Адвокат Порошенка заявив, що Верховний суд викликає Зеленського. В ОП про це не знають

Адвокат Порошенка заявив, що Верховний суд викликає Зеленського. В ОП про це не знають

Адвокат Порошенка заявив, що Верховний суд викликає Зеленського. В ОП про це не знають
. УНІАН

Адвокат п'ятого президента України, депутата "Європейської солідарності" Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що президенту Володимиру Зеленському надіслано повістку, у якій його запрошують з’явитися на засідання Верховного суду України. Засідання відбудеться 22 лютого 2022 року та стосується адміністративного позову Петра Порошенка.

Про це Головань повідомив у Facebook.

Позов колишнього президента Петра Порошенка до президента Зеленського стосується адміністративної справи "про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії".

Читайте також: Адвокат Порошенка просить викликати свідками Зеленського та "слуг" у справі про вугілля з ОРДЛО

Згідно з текстом записки, судове засідання в адміністративній справі відбудеться 22 лютого 2022 року о 15 годині дня. У тексті повістки також казано, що особа, яку викликають повісткою, зобов’язана з’явитися на засідання.

"Верховний Суд роз’яснює, що в разі неприбуття в судове засідання, судом будуть застосовані наслідки, передбачені статтями 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України", – сказано в повістці.

В Офісі президента Суспільному повідомили, що повістка не надійшла. Відповідь буде, коли офіційно отримають.

Раніше, 23 грудня замість Порошенка на допит в ДБР прийшли його адвокати.

Що відомо

  • П'ятому президенту Петру Порошенку 21 грудня оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу — сприяння тероризму і державна зрада. Ідеться про справу про закупівлю вугілля з окупованих територій Донбасу. Порошенко записав відеозвернення у якому заявив, що планує повернутися в Україну "у першій половині січня".
  • "Вугільна справа" стосується 2014-2015 років, коли через окупацію Росією Донбасу Україна опинилась на межі енергетичної кризи. Тоді було вирішено закуповувати вугілля з Південно-Африканської Республіки. За даними СБУ, РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні "посилити власну енергонезалежність". Тому, за посередництва Медведчука, відбулася змова з вищими посадовими особами України, які створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР. Урешті контракти з ПАР були зірвані, це спровокувало хвилю "віялових" відключень електроенергії в Україні.
  • Як стверджує СБУ, протягом 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей бойовикам самоназваних "ЛНР" і "ДНР" було перераховано не менше 200 млн гривень, не рахуючи коштів, сплачених у готівковій формі, із запланованих більше ніж 3,16 млрд гривень.
  • У нібито розмовах Медведчука, які фігурують у "вугільній справі", з представниками Кремля ймовірно фігурують прізвища колишнього президента Петра Порошенка, ексглави НБУ Валерії Гонтаревої, а також ексглави Адміністрації президента (2014-16) Бориса Ложкіна.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок