Рада попередньо підтримала розблокування запуску "суду у смартфоні"

Рада попередньо підтримала розблокування запуску "суду у смартфоні"

Уточнено
Рада попередньо підтримала розблокування запуску "суду у смартфоні"
. Фото: Unsplash/Artisteer

Верховна Рада на засіданні 15 лютого підтримала в першому читанні законопроєкт №5433, який вносить зміни до низки документів для розблокування процедури запуску Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

За таке рішення проголосували 275 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає внесення змін до окремих законівЗакони "Про судоустрій і статус суддів" і "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". (йдеться передусім про технічні зміни, які дозволяють функціонування ЄСІТС за умови готовності окремих модулів), а також доповнює закон "Про Вищу раду правосуддя" порядком затвердження положення про ЄСІТС.

Крім того, документ передбачає можливість впровадження "суду у смартфоні" поетапно, оскільки через неготовність усіх його модулівТаких модулів налічується понад десяток, вони об'єднані в п'ять підсистем: 1) загальна підсистема; 2) єдина підсистема електронного діловодства; 3) єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами; 4) єдиний контакт-центр судової влади України; 5) комплексна система захисту інформації. цей процес затягується вже з 2017 року, а через пандемію COVID-19 і брак фінансування деякі суди не мають паперових засобів для повідомлення сторін про засідання.

Що відомо

  • ЄСІТС — це сукупність інформаційних та телекомунікаційних підсистем, які забезпечують автоматизацію окремих судових процесів і покликані надавати інформаційну допомогу суддям.
  • "Суд у смартфоні" має діяти в судах, Вищій раді правосуддя, Раді суддів, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, на підприємствах, що належать до сфери правосуддя, і Національній школі суддів України.
  • Закон про роботу ЄСІТС набув чинності ще у травні 2021 року, але система досі не запрацювала. З жовтня 2021 року лише були впроваджені три її окремі модулі: "Електронний кабінет", "Електронний суд", підсистеми відеоконференцзв’язку.
  • У вересні 2021 року в Державній судовій адміністрації України відбулася презентація мобільного додатку "єСуд". Вартість його створення становила близько 360 тисяч гривень. Додаток покликаний полегшити доступ до правосуддя.

Читайте також

В Україні від подання позову до першого засідання суду минає близько двох місяців — Опендатабот

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок