Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ

Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ

Оновлюється
Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
. ФОТО: Суспільне Чернігів

24 лютого російські війська вторглися в Україну. Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн подій, які відбуваються на Чернігівщині.

07:42 Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус про початок другого дня війни.

06:52 Повітряну тривогу у Чернігові відмінили, про це Cуспільному повідомив голова ОДА В’ячеслав Чаус:

«Однак, враховуючи те, що чути постріли, я б рекомендував людям лишатися в укриттях».

06:42 У Чернігові оголосили повітряну тривогу.

06:25 КП «Чернігівводоканал»: станом на 6:00 ранку усі об’єкти працюють в штатному режимі. Водопостачання та водовідведення у Чернігові забепечене.

05:27 Ганна Маляр повідоляє, що ідуть ракетні удари по Києву, та закликає українців доєднуватись до лав Територіальної оборони. Два російські літальні апарати близько 04:20 збила українська ППО. Попередньо, внаслідок влучання уламків ракети у житловий будинок у столиці троє людей поранені. На місці працюють рятувально-аварійні служби.

04:30 Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, повідомила про орієнтовні втрати противника станом на 03:00 25 лютого:

  • літаки - 7 од.
  • гелікоптери - 6 од.
  • танки - більше 30 од.
  • ББМ - 130 од.

Втрати особового складу противника - 800 осіб (уточнюється).

01:05 У перший день російської атаки загинули 137 українських військових, 316 — отримали поранення, повідомив президент Володимир Зеленський. Російська армія за перший день повномасштабного вторгнення орієнтовно втратила більше 30 танків, до 130 бойових броньованих машин, 5 літаків та 6 вертольотів, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

25 лютого 01:00 «Ми маємо бути готові до того, що Чернігів може бути обстріляний, в тому числі, ворожою артилерією. Але Збройні сили працюють, відпрацьовують всі свої завдання. Я дуже прошу: ми маємо пережити цей час. Хто в укритті – знаходьтеся, будь ласка, в укриттях, хто вдома і не має змоги знаходитись в укритті - знаходьтесь, будь ласка, вдома». Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус опублікував відеозвернення.

25 лютого 00:45 Президент Володимир Зеленський підписав Указ про загальну мобілізацію на території всієї України. Детальніше - тут.

25 лютого 00:37 Підрозділи 1-ї танкової бригади зупинили переважаючі сили окупантів по річці Білоус у напрямку Чернігова. Про це повідомив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

25 лютого 00:16 Ворожа техніка увійшла до Сосниці. Про це Суспільному повідомив голова територіальної громади Андрій Портний. За його словами, сталося це близько пів години тому, пострілів наразі не чути. "Зайшла колона, зараз на об'їзній у бік Чернігова стоїть. Техніка заїхала у місто, покружляла по житлових кварталах і повернулась, скоріше за все, на об'їзну", - сказав Портний. Щодо кількості техніки, точної цифри голова громади назвати не може. "По кількості не скажу, але десь у районі 50. І колона постійно додається збоку".

23:37 Поблизу Чернігова тривають зіткнення українських військових з російськими окупантами. О 23:20 у різних районах міста було чути вибухи. Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус сказав у коментарі Суспільному, що не може говорити, де саме йдуть бої і хто саме стріляє. "Там є відпрацювання і наших, в тому числі, Збройних сил по російському противнику". За його словами, якщо керівництво області бачитиме загрозу атаки на населення Чернігова, ввімкнеться сирена.

22:35 На околицях Чернігова тривають бої 1-ї окремої танкової бригади з російськими окупантами. Таку інформацію, станом на 20:00, повідомляє Генштаб Збройних сил України.

20:54 На базі Чернігівської облдержадміністрації та районних державних адміністрацій створили військові адміністрації. Про це повідомив голова ОДА В'ячеслав Чаус. Які повноваження?

19:57 З'явилося відео допиту полоненого російського військового. Дивитися.

19:50 Антон Геращенко опублікував відео згорілої російської техніки біля Сновська.

19:30 В результаті ракетного обстрілу командного пункту аеродрому ДСНС у Ніжині зранку 24 лютого загинули троє людей.

Про це сказав міський голова Ніжина Олександр Кодола.

«Є інформація про трьох загиблих – одного поліцейського і двох рятувальників. Продовжуються пошуки ще двох рятувальників під завалами, йде ліквідація наслідків обстрілу. Інші об’єкти критичної інфраструктури Ніжина станом на 19 годину неушкоджені», - сказав Кодола.

19:14 Чернігівський військовий оглядач Михайло Жирохов оприлюднив відео розбитої російської техніки біля села Великі Осняки, що в районі Ріпок. Як сказав він, відео йому надіслав знайомий.

17:49 Під Черніговом в полон здався цілий розвідувальний взвод 74 мотострілецької бригади Росії. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Старшина Буйнічев Костянтин Сергійович. 74 мотострілкова бригада, Кемеровська обл.

Навчання були в Єльні, вчора дізналися про наступ на Україну, думали, що повертатимуться додому.

"Этого никто не думал, что мы едем убивать. Воевать мы не собирались, мы собирали информацию", - повідомив Залужний у Facebook.

17:45 На Чернігівщині вводять комендантську годину: з 21:00 до 06:00.

17:34 Як працював сьогодні Обласний центр крові.

17:14 "На території області ведуться військові дії. Ми постійно отримуємо інформацію від військових ОК "Північ". У разі загрози бомбардування та атак, ми будемо сповіщати населення. Просимо, без паніки, спокійно, направлятися в укриття. Або залишатися вдома. Зберігайте спокій і слідкуйте за інформацією", - сказав голова ОДА В'ячеслав Чаус.

17:07 Скасовано повітряну тривогу. Хто ховався в укриттях - можна виходити.

16:55 У Чернігові сьогодні не вмикатимуть ліхтарі та вуличне освітлення. Про це повідомив міський голова Владислав Атрошенко на своїй Фейсбук-сторінці.

16:45 Вибухи, які ви чули кілька хвилин тому - це бій ЗСУ з російськими військами. Тому і оголосили про тривогу та заклик ховатися в укриття. Про це повідомляє оперативний штаб при ОДА. Наразі небезпека поки що відступила, але це не означає, що вона не повториться. Слідкуйте за нашими дописами.

15:57 "Станом на 15:50 в Чернігові вибухів немає. Звуки вибухів - це відлуння з боку Городні та Рівнопілля. Зберігайте спокій", - сказав секретар міської ради Чернігова Олександр Ломако.

15:40 Біля Чернігова зараз, близько 15:30 24 лютого, йде бій українських військовослужбовців з російськими окупантами.

Як повідомив Суспільному голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус, бої ведуться на ріпкинському напрямку.

Підрозділи ОК «Північ» відбивають атаки ворога.

15:38 З території Білорусі в південно-західному напрямку випустили 4 балістичні ракети, повідомив головнокомандувач ЗСУ Залужний.

15:36 "Ведуться бої на Ріпкінському напрямку. ОК "Північ відбиває атаки". Зберігайте спокій", - сказав В'ячеслав Чаус.

15:17 У разі евакуації чернігівці мають ховатися у бомбосховищах та укриттях. За даними вказаними на сайті міської ради, у Чернігові - 15 бомбосховищ та понад 900 укриттів. Адреси.

15:10 Голова ОДА В'ячеслав Чаус про ситуацію на Чернігівщині.

24 лютого. 14:05 Оголошено про скасування повітряної тривоги. Ховатися в укриття не потрібно.

В напрямку Чернігова рухалися 2 літаки, тому дали повітряну сирену. Літаки повернули назад. Вся оперативна інформація зі штабу ОДА буде доводитися через канали і радіо Суспільного мовника в регіоні.

24 лютого. 14:00 Оголошено повітряну тривогу.

24 лютого 13:56 На аеродромі Півці в Чернігові сталася пожежа. Здійснено удар з боку російських військ. Інформація від Сергія Болдирева, керівника департаменту цивільного захисту Чернігівської ОДА. Відео Суспільному надіслали наші дописувачі.

24 лютого. 12:58 Донорів для здачі крові просять приходити завтра 25 лютого з 8:00 години ранку на обласну станцію переливання крові. Зі слів гендиректорки закладу Лілії Бузницької, наразі на станції не встигають переробити ту кров, що здали чернігівці сьогодні. Лілія Бузницька нагадує, щоб охочі здати кров обов'язково снідали перед тим як прийти на станцію переливання і брали з собою паспорт та ідентифікаційний код.

24 лютого. 12:40 Пересування російської техніки. Територія Городнянцини та Семенівщини.

24 лютого. 12:22 Через Семенівку на Чернігівщині рухається російська військова техніка. Про це Суспільному повідомив голова ТГ Сергій Деденко.

З його слів, техніка йде від самого ранку, там танки, БТР та піхота. Сам Деденко нарахував не менше 300 одиниць техніки.

А так виглядає підірваний міст у селі Політрудня (колишній Городнянський район).

Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Міст у селі Політрудня. ФОТО: від місцевих жителів

24 лютого. 12:15 Згідно з оперативною інформацією станом на 10:30, угрупованнями Збройних Сил України вдалося зупинити російські війська у Чернігівській області. Про це в коментарі Суспільному повідомили в ОК "Північ". Інформація з'явилася на Фейсбук-сторінці Генштабу ЗСУ.

24 лютого. 11:42. У обласному центрі крові нині - ажіотаж. Жителі Чернігова прийшли здати кров. У коридорах – черги. Наша знімається група наразі там, пізніше покажемо сюжет.

Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Черги в обласному центрі крові. ФОТО: Суспільне Чернігів

24 лютого. 11:00 На виїзді з Чернігова в сторону Києва силовики організовують блокпост. Через це на дорозі затори.

Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Встановлення блокпосту. ФОТО: Суспільне Чернігів

24 лютого. 10:43 Люди чекають попуток аби виїхати, з Чернігова в напрямку Києва.

Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Люди чекають попуток аби виїхати з Чернігова в напрямку Києва. ФОТО: Суспільне Чернігів

24 лютого. 10:13 Державна прикордонна служба повідомляє, що агресор намагається атакувати авіацією та військовою технікою без розпізнавальних знаків

"О 09.40 зі сторони Республіки Білорусь вертоліт без розпізнавальних знаків в районі мосту перед пунктом пропуску "Славутич" здійснив обстріл праворуч та ліворуч моста. Попередньо, постраждалих немає".

Прикордонники з побратимами з ЗСУ тримають оборону, йдеться в повідомленні.

24 лютого. 10:10 Голова Любецької громади Валерій Костильов говорить, що перебуває у Любечі. Каже, що у них все спокійно ворожої техніки немає, у Нових Яриловичах вона не пройшла.

"Через Дніпро також не пройшли. У нас зараз все спокійно, обдзвонюю старост, заспокоюю. Вибухів зараз не чутно. У Чорнобилі там, нібито то там пройшли. У Прип’яті дзвонила мені староста. Там знаходиться її син. Вона сказала, що проскочили, нікого не чіпали і пішли із Чорнобиля".

24 лютого. 10:04 Про ситуацію в Ніжині Суспільному розповів міський голова Олександр Кодола.

"Наразі триває ліквідація ракетного обстрілу, працюють служби надзвичайних ситуацій. Одна людина була доставлена до лікарні, їй надана медична допомога. По решті ще офіційної інформації немає, нічого не буду говорити. Під завалами було 6 людей".

Пізніше стало відомо, що одна людина з них - у госпіталі, їй вже надали медичну допомогу.

24 лютого. 09:54 Більше сотні чернігівців прийшли до обласного центру комплектування аби стати до лав Збройних Сил України.

Військовий госпіталь у Чернігові працює в посиленому режимі та готовий приймати поранених. Дефіциту медперсоналу немає. Повідомили у військовому госпіталі.

24 лютого. 09:52 Обласний центр крові потребує кров усіх груп і резусів. Про це в коментарі Суспільному сказала генеральна директорка комунального некомерційного підприємства «Чернігівський обласний центр крові» Лілія Бузницька.

"На даний момент дзвонить Корюківка, у них є потреба, у них поранені. Вони просять кров у нас. А ми, на жаль, можемо допомогти тільки 1-2 гемакони. Ми запрошуємо всіх людей, тому що потрібні всі групи крові. З Корюківки їде машина за кров’ю. Страшно те, що нема запасів".

Ми зв’язалися з міським головою Корюківки Ратаном Ахмедовим, інформації про поранених у нього зараз немає. Будемо слідкувати за ситуацією.

24 лютого. 09:50 Звернення голови Чернігівської ОДА В'ячеслава Чауса

24 лютого. 09:30 Тиск води по місту Чернігову в межах норми. Про це повідомляє КП "Чернігівводоканал". Через тимчасові перебої з електроенергією та значне споживання води, її якість тимчасово знижена. Зараз комунальники не можуть вплинути на якість води. Потрібен час для відновлення її якості.

24 лютого. 09:24 Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомляє, що інформація про можливі відключення мобільного звʼязку та інтернету не відповідає дійсності.

"Оператори та провайдери продовжуватимуть надавати послуги громадянам. Системи оперативно-технічного управління комунікаційними мережами переведені на надзвичайний режим управління", - йдеться в повідомленні.

Також звертають увагу, що можуть бути перебої зі звʼязком через те, що мережі перенавантажені.

"Просимо здійснювати телефонні виклики та обмін повідомленнями у межах необхідності. Якщо не можете додзвонитись – здійснюйте обмін СМС-повідомленнями".

24 лютого. 09:15 Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко звернувся до жителів міста на своїй Фейсбук-сторінці. Він закликав до спокою та взаємоповаги.

"Сьогодні за мого розпорядження всі діти лишаються вдома. Всіх чернігівців прошу виходити з домівок лише за необхідності. Я перебуваю на робочому місці. Щойно підписав розпорядження щодо цілодобового чергування відповідальних керівників", - ідеться в повідомленні.

Об’єкти критичної інфраструктури міста, станом на 9 годину ранку неушкоджені."

24 лютого. 09:13 На Мазепи, 72 розгорнули військовий госпіталь.

Ситуація на дорогах така:

24 лютого. 09:11 У Чернігові спостерігаються черги до аптек та банкоматів.

Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Черги у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів

Росія вторглася в Україну. Ситуація на Чернігівщині. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ
Черги у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів

24 лютого. 08:55 На Чернігівщині російські війська перетнули кордон у Сеньківці та Грем‘ячі, - Державна прикордонна служба України.

24 лютого, 08:36 Російські війська йдуть трасою від контрольно-пропускного пункту Грем'яч в сторону Чернігова. Інформацію Суспільному повідомила міська голова Новгорода-Сіверського Людмила Ткаченко.

Пресофіцер ОК "Північ" Олеся Гузун у коментарі Суспільному сказала, що російські війська кордон України на території області – не перетинали. З її слів, були атаки, їх відбито. Травмованих немає.

24 лютого. 08:31 Забезпечувати транспорт швидкої медичної допомоги, військових, рятувальників та правоохоронців пальним безперешкодно та безкоштовно - таке розпорядження підписав голова ОДА В'ячеслав Чаус. Про це він написав на своїй Фейсбук-сторінці.

Документ стосується всіх суб'єктів господарювання (в тому числі - приватних), АЗС зокрема.

24 лютого. 07:56 Дитячі садочки та школи у Чернігові сьогодні працювати не будуть. Інформацію Суспільном підтвердив керівник управління освіти міської ради Василь Білогура.

24 лютого. 07:47 КП "Чернігівводоканал" рекомендує містянам зробити запас води. Про це повідомили у пресслужбі підприємства.

Тим часом, чернігівці реагують так:

24 лютого. 07:29 Зранку 24 лютого у Ніжині російські війська обстріляли головний пункт управління аеродрому ДСНС України. За попередньою інформацією, під завалами шість людей.

24 лютого. 06:10 Вранці 24 лютого у Чернігівській області зафіксовані удари з безпілотника в районі Дніпровського.

Триває оновлення. Довіряйте тільки перевіреним новинам!

На початок