною відчуження
. Фото: УНІАН

За останніми отриманими даними з Чорнобильської атомної електростанції, норми поглинутої дози на датчику поруч з об'єктом зберігання радіоактивних відходів "Вектор" перевищено у сім разів.

Такі дані наводить Державне агентство з управління зоною відчуження.

"Україна втратила контроль над системою АКРС два дні тому. Останні отримані дані свідчать про семикратне перевищення норм поглинутої дози на датчику поруч з об'єктом зберігання радіоактивних відходів "Вектор", — йдеться у повідомленні відомства.

Як відзначається, це свідчить про некоректне використання окупантами систем безпеки та відсутність у них необхідної експертизи для захисту ядерних об'єктів.

У Держагентстві також повідомили, що на пропагандистському каналі Росії зняли постановочне відео про нібито спільне несення служби російських військових з українськими гвардійцями.

"У сюжеті йдеться, що гвардійці нібито добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу. Проте військовослужбовці Нацгвардії не відкривали вогонь і не вели бій у день захоплення 24 лютого 2022 року лише тому, щоб не створювати загрози і не порушувати статей конвенції МАГАТЕ, відповідно до яких атомні електростанції не являються об'єктами військової агресії", — наголосили у відомстві.

Зокрема, російські військові погрожували мінуванням та підривами окремих об’єктів інфраструктури важливого ядерного об’єкта ЧАЕС.

"На відео також є кадри, де закадровий голос розповідає про "добровільну здачу гвардійців" а відеоряд – це люди в іншій формі, персонал ВОХР. Ці люди не є військовослужбовцями НГУ і судячи з відео, навіть за віком не відповідають вимогам, за якими проходить відбір у підрозділи НГУ, які охороняють АЕС. А до ВОХР беруть в основному людей, що мають вже пенсійний стаж", — пояснили у державному агентстві.

Також відзначається, що кадри, показані на російському телебаченні не відображають модель несення служби на АЕС.

У держагентстві також нагадали, що Україна поінформувала Міжнародне агентство з атомної енергії про втрату контролю над ядерними та радіаційними об'єктами в зоні відчуження.

Окрім того, наразі Біля населеного пункту Водяне Запорізької області, у 20 кілометрах від Запорізької АЕС війська РФ розмістили БМ "Град".

"Звертаємо увагу міжнародних партнерів та організацій на намагання військ РФ захопити атомні електростанції в Україні та на їх намагання демонстративно нарощувати свою присутність та розташовувати техніку поблизу стратегічних об'єктів", зазначили у відомстві.

Що відомо

Читайте також

Збитий в Дарниці безпілотник, обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день другий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок