Китайські вчені виявили воду у зразку ґрунту з Місяця

Китайські вчені виявили воду у зразку ґрунту з Місяця

Китайські вчені виявили воду у зразку ґрунту з Місяця
. Місяць. Фото: NASA

Вчені з Китаю виявили воду у зразку місячного ґрунту, яку доставила на Землю автоматична міжпланетна станція "Чан'є-5" у 2020 році.

Про це йдеться у статті дослідників, опублікованій у науковому журналі Science Advances.

"Ми публікуємо аналіз результатів, заснованих на даних у спектрах відображення від 0.48 до 3.2 мікрометрів, отриманих апаратом зонда "Чан'е-5", що спускається. За нашими підрахунками, у зразку місячного ґрунту міститься 120 мільйонних часток води, здебільшого тієї, що з'явилася в ньому завдяки сонячному вітру", — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що вказаний ґрунт був зібраний у північній частині області "Океан БурОкеан Бур – найбільше місячне море, розташоване в західній частині видимого боку Місяця. Воно має неправильну форму й витягнуте із північного заходу на південний схід. На сході зливається з численними іншими морями та затоками. Як і інші місячні моря, Океан Бур є рівниною, заповненою застиглою базальтовою лавою." на Місяці.

Читайте також: Пошук рідкісних матеріалів та ривок у науці. Чим унікальна українсько-британська місія на Місяць

Китайський зонд "Чан'є-5" запустили з космодрому "Веньчан" на китайському острові Хайнань у листопаді 2020 року. 1 грудня 2020 зонд добрався до "Океану Бур" та повернувся на Землю 16 грудня того ж року, доставивши на Землю 1731 грам місячного ґрунту.

Що відомо

  • У вересні 2020 року у NASA повідомили, що виявили на Місяці іржу, яка утворюється під впливом кисню і води.
  • У жовтні 2020 року у NASA вперше підтвердили присутність води на освітленій Сонцем стороні Місяця.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок